Reportaže

Nazaj na rubriko Reportaže
festival_pohodnistva.jpg

Do 7. oktobra 4. Festival pohodništva

Datum: petek, 28. september, 2012

Septembra in oktobra, najlepših mesecih za pohode, v dolini Soče ter v okolici Bohinja pripravijo festival oziroma dneve pohodništva. Letos bodo potekali od 22. septembra do 7. oktobra. V tem času je mogoče lepote narave in spomenike preteklostio odkrivati pod vodstvom izkušenih vodnikov. Pohodi so primerni tako za družine kot za zahtevnejše ljubitelje gora.

Festival pohodništva v dolini Soče

Ideja o festivalu pohodništva se je v Kobaridu porodila v tamkajšnji »zeleni hiši« oziroma Pepčevi hiši, v kateri ima sedež turistično informacijski center ter informacijski center Triglavskega narodnega parka. »Združili smo planinska, turistična društva, fundacijo miru, Triglavski narodni park, LTO in posameznike ter letos že 4. leto zapored pripravili festival pohodništva,« je povedala Tatjana Humar iz LTO Sotočje.

V okviru festivala se bo zvrstilo 23 organiziranih in vodenih pohodov, razstave, prireditve ter projekcije filmov.

V okviru festivala se bo do 7. oktobra zvrstilo 23 organiziranih in vodenih pohodov. Z vodniki je odkrivanje hribov in gora drugačno. Vselej, kot pravi Humarjeva, se odkrije kaj novega in potrdi, da domače kraje pozanmo, jih pa premalokrat obiščemo. Festival, ki temelji na vezi med naravo in človekom, poleg pohodov, zaznamujejo tudi razstave, prireditve, projekcije filmov. Pohodi so sicer primerni za vse, saj so med njimi tudi krajši izleti primerni tako za starejše kot za družine z majhnimi otroki. Posebnost je tudi ta, da so vodeni pohodi v času festivala brezplačni (v redkih primerih je potrebno doplačilo za prevoz in pogostitev).

Vse podrobnosti o pohodih so na voljo na spletni strani www.dolina-soce.com!

Pohodnikov je vedno več

»Festival pohodništva je rezultat projekta »Slovenija hodi« izpred treh let, ko smo želeli vse dele Slovenije vzpodbuditi k hoji in pohodništvu. S projektom sta se najbolj izakazala kobariški in bohinjski konec Slovenije,« je o začetkih festivala ter dnevov pohodništva povedal Marko Lenarčič, direktor GIZ pohodništvo in kolesarjenje. Dodal je, da je osnovni namen združenja, katerega vodi promocija, trženje ter razvoj pohodništva in kolesarjenja kot turističnih produktov. Kot ugotavlja Lenarčič, smo Slovenci vedno bolj narod pohodnikov in kolesarjev. Spodbudno je tudi, da se je v zadnjih dveh letih povečalo večdnevno pohajanje domačih pohodnikov, med njimi tudi mlajše generacije. Sicer pa se v GIZ pohodništva in kolesarjenja trudijo, da bi v slovenske hribe in gore pripeljali čim več tujih pohodnikov. Zato med drugim pripravljajo pakete pohodniških storitev v okviru katerih nudijo trideset specializiranih namestitev za pohodnike in kolesarje.  Skrbijo pa tudi za tematske pohodne poti, za njihovo označitev ter vsesplošno urejeno infrastrukturo.

 

Pripravila:

Tina HUREMOVIČ

Nazaj na rubriko Reportaže

Najnovejše v tej rubriki

Adrenalinsko vodno doživetje v Termah 3000

aqua loop Terme 3000
četrtek, 11. julij 2019

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija dobro pozna lepote Slovenije, saj vsako soboto  izkoristi za potepanja po njej. Tokrat se je odpravila proti vzhodu, v Terme 3000 v Moravskih Toplicah. Tamkajšnji vodni park slovi predvsem po adrenalinskih doživetjih, s svojo ponudbo pa navdušuje tudi tiste, ki si želijo le mirne sprostitve v zdravilni, črni termomineralni vodi.

Na zabavne dogodivščine v Terme Olimia

aqualuna4.jpg
ponedeljek, 8. julij 2019

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija se je preteklo soboto ponovno odpravila odkrivat ponudbo slovenskih kopališč.  Tokrat se je ustavila v občini Podčetrtek, kjer tamkajšnje Terme Olimia že od nekdaj veljajo za odlično počitniško točko, njihova okolica pa ponuja številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa.

Terme Ptuj so svetovne

Termalni Park, Terme Ptuj
sreda, 26. junij 2019

Še ena vroča sobota je bila odlično izhodišče za vnovično potepanje ekipe oddaje Dobro jutro, Slovenija. Ta se je v okviru akcije Naj kopališče tokrat odpravila raziskovat ponudbo Term Ptuj. Na lastne oči so se prepričali, da tam goste privabljajo z urejenim bazenskim kompleksom in odlično gostinsko ponudbo.

Oddih za vso družino v Zdravilišču Radenci

zdravilišče radrenci
torek, 18. junij 2019

V minulih dneh smo končno dolčakali visoke, poletne temperature. In te so kot nalašč za odkrivanje slovenskih kopališč, pa naj gre za morska, rečna, termalna, bazenska ali druga. Ker je izbor za naj slovenska kopališča v polnem teku, se je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« odpravila na kopališče, natančneje v Zdravilišče Radenci.

Na poletno dogodivščino v Terme Čatež

catez_julij_15.jpg
sreda, 12. junij 2019

Pretekli vikend je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« ponovno izkoristila za vodna doživetja. Odpravili so se v že večkrat preizkušeno destinacijo – Terme Čatež. Tam vsako leto poskrbijo za nova doživetja v vodi in ob njej. Da bo tudi letos pestro in zabavno je ekipo prepričala simpatična Alenka Mokrovič Pogačar.

NAJ KOPALIŠČE: Terme Paradiso – rajsko razvajanje za vse generacije

paradiso
sreda, 5. junij 2019

Vročo poletno soboto si je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija rezervirala za razvajanje v najmlajših slovenskih termah.  Tokrat se je v okviru akcije Naj kopališče namreč odpravila v Posavje, kjer je preverila kaj obiskovalcem ponujajo Terme Paradiso v Dobovi.

Znani so prejemniki naziva Naj wellness 2018/19

Naj wellness
sreda, 24. april 2019

Tudi letos so ljubitelji centrov dobrega počutja s pomočjo turistično informativnega portala www.dj-slovenija.si izbirali wellness centre, ki so skozi celotno sezono najbolj navduševali s svojo urejenostjo in ponudbo.

Smučarski center Golte z ambicioznimi načrti

golte1
petek, 22. februar 2019

V času zimskih počitnic smo obiskali Smučarski center Golte nad Mozirjem, ki se ponaša s sodobnim štiri zvezdinčnim hotelom na 1.400 metrih, do recepcije katerega vas pripelje kar nihalka. Prihodnje leto bodo obeležili že 50 obletnico delovanja. Preverili smo trenutno stanje in razmere na smučišču, z novim direktorjem Mitjem Terčejem pa spregovorili tudi o prihodnjih investicijah in načrtih. Kljub temu, da je bilo ta dan na smučišču preko 1000 obiskovalcev, na žičniških napravah daljših vrst ni bilo, proge ob spomladanskih temperaturah pa so še vedno dobro urejene.

Hotel Slon – 5* storitev v 4* hotelu

Hotel Slon
četrtek, 21. februar 2019

Eno glavnih poslanstev Društva turističnih novinarjev Slovenije je promovirati slovensko turistično ponudbo tako med domačimi kot tujimi gosti, pogosto pa se člani znajdemo pred dilemo, ko nas prav slednji povprašajo po priporočilu za nastanitev v našem glavnem mestu, saj izkušnje iz prve roke pač nimamo. To je bil tudi razlog za organizacijo serije obiskov znamenitih ljubljanskih hotelov, med katerimi je svoja vrata kot prvi odprl Hotel Slon, ki ponaša s kar 460 letno zgodovino in velja za najstarejši hotel v Sloveniji.

NAJ SMUČIŠČE: Zimska zabava na smučišču Kreischberg

Kreischebrg
ponedeljek, 14. januar 2019

Z novim letom je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija pričela z raziskovanjem ponudbe smučišč v Sloveniji in bližnji okolici. Najprej so pokukali čez mejo na smučišče, ki se rado pohvali z zajamčeno snežno odejo, smučišče Kreischberg. Smučišče je pravi raj tudi za deskarje, ljubitelje teka na smučeh in pohodnike.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije