Pomurje

Dogodki:

Macje mesto

Festival Mačje mesto

Datum: sreda, 20. junij, 2018

V Radencih bo od 22. do 24. junija potekal IV. Družinski festival Mačje mesto, katerega organizator je Občina Radenci. Nastanek Mačjega mesta je navdihnil častni občan in domačin Radencev Kajetan Kovič, ki je ustvaril najbolj znanega slovenskega mačka, Mačka Murija. Tridnevni festival želi z ustvarjalnimi delavnicami, kulturnimi vsebinami, športno-rekreativnimi aktivnostmi, kulinariko in drugimi spremljevalnimi dejavnostmi postaviti Radence na turistični zemljevid družinskih festivalov. V spomin na velikega literarnega ustvarjalca, je letos prvič izveden tudi literarni natečaj.

Letos se bo v treh dneh na različnih prizoriščih zvrstilo 120 nastopajočih, organizatorji pripravljajo tudi bogat spremljevalni program, poskrbljeno pa bo tudi za kulinariko.

Otroci bodo uživali v delavnicah Waldorfske šole Pomurje, Hiše eksperimentov Maribor, priznanih literarnih ustvarjalcev, likovnikov in glasbenikov, kot so Neca Falk, Andrej Rozman Roza, Nipke, Simona Kopinšek, Vesna Radovanović, ogledali pa si bodo vse tri filme o Kekcu, kajti besedilo naslovne pesmi Kekčeva pesem je napisal Kajetan Kovič.

Med drugim bo v okviru festivala potekala mednarodna likovna kolonija, na kateri bodo sodelovali umetniki iz občine Radenci, širše Slovenije in tujine. V navdih jim bodo pesmi Kajetana Koviča, Radenci ter pestro dogajanje na samem festivalu Mačje mesto. Z ustvarjanjem bodo pričeli v petek in ga v nedeljo zaključili z razstavo svojih del.

V okviru Mačjega mesta je tokrat prvič potekal literarni tečaj Sanje so velika skleda. Natečaj je bil namenjen osnovnošolcem zadnje triade, mladi avtorji pa so lahko sodelovali z pesemskimi, proznimi ali dramskimi besedili. Njihove prispevke, je pregledala in ocenila žirija, ki jo sestavljajo Franci Just (predsednik žirije), Feri Lainšček, Bea B. Logar in Nino Flisar. Zmagovalca bodo razglasili na festivalu Mačje mesto, v petek, 22. junija 2018, na Mačjem odru. 1. Absolutno denarno nagrado 100 evrov prejme skupinsko pesniško besedilo z naslovom »Barve mojega sveta« učenk in učencev 7. in 8. razreda OŠ Kapela.

Petek se bo nadaljeval v literarni smeri, saj bo zvečer v kongresni dvorani mag. Norma Bale predstavila monografijo o Radencih, takrat pa se bodo podelila tudi občinska priznanja. Akademik Kajetan Kovič, umetnik besede in častni občan občine Radenci, je v izjemnem monografskem besedilu Zgodba o Radenski duhovito izpeljal misel, da se štetje časa v Radencih začenja z zajetjem radenske zdravilne vode leta 1869. S postavitvijo prvih nastanitvenih objektov leta 1882 pa se začenja štetje časa ne samo za radenski, ampak pomurski turizem, kajti Radenci upravičeno veljajo za njegovo zibelko. Letos obeležujemo evropsko leto kulturne dediščine, čigar pomemben del predstavlja prav kulturni turizem. Monografija je plod sodelovanja intelektualcev, umetnikov in fotografov iz lokalnega okolja.

Mačje mesto bo v soboto umetniško obarvano. Skozi cel dan bodo potekale ustvarjalne delavnice, med drugim se bodo otroci lahko udeležili tudi Mačjega žura, kjer bodo s Simono Kopinšek, pravljičarko in avtorico literarnih del, izdelovali mačje lutke, papirnate mačje maske in mačje lovilce sanj. Sobotno popoldne bo popestrila tudi glasbenica Neca Falk, z pesniško glasbenim projektom Maček Muri in Muca Maca. Za njo pa bo navzoče zabaval Nipke, ki je znan po svojih nalezljivih uspešnicah, s katerimi se je zavihtel tudi na vrh slovenskih glasbenih lestvic.

Petkov in sobotni večer sta rezervirana za starše. Ti bodo lahko na terasi hotela Radin v petek prisluhnili skupini Leonart, v soboto pa etno jazz kvartetu DžeZZva.

Festivalna nedelja se bo pričela s pohodom »Po mladostnih poteh Kajetana Koviča«, in se nadaljevala z eksperimentalnimi delavnicami in pravljicami. Festival se bo zaključil z otvoritvijo likovne razstave, v prostorih Občine Radenci.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije