Posavje

Dogodki:

cokolada.JPG

Rajhenburški dan čokolade in likerjev

Kdaj: nedelja, 6. november 2016

V Kulturnem domu Krško, enota Grad Rajhenburg, letos drugič organizirajo Rajhenburški dan čokolade in likerjev. Dogodek, ki je bil lansko leto izredno odmeven, je programsko zasnovan na izjemno bogati dediščini, ki so jo Brestanici, Posavju in celotnemu slovenskemu prostoru zapustili menihi trapisti.

Grad Rajhenburg je po zadnji prenovi v letih 2010–2012 dobil privlačno podobo, ki jo dopolnjujejo tako z muzejskimi razstavami in programi kot tudi glasbenimi, gledališkimi in filmskimi predstavami. Med pomembnimi vsebinami je tudi muzejska predstavitev življenja in dela menihov trapistov, ki so delovali na gradu med leti 1881 in 1947.

Starejši domačini še danes pomnijo izvrstno čokolado, likerje in sir trapist iz njihove proizvodnje. Rajhenburški trapisti so bili prvi industrijski proizvajalci čokolade na Slovenskem. Proizvajali so jo pod blagovno znamko Imperial, ki jim jo je podelil sam avstrijski cesar Franc Jožef I. Bili so cesarski dobavitelji tako čokolade kot likerjev, kar je bilo največje priznanje za kvaliteto njihovih izdelkov. V njihovi proizvodnji so bili zelo cenjeni in prodajani tudi likerji. Izdelovali so Cacao liker iz kakava, Grande in Trapistin liker pa iz zdravilnih zelišč. Njihovi proizvodi so bili na prodajnih policah po vsej Evropi.

Festival bo v nedeljo, 6.11.2016 od 10.00 do 18.00. Na grajskem dvorišču ter v kletnih in pritličnih prostorih napovedujejo:

  • izbrane proizvajalce čokolade, likerjev, slaščičarskih izdelkov in napitkov ter pijač na osnovi čokolade,
  • degustacije,
  • delavnice za vse generacije,
  • predavanja in tematske predstavitve,
  • vodstvo po razstavi Trapisti v Rajhenburgu.

Dogajanje bodo ob 17. uri obogatili s koncertom 2DUOS (Terrafolk violin duo in Duo Aritmija).

Obisk koncerta bo možen z brezplačnimi vstopnicami, ki bodo na voljo na dan dogodka, med 10.00 in 16.30, v recepciji gradu Rajhenburg. Število vstopnic je omejeno.

Vstop na Rajhenburški dan čokolade in likerjev je prost, za ogled gradu z muzejskimi zbirkami pa velja vstopnina po veljavnem ceniku.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije