Reportaže

Nazaj na rubriko Reportaže
panorama-koliscarji-copy-05a23748.jpg

Kako so živeli koliščarji?

Datum: četrtek, 16. avgust, 2012

Ne glede na to, ali še uživate v dopustniških in počitniških dneh ali pa je vse to že za vami in se vam po napornem delovnem tednu prileže prosta sobota, ste vselej vabljeni v družbo ustvarjalcev radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« ter gostov, ki so članom ekipe tokrat razkrili skrivnosti koliščarjev ter dogajanja na petem koliščarskem dnevu, ki se bo na Ljubljanskem barju zgodil 18. avgusta 2012.

Koliščarski tabor za otroke

Kolišča Ljubljanskega barja so nekaj posebnega. So ena najpomembnejših arheoloških najdišč na svetu. Junija lani so bila sprejeta na seznam Unescove kulturne dediščine.

V društvu Fran Govekar Ig vsako leto poskrbijo, da otrokom med počitnicami ni dolgčas, da kaj novega doživijo in se naučijo. Koliščarski tabor je namenjen otrokom od 8. do 15. leta starosti. Otroci v različnih delavnicah in drugih aktivnostih spoznajo, kako so živeli koliščarji, v čem so bili posebni. Sami tako izdelajo maketo koliščarskega voza, pa sulice, skuhajo si koliščarsko enoločnico, izdelajo posodo in okrasje iz keramije, se kopajo in vozijo s kanuji po Ižici.

»Na taboru je super. Najboljše je, ko se kopamo in učimo kaj novega. Danes nam arheologinja Pavla razlaga, kakšno je njeno delo, skupaj kopljemo, spoznavamo predmete in ugotavljamo, iz česa so, za kaj so se uporabljali. Sam se našel tri konice sulic in čelado iz brona,« navdušeno razlaga Jan, udeleženec koliščarskega tabora.

Koliščarji na Unescovem seznamu

Kolišča Ljubljanskega barja so nekaj posebnega. So ena najpomembnejših arheoloških najdišč na svetu. Junija lani so bila sprejeta na seznam Unescove kulturne dediščine.

18. avgusta bo na Ljubljanskem barju potekal 5. Koliščarski dan, na katerem si bo mogoče izdelati tudi maketo koliščarskega voza, lok in keramično posodo.

Po besedah Alenke Jeraj, predsednice društva Fran Govekar Ig, je preteklost pomembna, da lahko ustvarjaš tudi v prihodnosti. Uvrstitev na na prestižen seznam je zagotovo velikega pomena, saj daje priložnosti za turistični razvoj. Hkrati pa je tudi obveza za varovanje območja in ureditev območja v prihodnje. »Ljubljansko barje je Krajinski park zaradi svoje biotske raznovrstnosti, različnih ptičev in metuljev, kačjih pastirjev. In seveda zaradi kolišč, ki pa se jih ne vidi, saj so skrita v barju,« je pojasnila Jerajeva. Ravno zaradi »skritosti« kolišč so v društvu Fran Govekar Ig pripravili posebno razstavo »Koliščarji z velikega jezera«. Ogledati si jo je mogoče od ponedeljka do petka od 16. do 19. ure ter ob sobotah od 9. do 12. ure.

5. Koliščarski dan

18. avgusta bo na Ljubljanskem barju potekal 5. Koliščarski dan. Namenjen je predvsem družinam, da si vzamejo čas zase in za spoznavanje koliščarjev. Slednje bo potekalo s pomočjo celodnevnih delavnic: arheološke, delavnice lova na belega bobra, kuharske s kuhanjem koliščarske enolončnice, delavnice peke koliščarskega kruha. Izdelati si bo mogoče tudi maketo koliščarskega voza, lok, keramično posodo. Dvakrat v enem dnevu bo potekalo tudi predavanje dr. Antona Veluščka o življenju koliščarjev in najnovejših spoznanjih povezanimi z njimi.

Več na www.drustvo-frangovekar.si!

 

Pripravila:

Tina HUREMOVIČ

Nazaj na rubriko Reportaže

Najnovejše v tej rubriki

Znani so prejemniki naziva Naj wellness 2018/19

Naj wellness
sreda, 24. april 2019

Tudi letos so ljubitelji centrov dobrega počutja s pomočjo turistično informativnega portala www.dj-slovenija.si izbirali wellness centre, ki so skozi celotno sezono najbolj navduševali s svojo urejenostjo in ponudbo.

Smučarski center Golte z ambicioznimi načrti

golte1
petek, 22. februar 2019

V času zimskih počitnic smo obiskali Smučarski center Golte nad Mozirjem, ki se ponaša s sodobnim štiri zvezdinčnim hotelom na 1.400 metrih, do recepcije katerega vas pripelje kar nihalka. Prihodnje leto bodo obeležili že 50 obletnico delovanja. Preverili smo trenutno stanje in razmere na smučišču, z novim direktorjem Mitjem Terčejem pa spregovorili tudi o prihodnjih investicijah in načrtih. Kljub temu, da je bilo ta dan na smučišču preko 1000 obiskovalcev, na žičniških napravah daljših vrst ni bilo, proge ob spomladanskih temperaturah pa so še vedno dobro urejene.

Hotel Slon – 5* storitev v 4* hotelu

Hotel Slon
četrtek, 21. februar 2019

Eno glavnih poslanstev Društva turističnih novinarjev Slovenije je promovirati slovensko turistično ponudbo tako med domačimi kot tujimi gosti, pogosto pa se člani znajdemo pred dilemo, ko nas prav slednji povprašajo po priporočilu za nastanitev v našem glavnem mestu, saj izkušnje iz prve roke pač nimamo. To je bil tudi razlog za organizacijo serije obiskov znamenitih ljubljanskih hotelov, med katerimi je svoja vrata kot prvi odprl Hotel Slon, ki ponaša s kar 460 letno zgodovino in velja za najstarejši hotel v Sloveniji.

NAJ SMUČIŠČE: Zimska zabava na smučišču Kreischberg

Kreischebrg
ponedeljek, 14. januar 2019

Z novim letom je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija pričela z raziskovanjem ponudbe smučišč v Sloveniji in bližnji okolici. Najprej so pokukali čez mejo na smučišče, ki se rado pohvali z zajamčeno snežno odejo, smučišče Kreischberg. Smučišče je pravi raj tudi za deskarje, ljubitelje teka na smučeh in pohodnike.

Na zabavne dogodivščine v Terme Olimia

aqualuna4.jpg
ponedeljek, 2. julij 2018

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija se je preteklo soboto ponovno odpravila odkrivat ponudbo slovenskih kopališč.  Tokrat se je ustavila v občini Podčetrtek, kjer tamkajšnje Terme Olimia že od nekdaj veljajo za odlično počitniško točko, njihova okolica pa ponuja številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa.

Na poletno dogodivščino v Terme Čatež

catez_julij_15.jpg
četrtek, 14. junij 2018

Pretekli vikend je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« ponovno izkoristila za vodna doživetja. Odpravili so se v že večkrat preizkušeno destinacijo – Terme Čatež. Tam vsako leto poskrbijo za nova doživetja v vodi in ob njej. Da bo tudi letos pestro in zabavno sta ekipo prepričali simpatični sogovornici.

Terme Ptuj so svetovne

Termalni Park, Terme Ptuj
četrtek, 7. junij 2018

Prva postaja ekipe oddaje Dobro jutro, Slovenija v akciji Naj kopališče so bile tokrat Terme Ptuj. Tam so v soboto odprli letno kopališče in ekipa je za vas preverila njihovo ponudbo. Na lastne oči so se prepričali, da tam goste privabljajo z urejenim bazenskim kompleksom in odlično gostinsko ponudbo.

Izlet v mesto stekla in vode

Rogaška
sreda, 13. december 2017

Društvo turističnih novinarjev Slovenije z veseljem izkoristi vsako priložnost za raziskovanje novosti, ki jih ponuja slovenski turizem. Tudi v krajih, kjer prisegajo na tradicijo, vedno odkrijejo kaj novega. Tokrat so se odpravili v Rogaško Slatino, kjer je zdraviliški turizem z učinki termo mineralne vode doma že več stoletij, danes pa ponudbo kraja nadgrajuje sodoben Medical center, kjer več kot 30 specialistov poskrbi skoraj za vse tegobe, ki mučijo sodobnega človeka.

NAJ KOPALIŠČE: Adrenalinski užitki v Termah 3000

3000_bazeni640x480.jpg
petek, 7. julij 2017

V soboto se je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija odpravila proti vzhodu, v deželo štorkelj. Za svoj cilj si je namreč izbrala Terme 3000 v Moravskih Toplicah. Tam so jih pričakali že pregovorno prijazni Prekmurci  in velik vodno rekreacijski center, kjer dobro poskrbijo tako za adrenalinske navdušence, kot tudi za tiste, ki si želijo le plavati v zdravilni, črni termo-mineralni vodi.

NAJ KOPALIŠČE: Terme Paradiso – razvajanje za vse generacije

paradiso
torek, 4. julij 2017

Vročo poletno soboto si je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija rezervirala za razvajanje v najmlajših slovenskih termah.  Tokrat se je v okviru akcije Naj kopališče namreč odpravila v Posavje, kjer je preverila kaj obiskovalcem ponujajo Terme Paradiso v Dobovi.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije