Reportaže

Nazaj na rubriko Reportaže
8fst-trgatev_28092008_vesna-male_14-1_obd09.jpg

Festivalsko dogajanje v čast mariborski Stari trti

Datum: ponedeljek, 19. september, 2011
Medtem ko se klopotci že oglašajo iz vinogradov, trgači pa že trgajo, kar je letos narava obrodila, na trgatev še čaka tudi najstarejša trta na svetu. Do dneva, ko se bo to zares zgodilo, pa bo v štajerski prestolnici še veselo. 16. septembra se je namreč začel 11. festival Stare trte – največja jesenska turistična prireditev v Mariboru.

Veselo do trgatve

Hiša Stare trte bo vsak dan ob 19. uri gostila t. i. Male večerne zgodbe oziroma predstavitve vinarjev in dobrot, ki sodijo k žlahtni kapljici.

Trta je obrodila svoje sadove in v teh dneh je že čas, da jih poberemo in spremenimo v žlahtno kapljico. To se bo zgodilo tudi z najstarejšo trto na svetu, ki raste na mariborskem Lentu. Trgatev bo spremljal cel festival prireditev. 10-dnevni festival okusov in tradicije se je v petek začel z mednarodnim praznikom ekoloških kmetij in slavarskim krstom na Dravi. V soboto je v mesto prišlo podeželje, pripravili so Flosarski dan na Dravi in prvič tudi prikaz zgodovinskega boja med Turki in tistimi, ki so mesto pred njimi branili. V nedeljo so na svoj račun prišli ljubitelji Drave in dogajanja na njej, najmlajši, saj so pripravili ustvarjalne delavnice, na pokušino pa so bile tudi domače štajerske dobrote.

»Od ponedeljka do četrtka bo center dogajanja na Glavnem trgu. Tam bo namreč potekal prodajni sejem cvetja, grmovnic in okrasnih dreves. Na voljo bodo okusi Štajerske z dobrotami iz lokalnega okolja – sadja, medu in buč. Pripravljamo tudi predavanja ter program za otroke,« je povedala mag. Vesna Male, vodja tržnega komuniciranja in raziskav v Zavodu za turizem Maribor. Dodala je še, da bo Hiša stare trte vsak dan ob 19. uri gostila t. i. Male večerne zgodbe oziroma predstavitve vinarjev in dobrot, ki sodijo k žlahtni kapljici.

V petek, 23. septembra, bo potekal Dan čebelarstva, v kuhanju lovskega golaža se bo pomerilo 36 novinarskih ekip iz devetih držav, vrhunec dogajanja pa bo v nedeljo, 25. septembra, ko se bo ob 11. uri zgodila svečana trgatev stare trte.

V petek, 23. septembra, bo potekal Dan čebelarstva, v kuhanju lovskega golaža pa se bo pomerilo 36 novinarskih ekip iz devetih držav. Maribor bo namreč gostil veliko evropsko prvenstvo novinarjev v kuhanju lovskega golaža. Po besedah Maletove pa bo vrhunec v nedeljo, 25. septembra, ko se bo ob 11. uri zgodila svečana trgatev stare trte.

Stara trta dobro rodi

Mariborska Stara trta je najstarejši živi primerek žlahtne vinske trte, ki še rodi na svetu. Stara je preko 410 let in je vpisana v Guinnesovo knjigo rekordov. Gre za sorto žametovka ali modra kavčina. Skrbnik stare trte v Mariboru je mestni viničar, Stanislav Kocutar. Ta je letos naštel 89 sladkih grozdov, ki bodo dali pridelek težak od 35 do 55 kilogramov. Iz tega bodo nato naredili vino, ga shranili v 100 posebnih stekleničk po 2,5 dcl in ga imeli za posebne goste ob posebnih priložnostih. Najstarejša trta na svetu pa ne rodi dobro le na domači, mariborski zemlji, ampak tudi v več kot 60-ih slovenskih krajih ter na vseh celinah sveta. Njene potomke so namreč Mariborčani podarili številnim mestom in državam. Tako modra kavčina raste tudi na Japonskem, v Avstraliji, J in S Ameriki, v Vatikanu, na Danskem, v Avstriji, Italiji, Luksemburgu ...

Več o Festivalu stare trte najdete na www.maribor-pohorje.si ali v TIC-u Maribor.

 

Pripravila:

Tina HUREMOVIČ

Nazaj na rubriko Reportaže

Najnovejše v tej rubriki

Adrenalinsko vodno doživetje v Termah 3000

aqua loop Terme 3000
četrtek, 11. julij 2019

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija dobro pozna lepote Slovenije, saj vsako soboto  izkoristi za potepanja po njej. Tokrat se je odpravila proti vzhodu, v Terme 3000 v Moravskih Toplicah. Tamkajšnji vodni park slovi predvsem po adrenalinskih doživetjih, s svojo ponudbo pa navdušuje tudi tiste, ki si želijo le mirne sprostitve v zdravilni, črni termomineralni vodi.

Na zabavne dogodivščine v Terme Olimia

aqualuna4.jpg
ponedeljek, 8. julij 2019

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija se je preteklo soboto ponovno odpravila odkrivat ponudbo slovenskih kopališč.  Tokrat se je ustavila v občini Podčetrtek, kjer tamkajšnje Terme Olimia že od nekdaj veljajo za odlično počitniško točko, njihova okolica pa ponuja številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa.

Terme Ptuj so svetovne

Termalni Park, Terme Ptuj
sreda, 26. junij 2019

Še ena vroča sobota je bila odlično izhodišče za vnovično potepanje ekipe oddaje Dobro jutro, Slovenija. Ta se je v okviru akcije Naj kopališče tokrat odpravila raziskovat ponudbo Term Ptuj. Na lastne oči so se prepričali, da tam goste privabljajo z urejenim bazenskim kompleksom in odlično gostinsko ponudbo.

Oddih za vso družino v Zdravilišču Radenci

zdravilišče radrenci
torek, 18. junij 2019

V minulih dneh smo končno dolčakali visoke, poletne temperature. In te so kot nalašč za odkrivanje slovenskih kopališč, pa naj gre za morska, rečna, termalna, bazenska ali druga. Ker je izbor za naj slovenska kopališča v polnem teku, se je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« odpravila na kopališče, natančneje v Zdravilišče Radenci.

Na poletno dogodivščino v Terme Čatež

catez_julij_15.jpg
sreda, 12. junij 2019

Pretekli vikend je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« ponovno izkoristila za vodna doživetja. Odpravili so se v že večkrat preizkušeno destinacijo – Terme Čatež. Tam vsako leto poskrbijo za nova doživetja v vodi in ob njej. Da bo tudi letos pestro in zabavno je ekipo prepričala simpatična Alenka Mokrovič Pogačar.

NAJ KOPALIŠČE: Terme Paradiso – rajsko razvajanje za vse generacije

paradiso
sreda, 5. junij 2019

Vročo poletno soboto si je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija rezervirala za razvajanje v najmlajših slovenskih termah.  Tokrat se je v okviru akcije Naj kopališče namreč odpravila v Posavje, kjer je preverila kaj obiskovalcem ponujajo Terme Paradiso v Dobovi.

Znani so prejemniki naziva Naj wellness 2018/19

Naj wellness
sreda, 24. april 2019

Tudi letos so ljubitelji centrov dobrega počutja s pomočjo turistično informativnega portala www.dj-slovenija.si izbirali wellness centre, ki so skozi celotno sezono najbolj navduševali s svojo urejenostjo in ponudbo.

Smučarski center Golte z ambicioznimi načrti

golte1
petek, 22. februar 2019

V času zimskih počitnic smo obiskali Smučarski center Golte nad Mozirjem, ki se ponaša s sodobnim štiri zvezdinčnim hotelom na 1.400 metrih, do recepcije katerega vas pripelje kar nihalka. Prihodnje leto bodo obeležili že 50 obletnico delovanja. Preverili smo trenutno stanje in razmere na smučišču, z novim direktorjem Mitjem Terčejem pa spregovorili tudi o prihodnjih investicijah in načrtih. Kljub temu, da je bilo ta dan na smučišču preko 1000 obiskovalcev, na žičniških napravah daljših vrst ni bilo, proge ob spomladanskih temperaturah pa so še vedno dobro urejene.

Hotel Slon – 5* storitev v 4* hotelu

Hotel Slon
četrtek, 21. februar 2019

Eno glavnih poslanstev Društva turističnih novinarjev Slovenije je promovirati slovensko turistično ponudbo tako med domačimi kot tujimi gosti, pogosto pa se člani znajdemo pred dilemo, ko nas prav slednji povprašajo po priporočilu za nastanitev v našem glavnem mestu, saj izkušnje iz prve roke pač nimamo. To je bil tudi razlog za organizacijo serije obiskov znamenitih ljubljanskih hotelov, med katerimi je svoja vrata kot prvi odprl Hotel Slon, ki ponaša s kar 460 letno zgodovino in velja za najstarejši hotel v Sloveniji.

NAJ SMUČIŠČE: Zimska zabava na smučišču Kreischberg

Kreischebrg
ponedeljek, 14. januar 2019

Z novim letom je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija pričela z raziskovanjem ponudbe smučišč v Sloveniji in bližnji okolici. Najprej so pokukali čez mejo na smučišče, ki se rado pohvali z zajamčeno snežno odejo, smučišče Kreischberg. Smučišče je pravi raj tudi za deskarje, ljubitelje teka na smučeh in pohodnike.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije