Reportaže

Nazaj na rubriko Reportaže
panorama-koliscarji.jpg

Na Igu o življenju koliščarjev

Datum: četrtek, 25. avgust, 2011
Dan je mogoče preživeti tudi drugače. Na Igu pri Ljubljani, v neokrnjeni naravi in na mestu najstarejše koliščarske naselbine, se lahko preselite nekaj tisočletij v preteklost, v čas, ko so na Ljubljanskem barju živeli koliščarji. Kolišča Ljubljanskega barja so eno najpomembnejših arheoloških najdišč na svetu, junija lani pa so bila sprejeta tudi na seznam Unescove kulturne dediščine.

Zgodil se je 4. koliščarski dan

Duštvo Fran Govekar Ig vsako leto med drugim pripravlja pravi koliščarski dan. Letos so ga pripravili že 4-ič zapored in v okviru tega kar petnajst delavnic z namenom, da se vrnejo v čas, ko so tam živeli koliščarji.

Prostor ob reki Ižici je območje, kjer so pred več kot 5000 leti živeli koliščarji. Poznamo jih iz Jalnovih Bobrov, veliko bolj slikovito pa je njihovo spoznavanje v avtohtonem okolju, na Barju. Tu Duštvo Fran Govekar Ig vsako leto med drugim pripravlja pravi koliščarski dan.

»Letos smo ga pripravili že 4-ič zapored in v okviru tega kar petnajst delavnic z namenom, da se vrnemo v čas, ko so tod živeli koliščarji,« je povedala Jožica Amadea Demšar, Alenka Jeraj, predsednica društva Fran Govekar Ig pa je pojasnila, da so življenje koliščarjev oživili s koliščarsko kuhinjo in v okviru te s peko koliščarskega nekvašenega kruha, z delavnico izdelave makete koliščarskega naselja, z izdelovanjem drevaka, orodja, orožja, lokov za igro »lov na belega bobra«. V sodelovanju z Narodnim muzejem so se lotili tudi obdelave lanu, saj so si koliščarji iz njega izdelovali oblačila, v glasbeni delavnici je potekalo izdelovanje ropotulj in instrumentov, v ustvarjalni delavnici pa so nastajale glinene posode s še danes zanimivimi vzorci. Na ogled je bila tudi gledališka predstava »Bobri«, stalna razstava »Koliščarji z velikega jezera«, potekala so še strokovna predavanja in spoznavanje Barja, njegove flore in favne.

Koliščarji so premostili vsako oviro

Koliščarsko naselje je bilo kakor mala vasica, ki je štela okrog 10 hiš, v teh pa je živela malo širša družina. Koliščarji so živeli v predzgodovinskem obdobju, od 6.600 do 4.600 let pred našim štetjem, torej v obdobju pred piramidami in Egiptom.

»Koliščarsko naselje je bilo kakor mala vasica, ki je štela okrog 10 hiš, v teh pa je živela malo širša družina. Koliščarji so živeli v predzgodovinskem obdobju, od 6.600 do 4.600 let pred našim štetjem, torej v obdobju pred piramidami in Egiptom,« je dejal Dejan Veranič, vodja poletne turistične pisarne Društva Fran Govekar Ig. Živeli so na kolih v bližini jezer. Hiše so bile na kolih na treh linijah, od tega sta dve nosili stene. »Skozi študij arheologije me je najbolj presenetilo, da so koliščarji premostili vsako oviro z določeno mero inovativnosti. Za vsak material so vedeli, za kaj se uporablja, kar je dokaz, da so dejansko živeli v sožitju z naravo,« je še povedal Veranič, dr. Anton Velušček, avtor številnih knjig in odličen poznavalec koliščarjev pa je razkril, da so koliščarji težko preživeli zime, da so majhni otroci pogosto umirali, da je bilo malo starejših ljudi in da je bila tudi sicer življenjska doba krajša od 30-ih let. »Presenetilo me je tudi to, da so otroke skozi igro navajali na odraslo življenje. Otroci so torej lončarili, lovili, bili poljedelci,« je dodal Velušček.

Obisk skozi vse leto

Na Igu se je mogoče v življenje koliščarjev vrniti skozi vse leto. Pripravljajo koliščarske tabore, predavanja »Barje, te poznam?«, vodene oglede stalne razstave »Koliščarji z velikega jezera«, možni pa so tudi ogledi občasnih razstav. Vrata Turistično informacijske pisarne so odprta vsak dan od 16. do 19. ure ter ob sobotah in nedeljah od 9. do 12. ure. Več informacij pa najdete tudi na www.drustvo-frangovekar.si.

 

Pripravila:

Tina HUREMOVIČ

 

Poišči Ig na zemljevidu

Nazaj na rubriko Reportaže

Najnovejše v tej rubriki

NAJ SMUČIŠČE: Zimska zabava na smučišču Kreischberg

Kreischebrg
ponedeljek, 14. januar 2019

Z novim letom je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija pričela z raziskovanjem ponudbe smučišč v Sloveniji in bližnji okolici. Najprej so pokukali čez mejo na smučišče, ki se rado pohvali z zajamčeno snežno odejo, smučišče Kreischberg. Smučišče je pravi raj tudi za deskarje, ljubitelje teka na smučeh in pohodnike.

Na zabavne dogodivščine v Terme Olimia

aqualuna4.jpg
ponedeljek, 2. julij 2018

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija se je preteklo soboto ponovno odpravila odkrivat ponudbo slovenskih kopališč.  Tokrat se je ustavila v občini Podčetrtek, kjer tamkajšnje Terme Olimia že od nekdaj veljajo za odlično počitniško točko, njihova okolica pa ponuja številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa.

Na poletno dogodivščino v Terme Čatež

catez_julij_15.jpg
četrtek, 14. junij 2018

Pretekli vikend je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« ponovno izkoristila za vodna doživetja. Odpravili so se v že večkrat preizkušeno destinacijo – Terme Čatež. Tam vsako leto poskrbijo za nova doživetja v vodi in ob njej. Da bo tudi letos pestro in zabavno sta ekipo prepričali simpatični sogovornici.

Terme Ptuj so svetovne

Termalni Park, Terme Ptuj
četrtek, 7. junij 2018

Prva postaja ekipe oddaje Dobro jutro, Slovenija v akciji Naj kopališče so bile tokrat Terme Ptuj. Tam so v soboto odprli letno kopališče in ekipa je za vas preverila njihovo ponudbo. Na lastne oči so se prepričali, da tam goste privabljajo z urejenim bazenskim kompleksom in odlično gostinsko ponudbo.

Izlet v mesto stekla in vode

Rogaška
sreda, 13. december 2017

Društvo turističnih novinarjev Slovenije z veseljem izkoristi vsako priložnost za raziskovanje novosti, ki jih ponuja slovenski turizem. Tudi v krajih, kjer prisegajo na tradicijo, vedno odkrijejo kaj novega. Tokrat so se odpravili v Rogaško Slatino, kjer je zdraviliški turizem z učinki termo mineralne vode doma že več stoletij, danes pa ponudbo kraja nadgrajuje sodoben Medical center, kjer več kot 30 specialistov poskrbi skoraj za vse tegobe, ki mučijo sodobnega človeka.

NAJ KOPALIŠČE: Adrenalinski užitki v Termah 3000

3000_bazeni640x480.jpg
petek, 7. julij 2017

V soboto se je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija odpravila proti vzhodu, v deželo štorkelj. Za svoj cilj si je namreč izbrala Terme 3000 v Moravskih Toplicah. Tam so jih pričakali že pregovorno prijazni Prekmurci  in velik vodno rekreacijski center, kjer dobro poskrbijo tako za adrenalinske navdušence, kot tudi za tiste, ki si želijo le plavati v zdravilni, črni termo-mineralni vodi.

NAJ KOPALIŠČE: Terme Paradiso – razvajanje za vse generacije

paradiso
torek, 4. julij 2017

Vročo poletno soboto si je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija rezervirala za razvajanje v najmlajših slovenskih termah.  Tokrat se je v okviru akcije Naj kopališče namreč odpravila v Posavje, kjer je preverila kaj obiskovalcem ponujajo Terme Paradiso v Dobovi.

NAJ KOPALIŠČE: Na osvežitev v Terme Čatež

catez_poletje.jpg
sreda, 21. junij 2017

Pretekli vikend je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« ponovno izkoristila za vodna doživetja. Odpravili so se v že večkrat preizkušeno destinacijo – Terme Čatež. Tam vedno poskrbijo za pestro dogajanje in nova doživetja. Vas zanima, kaj bo novega letos?

Smučarski užitki na Soriški planini

Soriška planina - Kopija.JPG
sreda, 15. februar 2017

Ekipa oddaje »Dobro jutro, Slovenija« se je tudi preteklo soboto odpravila novim smučarskim doživetjem naproti. Tokrat so obiskali smučarski center Soriška planina, kjer so  v teh dneh snežne razmere odlične, proge dobro pripravljene, razgledi pa kot vedno čudoviti. Prava zimska idila torej …

Celjska koča – snežna idila nad knežjim mestom

Celjska koča
četrtek, 2. februar 2017

Kljub temu, da prave pošiljke snega v letošnji zimi pravzaprav letos še nismo dobili, je na večini slovenskih smučišč snega dovolj za prijetno smuko. Ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« se je tokrat odpravila preverit razmere na že več let najboljše slovensko smučišče v kategoriji manjših smučišč - Celjsko kočo.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije