Reportaže

Nazaj na rubriko Reportaže
bled_pomlad.jpg

Na Bledu je grajsko in rajsko

Datum: petek, 8. julij, 2011
Za vse, ki jih daje izletniška mrzlica in nikoli ne obstanejo na mestu, se je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« oglasila iz slovenskega, pa tudi evropskega in svetovnega bisera – Bleda. Bled se nahaja na nadmorski višini 500 metrov, nekaj metrov nižja pa je gladina Blejskega jezera. Bled privablja staro in mlado, športnike in ljubitelje sprehodov, umetnike in poslovneže. Bled je eden in edini in takšnega vam predstavljamo v nadaljevanju.

Do Bleda po obnovljeni cesti

Ob obisku tega bisera je skoraj obvezno obiskati grad, ki se ponaša s kar nekaj novostmi ter letošnjo 1000-letnico prve omembe, pa otok  in na drugi strani hrib Straža.

Ko človek enkrat obišče Bled, potem se rad vedno znova in znova vrača. Gostje tako ob vsakokratnem obisku najprej pogledajo, kaj je novega. »Z veseljem povem, da do Bleda zdaj pelje obnovljena cesta brez lukenj. Urejen je stari del vasi Grad, največja pridobitev pa je zagotovo urejena veslaška infrastruktura za prihajajoče svetovno veslaško prvenstvo. Gre za naložbo vredno več kot 4 milijone evrov,« je o novostih na Bledu povedal župan, Janez Fajfar. Seveda pa se na Bledu zavedajo, da sama infrastruktura še zdaleč ni dovolj. Svoj pečat utripu ob jezeru dajejo prireditve in ljudje. Med slednjimi na Bledu prevladujejo tujci, saj ti ustvarijo kar 90 odstotkov vseh blejskih nočitev. Prav sleherni od gostov lahko vsak trenutek uživa v lepotah Bleda. »Še posebej enkratna so jutra. Svetloba v urah, ko se dela dan, jutranja kavica s pogledom na Blejski grad, na jezero in na veslače, ki pridno trenirajo je prava uvertura v nepozaben dan,« je dejala Eva Štravs Podlogar, direktorica Turizma Bled. Ob obisku tega bisera je skoraj obvezno obiskati grad, ki se ponaša s kar nekaj novostmi ter letošnjo 1000-letnico prve omembe, pa otok  in na drugi strani hrib Straža, kjer si je mogoče privoščiti najlepše panoramske sprehode ali se popeljati po poletnem sankališču in obiskati pustolovski park. Štravs Podlogarjeva je še povedala, da bodo julija izdali vodič po Bledu in okolici, med prireditvami pa je izpostavila Festival Bled ter Blejske dneve od 22. do 24. julija.

Grajsko kopališče z modro zastavo že 10. leto

Blejsko jezero je dolgo dobra dva kilometra, široko nekaj več kot 1.300 metrov. Največja globina je okrog 30 metrov. Že vrsto let je del Blejskega jezera tudi grajsko kopališče. Nahaja se na izjemni lokaciji z edinstvenimi razgledi daleč naokrog. Bojan Žerovec, vodja turistične Infrastrukture je pojasnil, da je kopališče že deseto leto zapored prejelo modro zastavo – mednarodno priznanje za urejeno kopališče in okolico ter vselej odlično kakovostjo vode. Novost Grajskega kopališča Bled je na novo urejeno gostinstvo. Izvaja ga Aleš Vukelj, ki pravi, da je kulinarična ponudba tesno povezana z dogodki oziroma tematskimi večeri, ki jih pripravljajo. »Skoraj vsak dan je tu kakšna dejavnost. Izvajamo jogo, zumbo, pripravljamo plesne večere v znamenju tanga, salse, ob petkih pa nas nasmejijo stand up komiki,« je še povedal Vukelj.

Bled bo gostil svetovno prvenstvo v veslanju

Bled bo od 28. avgusta do 4. septembra gostil največjo prireditev v Sloveniji doslej, in sicer svetovno prvenstvo v veslanju.

Bled bo od 28. avgusta do 4. septembra gostil največjo prireditev v Sloveniji doslej, in sicer svetovno prvenstvo v veslanju. »Pričakujemo udeležbo veslačev iz 70-80 držav, s skupaj s športniki invalidi okrog 1500 udeleženci. Skupaj pa naj bi Bled zavoljo tekmovanja obiskalo 3000 ljudi. Tekmovanje bo potekalo devet dni, prve reprezentance pa pričakujemo 20. avgusta,« je dejal dr. Peter Fajfar, predsednik Veslaškega kluba Bled ter ponosno povedal, da imajo v veslaškem centru zdaj nove tribune, nov sodniški stolp, urejeno obalo, telovadnico, hanger in vse ostalo potrebno za nemoteno izvedbo izjemno velike prireditve svetovnega formata.

 

Pripravila:

Tina HUREMOVIČ

Nazaj na rubriko Reportaže

Najnovejše v tej rubriki

Adrenalinsko vodno doživetje v Termah 3000

aqua loop Terme 3000
četrtek, 11. julij 2019

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija dobro pozna lepote Slovenije, saj vsako soboto  izkoristi za potepanja po njej. Tokrat se je odpravila proti vzhodu, v Terme 3000 v Moravskih Toplicah. Tamkajšnji vodni park slovi predvsem po adrenalinskih doživetjih, s svojo ponudbo pa navdušuje tudi tiste, ki si želijo le mirne sprostitve v zdravilni, črni termomineralni vodi.

Na zabavne dogodivščine v Terme Olimia

aqualuna4.jpg
ponedeljek, 8. julij 2019

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija se je preteklo soboto ponovno odpravila odkrivat ponudbo slovenskih kopališč.  Tokrat se je ustavila v občini Podčetrtek, kjer tamkajšnje Terme Olimia že od nekdaj veljajo za odlično počitniško točko, njihova okolica pa ponuja številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa.

Terme Ptuj so svetovne

Termalni Park, Terme Ptuj
sreda, 26. junij 2019

Še ena vroča sobota je bila odlično izhodišče za vnovično potepanje ekipe oddaje Dobro jutro, Slovenija. Ta se je v okviru akcije Naj kopališče tokrat odpravila raziskovat ponudbo Term Ptuj. Na lastne oči so se prepričali, da tam goste privabljajo z urejenim bazenskim kompleksom in odlično gostinsko ponudbo.

Oddih za vso družino v Zdravilišču Radenci

zdravilišče radrenci
torek, 18. junij 2019

V minulih dneh smo končno dolčakali visoke, poletne temperature. In te so kot nalašč za odkrivanje slovenskih kopališč, pa naj gre za morska, rečna, termalna, bazenska ali druga. Ker je izbor za naj slovenska kopališča v polnem teku, se je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« odpravila na kopališče, natančneje v Zdravilišče Radenci.

Na poletno dogodivščino v Terme Čatež

catez_julij_15.jpg
sreda, 12. junij 2019

Pretekli vikend je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« ponovno izkoristila za vodna doživetja. Odpravili so se v že večkrat preizkušeno destinacijo – Terme Čatež. Tam vsako leto poskrbijo za nova doživetja v vodi in ob njej. Da bo tudi letos pestro in zabavno je ekipo prepričala simpatična Alenka Mokrovič Pogačar.

NAJ KOPALIŠČE: Terme Paradiso – rajsko razvajanje za vse generacije

paradiso
sreda, 5. junij 2019

Vročo poletno soboto si je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija rezervirala za razvajanje v najmlajših slovenskih termah.  Tokrat se je v okviru akcije Naj kopališče namreč odpravila v Posavje, kjer je preverila kaj obiskovalcem ponujajo Terme Paradiso v Dobovi.

Znani so prejemniki naziva Naj wellness 2018/19

Naj wellness
sreda, 24. april 2019

Tudi letos so ljubitelji centrov dobrega počutja s pomočjo turistično informativnega portala www.dj-slovenija.si izbirali wellness centre, ki so skozi celotno sezono najbolj navduševali s svojo urejenostjo in ponudbo.

Smučarski center Golte z ambicioznimi načrti

golte1
petek, 22. februar 2019

V času zimskih počitnic smo obiskali Smučarski center Golte nad Mozirjem, ki se ponaša s sodobnim štiri zvezdinčnim hotelom na 1.400 metrih, do recepcije katerega vas pripelje kar nihalka. Prihodnje leto bodo obeležili že 50 obletnico delovanja. Preverili smo trenutno stanje in razmere na smučišču, z novim direktorjem Mitjem Terčejem pa spregovorili tudi o prihodnjih investicijah in načrtih. Kljub temu, da je bilo ta dan na smučišču preko 1000 obiskovalcev, na žičniških napravah daljših vrst ni bilo, proge ob spomladanskih temperaturah pa so še vedno dobro urejene.

Hotel Slon – 5* storitev v 4* hotelu

Hotel Slon
četrtek, 21. februar 2019

Eno glavnih poslanstev Društva turističnih novinarjev Slovenije je promovirati slovensko turistično ponudbo tako med domačimi kot tujimi gosti, pogosto pa se člani znajdemo pred dilemo, ko nas prav slednji povprašajo po priporočilu za nastanitev v našem glavnem mestu, saj izkušnje iz prve roke pač nimamo. To je bil tudi razlog za organizacijo serije obiskov znamenitih ljubljanskih hotelov, med katerimi je svoja vrata kot prvi odprl Hotel Slon, ki ponaša s kar 460 letno zgodovino in velja za najstarejši hotel v Sloveniji.

NAJ SMUČIŠČE: Zimska zabava na smučišču Kreischberg

Kreischebrg
ponedeljek, 14. januar 2019

Z novim letom je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija pričela z raziskovanjem ponudbe smučišč v Sloveniji in bližnji okolici. Najprej so pokukali čez mejo na smučišče, ki se rado pohvali z zajamčeno snežno odejo, smučišče Kreischberg. Smučišče je pravi raj tudi za deskarje, ljubitelje teka na smučeh in pohodnike.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije