Reportaže

Nazaj na rubriko Reportaže
kopalisce_plaza.JPG

(G)rajsko kopanje na Bledu

Datum: torek, 17. julij, 2012

Na kopališču, kjer se je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« mudila v četrtek, so kopalci uživali že davnega leta 1930. Takrat je bilo že postavljeno kopališče in 366 kabin v več nadstropjih. Zgrajen je bil celo skakalni stolp. Vse od takrat je Grajsko kopališče na Bledu kraj, kjer si je mogoče privoščiti varno kopanje v Blejskem jezeru. Je tudi edino uradno javno kopališče na jezeru in kopališče, ki se za urejenost in kakovost vode ponaša z mednarodno modro zastavo. Letos so na kopališču pripravili kar nekaj novosti – če vas zanima katere so, berite dalje.

Že enajsto leto modra zastava

Kopališče je zelo lepo urejeno, kar potrjujejo številna priznanja, ki jih v zadnjih letih kopališče prejema, ter seveda Modra zastava, ki pri tam plapola že enajsto leto.

6000 kvadratnih metrov veliko kopališče se nahaja pod grajsko skalo in nudi čudovit razgled na blejski otok. Kot je povedal vodja turistične infrastrukture Bojan Žerovec gre za edino javno kopališče na Bledu. Je zelo lepo urejeno, kar potrjujejo tudi številna priznanja, ki jih v zadnjih letih kopališče prejema, ter seveda Modra zastava, ki pri tam plapola že enajsto leto. »Gre za mednarodni okoljski znak, ki zagotavlja kakovost naravnih kopališč. Pri nas vsakih 15 dni kontroliramo vodo, poleg tega pa skupaj z občino skrbimo za urejeno okolico kopališča,« je pojasnil. Dodal je, da so se na sezono dobro pripravili, visoke temperature (tako vode kot ozračja) pa so na kopališče privabile številne kopalce. Če se bodo visoke temperature nadaljevale so prepričani, da se jim obeta rekordna sezona.

Masaža s pogledom na otok

Na Bledu se zavedajo, da čudovita lokacija in čista voda nista dovolj, da bi bili gostje zadovoljni, treba je poskrbeti tudi za dodatno ponudbo. »Kopališče sprejme približno 800 kopalcev, ki jih skušamo kar najbolj animirati, zato vsako leto ponudbi dodamo nekaj novega. Letos smo nabavili kajake za izposojo, gostje se lahko preizkusijo tudi v hoji po vodi v vodnih zorbih. Če si zaželijo razvajanja, pa je tu druga novost – originalna tajska masaža z neposrednim pogledom na otok za katero je zanimanja ogromno,« je povedal direktor infrastrukture Bled Mirko Ulčar.

Več o kopališču >>

Pestro poletno dogajanje na gradu

Po investicijsko zelo intenzivnem letu 2011 je grad v precejšnji meri urejen in sedaj kar kliče po življenju in dogajanju, zato so letos dali malo več poudarka na prireditvah. Teh bo do konca septembra preko 50.

Ob obisku alpskega bisera je skoraj obvezno obiskati grad, ki kraljuje na navpični vzpetini 120 m nad jezerom. »Na Blejskem gradu smo v lanskem letu slavili visok jubilej, 1000 letnico prve omembe gradu v pisnih virih, zato smo se lotili večjih investicijskih in obnovitvenih del. Po investicijsko zelo intenzivnem letu 2011 je  grad v precejšnji meri urejen in sedaj kar kliče po življenju in dogajanju, zato smo letos dali malo več poudarka na prireditvah, tako bo teh bo do konca septembra preko 50. Želeli smo zadovoljiti različne okuse, zato bodo tukaj glasbene prireditve: štirje jazz koncerti, štirje klasični koncerti, štirje koncerti festivala Okarina, dva koncerta Festivala Bled. Poleg tega bodo na gradu vsak torek in četrtek tudi gledališke uprizoritve kulturnega društva Gašperja Lambergerja in razna predavanja vezana na blejsko zgodovino. Poleg tega pa ravno danes (12. 7.) odpiramo razstavo domače umetnice Eti Ših, ki sicer že 30 let živi v Boliviji, vendar je izrazila željo, da bi svoja dela razstavila na blejskem gradu in željo smo ji z veseljem izpolnili,« je povedal Matjaž Završnik, direktor Zavoda za kulturo Bled.

Vsi obiskovalci dobrodošli, da si bolj obširne podatke o vseh prireditvah poiščejo na spletni strani www.blejski-grad.si.

Janez Fajfar, župan Bleda, je obiskovalce pozval, naj se pred prihodom na Bled pozanimajo, kje vse je možno parkirati, saj so uredili tudi kar nekaj brezplačnih parkirišč, ki so le nekaj minut oddaljena od jezera. Za parkiranje tik ob vodi, pa bo še vedno potrebno odšteti nekaj evrov.

 

Pripravila:

Darja Legat

djs_vic.jpg

Nazaj na rubriko Reportaže

Najnovejše v tej rubriki

Znani so zmagovalci jubilejne akcije "Naj kopališče 2020"

aqualuna3.jpg
ponedeljek, 19. oktober 2020

Letošnje poletje je postreglo s posebnimi izzivi, a kljub temu ni skoparilo z lepimi sončnimi dnevi, ki so skupaj s turističnimi boni poskrbeli za dober obisk slovenskih kopališč. Kopalke in kopalci so s pomočjo oddaje »Dobro jutro, Slovenija«, ki poteka na šestih slovenskih radijskih postajah tudi tokrat množično izbrali »Naj kopališče 2020«.

NAJ KOPALIŠČE: Bioterme – kopanje v odlični termalni vodi

Bioterme
četrtek, 30. julij 2020

Ekipo radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« je radovednost pretekli vikend vodila vse do Prlekije. Tokrat so se namreč namenili raziskati ponudbo Bioterm, ki se nahajajo v kraju Mala Nedelja. Poleg zdravilne vode, v kateri se kopajo že od sedemdesetih let,  in sodobnega, okolju prijaznega hotela, tam lahko najdete še marsikaj zanimivega. Delček tega vam razkrivamo v nadaljevanju.

Adrenalinsko vodno doživetje v Termah 3000

aqua loop Terme 3000
četrtek, 11. julij 2019

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija dobro pozna lepote Slovenije, saj vsako soboto  izkoristi za potepanja po njej. Tokrat se je odpravila proti vzhodu, v Terme 3000 v Moravskih Toplicah. Tamkajšnji vodni park slovi predvsem po adrenalinskih doživetjih, s svojo ponudbo pa navdušuje tudi tiste, ki si želijo le mirne sprostitve v zdravilni, črni termomineralni vodi.

Na zabavne dogodivščine v Terme Olimia

aqualuna4.jpg
ponedeljek, 8. julij 2019

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija se je preteklo soboto ponovno odpravila odkrivat ponudbo slovenskih kopališč.  Tokrat se je ustavila v občini Podčetrtek, kjer tamkajšnje Terme Olimia že od nekdaj veljajo za odlično počitniško točko, njihova okolica pa ponuja številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa.

Terme Ptuj so svetovne

Termalni Park, Terme Ptuj
sreda, 26. junij 2019

Še ena vroča sobota je bila odlično izhodišče za vnovično potepanje ekipe oddaje Dobro jutro, Slovenija. Ta se je v okviru akcije Naj kopališče tokrat odpravila raziskovat ponudbo Term Ptuj. Na lastne oči so se prepričali, da tam goste privabljajo z urejenim bazenskim kompleksom in odlično gostinsko ponudbo.

Oddih za vso družino v Zdravilišču Radenci

zdravilišče radrenci
torek, 18. junij 2019

V minulih dneh smo končno dolčakali visoke, poletne temperature. In te so kot nalašč za odkrivanje slovenskih kopališč, pa naj gre za morska, rečna, termalna, bazenska ali druga. Ker je izbor za naj slovenska kopališča v polnem teku, se je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« odpravila na kopališče, natančneje v Zdravilišče Radenci.

Na poletno dogodivščino v Terme Čatež

catez_julij_15.jpg
sreda, 12. junij 2019

Pretekli vikend je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« ponovno izkoristila za vodna doživetja. Odpravili so se v že večkrat preizkušeno destinacijo – Terme Čatež. Tam vsako leto poskrbijo za nova doživetja v vodi in ob njej. Da bo tudi letos pestro in zabavno je ekipo prepričala simpatična Alenka Mokrovič Pogačar.

NAJ KOPALIŠČE: Terme Paradiso – rajsko razvajanje za vse generacije

paradiso
sreda, 5. junij 2019

Vročo poletno soboto si je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija rezervirala za razvajanje v najmlajših slovenskih termah.  Tokrat se je v okviru akcije Naj kopališče namreč odpravila v Posavje, kjer je preverila kaj obiskovalcem ponujajo Terme Paradiso v Dobovi.

Znani so prejemniki naziva Naj wellness 2018/19

Naj wellness
sreda, 24. april 2019

Tudi letos so ljubitelji centrov dobrega počutja s pomočjo turistično informativnega portala www.dj-slovenija.si izbirali wellness centre, ki so skozi celotno sezono najbolj navduševali s svojo urejenostjo in ponudbo.

Smučarski center Golte z ambicioznimi načrti

golte1
petek, 22. februar 2019

V času zimskih počitnic smo obiskali Smučarski center Golte nad Mozirjem, ki se ponaša s sodobnim štiri zvezdinčnim hotelom na 1.400 metrih, do recepcije katerega vas pripelje kar nihalka. Prihodnje leto bodo obeležili že 50 obletnico delovanja. Preverili smo trenutno stanje in razmere na smučišču, z novim direktorjem Mitjem Terčejem pa spregovorili tudi o prihodnjih investicijah in načrtih. Kljub temu, da je bilo ta dan na smučišču preko 1000 obiskovalcev, na žičniških napravah daljših vrst ni bilo, proge ob spomladanskih temperaturah pa so še vedno dobro urejene.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije