Reportaže

Nazaj na rubriko Reportaže
mediterannean_croatia_split_0001.jpg

Po informacije o Hrvaški v Hrvaško turistično skupnost v Ljubljani

Datum: sreda, 15. junij, 2011
Junij se piše in še malo pa bo zadnji šolski dan ter z njim tudi začetek dopustniškega obdobja. Zdaj je torej skrajni čas za načrte, kje in kako jih boste preživeli. Ker večina Slovencev še vedno dopustuje na hrvaški obali, je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« preverila, kako lahko pri izboru destinacij pomaga Hrvaška turistična skupnost, ki deluje tudi v Sloveniji.

Vabijo atraktivni dogodki v bližini

Po vsej Istri, v Puli, Medulinu, Premanturi, Fažani potekajo sejemske predstavitve rokodelskih obrti, Reka bo znova gostila Anima fest, začelo pa se bo tudi Poletje na Gradini s številnimi hrvaškimi in tujimi umetniki.

Hrvaška niso zgolj in samo destinacije, morje, zanimiva notranjost. Hrvaška so tudi številni dogodki. Med njimi takšni, ki nudijo odlično priložnost za vikend izlete. V Puli so pred dnevi potekali Dnevi antike, v Gračišču pa se pripravljajo na festival istrskih minešter, ki bo 18. junija. »Po vsej Istri, v Puli, Medulinu, Premanturi, Fažani potekajo sejemske predstavitve rokodelskih obrti, Reka bo znova gostila Anima fest, začelo pa se bo tudi Poletje na Gradini s številnimi hrvaškimi in tujimi umetniki,« je o dogodkih povedala Elza Matjašić Vidmar iz Hrvaške turistične skupnosti. Hkrati je povabila še na celoletno manifestacijo na Lošinju. Vsak mesec je namreč zaznamovan z avtohtonimi otoškimi rastlinami. Junija denimo diši po sivki, trpotcu, smilji in žuki. V Zagrebu bo od 15. do 25. junija odmeval Eurokaz – mednarodni festival sodobnega gledališča, ulice hrvaške prestolnice pa bodo oživele tudi v znamenju cirkusa. 21. in 22. junija bo v Zagrebu tudi T-mobile InMusic festival. Rovinj bo od 21. do 26. junija prevzela plesna evforija, saj se bo odvijal festival salse, prvi julijski vikend v Opatiji pa bo v znamenju džeza in Liburnia Jazz festivala.

Slovenci na Hrvaškem najštevilčnejši in najboljši gosti

Kot kažejo podatki je najbolj priljubljena še vedno Istra, sledi ji Kvarner z otoki, predvsem Mali Lošinj, kjer so maja letos zabeležili za 40 odstotkov več slovenskih gostov v primerjavi z enakim obdobjem lani.

Hrvaška turistična skupnost ima v Ljubljani sedež v centru mesta na Gosposvetski ulici, in sicer že deveto leto. Je vir natančnih in pravočasnih informacij o hrvaškem turizmu ter prostor, kjer je na voljo ogromno promocijskega gradiva. Slednjega je mogoče naročiti tudi preko spleta in telefona. Kot je povedala Tanja Vidmar Petković smo Slovenci ljubitelji aktivnega dopusta, zato nas zanima hrvaška kamping ponudba, pa kolesarske in pešpoti ter naravne in kulturne znamenitosti. V slovenski urad Hrvaške turistične skupnosti se zglasimo tudi ko potrebujemo informacije o hotelih, regijah, otokih, gastronomski ponudbi in zemljevide. Kot kažejo podatki je najbolj priljubljena še vedno Istra, sledi ji Kvarner z otoki, predvsem Mali Lošinj, kjer so maja letos zabeležili za 40 odstotkov več slovenskih gostov v primerjavi z enakim obdobjem lani. Vse več je povpraševanja tudi po celinski ponudbi, srednji Dalmaciji in nekoliko bolj oddaljenih ter mirnih otokih kakršni so Mljet, Korčula in Lastovo.

Slovenci smo dobri potrošniki 

Ne le da smo Slovenci na Hrvaškem najštevilčnejši, mnogi se strinjajo, da smo tudi najboljši gostje. Smo sicer zahtevni, saj želimo za ceno, ki jo plačamo korektno in kakovostno ponudbo, a hkrati tudi zelo dobri potrošniki. »Brez Slovencev bi bila marsikatera gostilna zaprta,« je povedal Goran Blažić, direktor Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji in dodal, da je bilo lansko leto kar se tiče slovenskih gostov rekordno. Odlično kaže tudi v letošnjem letu. V prvih štirih mesecih so zabeležili 28 odstotkov več nočitev kot v enakem obdobju lani. Na Hrvaškem se zavedajo svojih prednosti: odlične lokacije, obale, otokov, zanimive notranjosti, vendar so usmerjeni tudi k dvigovanju kakovosti celotne turistične ponudbe.

Več informacij na www.croatia.hr!

 

Pripravila:

Tina HUREMOVIČ

Nazaj na rubriko Reportaže

Najnovejše v tej rubriki

Adrenalinsko vodno doživetje v Termah 3000

aqua loop Terme 3000
četrtek, 11. julij 2019

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija dobro pozna lepote Slovenije, saj vsako soboto  izkoristi za potepanja po njej. Tokrat se je odpravila proti vzhodu, v Terme 3000 v Moravskih Toplicah. Tamkajšnji vodni park slovi predvsem po adrenalinskih doživetjih, s svojo ponudbo pa navdušuje tudi tiste, ki si želijo le mirne sprostitve v zdravilni, črni termomineralni vodi.

Na zabavne dogodivščine v Terme Olimia

aqualuna4.jpg
ponedeljek, 8. julij 2019

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija se je preteklo soboto ponovno odpravila odkrivat ponudbo slovenskih kopališč.  Tokrat se je ustavila v občini Podčetrtek, kjer tamkajšnje Terme Olimia že od nekdaj veljajo za odlično počitniško točko, njihova okolica pa ponuja številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa.

Terme Ptuj so svetovne

Termalni Park, Terme Ptuj
sreda, 26. junij 2019

Še ena vroča sobota je bila odlično izhodišče za vnovično potepanje ekipe oddaje Dobro jutro, Slovenija. Ta se je v okviru akcije Naj kopališče tokrat odpravila raziskovat ponudbo Term Ptuj. Na lastne oči so se prepričali, da tam goste privabljajo z urejenim bazenskim kompleksom in odlično gostinsko ponudbo.

Oddih za vso družino v Zdravilišču Radenci

zdravilišče radrenci
torek, 18. junij 2019

V minulih dneh smo končno dolčakali visoke, poletne temperature. In te so kot nalašč za odkrivanje slovenskih kopališč, pa naj gre za morska, rečna, termalna, bazenska ali druga. Ker je izbor za naj slovenska kopališča v polnem teku, se je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« odpravila na kopališče, natančneje v Zdravilišče Radenci.

Na poletno dogodivščino v Terme Čatež

catez_julij_15.jpg
sreda, 12. junij 2019

Pretekli vikend je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« ponovno izkoristila za vodna doživetja. Odpravili so se v že večkrat preizkušeno destinacijo – Terme Čatež. Tam vsako leto poskrbijo za nova doživetja v vodi in ob njej. Da bo tudi letos pestro in zabavno je ekipo prepričala simpatična Alenka Mokrovič Pogačar.

NAJ KOPALIŠČE: Terme Paradiso – rajsko razvajanje za vse generacije

paradiso
sreda, 5. junij 2019

Vročo poletno soboto si je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija rezervirala za razvajanje v najmlajših slovenskih termah.  Tokrat se je v okviru akcije Naj kopališče namreč odpravila v Posavje, kjer je preverila kaj obiskovalcem ponujajo Terme Paradiso v Dobovi.

Znani so prejemniki naziva Naj wellness 2018/19

Naj wellness
sreda, 24. april 2019

Tudi letos so ljubitelji centrov dobrega počutja s pomočjo turistično informativnega portala www.dj-slovenija.si izbirali wellness centre, ki so skozi celotno sezono najbolj navduševali s svojo urejenostjo in ponudbo.

Smučarski center Golte z ambicioznimi načrti

golte1
petek, 22. februar 2019

V času zimskih počitnic smo obiskali Smučarski center Golte nad Mozirjem, ki se ponaša s sodobnim štiri zvezdinčnim hotelom na 1.400 metrih, do recepcije katerega vas pripelje kar nihalka. Prihodnje leto bodo obeležili že 50 obletnico delovanja. Preverili smo trenutno stanje in razmere na smučišču, z novim direktorjem Mitjem Terčejem pa spregovorili tudi o prihodnjih investicijah in načrtih. Kljub temu, da je bilo ta dan na smučišču preko 1000 obiskovalcev, na žičniških napravah daljših vrst ni bilo, proge ob spomladanskih temperaturah pa so še vedno dobro urejene.

Hotel Slon – 5* storitev v 4* hotelu

Hotel Slon
četrtek, 21. februar 2019

Eno glavnih poslanstev Društva turističnih novinarjev Slovenije je promovirati slovensko turistično ponudbo tako med domačimi kot tujimi gosti, pogosto pa se člani znajdemo pred dilemo, ko nas prav slednji povprašajo po priporočilu za nastanitev v našem glavnem mestu, saj izkušnje iz prve roke pač nimamo. To je bil tudi razlog za organizacijo serije obiskov znamenitih ljubljanskih hotelov, med katerimi je svoja vrata kot prvi odprl Hotel Slon, ki ponaša s kar 460 letno zgodovino in velja za najstarejši hotel v Sloveniji.

NAJ SMUČIŠČE: Zimska zabava na smučišču Kreischberg

Kreischebrg
ponedeljek, 14. januar 2019

Z novim letom je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija pričela z raziskovanjem ponudbe smučišč v Sloveniji in bližnji okolici. Najprej so pokukali čez mejo na smučišče, ki se rado pohvali z zajamčeno snežno odejo, smučišče Kreischberg. Smučišče je pravi raj tudi za deskarje, ljubitelje teka na smučeh in pohodnike.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije