Reportaže

Nazaj na rubriko Reportaže
Vlak

Na Šentjurjevo in druge prireditve s Slovenskimi železnicami

Datum: četrtek, 14. april, 2011
Ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« se je na pot podala z vlakom Slovenskih železnic, cilj potovanja pa je tokrat bil Šentjur. Razlogov za ta izbor je precej, eden izmed njih je tudi muzej južne železnice ter v njem Franc Jožefov prometni urad. Po muzejskih zbirkah in Šentjurju ter okolici so se člani ekipe »Dobro jutro, Slovenija« podali skupaj z gosti. Kaj so povedali lahko preberete v nadaljevanju!


Vrhunec Šentjurjevega v soboto, 16. aprila

cms_object_id_15723Šentjurjevo popestri aprilsko dogajanje v Šentjurju vsako leto. Letos namreč poteka že 21-ič zapored. Spremlja ga ogromno prireditev, dogodkov in tradiciji navkljub, vsako leto tudi nekaj novosti. »Opravili smo že z rezom trte, v znameniti Ipavčevi hiši odprli razstavo, izbrali in razglasili najboljša vina in salame, čaka pa nas še vrhunec. Ta bo v soboto, 16. aprila, ko med drugim pripravljamo tekmovanje v kuhanju »kisle župe«. Glavni kuharji bodo predsedniki šentjurskih krajevnih skupnosti,« je povedal mag. Marko Diaci, župan občine Šentjur. Alenka Testaniere iz TIC-a Šentjur je dodala, da se je tudi na ta dan v Šentjur mogoče pripeljati z vlakom Slovenskih železnic. Zbirke Muzeja južne železnice bodo na široko odprte in na ogled vsem obiskovalcem. Te bo nato iz železnice do prireditvenih prizorišč popeljal cestni vlakec Jurček.

Vlak_jurcekNa ogled bo Šentjurjev sejem, razstava »Naravno je zdravo«, v Ipavčevem vrtu bo na ogled otroška predstava, odvijali se bodo športni dogodki, denimo balinanje in vlečenje vrvi, novost bo razstava govedi ter drobnice. Ob 15 uri in 30 minut bo na pot krenila povorka konjskih vpreg in konjenikov, sobotno dogajanje pa se bo zaključilo z revijo narodnozabavnih ansamblov in večerno veselico.

Ena od novosti bo tudi petkov sklop prireditev združenih pod imenom »Šentjurčani Šentjurčanom« ter Šentjurjeve igre v okviru katerih se bodo v različnih športih pomerili predstavniki krajevnih skupnosti in šentjurskih sosesk. Po besedah Bogdana Rahtna iz Občine Šentjur bo petkovo popoldne tudi v znamenju Jurčkovanja, animacije za najmlajše in tržnice, na kateri se bodo predstavila različna društva. Zvečer pa bo »zapela« zimzelena glasba. Letošnja posebnost bo tudi nedeljsko dogajanje, saj bo še vedno na ogled Šentjurjev sejem.

Svoj čar Šentjurju daje tudi že omenjeni muzej južne železnice. Vlak je prvič v Šentjur pripeljal leta 1846. S sabo je pripeljal prometni in gospodarski razvoj. Objekti, ki so ob železnici stali nekoč so ohranili svojo nekdanjo podobo in so danes na ogled.

Muzej juzne zeleznice  muzej2.jpg
Več na www.sentjur.si in www.turizem-sentjur.si!Praznične in počitniške vožnje z vlakom


Šentjurjevo je odlična priložnost, da se odločite za udobno, varno pot z vlakom, brez čakanja in stresnih trenutkov. Seveda pa vam lahko vlak Slovenskih železnic pride prav tudi v prazničnih dneh. »Laško, Bled, Bohinj, Olimje, Ptuj, Postojnska jama, Maribor, Ljubljana, Slovenska obala…vsi ti turistični kraji kar vabijo k obisku. Mi pa vam ponujamo cenovno ugodne prevoze z vlaki,« je dejala Duška Kobale iz Slovenskih železnic ter dodala povabilo na vožnjo z vlaki tudi na druge prireditve, koncerte in v tujino. Beograd, Budimpešta, Bratislava, Praga, Dunaj, Beljak so že zaživeli v svojih pomladnih barvah.

VlakOd 23. aprila do 2. maja pa bo na progi Maribor – Pula vozil direkten vlak. Že zdaj vabljeni 22. maja v Olimje na Festival družin ter junija v prestolnico na Festival Ljubljana. V info centrih v Ljubljani, Celju in Mariboru je možen tudi nakup vstopnic za koncerte iz sistema Eventim. Ob tem kupec prejme darilo – 50-odstotni popust pri potovanju z vlakom za dve osebi. Popust se lahko koristi celo leto.

Alenka Babič je izpostavila še različne kartice ugodnosti, ki jih je mogoče kupiti na vseh blagajnah Slovenskih železnic in koristiti na vseh vlakih vse leto. »Senior kartica je namenjena upokojencem od 60. leta dalje. Med tednom prinaša 30, ob vikendih in praznikih pa 50-odstotni popust. Kartica za mlade prinaša 30-odstotni popust za vožnje v Sloveniji in na Hrvaškem, K17 kartica pa je namenjena družinam. Z njo otroci do 12. leta potujejo brezplačno, ostali pa s 40-odstotnim popustom. Turist vikend popust velja ob vikendih. Znaša 30 odstotkov za odrasle, 50 odstotkov za otroke od 6. do 12. leta ter brezplačno za otroke do 6. leta starosti,« je še pojasnila Babičeva.

V bogati ponudbi Slovenskih železnic velja izpostaviti še City star ponudbo, ki velja v Nemčiji, Avstriji, Srbiji, BiH, Makedoniji, na Hrvaškem, Slovaškem in Češkem. Prvi potnik plača polno ceno, vsak dodatni pa ima 50-odstotni popust. Otroci potujejo 75-odstotkov ceneje ali celo gratis. Za potovanje po Evropi je mogoče izbrati Interrail vozovnico, izkoristiti velja posebne popuste za skupine do 20. leta ter zelo ugodno ponudbo na relaciji Ljubljana – Benetke. Do tja se je v eno smer mogoče popeljati za 15 evrov.

Podrobnosti na www.slo-zeleznice.si !

Pripravila:
Tina HUREMOVIČ


Nazaj na rubriko Reportaže

Najnovejše v tej rubriki

Adrenalinsko vodno doživetje v Termah 3000

aqua loop Terme 3000
četrtek, 11. julij 2019

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija dobro pozna lepote Slovenije, saj vsako soboto  izkoristi za potepanja po njej. Tokrat se je odpravila proti vzhodu, v Terme 3000 v Moravskih Toplicah. Tamkajšnji vodni park slovi predvsem po adrenalinskih doživetjih, s svojo ponudbo pa navdušuje tudi tiste, ki si želijo le mirne sprostitve v zdravilni, črni termomineralni vodi.

Na zabavne dogodivščine v Terme Olimia

aqualuna4.jpg
ponedeljek, 8. julij 2019

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija se je preteklo soboto ponovno odpravila odkrivat ponudbo slovenskih kopališč.  Tokrat se je ustavila v občini Podčetrtek, kjer tamkajšnje Terme Olimia že od nekdaj veljajo za odlično počitniško točko, njihova okolica pa ponuja številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa.

Terme Ptuj so svetovne

Termalni Park, Terme Ptuj
sreda, 26. junij 2019

Še ena vroča sobota je bila odlično izhodišče za vnovično potepanje ekipe oddaje Dobro jutro, Slovenija. Ta se je v okviru akcije Naj kopališče tokrat odpravila raziskovat ponudbo Term Ptuj. Na lastne oči so se prepričali, da tam goste privabljajo z urejenim bazenskim kompleksom in odlično gostinsko ponudbo.

Oddih za vso družino v Zdravilišču Radenci

zdravilišče radrenci
torek, 18. junij 2019

V minulih dneh smo končno dolčakali visoke, poletne temperature. In te so kot nalašč za odkrivanje slovenskih kopališč, pa naj gre za morska, rečna, termalna, bazenska ali druga. Ker je izbor za naj slovenska kopališča v polnem teku, se je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« odpravila na kopališče, natančneje v Zdravilišče Radenci.

Na poletno dogodivščino v Terme Čatež

catez_julij_15.jpg
sreda, 12. junij 2019

Pretekli vikend je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« ponovno izkoristila za vodna doživetja. Odpravili so se v že večkrat preizkušeno destinacijo – Terme Čatež. Tam vsako leto poskrbijo za nova doživetja v vodi in ob njej. Da bo tudi letos pestro in zabavno je ekipo prepričala simpatična Alenka Mokrovič Pogačar.

NAJ KOPALIŠČE: Terme Paradiso – rajsko razvajanje za vse generacije

paradiso
sreda, 5. junij 2019

Vročo poletno soboto si je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija rezervirala za razvajanje v najmlajših slovenskih termah.  Tokrat se je v okviru akcije Naj kopališče namreč odpravila v Posavje, kjer je preverila kaj obiskovalcem ponujajo Terme Paradiso v Dobovi.

Znani so prejemniki naziva Naj wellness 2018/19

Naj wellness
sreda, 24. april 2019

Tudi letos so ljubitelji centrov dobrega počutja s pomočjo turistično informativnega portala www.dj-slovenija.si izbirali wellness centre, ki so skozi celotno sezono najbolj navduševali s svojo urejenostjo in ponudbo.

Smučarski center Golte z ambicioznimi načrti

golte1
petek, 22. februar 2019

V času zimskih počitnic smo obiskali Smučarski center Golte nad Mozirjem, ki se ponaša s sodobnim štiri zvezdinčnim hotelom na 1.400 metrih, do recepcije katerega vas pripelje kar nihalka. Prihodnje leto bodo obeležili že 50 obletnico delovanja. Preverili smo trenutno stanje in razmere na smučišču, z novim direktorjem Mitjem Terčejem pa spregovorili tudi o prihodnjih investicijah in načrtih. Kljub temu, da je bilo ta dan na smučišču preko 1000 obiskovalcev, na žičniških napravah daljših vrst ni bilo, proge ob spomladanskih temperaturah pa so še vedno dobro urejene.

Hotel Slon – 5* storitev v 4* hotelu

Hotel Slon
četrtek, 21. februar 2019

Eno glavnih poslanstev Društva turističnih novinarjev Slovenije je promovirati slovensko turistično ponudbo tako med domačimi kot tujimi gosti, pogosto pa se člani znajdemo pred dilemo, ko nas prav slednji povprašajo po priporočilu za nastanitev v našem glavnem mestu, saj izkušnje iz prve roke pač nimamo. To je bil tudi razlog za organizacijo serije obiskov znamenitih ljubljanskih hotelov, med katerimi je svoja vrata kot prvi odprl Hotel Slon, ki ponaša s kar 460 letno zgodovino in velja za najstarejši hotel v Sloveniji.

NAJ SMUČIŠČE: Zimska zabava na smučišču Kreischberg

Kreischebrg
ponedeljek, 14. januar 2019

Z novim letom je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija pričela z raziskovanjem ponudbe smučišč v Sloveniji in bližnji okolici. Najprej so pokukali čez mejo na smučišče, ki se rado pohvali z zajamčeno snežno odejo, smučišče Kreischberg. Smučišče je pravi raj tudi za deskarje, ljubitelje teka na smučeh in pohodnike.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije