Reportaže

Nazaj na rubriko Reportaže
mediterran_croatia_istra_rovinjxx.jpg

Hrvaška vabi!

Datum: četrtek, 31. maj, 2012

V tem trenutku bi raje kot v Ljubljani sedeli nekje na terasi s pogledom na morje. Ker to ne gre, so člani radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« morsko vzdušje v radijskih oglašanjih pričarali z gosti pred mikrofonom. Z njimi so obiskali prijetne, vabljive in zanimive turistične destinacije sosednje Hrvaške. Se pravi države, kjer Slovenci še vedno v največjem številu preživljamo dopustniške dni.

Na Hrvaškem več nočitev slovenskih gostov

Prvomajski prazniki so tradicionalni prvi vrhunec toplega dela sezone. To, kot pravijo v slovenskem predstavništvu Hrvaške turistične skupnosti, potrjujejo tudi statistični podatki. »Zelo smo zadovoljni. Med prvomajskimi prazniki nas je obiskalo okrog 70.000 slovenskih gostov. V Istri smo zabeležili 30 odstotkov več nočitev Slovencev kot v enakem lanskem obdobju. Kar polovica vseh gostov je bila Slovencev,« je povedal Goran Blažić, direktor predstavništva Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji. Dodal je še, da so lani zabeležili več kot milijon nočitev slovenskih gostov in da letos želijo to ponoviti. Tudi zato so v številnih hotelih poskrbeli za prenovo, za popestritev že obstoječe ponudbe in za številne dogodke. To ne velja zgolj in samo za hotele, temveč tudi za kampe. Kar tretjina slovenskih gostov na Hrvaškem namreč prisega na kampiranje in za slednje so se odločili že v tej t. i. predsezoni. Sicer pa je, po besedah Blažića, Slovencem Istra najbližja. Predvsem radi jo obiskujemo v tednih pred glavno sezono. Julija in avgusta je nato dobro obiskana Dalmacija, vse bolj pa tudi kontinentalni del sosednje države ter z njim večina od osmih nacionalnih parkov, denimo slapovi Krke, Plitvička jezera, severni Velebit, Kornati, Brioni, Mljet ...

Za slovenske goste, zaradi bližine lahko tudi enodnevne, je nabolj zanimivo izobilje prireditev v Istri in Kvarnerju.

Izobilje prireditev

Potem ko so številni športni, kulturni in zabavni dogodki popestrili dogajanje v prvomajskih dneh, teh ne bo manjkalo niti v naslednjih tednih in mesecih. Za slovenske goste, zaradi bližine lahko tudi enodnevne, je nabolj zanimivo izobilje prireditev v Istri in Kvarnerju. »1. junija bo na mandraču v Novigradu potekal Gnam fešt, 3. večer novigradske kapešante, v Umagu bodo gostili Adria music conference, od Umaga do Pule pa bo 2. in 3. junija potekala tudi 64. istrska regata. V prvih junijski dneh bo v Umagu potekala tudi mednarodna pasja razstava, Brtonigla pa bo 23. junija prizorišče 28. festivala istrske Malvazije,« je samo nekaj dogodkov v Istri izpostavila Tanja Vidmar Petković iz slovenskega predstavništva Hrvaške turistične skupnosti. V Kvarner denimo velja povabiti vse ljubitelje avtomobilizma na eno od 12 tekmovanj evropskega prvenstva rally-ja, kulturne navdušence na prvi, junijski del Festivala Kvarner, v Dubrovnik pa na vikend jazz festival s svetovnimi jazz zvezdami. Seveda pa ne gre pozabiti tudi na vse drugo, kar »začini« izlet, krajše počitnice ali glavni dopust. Zagotovo je to med drugim tudi gastronomska ponudba, v kateri ni mogoče zgrešiti domačega pršuta, tartufov, oljčnega olja, ovčjega sira, vina, morskih dobrot ...

Podrobnosti najdete tukaj!

V Istri je v zadnjem času največ povpraševanja po Zeleni in Plavi laguni, med zelo obiskanimi je Krk, zanimiv pa je tudi Split, saj se lahko do njega vsako soboto namesto z avtom popeljemo z letalom.

Na Hrvaškem se dobro počutimo

Kot potrjuje statistika je Hrvaška med slovenskimi turisti še vedno zelo priljubljena, saj jih večina v svojih dopustniških dneh še vedno mahne čez hrvaško mejo. Kot ugotavljajo v turistični agenciji Kompas, Hrvaško slovenski gostje še vedno radi obiskujemo. Tudi zato, ker se v njej počutimo domače. To je le nekaj razlogov, zakaj je Kompasova ponudba hrvaških destinacij tako obsežna. V Istri je v zadnjem času največ povpraševanja po Zeleni in Plavi laguni, kjer je veliko zelenja, urejeni hoteli, številne aktivnosti. Med zelo obiskanimi je Krk in tamkajšnji Hotel Park v Punatu, pa Crikvenica in južneje v Dalmaciji Šibenik, kjer ima Kompas vsako poletje organiziran tudi Kompasov družinski klub. Zanimiv je tudi Split, saj se lahko do njega vsako soboto namesto z avtom popeljemo z letalom. Poleg tega pa je Split odlično izhodišče za bližnje otoke: Brač, Hvar, Korčula, Lastovo. Obisk pa si zasluži tudi ena najbolj mondenih evropskih destinacij, to je Dubrovnik z bogato zgodovino. Za romantike je nasproti Dubrovnika še otok Koločep, ki nudi številne užitke v neokrnjeni naravi.

Na www.kompas.si si poiščite počitnice po svoji meri! 

 

Pripravila:

Tina HUREMOVIČ

Nazaj na rubriko Reportaže

Najnovejše v tej rubriki

Znani so zmagovalci jubilejne akcije "Naj kopališče 2020"

aqualuna3.jpg
ponedeljek, 19. oktober 2020

Letošnje poletje je postreglo s posebnimi izzivi, a kljub temu ni skoparilo z lepimi sončnimi dnevi, ki so skupaj s turističnimi boni poskrbeli za dober obisk slovenskih kopališč. Kopalke in kopalci so s pomočjo oddaje »Dobro jutro, Slovenija«, ki poteka na šestih slovenskih radijskih postajah tudi tokrat množično izbrali »Naj kopališče 2020«.

NAJ KOPALIŠČE: Bioterme – kopanje v odlični termalni vodi

Bioterme
četrtek, 30. julij 2020

Ekipo radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« je radovednost pretekli vikend vodila vse do Prlekije. Tokrat so se namreč namenili raziskati ponudbo Bioterm, ki se nahajajo v kraju Mala Nedelja. Poleg zdravilne vode, v kateri se kopajo že od sedemdesetih let,  in sodobnega, okolju prijaznega hotela, tam lahko najdete še marsikaj zanimivega. Delček tega vam razkrivamo v nadaljevanju.

Adrenalinsko vodno doživetje v Termah 3000

aqua loop Terme 3000
četrtek, 11. julij 2019

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija dobro pozna lepote Slovenije, saj vsako soboto  izkoristi za potepanja po njej. Tokrat se je odpravila proti vzhodu, v Terme 3000 v Moravskih Toplicah. Tamkajšnji vodni park slovi predvsem po adrenalinskih doživetjih, s svojo ponudbo pa navdušuje tudi tiste, ki si želijo le mirne sprostitve v zdravilni, črni termomineralni vodi.

Na zabavne dogodivščine v Terme Olimia

aqualuna4.jpg
ponedeljek, 8. julij 2019

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija se je preteklo soboto ponovno odpravila odkrivat ponudbo slovenskih kopališč.  Tokrat se je ustavila v občini Podčetrtek, kjer tamkajšnje Terme Olimia že od nekdaj veljajo za odlično počitniško točko, njihova okolica pa ponuja številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa.

Terme Ptuj so svetovne

Termalni Park, Terme Ptuj
sreda, 26. junij 2019

Še ena vroča sobota je bila odlično izhodišče za vnovično potepanje ekipe oddaje Dobro jutro, Slovenija. Ta se je v okviru akcije Naj kopališče tokrat odpravila raziskovat ponudbo Term Ptuj. Na lastne oči so se prepričali, da tam goste privabljajo z urejenim bazenskim kompleksom in odlično gostinsko ponudbo.

Oddih za vso družino v Zdravilišču Radenci

zdravilišče radrenci
torek, 18. junij 2019

V minulih dneh smo končno dolčakali visoke, poletne temperature. In te so kot nalašč za odkrivanje slovenskih kopališč, pa naj gre za morska, rečna, termalna, bazenska ali druga. Ker je izbor za naj slovenska kopališča v polnem teku, se je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« odpravila na kopališče, natančneje v Zdravilišče Radenci.

Na poletno dogodivščino v Terme Čatež

catez_julij_15.jpg
sreda, 12. junij 2019

Pretekli vikend je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« ponovno izkoristila za vodna doživetja. Odpravili so se v že večkrat preizkušeno destinacijo – Terme Čatež. Tam vsako leto poskrbijo za nova doživetja v vodi in ob njej. Da bo tudi letos pestro in zabavno je ekipo prepričala simpatična Alenka Mokrovič Pogačar.

NAJ KOPALIŠČE: Terme Paradiso – rajsko razvajanje za vse generacije

paradiso
sreda, 5. junij 2019

Vročo poletno soboto si je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija rezervirala za razvajanje v najmlajših slovenskih termah.  Tokrat se je v okviru akcije Naj kopališče namreč odpravila v Posavje, kjer je preverila kaj obiskovalcem ponujajo Terme Paradiso v Dobovi.

Znani so prejemniki naziva Naj wellness 2018/19

Naj wellness
sreda, 24. april 2019

Tudi letos so ljubitelji centrov dobrega počutja s pomočjo turistično informativnega portala www.dj-slovenija.si izbirali wellness centre, ki so skozi celotno sezono najbolj navduševali s svojo urejenostjo in ponudbo.

Smučarski center Golte z ambicioznimi načrti

golte1
petek, 22. februar 2019

V času zimskih počitnic smo obiskali Smučarski center Golte nad Mozirjem, ki se ponaša s sodobnim štiri zvezdinčnim hotelom na 1.400 metrih, do recepcije katerega vas pripelje kar nihalka. Prihodnje leto bodo obeležili že 50 obletnico delovanja. Preverili smo trenutno stanje in razmere na smučišču, z novim direktorjem Mitjem Terčejem pa spregovorili tudi o prihodnjih investicijah in načrtih. Kljub temu, da je bilo ta dan na smučišču preko 1000 obiskovalcev, na žičniških napravah daljših vrst ni bilo, proge ob spomladanskih temperaturah pa so še vedno dobro urejene.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije