Reportaže

Nazaj na rubriko Reportaže
na-stojnicah-je-bilo-tudi-letos-zivahno.-640x480.jpg

36. Ribniški semenj je znova postregel z rekordi

Datum: sreda, 7. september, 2011
Ribniškega semnja se vsako leto udeleži več razstavljavcev in obiskovalcev. Po ribniških ulicah je bilo tokrat že preko 500 stojnic, zadnja tri leta pa praznik suhe robe in lončarstva obišče že preko 50 - tisoč obiskovalcev. Turistično društvo Ribnica, ki je glavni organizator sejma, deluje že več kot 100 let, in je v zadnjem desetletju največjo tradicionalno kulturno – etnografsko prireditev v Sloveniji razvilo v večdnevno dogajanje, imenovano Ribniški dnevi. Stojnic, s prikazom izdelovanja izdelkov iz suhe robe in gline, je bilo letos 50, na dvorišču Rokodelskega centra pa je hkrati potekal 12. Rokodelski festival, kjer je sodelovalo 65 rokodelcev iz cele Slovenije.

pogledzzvonikaribnikecerkve640x480.jpgSemanji dan se je začel s sprevodom po glavni ulici, ki je bil najštevilčnejši do zdaj, in nadaljeval s pozdravi predsednika Turističnega društva Ribnica, Jožeta Zakrajška, ribniškega župana Jožeta Levstka, župana občine Arcevia Andrea Bomprezzija, župana Žitare vasi in koroškega deželnega svetnika Jakoba Strausa, predstavnika Obrtne zbornice Zrenjanin Vladimirja Miloševa, in predsednika Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, Cirila Smrkolja. Slavnostni govornik je bil tokrat visoki predstavnik mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini dr. Valentin Inzko, tudi predsednik narodnega sveta koroških Slovencev, in do pred kratkim avstrijski veleposlanik v Sloveniji. Dr. Valentin Inzko je v svojem govoru poudaril poznanstva, ki ga vežejo na Ribnico: že od leta 1955 se pozna z družino Arko, ki jecms_object_id_25598 izseljena v Argentino, svojo Miklovo hišo pa je za kulturne namene podarila občini, spominja se naveze z utemeljiteljem slovenskega jezika patrom Stanislavom Škrabcem in tako dalje... Odprtje so glasbeno in pevsko obogatili Ribniški pihalni orkester, Moški pevski zbor Lončar iz Dolenje vasi in Slovenski pevski zbor Vinko Poljanec iz avstrijske Koroške, nato pa je Klub gojiteljev športnih golobov pismonoš 'Selec' Kočevje – Ribnica v zrak spustil preko 200 golobov.

Turistično društvo Ribnica je znova pripravilo zelo bogat kulturni program, ki se je odvijal v Gradu od jutra do večera. Drugič so letos uprizorili zelo zanimive suhorobarske igre. V prvi igri so iskali suhosuhorobarskeigresobilezelozanimive.640x480.jpg robo v senu, v drugi so ženske v latvicah nosile vodo iz enega na drugi konec, v tretji igri pa so se doma narejene krave preizkusile v molži. Drugič zapored so zmagali člani vasi Velike Poljane. Na svoj račun so prišli ljubitelji plesa, smeha, glasbe, od narodne, rock, etno ... višek pa je bil popoldanski nastop letošnjih finalistov TV-oddaje Slovenija ima talent: Orkester harmonikarjev Pustotnik je s svojimi glasbenimi vragolijami v Grad privabil preko tisoč obiskovalcev. Svoj kamenček v mozaik semnja so dodali tudi ribniški študentje, ki so poskrbeli za številne animacije in kar v navadi je že, da se TD in RŠK na semanji dan dopolnjujeta, tako da skozi ves dan niti minuto ni dolgčas. Izvirni so bili letos v Rokodelskem centru, kjer so pripravili nagradno igro 'Koliko lukenj ima reta?' in prvič tudi tekmovanje za naziv 'Kraljica suhe robe'. Za manjkalonisuherobeinslastnihdobrot640x480.jpglaskavi naziv so se potegovale tri Ribničanke in Kočevka. Kraljica suhe robe je postala Breda Trdan iz Sušja, prva spremljevalka Darja Delač Felda iz Kočevja, druga spremljevalka pa hči zmagovalke, Tina Trdan Lovšin iz Zapotoka.

Za semanji dan živi cela Ribniška dolina, sodelovale pa so tudi ostale občine iz soseščine. Turistični ponudniki so prišli še z Gorenjske, Štajerske, Primorske in tako postaja prva septembrska nedelja v Ribnici kar Slovenija oz. Evropa v malem. Hkrati se odvija pravi festival kulinarike, saj na ta dan lahko v Ribnici okušamo gobje, divjačinske, ribje in ostale dobrote, ki jih pripravljajo domača društva. Ker jih je po navadi zgodaj zmanjkalo, so tokrat nalovili več rib, odkupili še več divjačinskega mesa, po gobe pa so odšli celo na Pokljuko.

nekaterisosepovzpelidozvonikov640x480.jpgOrganizatorji so ponosni tudi na svoje predhodnike. Lansko leto so se jim poklonili s priložnostno razstavo, s katero so preleteli 35 let semnja in jo bodo redno dopolnjevali. K sodelovanju so povabili Muzej Miklova hiša in tako je mag. Marina Gradišnik s pomočjo še živečih akterjev semanjega dogajanja izbrskala še neobjavljene fotografije in označila najpomembnejše prelomnice. Razstava je bila na ogled tudi letos.

S sejmom je Turistično društvo Ribnica zaključilo letošnje zelo uspešno in bogato dogajanje: začeli so s pomladnim koncertom Perpetuum Jazzile, v juliju in avgustu pa pripravili Grajske večere, ki so v ribniški Grad privabili preko sedem tisoč obiskovalcev.

 

Pripravil: Marko Modrej

Foto: Borut Šenk

Nazaj na rubriko Reportaže

Najnovejše v tej rubriki

Adrenalinsko vodno doživetje v Termah 3000

aqua loop Terme 3000
četrtek, 11. julij 2019

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija dobro pozna lepote Slovenije, saj vsako soboto  izkoristi za potepanja po njej. Tokrat se je odpravila proti vzhodu, v Terme 3000 v Moravskih Toplicah. Tamkajšnji vodni park slovi predvsem po adrenalinskih doživetjih, s svojo ponudbo pa navdušuje tudi tiste, ki si želijo le mirne sprostitve v zdravilni, črni termomineralni vodi.

Na zabavne dogodivščine v Terme Olimia

aqualuna4.jpg
ponedeljek, 8. julij 2019

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija se je preteklo soboto ponovno odpravila odkrivat ponudbo slovenskih kopališč.  Tokrat se je ustavila v občini Podčetrtek, kjer tamkajšnje Terme Olimia že od nekdaj veljajo za odlično počitniško točko, njihova okolica pa ponuja številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa.

Terme Ptuj so svetovne

Termalni Park, Terme Ptuj
sreda, 26. junij 2019

Še ena vroča sobota je bila odlično izhodišče za vnovično potepanje ekipe oddaje Dobro jutro, Slovenija. Ta se je v okviru akcije Naj kopališče tokrat odpravila raziskovat ponudbo Term Ptuj. Na lastne oči so se prepričali, da tam goste privabljajo z urejenim bazenskim kompleksom in odlično gostinsko ponudbo.

Oddih za vso družino v Zdravilišču Radenci

zdravilišče radrenci
torek, 18. junij 2019

V minulih dneh smo končno dolčakali visoke, poletne temperature. In te so kot nalašč za odkrivanje slovenskih kopališč, pa naj gre za morska, rečna, termalna, bazenska ali druga. Ker je izbor za naj slovenska kopališča v polnem teku, se je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« odpravila na kopališče, natančneje v Zdravilišče Radenci.

Na poletno dogodivščino v Terme Čatež

catez_julij_15.jpg
sreda, 12. junij 2019

Pretekli vikend je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« ponovno izkoristila za vodna doživetja. Odpravili so se v že večkrat preizkušeno destinacijo – Terme Čatež. Tam vsako leto poskrbijo za nova doživetja v vodi in ob njej. Da bo tudi letos pestro in zabavno je ekipo prepričala simpatična Alenka Mokrovič Pogačar.

NAJ KOPALIŠČE: Terme Paradiso – rajsko razvajanje za vse generacije

paradiso
sreda, 5. junij 2019

Vročo poletno soboto si je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija rezervirala za razvajanje v najmlajših slovenskih termah.  Tokrat se je v okviru akcije Naj kopališče namreč odpravila v Posavje, kjer je preverila kaj obiskovalcem ponujajo Terme Paradiso v Dobovi.

Znani so prejemniki naziva Naj wellness 2018/19

Naj wellness
sreda, 24. april 2019

Tudi letos so ljubitelji centrov dobrega počutja s pomočjo turistično informativnega portala www.dj-slovenija.si izbirali wellness centre, ki so skozi celotno sezono najbolj navduševali s svojo urejenostjo in ponudbo.

Smučarski center Golte z ambicioznimi načrti

golte1
petek, 22. februar 2019

V času zimskih počitnic smo obiskali Smučarski center Golte nad Mozirjem, ki se ponaša s sodobnim štiri zvezdinčnim hotelom na 1.400 metrih, do recepcije katerega vas pripelje kar nihalka. Prihodnje leto bodo obeležili že 50 obletnico delovanja. Preverili smo trenutno stanje in razmere na smučišču, z novim direktorjem Mitjem Terčejem pa spregovorili tudi o prihodnjih investicijah in načrtih. Kljub temu, da je bilo ta dan na smučišču preko 1000 obiskovalcev, na žičniških napravah daljših vrst ni bilo, proge ob spomladanskih temperaturah pa so še vedno dobro urejene.

Hotel Slon – 5* storitev v 4* hotelu

Hotel Slon
četrtek, 21. februar 2019

Eno glavnih poslanstev Društva turističnih novinarjev Slovenije je promovirati slovensko turistično ponudbo tako med domačimi kot tujimi gosti, pogosto pa se člani znajdemo pred dilemo, ko nas prav slednji povprašajo po priporočilu za nastanitev v našem glavnem mestu, saj izkušnje iz prve roke pač nimamo. To je bil tudi razlog za organizacijo serije obiskov znamenitih ljubljanskih hotelov, med katerimi je svoja vrata kot prvi odprl Hotel Slon, ki ponaša s kar 460 letno zgodovino in velja za najstarejši hotel v Sloveniji.

NAJ SMUČIŠČE: Zimska zabava na smučišču Kreischberg

Kreischebrg
ponedeljek, 14. januar 2019

Z novim letom je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija pričela z raziskovanjem ponudbe smučišč v Sloveniji in bližnji okolici. Najprej so pokukali čez mejo na smučišče, ki se rado pohvali z zajamčeno snežno odejo, smučišče Kreischberg. Smučišče je pravi raj tudi za deskarje, ljubitelje teka na smučeh in pohodnike.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije