Reportaže

Nazaj na rubriko Reportaže
panorama-koliscarji-copy-05a23748.jpg

Kako so živeli koliščarji?

Datum: četrtek, 16. avgust, 2012

Ne glede na to, ali še uživate v dopustniških in počitniških dneh ali pa je vse to že za vami in se vam po napornem delovnem tednu prileže prosta sobota, ste vselej vabljeni v družbo ustvarjalcev radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« ter gostov, ki so članom ekipe tokrat razkrili skrivnosti koliščarjev ter dogajanja na petem koliščarskem dnevu, ki se bo na Ljubljanskem barju zgodil 18. avgusta 2012.

Koliščarski tabor za otroke

Kolišča Ljubljanskega barja so nekaj posebnega. So ena najpomembnejših arheoloških najdišč na svetu. Junija lani so bila sprejeta na seznam Unescove kulturne dediščine.

V društvu Fran Govekar Ig vsako leto poskrbijo, da otrokom med počitnicami ni dolgčas, da kaj novega doživijo in se naučijo. Koliščarski tabor je namenjen otrokom od 8. do 15. leta starosti. Otroci v različnih delavnicah in drugih aktivnostih spoznajo, kako so živeli koliščarji, v čem so bili posebni. Sami tako izdelajo maketo koliščarskega voza, pa sulice, skuhajo si koliščarsko enoločnico, izdelajo posodo in okrasje iz keramije, se kopajo in vozijo s kanuji po Ižici.

»Na taboru je super. Najboljše je, ko se kopamo in učimo kaj novega. Danes nam arheologinja Pavla razlaga, kakšno je njeno delo, skupaj kopljemo, spoznavamo predmete in ugotavljamo, iz česa so, za kaj so se uporabljali. Sam se našel tri konice sulic in čelado iz brona,« navdušeno razlaga Jan, udeleženec koliščarskega tabora.

Koliščarji na Unescovem seznamu

Kolišča Ljubljanskega barja so nekaj posebnega. So ena najpomembnejših arheoloških najdišč na svetu. Junija lani so bila sprejeta na seznam Unescove kulturne dediščine.

18. avgusta bo na Ljubljanskem barju potekal 5. Koliščarski dan, na katerem si bo mogoče izdelati tudi maketo koliščarskega voza, lok in keramično posodo.

Po besedah Alenke Jeraj, predsednice društva Fran Govekar Ig, je preteklost pomembna, da lahko ustvarjaš tudi v prihodnosti. Uvrstitev na na prestižen seznam je zagotovo velikega pomena, saj daje priložnosti za turistični razvoj. Hkrati pa je tudi obveza za varovanje območja in ureditev območja v prihodnje. »Ljubljansko barje je Krajinski park zaradi svoje biotske raznovrstnosti, različnih ptičev in metuljev, kačjih pastirjev. In seveda zaradi kolišč, ki pa se jih ne vidi, saj so skrita v barju,« je pojasnila Jerajeva. Ravno zaradi »skritosti« kolišč so v društvu Fran Govekar Ig pripravili posebno razstavo »Koliščarji z velikega jezera«. Ogledati si jo je mogoče od ponedeljka do petka od 16. do 19. ure ter ob sobotah od 9. do 12. ure.

5. Koliščarski dan

18. avgusta bo na Ljubljanskem barju potekal 5. Koliščarski dan. Namenjen je predvsem družinam, da si vzamejo čas zase in za spoznavanje koliščarjev. Slednje bo potekalo s pomočjo celodnevnih delavnic: arheološke, delavnice lova na belega bobra, kuharske s kuhanjem koliščarske enolončnice, delavnice peke koliščarskega kruha. Izdelati si bo mogoče tudi maketo koliščarskega voza, lok, keramično posodo. Dvakrat v enem dnevu bo potekalo tudi predavanje dr. Antona Veluščka o življenju koliščarjev in najnovejših spoznanjih povezanimi z njimi.

Več na www.drustvo-frangovekar.si!

 

Pripravila:

Tina HUREMOVIČ

Nazaj na rubriko Reportaže

Najnovejše v tej rubriki

Znani so zmagovalci jubilejne akcije "Naj kopališče 2020"

aqualuna3.jpg
ponedeljek, 19. oktober 2020

Letošnje poletje je postreglo s posebnimi izzivi, a kljub temu ni skoparilo z lepimi sončnimi dnevi, ki so skupaj s turističnimi boni poskrbeli za dober obisk slovenskih kopališč. Kopalke in kopalci so s pomočjo oddaje »Dobro jutro, Slovenija«, ki poteka na šestih slovenskih radijskih postajah tudi tokrat množično izbrali »Naj kopališče 2020«.

NAJ KOPALIŠČE: Bioterme – kopanje v odlični termalni vodi

Bioterme
četrtek, 30. julij 2020

Ekipo radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« je radovednost pretekli vikend vodila vse do Prlekije. Tokrat so se namreč namenili raziskati ponudbo Bioterm, ki se nahajajo v kraju Mala Nedelja. Poleg zdravilne vode, v kateri se kopajo že od sedemdesetih let,  in sodobnega, okolju prijaznega hotela, tam lahko najdete še marsikaj zanimivega. Delček tega vam razkrivamo v nadaljevanju.

Adrenalinsko vodno doživetje v Termah 3000

aqua loop Terme 3000
četrtek, 11. julij 2019

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija dobro pozna lepote Slovenije, saj vsako soboto  izkoristi za potepanja po njej. Tokrat se je odpravila proti vzhodu, v Terme 3000 v Moravskih Toplicah. Tamkajšnji vodni park slovi predvsem po adrenalinskih doživetjih, s svojo ponudbo pa navdušuje tudi tiste, ki si želijo le mirne sprostitve v zdravilni, črni termomineralni vodi.

Na zabavne dogodivščine v Terme Olimia

aqualuna4.jpg
ponedeljek, 8. julij 2019

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija se je preteklo soboto ponovno odpravila odkrivat ponudbo slovenskih kopališč.  Tokrat se je ustavila v občini Podčetrtek, kjer tamkajšnje Terme Olimia že od nekdaj veljajo za odlično počitniško točko, njihova okolica pa ponuja številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa.

Terme Ptuj so svetovne

Termalni Park, Terme Ptuj
sreda, 26. junij 2019

Še ena vroča sobota je bila odlično izhodišče za vnovično potepanje ekipe oddaje Dobro jutro, Slovenija. Ta se je v okviru akcije Naj kopališče tokrat odpravila raziskovat ponudbo Term Ptuj. Na lastne oči so se prepričali, da tam goste privabljajo z urejenim bazenskim kompleksom in odlično gostinsko ponudbo.

Oddih za vso družino v Zdravilišču Radenci

zdravilišče radrenci
torek, 18. junij 2019

V minulih dneh smo končno dolčakali visoke, poletne temperature. In te so kot nalašč za odkrivanje slovenskih kopališč, pa naj gre za morska, rečna, termalna, bazenska ali druga. Ker je izbor za naj slovenska kopališča v polnem teku, se je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« odpravila na kopališče, natančneje v Zdravilišče Radenci.

Na poletno dogodivščino v Terme Čatež

catez_julij_15.jpg
sreda, 12. junij 2019

Pretekli vikend je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« ponovno izkoristila za vodna doživetja. Odpravili so se v že večkrat preizkušeno destinacijo – Terme Čatež. Tam vsako leto poskrbijo za nova doživetja v vodi in ob njej. Da bo tudi letos pestro in zabavno je ekipo prepričala simpatična Alenka Mokrovič Pogačar.

NAJ KOPALIŠČE: Terme Paradiso – rajsko razvajanje za vse generacije

paradiso
sreda, 5. junij 2019

Vročo poletno soboto si je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija rezervirala za razvajanje v najmlajših slovenskih termah.  Tokrat se je v okviru akcije Naj kopališče namreč odpravila v Posavje, kjer je preverila kaj obiskovalcem ponujajo Terme Paradiso v Dobovi.

Znani so prejemniki naziva Naj wellness 2018/19

Naj wellness
sreda, 24. april 2019

Tudi letos so ljubitelji centrov dobrega počutja s pomočjo turistično informativnega portala www.dj-slovenija.si izbirali wellness centre, ki so skozi celotno sezono najbolj navduševali s svojo urejenostjo in ponudbo.

Smučarski center Golte z ambicioznimi načrti

golte1
petek, 22. februar 2019

V času zimskih počitnic smo obiskali Smučarski center Golte nad Mozirjem, ki se ponaša s sodobnim štiri zvezdinčnim hotelom na 1.400 metrih, do recepcije katerega vas pripelje kar nihalka. Prihodnje leto bodo obeležili že 50 obletnico delovanja. Preverili smo trenutno stanje in razmere na smučišču, z novim direktorjem Mitjem Terčejem pa spregovorili tudi o prihodnjih investicijah in načrtih. Kljub temu, da je bilo ta dan na smučišču preko 1000 obiskovalcev, na žičniških napravah daljših vrst ni bilo, proge ob spomladanskih temperaturah pa so še vedno dobro urejene.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije