Reportaže

Nazaj na rubriko Reportaže
skiing 1.JPG

Na Jezersko na adrenalinsko zimsko doživetje

Datum: torek, 26. februar, 2013

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija se je na zasneženo soboto odpravila na Jezersko, na obisk k legendi slovenskega turnega smučanja Davu Karničarju. Tamkajšnji gorniški center, ki je sicer šele v izgradnji,  je namreč odlična izhodiščna točka za turno smučanje in številne druge adrenalinske zimske aktivnosti.

Užitki v objemu neokrnjene narave

Kot je ekipi zaupal Karničar je na Jezerskem možno početi marsikaj – v teh dneh je seveda poudarek na turnem smučanju, lednem plezanju, teku na smučeh in ostalih zimskih aktivnostih. Ko se sneg stali, pa obiskovalce v nastajajočem gorniškem centru poučujejo kako varno v gore, kako v gore po plezalnih smereh in kako se pripraviti za obisk kakšnega tujega gorstva. »Pri turnem smučanju velik poudarek dajemo na varnost, saj so zasnežene gore lahko zelo nevarne. Predvsem tiste manj izkušene zato zelo pogosto opozarjamo, da naj se odpravljajo le na pobočja, ki so še obrasla z gozdom, saj tam nevarnost plazenja ni tako velika. Izpostavljamo tudi, naj bodo smučarji vedno pozorni na nevarnosti in predvsem začetniki naj imajo vedno v družbi nekoga, ki je izkušen in prepoznava nevarnosti zasnežene pokrajine. Začetnikom priporočamo tudi, naj se na turno smuko odpravljajo spomladi, ko so razmere bolj konstantne,« je še dodal Karničar.

Vsi  turni smučarji – še posebej pa začetniki - se najbolj veselijo spusta po nekaj centimetrih svežega pršiča na stabilni podlagi. Tura v sončnem dnevu v pristnem visokogorju je lahko resnično nepozabno doživetje. Seveda pa razmere niso vedno takšne in dobro znanje smučanja je potrebno za varno in nenaporno vijuganje po snegu. Karničar pravi, da je pravi užitek pravzaprav potovanje po zasneženi pokrajini, smučanje navzdol pa je zgolj nagrada.

Osnovne značilnosti turne smuke

Gibanje v zimski gorski naravi zahteva posebno turnosmučarsko opremo. Turne smuči se od alpskih razlikujejo po tem, da nimajo veliko stranskega loka, saj gre pri turnem smučanju za kombinacijo hoje na smučeh in smučanja. Pod smučmi imajo na drsni oblogi pritrjene kože, ki omogočajo vzpenjanje na smučeh, da se smučarji lahko vpenjajo, pa tudi vez je drugačna. Peta se namreč lahko sprosti in tako lahko smuči vlečejo za seboj. Tudi smučarski čevlji so takšni, da se pri hoji lahko sprostijo in zagotovijo lahkotnost hoje,  pri smučanju pa se blokirajo in tako čevelj dobi funkcijo normalnega alpskega čevlja.

GCKD vstopna 230.jpgCenter v izgradnji

Gorniški center Dava Karničarja je sicer še v izgradnji, ampak kot je ekipi zaupal Karničar, se že sedaj trudijo, da bodo zadostili vsem potrebam obiskovalcev. V sklopu centra bo manjši kamp, apartma za pet oseb in planinski dom s svojim osnovnim poslanstvom; ležišči, kuhinjo, napitki, nasmehi in nasveti.

V prihodnje bodo na voljo programi turnega smučanja in lednega plezanja, v poletnem obdobju pa tečaji varne hoje v gore. Pripravljajo tudi manjšo vadbeno pot, kjer se bodo obiskovalci lahko naučili plezanja po jeklenicah.

 

Nazaj na rubriko Reportaže

Najnovejše v tej rubriki

NAJ SMUČIŠČE: Zimska zabava na smučišču Kreischberg

Kreischebrg
ponedeljek, 14. januar 2019

Z novim letom je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija pričela z raziskovanjem ponudbe smučišč v Sloveniji in bližnji okolici. Najprej so pokukali čez mejo na smučišče, ki se rado pohvali z zajamčeno snežno odejo, smučišče Kreischberg. Smučišče je pravi raj tudi za deskarje, ljubitelje teka na smučeh in pohodnike.

Na zabavne dogodivščine v Terme Olimia

aqualuna4.jpg
ponedeljek, 2. julij 2018

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija se je preteklo soboto ponovno odpravila odkrivat ponudbo slovenskih kopališč.  Tokrat se je ustavila v občini Podčetrtek, kjer tamkajšnje Terme Olimia že od nekdaj veljajo za odlično počitniško točko, njihova okolica pa ponuja številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa.

Na poletno dogodivščino v Terme Čatež

catez_julij_15.jpg
četrtek, 14. junij 2018

Pretekli vikend je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« ponovno izkoristila za vodna doživetja. Odpravili so se v že večkrat preizkušeno destinacijo – Terme Čatež. Tam vsako leto poskrbijo za nova doživetja v vodi in ob njej. Da bo tudi letos pestro in zabavno sta ekipo prepričali simpatični sogovornici.

Terme Ptuj so svetovne

Termalni Park, Terme Ptuj
četrtek, 7. junij 2018

Prva postaja ekipe oddaje Dobro jutro, Slovenija v akciji Naj kopališče so bile tokrat Terme Ptuj. Tam so v soboto odprli letno kopališče in ekipa je za vas preverila njihovo ponudbo. Na lastne oči so se prepričali, da tam goste privabljajo z urejenim bazenskim kompleksom in odlično gostinsko ponudbo.

Izlet v mesto stekla in vode

Rogaška
sreda, 13. december 2017

Društvo turističnih novinarjev Slovenije z veseljem izkoristi vsako priložnost za raziskovanje novosti, ki jih ponuja slovenski turizem. Tudi v krajih, kjer prisegajo na tradicijo, vedno odkrijejo kaj novega. Tokrat so se odpravili v Rogaško Slatino, kjer je zdraviliški turizem z učinki termo mineralne vode doma že več stoletij, danes pa ponudbo kraja nadgrajuje sodoben Medical center, kjer več kot 30 specialistov poskrbi skoraj za vse tegobe, ki mučijo sodobnega človeka.

NAJ KOPALIŠČE: Adrenalinski užitki v Termah 3000

3000_bazeni640x480.jpg
petek, 7. julij 2017

V soboto se je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija odpravila proti vzhodu, v deželo štorkelj. Za svoj cilj si je namreč izbrala Terme 3000 v Moravskih Toplicah. Tam so jih pričakali že pregovorno prijazni Prekmurci  in velik vodno rekreacijski center, kjer dobro poskrbijo tako za adrenalinske navdušence, kot tudi za tiste, ki si želijo le plavati v zdravilni, črni termo-mineralni vodi.

NAJ KOPALIŠČE: Terme Paradiso – razvajanje za vse generacije

paradiso
torek, 4. julij 2017

Vročo poletno soboto si je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija rezervirala za razvajanje v najmlajših slovenskih termah.  Tokrat se je v okviru akcije Naj kopališče namreč odpravila v Posavje, kjer je preverila kaj obiskovalcem ponujajo Terme Paradiso v Dobovi.

NAJ KOPALIŠČE: Na osvežitev v Terme Čatež

catez_poletje.jpg
sreda, 21. junij 2017

Pretekli vikend je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« ponovno izkoristila za vodna doživetja. Odpravili so se v že večkrat preizkušeno destinacijo – Terme Čatež. Tam vedno poskrbijo za pestro dogajanje in nova doživetja. Vas zanima, kaj bo novega letos?

Smučarski užitki na Soriški planini

Soriška planina - Kopija.JPG
sreda, 15. februar 2017

Ekipa oddaje »Dobro jutro, Slovenija« se je tudi preteklo soboto odpravila novim smučarskim doživetjem naproti. Tokrat so obiskali smučarski center Soriška planina, kjer so  v teh dneh snežne razmere odlične, proge dobro pripravljene, razgledi pa kot vedno čudoviti. Prava zimska idila torej …

Celjska koča – snežna idila nad knežjim mestom

Celjska koča
četrtek, 2. februar 2017

Kljub temu, da prave pošiljke snega v letošnji zimi pravzaprav letos še nismo dobili, je na večini slovenskih smučišč snega dovolj za prijetno smuko. Ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« se je tokrat odpravila preverit razmere na že več let najboljše slovensko smučišče v kategoriji manjših smučišč - Celjsko kočo.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije