Reportaže

Nazaj na rubriko Reportaže
Košara jabolk

Ducat let za Praznik kozjanskega jabolka

Datum: četrtek, 6. oktober, 2011
Če želite doživeti nekaj drugačnega, okusnega in se nadihati resnično čistega zraka, potem berite dalje. 2. oktobra se je namreč na Kozjanskem začel že 12. Praznik kozjanskega jabolka. Praznik, ki bo potekal vse do prihodnje nedelje, 8. oktobra, bodo zaznamovala jabolka in številni drugi dogodki ter celo obisk predsednika Republike Slovenije, dr. Danila Türka.


Veselo na Kozjanskem

Ba prvo sončno oktobrsko nedeljo se je s pohodom po kozjanskih sadovnjakih začel 12. praznik kozjanskega jabolka. Sledil je ves teden dogodkov in številnih prireditev, vrhunec pa bo znova na drugi oktobrski vikend, torej 8. in 9. oktobra. »Vrhunec dogajanja bo to soboto in nedeljo. Uradno bo praznik in z njim sejemsko dogajanje, ob 30. letnici delovanja Kozjanskega parka, v soboto odprl predsednik Republike Slovenije, dr. Danilo Türk. To je za nas velika čast,« je poudarila Valerija Slemenšek, vodja prireditve Praznik kozjanskega jabolka ter dodala, da se bodo na kar 120-ih stojnicah na trgu Podsreda predstavile ekološke in drugie kmetije, šole, tradicionalni obrtniki in društva. V kulturnem programu pa bodo zapeli ljudski pevci in godci, zaigrale bodo harmonike in tamburice, zaplesali pa folkloristi. V soboto bo potekalo še tekmovanje za štrudl mojstrico, tekmovanje v balinarnju z lesenimi jabolki, podeljen pa bo tudi naziv »Carjevič leta«, in sicer lastniku visokodebelnega sadovnjaka, ki je najlepše skrbel za svoj sadovnjak.
Več o programu prireditev na www.kozjanski-park.si!

Projekt oživljanja travniških sadovnjakov na Kozjanskem poteka že več kot desetletje. Gre za celoletne aktivnosti. Ena od njih so brezplačne oživitvene rezi na območju celotnega parka.

Oživljanje travniških sadovnjakov

Projekt oživljanja travniških sadovnjakov na Kozjanskem poteka že več kot desetletje. Gre za celoletne aktivnosti. Ena od njih so brezplačne oživitvene rezi na območju celotnega parka. Kot je povedal Adrijan Černelč, vodja projekta »Oživljanje travniških sadovnjakov«, to pomeni kar okrog 12.000 obrezanih dreves, predvsem visokodebelnih. Sadjarji parka skrbijo tudi za sadike tradicionalnih in avtohtonih sort jabolk in hrušk. Te imajo kot edini v Sloveniji na voljo v lastni drevesnici. Poskrbeti pa morajo seveda tudi za pridelek, letos ga je oklestilo julijsko neurje, ter v njem poškodovana drevesa.

Delati v Kozjanskem parku je lepo

Kozjanski park letos praznuje 30 let obstoja in je, poleg Triglavskega narodnega parka, najstarejše zavarovano območje v Sloveniji.

Kozjanski park letos praznuje 30 let obstoja in je, poleg Triglavskega narodnega parka, najstarejše zavarovano območje v Sloveniji. Park je torej zagotovo nekaj posebnega. Tako zavoljo neokrnjene narave, bogate kulturne in etnološke dediščine kot tudi zavoljo zaposlenih v Kozjanskem parku. »Veseli smo, da naše dosedanje delo ni bilo prezrto. Potrditev tega so številni obiskovalci, ki se redno vračajo, pa tudi letošnji obisk predsednika države. Ob odprtju praznika poleg njega pričakujemo tudi okoljskega ministra, poslance ter župane iz okoliških krajev ter seveda obiskovalce iz cele Slovenije. Praznik je namreč postal prava slovenska prireditev,« je dejal mag. Teo Hrvoje Oršanič, direktor Kozjanskega parka. Da je park velikega pomena tako za regijo kot za državo potrjuje tudi Dušan Andrej Kocman, župan občine Kozje, ki poudarja, da je sodelovanje s Kozjanskim parkom dobro in da na park kot na zavarovano območje ne gledajo kot na omejitev, ampak kot na prednost in nove priložnosti. Te s pridom izkoriščajo in se veselijo priseljevanja prebivalcev v neokrnjeno naravo ter s kulturno dediščino bogato Kozjansko.

Pripravila:
Tina HUREMOVIČ


Nazaj na rubriko Reportaže

Najnovejše v tej rubriki

Znani so prejemniki naziva Naj wellness 2018/19

Naj wellness
sreda, 24. april 2019

Tudi letos so ljubitelji centrov dobrega počutja s pomočjo turistično informativnega portala www.dj-slovenija.si izbirali wellness centre, ki so skozi celotno sezono najbolj navduševali s svojo urejenostjo in ponudbo.

Smučarski center Golte z ambicioznimi načrti

golte1
petek, 22. februar 2019

V času zimskih počitnic smo obiskali Smučarski center Golte nad Mozirjem, ki se ponaša s sodobnim štiri zvezdinčnim hotelom na 1.400 metrih, do recepcije katerega vas pripelje kar nihalka. Prihodnje leto bodo obeležili že 50 obletnico delovanja. Preverili smo trenutno stanje in razmere na smučišču, z novim direktorjem Mitjem Terčejem pa spregovorili tudi o prihodnjih investicijah in načrtih. Kljub temu, da je bilo ta dan na smučišču preko 1000 obiskovalcev, na žičniških napravah daljših vrst ni bilo, proge ob spomladanskih temperaturah pa so še vedno dobro urejene.

Hotel Slon – 5* storitev v 4* hotelu

Hotel Slon
četrtek, 21. februar 2019

Eno glavnih poslanstev Društva turističnih novinarjev Slovenije je promovirati slovensko turistično ponudbo tako med domačimi kot tujimi gosti, pogosto pa se člani znajdemo pred dilemo, ko nas prav slednji povprašajo po priporočilu za nastanitev v našem glavnem mestu, saj izkušnje iz prve roke pač nimamo. To je bil tudi razlog za organizacijo serije obiskov znamenitih ljubljanskih hotelov, med katerimi je svoja vrata kot prvi odprl Hotel Slon, ki ponaša s kar 460 letno zgodovino in velja za najstarejši hotel v Sloveniji.

NAJ SMUČIŠČE: Zimska zabava na smučišču Kreischberg

Kreischebrg
ponedeljek, 14. januar 2019

Z novim letom je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija pričela z raziskovanjem ponudbe smučišč v Sloveniji in bližnji okolici. Najprej so pokukali čez mejo na smučišče, ki se rado pohvali z zajamčeno snežno odejo, smučišče Kreischberg. Smučišče je pravi raj tudi za deskarje, ljubitelje teka na smučeh in pohodnike.

Na zabavne dogodivščine v Terme Olimia

aqualuna4.jpg
ponedeljek, 2. julij 2018

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija se je preteklo soboto ponovno odpravila odkrivat ponudbo slovenskih kopališč.  Tokrat se je ustavila v občini Podčetrtek, kjer tamkajšnje Terme Olimia že od nekdaj veljajo za odlično počitniško točko, njihova okolica pa ponuja številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa.

Na poletno dogodivščino v Terme Čatež

catez_julij_15.jpg
četrtek, 14. junij 2018

Pretekli vikend je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« ponovno izkoristila za vodna doživetja. Odpravili so se v že večkrat preizkušeno destinacijo – Terme Čatež. Tam vsako leto poskrbijo za nova doživetja v vodi in ob njej. Da bo tudi letos pestro in zabavno sta ekipo prepričali simpatični sogovornici.

Terme Ptuj so svetovne

Termalni Park, Terme Ptuj
četrtek, 7. junij 2018

Prva postaja ekipe oddaje Dobro jutro, Slovenija v akciji Naj kopališče so bile tokrat Terme Ptuj. Tam so v soboto odprli letno kopališče in ekipa je za vas preverila njihovo ponudbo. Na lastne oči so se prepričali, da tam goste privabljajo z urejenim bazenskim kompleksom in odlično gostinsko ponudbo.

Izlet v mesto stekla in vode

Rogaška
sreda, 13. december 2017

Društvo turističnih novinarjev Slovenije z veseljem izkoristi vsako priložnost za raziskovanje novosti, ki jih ponuja slovenski turizem. Tudi v krajih, kjer prisegajo na tradicijo, vedno odkrijejo kaj novega. Tokrat so se odpravili v Rogaško Slatino, kjer je zdraviliški turizem z učinki termo mineralne vode doma že več stoletij, danes pa ponudbo kraja nadgrajuje sodoben Medical center, kjer več kot 30 specialistov poskrbi skoraj za vse tegobe, ki mučijo sodobnega človeka.

NAJ KOPALIŠČE: Adrenalinski užitki v Termah 3000

3000_bazeni640x480.jpg
petek, 7. julij 2017

V soboto se je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija odpravila proti vzhodu, v deželo štorkelj. Za svoj cilj si je namreč izbrala Terme 3000 v Moravskih Toplicah. Tam so jih pričakali že pregovorno prijazni Prekmurci  in velik vodno rekreacijski center, kjer dobro poskrbijo tako za adrenalinske navdušence, kot tudi za tiste, ki si želijo le plavati v zdravilni, črni termo-mineralni vodi.

NAJ KOPALIŠČE: Terme Paradiso – razvajanje za vse generacije

paradiso
torek, 4. julij 2017

Vročo poletno soboto si je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija rezervirala za razvajanje v najmlajših slovenskih termah.  Tokrat se je v okviru akcije Naj kopališče namreč odpravila v Posavje, kjer je preverila kaj obiskovalcem ponujajo Terme Paradiso v Dobovi.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije