Reportaže

Nazaj na rubriko Reportaže
panorama-koliscarji.jpg

Na Igu o življenju koliščarjev

Datum: četrtek, 25. avgust, 2011
Dan je mogoče preživeti tudi drugače. Na Igu pri Ljubljani, v neokrnjeni naravi in na mestu najstarejše koliščarske naselbine, se lahko preselite nekaj tisočletij v preteklost, v čas, ko so na Ljubljanskem barju živeli koliščarji. Kolišča Ljubljanskega barja so eno najpomembnejših arheoloških najdišč na svetu, junija lani pa so bila sprejeta tudi na seznam Unescove kulturne dediščine.

Zgodil se je 4. koliščarski dan

Duštvo Fran Govekar Ig vsako leto med drugim pripravlja pravi koliščarski dan. Letos so ga pripravili že 4-ič zapored in v okviru tega kar petnajst delavnic z namenom, da se vrnejo v čas, ko so tam živeli koliščarji.

Prostor ob reki Ižici je območje, kjer so pred več kot 5000 leti živeli koliščarji. Poznamo jih iz Jalnovih Bobrov, veliko bolj slikovito pa je njihovo spoznavanje v avtohtonem okolju, na Barju. Tu Duštvo Fran Govekar Ig vsako leto med drugim pripravlja pravi koliščarski dan.

»Letos smo ga pripravili že 4-ič zapored in v okviru tega kar petnajst delavnic z namenom, da se vrnemo v čas, ko so tod živeli koliščarji,« je povedala Jožica Amadea Demšar, Alenka Jeraj, predsednica društva Fran Govekar Ig pa je pojasnila, da so življenje koliščarjev oživili s koliščarsko kuhinjo in v okviru te s peko koliščarskega nekvašenega kruha, z delavnico izdelave makete koliščarskega naselja, z izdelovanjem drevaka, orodja, orožja, lokov za igro »lov na belega bobra«. V sodelovanju z Narodnim muzejem so se lotili tudi obdelave lanu, saj so si koliščarji iz njega izdelovali oblačila, v glasbeni delavnici je potekalo izdelovanje ropotulj in instrumentov, v ustvarjalni delavnici pa so nastajale glinene posode s še danes zanimivimi vzorci. Na ogled je bila tudi gledališka predstava »Bobri«, stalna razstava »Koliščarji z velikega jezera«, potekala so še strokovna predavanja in spoznavanje Barja, njegove flore in favne.

Koliščarji so premostili vsako oviro

Koliščarsko naselje je bilo kakor mala vasica, ki je štela okrog 10 hiš, v teh pa je živela malo širša družina. Koliščarji so živeli v predzgodovinskem obdobju, od 6.600 do 4.600 let pred našim štetjem, torej v obdobju pred piramidami in Egiptom.

»Koliščarsko naselje je bilo kakor mala vasica, ki je štela okrog 10 hiš, v teh pa je živela malo širša družina. Koliščarji so živeli v predzgodovinskem obdobju, od 6.600 do 4.600 let pred našim štetjem, torej v obdobju pred piramidami in Egiptom,« je dejal Dejan Veranič, vodja poletne turistične pisarne Društva Fran Govekar Ig. Živeli so na kolih v bližini jezer. Hiše so bile na kolih na treh linijah, od tega sta dve nosili stene. »Skozi študij arheologije me je najbolj presenetilo, da so koliščarji premostili vsako oviro z določeno mero inovativnosti. Za vsak material so vedeli, za kaj se uporablja, kar je dokaz, da so dejansko živeli v sožitju z naravo,« je še povedal Veranič, dr. Anton Velušček, avtor številnih knjig in odličen poznavalec koliščarjev pa je razkril, da so koliščarji težko preživeli zime, da so majhni otroci pogosto umirali, da je bilo malo starejših ljudi in da je bila tudi sicer življenjska doba krajša od 30-ih let. »Presenetilo me je tudi to, da so otroke skozi igro navajali na odraslo življenje. Otroci so torej lončarili, lovili, bili poljedelci,« je dodal Velušček.

Obisk skozi vse leto

Na Igu se je mogoče v življenje koliščarjev vrniti skozi vse leto. Pripravljajo koliščarske tabore, predavanja »Barje, te poznam?«, vodene oglede stalne razstave »Koliščarji z velikega jezera«, možni pa so tudi ogledi občasnih razstav. Vrata Turistično informacijske pisarne so odprta vsak dan od 16. do 19. ure ter ob sobotah in nedeljah od 9. do 12. ure. Več informacij pa najdete tudi na www.drustvo-frangovekar.si.

 

Pripravila:

Tina HUREMOVIČ

 

Poišči Ig na zemljevidu

Nazaj na rubriko Reportaže

Najnovejše v tej rubriki

Adrenalinsko vodno doživetje v Termah 3000

aqua loop Terme 3000
četrtek, 11. julij 2019

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija dobro pozna lepote Slovenije, saj vsako soboto  izkoristi za potepanja po njej. Tokrat se je odpravila proti vzhodu, v Terme 3000 v Moravskih Toplicah. Tamkajšnji vodni park slovi predvsem po adrenalinskih doživetjih, s svojo ponudbo pa navdušuje tudi tiste, ki si želijo le mirne sprostitve v zdravilni, črni termomineralni vodi.

Na zabavne dogodivščine v Terme Olimia

aqualuna4.jpg
ponedeljek, 8. julij 2019

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija se je preteklo soboto ponovno odpravila odkrivat ponudbo slovenskih kopališč.  Tokrat se je ustavila v občini Podčetrtek, kjer tamkajšnje Terme Olimia že od nekdaj veljajo za odlično počitniško točko, njihova okolica pa ponuja številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa.

Terme Ptuj so svetovne

Termalni Park, Terme Ptuj
sreda, 26. junij 2019

Še ena vroča sobota je bila odlično izhodišče za vnovično potepanje ekipe oddaje Dobro jutro, Slovenija. Ta se je v okviru akcije Naj kopališče tokrat odpravila raziskovat ponudbo Term Ptuj. Na lastne oči so se prepričali, da tam goste privabljajo z urejenim bazenskim kompleksom in odlično gostinsko ponudbo.

Oddih za vso družino v Zdravilišču Radenci

zdravilišče radrenci
torek, 18. junij 2019

V minulih dneh smo končno dolčakali visoke, poletne temperature. In te so kot nalašč za odkrivanje slovenskih kopališč, pa naj gre za morska, rečna, termalna, bazenska ali druga. Ker je izbor za naj slovenska kopališča v polnem teku, se je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« odpravila na kopališče, natančneje v Zdravilišče Radenci.

Na poletno dogodivščino v Terme Čatež

catez_julij_15.jpg
sreda, 12. junij 2019

Pretekli vikend je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« ponovno izkoristila za vodna doživetja. Odpravili so se v že večkrat preizkušeno destinacijo – Terme Čatež. Tam vsako leto poskrbijo za nova doživetja v vodi in ob njej. Da bo tudi letos pestro in zabavno je ekipo prepričala simpatična Alenka Mokrovič Pogačar.

NAJ KOPALIŠČE: Terme Paradiso – rajsko razvajanje za vse generacije

paradiso
sreda, 5. junij 2019

Vročo poletno soboto si je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija rezervirala za razvajanje v najmlajših slovenskih termah.  Tokrat se je v okviru akcije Naj kopališče namreč odpravila v Posavje, kjer je preverila kaj obiskovalcem ponujajo Terme Paradiso v Dobovi.

Znani so prejemniki naziva Naj wellness 2018/19

Naj wellness
sreda, 24. april 2019

Tudi letos so ljubitelji centrov dobrega počutja s pomočjo turistično informativnega portala www.dj-slovenija.si izbirali wellness centre, ki so skozi celotno sezono najbolj navduševali s svojo urejenostjo in ponudbo.

Smučarski center Golte z ambicioznimi načrti

golte1
petek, 22. februar 2019

V času zimskih počitnic smo obiskali Smučarski center Golte nad Mozirjem, ki se ponaša s sodobnim štiri zvezdinčnim hotelom na 1.400 metrih, do recepcije katerega vas pripelje kar nihalka. Prihodnje leto bodo obeležili že 50 obletnico delovanja. Preverili smo trenutno stanje in razmere na smučišču, z novim direktorjem Mitjem Terčejem pa spregovorili tudi o prihodnjih investicijah in načrtih. Kljub temu, da je bilo ta dan na smučišču preko 1000 obiskovalcev, na žičniških napravah daljših vrst ni bilo, proge ob spomladanskih temperaturah pa so še vedno dobro urejene.

Hotel Slon – 5* storitev v 4* hotelu

Hotel Slon
četrtek, 21. februar 2019

Eno glavnih poslanstev Društva turističnih novinarjev Slovenije je promovirati slovensko turistično ponudbo tako med domačimi kot tujimi gosti, pogosto pa se člani znajdemo pred dilemo, ko nas prav slednji povprašajo po priporočilu za nastanitev v našem glavnem mestu, saj izkušnje iz prve roke pač nimamo. To je bil tudi razlog za organizacijo serije obiskov znamenitih ljubljanskih hotelov, med katerimi je svoja vrata kot prvi odprl Hotel Slon, ki ponaša s kar 460 letno zgodovino in velja za najstarejši hotel v Sloveniji.

NAJ SMUČIŠČE: Zimska zabava na smučišču Kreischberg

Kreischebrg
ponedeljek, 14. januar 2019

Z novim letom je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija pričela z raziskovanjem ponudbe smučišč v Sloveniji in bližnji okolici. Najprej so pokukali čez mejo na smučišče, ki se rado pohvali z zajamčeno snežno odejo, smučišče Kreischberg. Smučišče je pravi raj tudi za deskarje, ljubitelje teka na smučeh in pohodnike.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije