Reportaže

Nazaj na rubriko Reportaže
IMG_8655.jpg

37. Ribniški semenj

Kljub slabi napovedi je bilo veliko obiskovalcev

Datum: torek, 4. september, 2012

Ribniški semenj že nekaj let velja za največji etnografski sejem v državi. Po ribniških ulicah je bilo tokrat nekaj manj kot 500 stojnic, zadnja leta praznik suhe robe in lončarstva obišče več deset tisoč obiskovalcev, tudi do 50 tisoč. Turistično društvo Ribnica, ki je glavni organizator sejma, deluje že več kot 100 let, in je v zadnjem desetletju največjo tradicionalno kulturno – etnografsko prireditev v Sloveniji razvilo v večdnevno dogajanje, imenovano Ribniški dnevi.

Stojnic, s prikazom izdelovanja izdelkov iz suhe robe in gline, je bilo letos 50, na dvorišču Rokodelskega centra pa je hkrati potekal 13. Rokodelski festival, kjer je sodelovalo 50 rokodelcev iz vse Slovenije.

Semanji dan se je začel s sprevodom ribniških in ostalih društev, klubov … po glavni ulici, ki je bil najštevilčnejši do zdaj, in nadaljeval s pozdravi predsednika Turističnega društva Ribnica, Jožeta Zakrajška, ribniškega župana Jožeta Levstka, župana občine Arcevia Andrea Bomprezzija. Slavnostni govornik je bil tokrat evropski poslanec, dr. Milan Zver.

Odprtje so glasbeno in pevsko obogatili Ribniški pihalni orkester, Moški pevski zbor Lončar iz Dolenje vasi, na koncu je Klub gojiteljev športnih golobov pismonoš 'Selec' Kočevje – Ribnica v zrak spustil preko 200 golobov.

IMG_9458.jpgTuristično društvo Ribnica je znova pripravilo zelo bogat kulturni program, ki se je odvijal v Gradu od jutra do večera. Tretjič so letos uprizorili zelo zanimive suhorobarske igre. Zmagal je Ribniški študentski klub pred Velikimi Poljanami in Slatnikom. Nagrade sta tekmovalcem podelila ribniški župan Jože Levstek in vinska kraljica Martina Baškovič. V nadaljevanju so na svoj račun prišli ljubitelji plesa, smeha in glasbe. Nastopili so Godba Dobrepolje, Društvo mažoret in plesalcev Ribnica, ki z dvema točkama v začetku oktobra potuje na evropsko prvenstvo v Francijo, folklorne skupine Tine Rožanc, Sora iz Medvod in domača Grmada. Na zelenici za gradom je potekalo tekmovanje v agilytiju za pokal suhe robe, obiskovalci so si lahko ogledali razstave v galeriji, muzeju in Rokodelskem centru ter Park kulturnikov, obiskali so lahko tudi Škrabčevo domačijo v Hrovači in se pod vodstvom mladih iz Društva Katoliške mladine Ribnica povzpeli na Plečnikove zvonike ribniške cerkve.

Svoj kamenček v mozaik semnja so dodali tudi ribniški študentje, ki so poskrbeli za številne animacije in kar v navadi je že, da se TD in RŠK na semanji dan dopolnjujeta, tako da skozi ves dan niti minuto ni dolgčas. Izvirni so bili letos v Rokodelskem centru, kjer so drugo leto zapored organizirali tekmovanje za naziv 'Kraljica suhe robe'. Med petimi tekmovalkami, ki so se borile za naslov Kraljice suhe robe 2012 (Milka Gornik, Julka Lesar, Sara Češarek, Uršula Jaklič in Andreja Oražem), je letošnja kraljica postala Andreja Oražem iz Prigorice, 2. mesto je zasedla Uršula Jaklič iz Sajevca, 3. mesto pa Sara Češarek iz Ribnice.

IMG_8691.jpgMed tem so pripravili še igro in sicer ugotavljanje dolžine vitre, ki je vpletena v koš. Najbližja pravilni dolžini je bila Tina Kaplan. Pravilen odgovor je bil 6713 cm, njena stava pa je bila 6300 cm.

Za semanji dan živi celotna Ribniška dolina, sodelovale pa so tudi ostale občine iz soseščine. Turistični ponudniki so prišli še z Gorenjske, Štajerske, Primorske in tako postaja prva septembrska nedelja v Ribnici kar Slovenija oz. Evropa v malem. Hkrati se odvija pravi festival kulinarike, saj na ta dan lahko v Ribnici okušamo gobje, divjačinske, ribje in ostale dobrote, ki jih pripravljajo domača društva. Ker jih je po navadi zgodaj zmanjkalo, so tokrat nalovili več rib, odkupili še več divjačinskega mesa, po gobe pa so odšli celo na Pokljuko.

Organizatorji so ponosni tudi na svoje predhodnike, v prvi vrsti na dolgoletnega predsednika Turističnega društva Andreja Klemenca in prof. Janeza Debeljaka. Pred dvema letoma so se jim poklonili s priložnostno razstavo, s katero so preleteli 35 let semnja in jo bodo redno dopolnjevali. K sodelovanju so povabili Muzej Miklova hiša in tako je mag. Marina Gradišnik s pomočjo še živečih akterjev semanjega dogajanja izbrskala še neobjavljene fotografije in označila najpomembnejše prelomnice. Razstava je bila na ogled tudi letos.

S sejmom je Turistično društvo Ribnica zaključilo letošnje zelo uspešno in bogato dogajanje, v juliju in avgustu so znova pripravili zelo odmevne in kvalitetne Grajske večere, ki so v ribniški Grad privabili preko sedem tisoč obiskovalcev.

 

Pripravil: Marko Modrej

Foto: Borut Šenk

Nazaj na rubriko Reportaže

Najnovejše v tej rubriki

Znani so prejemniki naziva Naj wellness 2018/19

Naj wellness
sreda, 24. april 2019

Tudi letos so ljubitelji centrov dobrega počutja s pomočjo turistično informativnega portala www.dj-slovenija.si izbirali wellness centre, ki so skozi celotno sezono najbolj navduševali s svojo urejenostjo in ponudbo.

Smučarski center Golte z ambicioznimi načrti

golte1
petek, 22. februar 2019

V času zimskih počitnic smo obiskali Smučarski center Golte nad Mozirjem, ki se ponaša s sodobnim štiri zvezdinčnim hotelom na 1.400 metrih, do recepcije katerega vas pripelje kar nihalka. Prihodnje leto bodo obeležili že 50 obletnico delovanja. Preverili smo trenutno stanje in razmere na smučišču, z novim direktorjem Mitjem Terčejem pa spregovorili tudi o prihodnjih investicijah in načrtih. Kljub temu, da je bilo ta dan na smučišču preko 1000 obiskovalcev, na žičniških napravah daljših vrst ni bilo, proge ob spomladanskih temperaturah pa so še vedno dobro urejene.

Hotel Slon – 5* storitev v 4* hotelu

Hotel Slon
četrtek, 21. februar 2019

Eno glavnih poslanstev Društva turističnih novinarjev Slovenije je promovirati slovensko turistično ponudbo tako med domačimi kot tujimi gosti, pogosto pa se člani znajdemo pred dilemo, ko nas prav slednji povprašajo po priporočilu za nastanitev v našem glavnem mestu, saj izkušnje iz prve roke pač nimamo. To je bil tudi razlog za organizacijo serije obiskov znamenitih ljubljanskih hotelov, med katerimi je svoja vrata kot prvi odprl Hotel Slon, ki ponaša s kar 460 letno zgodovino in velja za najstarejši hotel v Sloveniji.

NAJ SMUČIŠČE: Zimska zabava na smučišču Kreischberg

Kreischebrg
ponedeljek, 14. januar 2019

Z novim letom je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija pričela z raziskovanjem ponudbe smučišč v Sloveniji in bližnji okolici. Najprej so pokukali čez mejo na smučišče, ki se rado pohvali z zajamčeno snežno odejo, smučišče Kreischberg. Smučišče je pravi raj tudi za deskarje, ljubitelje teka na smučeh in pohodnike.

Na zabavne dogodivščine v Terme Olimia

aqualuna4.jpg
ponedeljek, 2. julij 2018

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija se je preteklo soboto ponovno odpravila odkrivat ponudbo slovenskih kopališč.  Tokrat se je ustavila v občini Podčetrtek, kjer tamkajšnje Terme Olimia že od nekdaj veljajo za odlično počitniško točko, njihova okolica pa ponuja številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa.

Na poletno dogodivščino v Terme Čatež

catez_julij_15.jpg
četrtek, 14. junij 2018

Pretekli vikend je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« ponovno izkoristila za vodna doživetja. Odpravili so se v že večkrat preizkušeno destinacijo – Terme Čatež. Tam vsako leto poskrbijo za nova doživetja v vodi in ob njej. Da bo tudi letos pestro in zabavno sta ekipo prepričali simpatični sogovornici.

Terme Ptuj so svetovne

Termalni Park, Terme Ptuj
četrtek, 7. junij 2018

Prva postaja ekipe oddaje Dobro jutro, Slovenija v akciji Naj kopališče so bile tokrat Terme Ptuj. Tam so v soboto odprli letno kopališče in ekipa je za vas preverila njihovo ponudbo. Na lastne oči so se prepričali, da tam goste privabljajo z urejenim bazenskim kompleksom in odlično gostinsko ponudbo.

Izlet v mesto stekla in vode

Rogaška
sreda, 13. december 2017

Društvo turističnih novinarjev Slovenije z veseljem izkoristi vsako priložnost za raziskovanje novosti, ki jih ponuja slovenski turizem. Tudi v krajih, kjer prisegajo na tradicijo, vedno odkrijejo kaj novega. Tokrat so se odpravili v Rogaško Slatino, kjer je zdraviliški turizem z učinki termo mineralne vode doma že več stoletij, danes pa ponudbo kraja nadgrajuje sodoben Medical center, kjer več kot 30 specialistov poskrbi skoraj za vse tegobe, ki mučijo sodobnega človeka.

NAJ KOPALIŠČE: Adrenalinski užitki v Termah 3000

3000_bazeni640x480.jpg
petek, 7. julij 2017

V soboto se je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija odpravila proti vzhodu, v deželo štorkelj. Za svoj cilj si je namreč izbrala Terme 3000 v Moravskih Toplicah. Tam so jih pričakali že pregovorno prijazni Prekmurci  in velik vodno rekreacijski center, kjer dobro poskrbijo tako za adrenalinske navdušence, kot tudi za tiste, ki si želijo le plavati v zdravilni, črni termo-mineralni vodi.

NAJ KOPALIŠČE: Terme Paradiso – razvajanje za vse generacije

paradiso
torek, 4. julij 2017

Vročo poletno soboto si je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija rezervirala za razvajanje v najmlajših slovenskih termah.  Tokrat se je v okviru akcije Naj kopališče namreč odpravila v Posavje, kjer je preverila kaj obiskovalcem ponujajo Terme Paradiso v Dobovi.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije