Reportaže

Nazaj na rubriko Reportaže
skiing 1.JPG

Na Jezersko na adrenalinsko zimsko doživetje

Datum: torek, 26. februar, 2013

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija se je na zasneženo soboto odpravila na Jezersko, na obisk k legendi slovenskega turnega smučanja Davu Karničarju. Tamkajšnji gorniški center, ki je sicer šele v izgradnji,  je namreč odlična izhodiščna točka za turno smučanje in številne druge adrenalinske zimske aktivnosti.

Užitki v objemu neokrnjene narave

Kot je ekipi zaupal Karničar je na Jezerskem možno početi marsikaj – v teh dneh je seveda poudarek na turnem smučanju, lednem plezanju, teku na smučeh in ostalih zimskih aktivnostih. Ko se sneg stali, pa obiskovalce v nastajajočem gorniškem centru poučujejo kako varno v gore, kako v gore po plezalnih smereh in kako se pripraviti za obisk kakšnega tujega gorstva. »Pri turnem smučanju velik poudarek dajemo na varnost, saj so zasnežene gore lahko zelo nevarne. Predvsem tiste manj izkušene zato zelo pogosto opozarjamo, da naj se odpravljajo le na pobočja, ki so še obrasla z gozdom, saj tam nevarnost plazenja ni tako velika. Izpostavljamo tudi, naj bodo smučarji vedno pozorni na nevarnosti in predvsem začetniki naj imajo vedno v družbi nekoga, ki je izkušen in prepoznava nevarnosti zasnežene pokrajine. Začetnikom priporočamo tudi, naj se na turno smuko odpravljajo spomladi, ko so razmere bolj konstantne,« je še dodal Karničar.

Vsi  turni smučarji – še posebej pa začetniki - se najbolj veselijo spusta po nekaj centimetrih svežega pršiča na stabilni podlagi. Tura v sončnem dnevu v pristnem visokogorju je lahko resnično nepozabno doživetje. Seveda pa razmere niso vedno takšne in dobro znanje smučanja je potrebno za varno in nenaporno vijuganje po snegu. Karničar pravi, da je pravi užitek pravzaprav potovanje po zasneženi pokrajini, smučanje navzdol pa je zgolj nagrada.

Osnovne značilnosti turne smuke

Gibanje v zimski gorski naravi zahteva posebno turnosmučarsko opremo. Turne smuči se od alpskih razlikujejo po tem, da nimajo veliko stranskega loka, saj gre pri turnem smučanju za kombinacijo hoje na smučeh in smučanja. Pod smučmi imajo na drsni oblogi pritrjene kože, ki omogočajo vzpenjanje na smučeh, da se smučarji lahko vpenjajo, pa tudi vez je drugačna. Peta se namreč lahko sprosti in tako lahko smuči vlečejo za seboj. Tudi smučarski čevlji so takšni, da se pri hoji lahko sprostijo in zagotovijo lahkotnost hoje,  pri smučanju pa se blokirajo in tako čevelj dobi funkcijo normalnega alpskega čevlja.

GCKD vstopna 230.jpgCenter v izgradnji

Gorniški center Dava Karničarja je sicer še v izgradnji, ampak kot je ekipi zaupal Karničar, se že sedaj trudijo, da bodo zadostili vsem potrebam obiskovalcev. V sklopu centra bo manjši kamp, apartma za pet oseb in planinski dom s svojim osnovnim poslanstvom; ležišči, kuhinjo, napitki, nasmehi in nasveti.

V prihodnje bodo na voljo programi turnega smučanja in lednega plezanja, v poletnem obdobju pa tečaji varne hoje v gore. Pripravljajo tudi manjšo vadbeno pot, kjer se bodo obiskovalci lahko naučili plezanja po jeklenicah.

 

Nazaj na rubriko Reportaže

Najnovejše v tej rubriki

Adrenalinsko vodno doživetje v Termah 3000

aqua loop Terme 3000
četrtek, 11. julij 2019

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija dobro pozna lepote Slovenije, saj vsako soboto  izkoristi za potepanja po njej. Tokrat se je odpravila proti vzhodu, v Terme 3000 v Moravskih Toplicah. Tamkajšnji vodni park slovi predvsem po adrenalinskih doživetjih, s svojo ponudbo pa navdušuje tudi tiste, ki si želijo le mirne sprostitve v zdravilni, črni termomineralni vodi.

Na zabavne dogodivščine v Terme Olimia

aqualuna4.jpg
ponedeljek, 8. julij 2019

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija se je preteklo soboto ponovno odpravila odkrivat ponudbo slovenskih kopališč.  Tokrat se je ustavila v občini Podčetrtek, kjer tamkajšnje Terme Olimia že od nekdaj veljajo za odlično počitniško točko, njihova okolica pa ponuja številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa.

Terme Ptuj so svetovne

Termalni Park, Terme Ptuj
sreda, 26. junij 2019

Še ena vroča sobota je bila odlično izhodišče za vnovično potepanje ekipe oddaje Dobro jutro, Slovenija. Ta se je v okviru akcije Naj kopališče tokrat odpravila raziskovat ponudbo Term Ptuj. Na lastne oči so se prepričali, da tam goste privabljajo z urejenim bazenskim kompleksom in odlično gostinsko ponudbo.

Oddih za vso družino v Zdravilišču Radenci

zdravilišče radrenci
torek, 18. junij 2019

V minulih dneh smo končno dolčakali visoke, poletne temperature. In te so kot nalašč za odkrivanje slovenskih kopališč, pa naj gre za morska, rečna, termalna, bazenska ali druga. Ker je izbor za naj slovenska kopališča v polnem teku, se je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« odpravila na kopališče, natančneje v Zdravilišče Radenci.

Na poletno dogodivščino v Terme Čatež

catez_julij_15.jpg
sreda, 12. junij 2019

Pretekli vikend je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« ponovno izkoristila za vodna doživetja. Odpravili so se v že večkrat preizkušeno destinacijo – Terme Čatež. Tam vsako leto poskrbijo za nova doživetja v vodi in ob njej. Da bo tudi letos pestro in zabavno je ekipo prepričala simpatična Alenka Mokrovič Pogačar.

NAJ KOPALIŠČE: Terme Paradiso – rajsko razvajanje za vse generacije

paradiso
sreda, 5. junij 2019

Vročo poletno soboto si je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija rezervirala za razvajanje v najmlajših slovenskih termah.  Tokrat se je v okviru akcije Naj kopališče namreč odpravila v Posavje, kjer je preverila kaj obiskovalcem ponujajo Terme Paradiso v Dobovi.

Znani so prejemniki naziva Naj wellness 2018/19

Naj wellness
sreda, 24. april 2019

Tudi letos so ljubitelji centrov dobrega počutja s pomočjo turistično informativnega portala www.dj-slovenija.si izbirali wellness centre, ki so skozi celotno sezono najbolj navduševali s svojo urejenostjo in ponudbo.

Smučarski center Golte z ambicioznimi načrti

golte1
petek, 22. februar 2019

V času zimskih počitnic smo obiskali Smučarski center Golte nad Mozirjem, ki se ponaša s sodobnim štiri zvezdinčnim hotelom na 1.400 metrih, do recepcije katerega vas pripelje kar nihalka. Prihodnje leto bodo obeležili že 50 obletnico delovanja. Preverili smo trenutno stanje in razmere na smučišču, z novim direktorjem Mitjem Terčejem pa spregovorili tudi o prihodnjih investicijah in načrtih. Kljub temu, da je bilo ta dan na smučišču preko 1000 obiskovalcev, na žičniških napravah daljših vrst ni bilo, proge ob spomladanskih temperaturah pa so še vedno dobro urejene.

Hotel Slon – 5* storitev v 4* hotelu

Hotel Slon
četrtek, 21. februar 2019

Eno glavnih poslanstev Društva turističnih novinarjev Slovenije je promovirati slovensko turistično ponudbo tako med domačimi kot tujimi gosti, pogosto pa se člani znajdemo pred dilemo, ko nas prav slednji povprašajo po priporočilu za nastanitev v našem glavnem mestu, saj izkušnje iz prve roke pač nimamo. To je bil tudi razlog za organizacijo serije obiskov znamenitih ljubljanskih hotelov, med katerimi je svoja vrata kot prvi odprl Hotel Slon, ki ponaša s kar 460 letno zgodovino in velja za najstarejši hotel v Sloveniji.

NAJ SMUČIŠČE: Zimska zabava na smučišču Kreischberg

Kreischebrg
ponedeljek, 14. januar 2019

Z novim letom je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija pričela z raziskovanjem ponudbe smučišč v Sloveniji in bližnji okolici. Najprej so pokukali čez mejo na smučišče, ki se rado pohvali z zajamčeno snežno odejo, smučišče Kreischberg. Smučišče je pravi raj tudi za deskarje, ljubitelje teka na smučeh in pohodnike.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije