Reportaže

Nazaj na rubriko Reportaže
mediterran_croatia_istra_rovinjxx.jpg

Hrvaška vabi!

Datum: četrtek, 31. maj, 2012

V tem trenutku bi raje kot v Ljubljani sedeli nekje na terasi s pogledom na morje. Ker to ne gre, so člani radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« morsko vzdušje v radijskih oglašanjih pričarali z gosti pred mikrofonom. Z njimi so obiskali prijetne, vabljive in zanimive turistične destinacije sosednje Hrvaške. Se pravi države, kjer Slovenci še vedno v največjem številu preživljamo dopustniške dni.

Na Hrvaškem več nočitev slovenskih gostov

Prvomajski prazniki so tradicionalni prvi vrhunec toplega dela sezone. To, kot pravijo v slovenskem predstavništvu Hrvaške turistične skupnosti, potrjujejo tudi statistični podatki. »Zelo smo zadovoljni. Med prvomajskimi prazniki nas je obiskalo okrog 70.000 slovenskih gostov. V Istri smo zabeležili 30 odstotkov več nočitev Slovencev kot v enakem lanskem obdobju. Kar polovica vseh gostov je bila Slovencev,« je povedal Goran Blažić, direktor predstavništva Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji. Dodal je še, da so lani zabeležili več kot milijon nočitev slovenskih gostov in da letos želijo to ponoviti. Tudi zato so v številnih hotelih poskrbeli za prenovo, za popestritev že obstoječe ponudbe in za številne dogodke. To ne velja zgolj in samo za hotele, temveč tudi za kampe. Kar tretjina slovenskih gostov na Hrvaškem namreč prisega na kampiranje in za slednje so se odločili že v tej t. i. predsezoni. Sicer pa je, po besedah Blažića, Slovencem Istra najbližja. Predvsem radi jo obiskujemo v tednih pred glavno sezono. Julija in avgusta je nato dobro obiskana Dalmacija, vse bolj pa tudi kontinentalni del sosednje države ter z njim večina od osmih nacionalnih parkov, denimo slapovi Krke, Plitvička jezera, severni Velebit, Kornati, Brioni, Mljet ...

Za slovenske goste, zaradi bližine lahko tudi enodnevne, je nabolj zanimivo izobilje prireditev v Istri in Kvarnerju.

Izobilje prireditev

Potem ko so številni športni, kulturni in zabavni dogodki popestrili dogajanje v prvomajskih dneh, teh ne bo manjkalo niti v naslednjih tednih in mesecih. Za slovenske goste, zaradi bližine lahko tudi enodnevne, je nabolj zanimivo izobilje prireditev v Istri in Kvarnerju. »1. junija bo na mandraču v Novigradu potekal Gnam fešt, 3. večer novigradske kapešante, v Umagu bodo gostili Adria music conference, od Umaga do Pule pa bo 2. in 3. junija potekala tudi 64. istrska regata. V prvih junijski dneh bo v Umagu potekala tudi mednarodna pasja razstava, Brtonigla pa bo 23. junija prizorišče 28. festivala istrske Malvazije,« je samo nekaj dogodkov v Istri izpostavila Tanja Vidmar Petković iz slovenskega predstavništva Hrvaške turistične skupnosti. V Kvarner denimo velja povabiti vse ljubitelje avtomobilizma na eno od 12 tekmovanj evropskega prvenstva rally-ja, kulturne navdušence na prvi, junijski del Festivala Kvarner, v Dubrovnik pa na vikend jazz festival s svetovnimi jazz zvezdami. Seveda pa ne gre pozabiti tudi na vse drugo, kar »začini« izlet, krajše počitnice ali glavni dopust. Zagotovo je to med drugim tudi gastronomska ponudba, v kateri ni mogoče zgrešiti domačega pršuta, tartufov, oljčnega olja, ovčjega sira, vina, morskih dobrot ...

Podrobnosti najdete tukaj!

V Istri je v zadnjem času največ povpraševanja po Zeleni in Plavi laguni, med zelo obiskanimi je Krk, zanimiv pa je tudi Split, saj se lahko do njega vsako soboto namesto z avtom popeljemo z letalom.

Na Hrvaškem se dobro počutimo

Kot potrjuje statistika je Hrvaška med slovenskimi turisti še vedno zelo priljubljena, saj jih večina v svojih dopustniških dneh še vedno mahne čez hrvaško mejo. Kot ugotavljajo v turistični agenciji Kompas, Hrvaško slovenski gostje še vedno radi obiskujemo. Tudi zato, ker se v njej počutimo domače. To je le nekaj razlogov, zakaj je Kompasova ponudba hrvaških destinacij tako obsežna. V Istri je v zadnjem času največ povpraševanja po Zeleni in Plavi laguni, kjer je veliko zelenja, urejeni hoteli, številne aktivnosti. Med zelo obiskanimi je Krk in tamkajšnji Hotel Park v Punatu, pa Crikvenica in južneje v Dalmaciji Šibenik, kjer ima Kompas vsako poletje organiziran tudi Kompasov družinski klub. Zanimiv je tudi Split, saj se lahko do njega vsako soboto namesto z avtom popeljemo z letalom. Poleg tega pa je Split odlično izhodišče za bližnje otoke: Brač, Hvar, Korčula, Lastovo. Obisk pa si zasluži tudi ena najbolj mondenih evropskih destinacij, to je Dubrovnik z bogato zgodovino. Za romantike je nasproti Dubrovnika še otok Koločep, ki nudi številne užitke v neokrnjeni naravi.

Na www.kompas.si si poiščite počitnice po svoji meri! 

 

Pripravila:

Tina HUREMOVIČ

Nazaj na rubriko Reportaže

Najnovejše v tej rubriki

Znani so prejemniki naziva Naj wellness 2018/19

Naj wellness
sreda, 24. april 2019

Tudi letos so ljubitelji centrov dobrega počutja s pomočjo turistično informativnega portala www.dj-slovenija.si izbirali wellness centre, ki so skozi celotno sezono najbolj navduševali s svojo urejenostjo in ponudbo.

Smučarski center Golte z ambicioznimi načrti

golte1
petek, 22. februar 2019

V času zimskih počitnic smo obiskali Smučarski center Golte nad Mozirjem, ki se ponaša s sodobnim štiri zvezdinčnim hotelom na 1.400 metrih, do recepcije katerega vas pripelje kar nihalka. Prihodnje leto bodo obeležili že 50 obletnico delovanja. Preverili smo trenutno stanje in razmere na smučišču, z novim direktorjem Mitjem Terčejem pa spregovorili tudi o prihodnjih investicijah in načrtih. Kljub temu, da je bilo ta dan na smučišču preko 1000 obiskovalcev, na žičniških napravah daljših vrst ni bilo, proge ob spomladanskih temperaturah pa so še vedno dobro urejene.

Hotel Slon – 5* storitev v 4* hotelu

Hotel Slon
četrtek, 21. februar 2019

Eno glavnih poslanstev Društva turističnih novinarjev Slovenije je promovirati slovensko turistično ponudbo tako med domačimi kot tujimi gosti, pogosto pa se člani znajdemo pred dilemo, ko nas prav slednji povprašajo po priporočilu za nastanitev v našem glavnem mestu, saj izkušnje iz prve roke pač nimamo. To je bil tudi razlog za organizacijo serije obiskov znamenitih ljubljanskih hotelov, med katerimi je svoja vrata kot prvi odprl Hotel Slon, ki ponaša s kar 460 letno zgodovino in velja za najstarejši hotel v Sloveniji.

NAJ SMUČIŠČE: Zimska zabava na smučišču Kreischberg

Kreischebrg
ponedeljek, 14. januar 2019

Z novim letom je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija pričela z raziskovanjem ponudbe smučišč v Sloveniji in bližnji okolici. Najprej so pokukali čez mejo na smučišče, ki se rado pohvali z zajamčeno snežno odejo, smučišče Kreischberg. Smučišče je pravi raj tudi za deskarje, ljubitelje teka na smučeh in pohodnike.

Na zabavne dogodivščine v Terme Olimia

aqualuna4.jpg
ponedeljek, 2. julij 2018

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija se je preteklo soboto ponovno odpravila odkrivat ponudbo slovenskih kopališč.  Tokrat se je ustavila v občini Podčetrtek, kjer tamkajšnje Terme Olimia že od nekdaj veljajo za odlično počitniško točko, njihova okolica pa ponuja številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa.

Na poletno dogodivščino v Terme Čatež

catez_julij_15.jpg
četrtek, 14. junij 2018

Pretekli vikend je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« ponovno izkoristila za vodna doživetja. Odpravili so se v že večkrat preizkušeno destinacijo – Terme Čatež. Tam vsako leto poskrbijo za nova doživetja v vodi in ob njej. Da bo tudi letos pestro in zabavno sta ekipo prepričali simpatični sogovornici.

Terme Ptuj so svetovne

Termalni Park, Terme Ptuj
četrtek, 7. junij 2018

Prva postaja ekipe oddaje Dobro jutro, Slovenija v akciji Naj kopališče so bile tokrat Terme Ptuj. Tam so v soboto odprli letno kopališče in ekipa je za vas preverila njihovo ponudbo. Na lastne oči so se prepričali, da tam goste privabljajo z urejenim bazenskim kompleksom in odlično gostinsko ponudbo.

Izlet v mesto stekla in vode

Rogaška
sreda, 13. december 2017

Društvo turističnih novinarjev Slovenije z veseljem izkoristi vsako priložnost za raziskovanje novosti, ki jih ponuja slovenski turizem. Tudi v krajih, kjer prisegajo na tradicijo, vedno odkrijejo kaj novega. Tokrat so se odpravili v Rogaško Slatino, kjer je zdraviliški turizem z učinki termo mineralne vode doma že več stoletij, danes pa ponudbo kraja nadgrajuje sodoben Medical center, kjer več kot 30 specialistov poskrbi skoraj za vse tegobe, ki mučijo sodobnega človeka.

NAJ KOPALIŠČE: Adrenalinski užitki v Termah 3000

3000_bazeni640x480.jpg
petek, 7. julij 2017

V soboto se je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija odpravila proti vzhodu, v deželo štorkelj. Za svoj cilj si je namreč izbrala Terme 3000 v Moravskih Toplicah. Tam so jih pričakali že pregovorno prijazni Prekmurci  in velik vodno rekreacijski center, kjer dobro poskrbijo tako za adrenalinske navdušence, kot tudi za tiste, ki si želijo le plavati v zdravilni, črni termo-mineralni vodi.

NAJ KOPALIŠČE: Terme Paradiso – razvajanje za vse generacije

paradiso
torek, 4. julij 2017

Vročo poletno soboto si je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija rezervirala za razvajanje v najmlajših slovenskih termah.  Tokrat se je v okviru akcije Naj kopališče namreč odpravila v Posavje, kjer je preverila kaj obiskovalcem ponujajo Terme Paradiso v Dobovi.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije