Reportaže

Nazaj na rubriko Reportaže
skiing 1.JPG

Na Jezersko na adrenalinsko zimsko doživetje

Datum: torek, 26. februar, 2013

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija se je na zasneženo soboto odpravila na Jezersko, na obisk k legendi slovenskega turnega smučanja Davu Karničarju. Tamkajšnji gorniški center, ki je sicer šele v izgradnji,  je namreč odlična izhodiščna točka za turno smučanje in številne druge adrenalinske zimske aktivnosti.

Užitki v objemu neokrnjene narave

Kot je ekipi zaupal Karničar je na Jezerskem možno početi marsikaj – v teh dneh je seveda poudarek na turnem smučanju, lednem plezanju, teku na smučeh in ostalih zimskih aktivnostih. Ko se sneg stali, pa obiskovalce v nastajajočem gorniškem centru poučujejo kako varno v gore, kako v gore po plezalnih smereh in kako se pripraviti za obisk kakšnega tujega gorstva. »Pri turnem smučanju velik poudarek dajemo na varnost, saj so zasnežene gore lahko zelo nevarne. Predvsem tiste manj izkušene zato zelo pogosto opozarjamo, da naj se odpravljajo le na pobočja, ki so še obrasla z gozdom, saj tam nevarnost plazenja ni tako velika. Izpostavljamo tudi, naj bodo smučarji vedno pozorni na nevarnosti in predvsem začetniki naj imajo vedno v družbi nekoga, ki je izkušen in prepoznava nevarnosti zasnežene pokrajine. Začetnikom priporočamo tudi, naj se na turno smuko odpravljajo spomladi, ko so razmere bolj konstantne,« je še dodal Karničar.

Vsi  turni smučarji – še posebej pa začetniki - se najbolj veselijo spusta po nekaj centimetrih svežega pršiča na stabilni podlagi. Tura v sončnem dnevu v pristnem visokogorju je lahko resnično nepozabno doživetje. Seveda pa razmere niso vedno takšne in dobro znanje smučanja je potrebno za varno in nenaporno vijuganje po snegu. Karničar pravi, da je pravi užitek pravzaprav potovanje po zasneženi pokrajini, smučanje navzdol pa je zgolj nagrada.

Osnovne značilnosti turne smuke

Gibanje v zimski gorski naravi zahteva posebno turnosmučarsko opremo. Turne smuči se od alpskih razlikujejo po tem, da nimajo veliko stranskega loka, saj gre pri turnem smučanju za kombinacijo hoje na smučeh in smučanja. Pod smučmi imajo na drsni oblogi pritrjene kože, ki omogočajo vzpenjanje na smučeh, da se smučarji lahko vpenjajo, pa tudi vez je drugačna. Peta se namreč lahko sprosti in tako lahko smuči vlečejo za seboj. Tudi smučarski čevlji so takšni, da se pri hoji lahko sprostijo in zagotovijo lahkotnost hoje,  pri smučanju pa se blokirajo in tako čevelj dobi funkcijo normalnega alpskega čevlja.

GCKD vstopna 230.jpgCenter v izgradnji

Gorniški center Dava Karničarja je sicer še v izgradnji, ampak kot je ekipi zaupal Karničar, se že sedaj trudijo, da bodo zadostili vsem potrebam obiskovalcev. V sklopu centra bo manjši kamp, apartma za pet oseb in planinski dom s svojim osnovnim poslanstvom; ležišči, kuhinjo, napitki, nasmehi in nasveti.

V prihodnje bodo na voljo programi turnega smučanja in lednega plezanja, v poletnem obdobju pa tečaji varne hoje v gore. Pripravljajo tudi manjšo vadbeno pot, kjer se bodo obiskovalci lahko naučili plezanja po jeklenicah.

 

Nazaj na rubriko Reportaže

Najnovejše v tej rubriki

NAJ KOPALIŠČE: Bioterme - udobje zdravega bivanja

bioterme_hotel_kompleks.jpg
torek, 6. julij 2021

Ekipo radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« je radovednost tokrat vodila vse do Prlekije. Tokrat so se namreč namenili raziskati ponudbo Bioterm, ki se nahajajo v kraju Mala Nedelja. Poleg zdravilne vode, v kateri se kopajo že od sedemdesetih let in sodobnega, okolju prijaznega hotela, tam lahko najdete še marsikaj zanimivega. Delček tega vam razkrivamo v nadaljevanju.

NAJ KOPALIŠČE: Stari gremo na safari!

Terme Olimia
sreda, 30. junij 2021

Na vroč sobotni dan je ekipa Dobro jutro, Slovenija zagotovo sprejela pravo odločitev, ko je obiskala Podčetrtek oziroma Aqualuno v Termah Olimia. Le-te nudijo ogromno možnosti za pravo poletno ohladitev - kopanje, zabava, spuščanje po drčah in nenazadnje ogromen safari park, ki navdušuje tako otroke kot odrasle.

NAJ KOPALIŠČE: Na razvajanje v butične Terme Paradiso

paradiso.jpg
torek, 22. junij 2021

Poletno vreme je na plano zvabilo tudi ekipo oddaje Dobro jutro, Slovenija. Tokrat se je v okviru akcije Naj kopališče odpravila v Posavje, kjer je preverila kaj obiskovalcem ponujajo najmlajše slovenske terme - Terme Paradiso v Dobovi. Tamkajšnja zdarvilna voda je priporočljiva za lajšanje rezličnih zdravstvenih težav - več pa v nadaljevanju. 

NAJ KOPALIŠČE: V Vodnem mestu Atlantis se znova dogaja!

v-vodnem-mestu-atlan-_1-2.png
četrtek, 17. junij 2021

Ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« se je takoj pa rahljanju ukrepov odpravila novim dogodivščinam naproti. Teh zagotovo nikoli ne manjka in ne zmanjka v Vodnem mestu Atlantis. Vselej poskrbijo za novosti, za nepozabna doživetja in razvajanja. Tako je bilo tudi ob tokratnem obisku.

Terme Snovik gostile prvo mednarodno kolesarsko dirko za Veliko nagrado Gorenjske

kolesarji_snovik.jpg
torek, 1. junij 2021

Minuli vikend so Terme Snovik gostile start prve mednarodne dirke (UCI kategorija 1.2) za Veliko nagrado Gorenjske. Športni dogodek je potekal v organizaciji Kolesarske zveze Slovenije ob pomoči občin Kamnik ter Cerklje na Gorenjskem. Tuje kolesarske ekipe, ki so s svojimi spremljevalnimi ekipami prespale v nastanitvenih objektih najvišje ležečih slovenskih term, so prihajale iz Avstrije, Češke, Slovaške, Italije, Romunije, Ukrajine in Madžarske. Slovenske kolesarske ekipe so se tujim priključile na nedeljskem startu dirke ob 12. uri. 

Znani so zmagovalci jubilejne akcije "Naj kopališče 2020"

aqualuna3.jpg
ponedeljek, 19. oktober 2020

Letošnje poletje je postreglo s posebnimi izzivi, a kljub temu ni skoparilo z lepimi sončnimi dnevi, ki so skupaj s turističnimi boni poskrbeli za dober obisk slovenskih kopališč. Kopalke in kopalci so s pomočjo oddaje »Dobro jutro, Slovenija«, ki poteka na šestih slovenskih radijskih postajah tudi tokrat množično izbrali »Naj kopališče 2020«.

NAJ KOPALIŠČE: Bioterme – kopanje v odlični termalni vodi

Bioterme
četrtek, 30. julij 2020

Ekipo radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« je radovednost pretekli vikend vodila vse do Prlekije. Tokrat so se namreč namenili raziskati ponudbo Bioterm, ki se nahajajo v kraju Mala Nedelja. Poleg zdravilne vode, v kateri se kopajo že od sedemdesetih let,  in sodobnega, okolju prijaznega hotela, tam lahko najdete še marsikaj zanimivega. Delček tega vam razkrivamo v nadaljevanju.

Adrenalinsko vodno doživetje v Termah 3000

aqua loop Terme 3000
četrtek, 11. julij 2019

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija dobro pozna lepote Slovenije, saj vsako soboto  izkoristi za potepanja po njej. Tokrat se je odpravila proti vzhodu, v Terme 3000 v Moravskih Toplicah. Tamkajšnji vodni park slovi predvsem po adrenalinskih doživetjih, s svojo ponudbo pa navdušuje tudi tiste, ki si želijo le mirne sprostitve v zdravilni, črni termomineralni vodi.

Na zabavne dogodivščine v Terme Olimia

aqualuna4.jpg
ponedeljek, 8. julij 2019

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija se je preteklo soboto ponovno odpravila odkrivat ponudbo slovenskih kopališč.  Tokrat se je ustavila v občini Podčetrtek, kjer tamkajšnje Terme Olimia že od nekdaj veljajo za odlično počitniško točko, njihova okolica pa ponuja številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa.

Terme Ptuj so svetovne

Termalni Park, Terme Ptuj
sreda, 26. junij 2019

Še ena vroča sobota je bila odlično izhodišče za vnovično potepanje ekipe oddaje Dobro jutro, Slovenija. Ta se je v okviru akcije Naj kopališče tokrat odpravila raziskovat ponudbo Term Ptuj. Na lastne oči so se prepričali, da tam goste privabljajo z urejenim bazenskim kompleksom in odlično gostinsko ponudbo.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije