Reportaže

Nazaj na rubriko Reportaže

Podiranje rekordov na festivalu Panonika harmonika

Datum: sreda, 22. avgust, 2012

Ekipo radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« je v vročih avgustovskih dneh na pot proti Dolenjski usmeril poseben festival – festival harmonike in rekordov. Gre za doma in v tujini zelo odmeven festival, ki bo tokrat v Brežicah potekal od 24. do 26. avgusta. Le nekaj kilometrov iz Brežic pa obiskovalce pričakuje zeleni raj – domačija Zavinek.

Brez meha ni smeha

Mednarodni festival Panonika harmonika bo letos potekal že tretje leto zapored, tokrat prvič v starem mestnem jedru Brežic. Že ves teden pred začetkom tridnevnega programa potekajo mednarodne glasbene delavnice. Slušatelji teh in predavatelji se bodo predstavili v prvem, petkovem programu.

Po besedah Antičeve se bo v največjem, 4000-litrskem kotlu kuhala največja obara, v nedeljo se bo kuhalo največje slovensko nedeljsko kosilo (kosilo prejme vsak obiskovalec), v nedeljo bodo rekord podirale tudi harmonikašice, že od četrtka, pa bo se najdaljšega igranja na harmoniko (dosedanji rekord znaša 31 ur in 25 minut) lotil harmonikaš Zoran Zorko.

»V petek bodo sicer nastopili še drugi izvajalci. Med njimi Terrafolk in Vladko Stefanovski. Sobotno dopoldne bo v znamenju otroških delavnic in številnih glasbenih nastopov. Med drugim bodo nastopili Čuki,« je povedala Marjanca Antič iz organizacijskega odbora festivala Panonika harmonika ter dodala, da bo več kot 15000 obiskovalcev zagotovo prepričalo tudi podiranje kar štirih Guinnessovih rekordov. Po besedah Antičeve se bo v največjem, 4000-litrskem kotlu kuhala največja obara, v nedeljo se bo kuhalo največje slovensko nedeljsko kosilo (kosilo prejme vsak obiskovalec), v nedeljo bodo rekord podirale tudi harmonikašice, že od četrtka, pa bo se najdaljšega igranja na harmoniko (dosedanji rekord znaša 31 ur in 25 minut) lotil harmonikaš Zoran Zorko. V treh dneh naj bi torej podrli kar štiri Guinnessove rekorde. Lani se je v Guinnessovo knjigo rekordov vpisalo 1137 harmonikašev.

Več na www.panonika-harmonika.com!

Zeleni raj v Zavinku

Le 15 kilometrov iz Brežic, na avtocesti Ljubljana – Zagreb, nedaleč od avtocestnega priključka Dobruška vas, se v občini Škocjan na Dolenjskem nahaja zeleni raj – domačija Kaplerjevih. V Zavinku so domačijo v zadnjih letih temeljito prenovili, v času festivala Panonika harmonika pa nudijo najem apartmaja po posebni, festivalski ceni – 30 eur za najem (4 – 5 oseb). »Z urejanjem domačije smo začeli leta 2008. Najprej je bil na vrsti kozolec, nato pa ureditev poslopja, v katerem je spodaj restavracija, zgoraj pa štirje apartmaji. Domačija je kulturni spomenik lokalnega pomena, za kar ga je leta 2005 z odlokom razglasila občina,« je povedal lastnik domačije, Jože Kapler. Domačija je sicer bila zgrajena leta 1778, v njenem okviru pa je do leta 1979 deloval tudi mlin s tremi mlinskimi kolesi. Tudi mlin naj bi v prihodnje obnovili, že zdaj pa je mogoče uživati v novih apartmajih ter restavraciji, v kateri diši po jedeh pripravljenih v krušni peči.

 

Pripravila:

Tina Huremovič

Nazaj na rubriko Reportaže

Najnovejše v tej rubriki

Znani so prejemniki naziva Naj wellness 2018/19

Naj wellness
sreda, 24. april 2019

Tudi letos so ljubitelji centrov dobrega počutja s pomočjo turistično informativnega portala www.dj-slovenija.si izbirali wellness centre, ki so skozi celotno sezono najbolj navduševali s svojo urejenostjo in ponudbo.

Smučarski center Golte z ambicioznimi načrti

golte1
petek, 22. februar 2019

V času zimskih počitnic smo obiskali Smučarski center Golte nad Mozirjem, ki se ponaša s sodobnim štiri zvezdinčnim hotelom na 1.400 metrih, do recepcije katerega vas pripelje kar nihalka. Prihodnje leto bodo obeležili že 50 obletnico delovanja. Preverili smo trenutno stanje in razmere na smučišču, z novim direktorjem Mitjem Terčejem pa spregovorili tudi o prihodnjih investicijah in načrtih. Kljub temu, da je bilo ta dan na smučišču preko 1000 obiskovalcev, na žičniških napravah daljših vrst ni bilo, proge ob spomladanskih temperaturah pa so še vedno dobro urejene.

Hotel Slon – 5* storitev v 4* hotelu

Hotel Slon
četrtek, 21. februar 2019

Eno glavnih poslanstev Društva turističnih novinarjev Slovenije je promovirati slovensko turistično ponudbo tako med domačimi kot tujimi gosti, pogosto pa se člani znajdemo pred dilemo, ko nas prav slednji povprašajo po priporočilu za nastanitev v našem glavnem mestu, saj izkušnje iz prve roke pač nimamo. To je bil tudi razlog za organizacijo serije obiskov znamenitih ljubljanskih hotelov, med katerimi je svoja vrata kot prvi odprl Hotel Slon, ki ponaša s kar 460 letno zgodovino in velja za najstarejši hotel v Sloveniji.

NAJ SMUČIŠČE: Zimska zabava na smučišču Kreischberg

Kreischebrg
ponedeljek, 14. januar 2019

Z novim letom je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija pričela z raziskovanjem ponudbe smučišč v Sloveniji in bližnji okolici. Najprej so pokukali čez mejo na smučišče, ki se rado pohvali z zajamčeno snežno odejo, smučišče Kreischberg. Smučišče je pravi raj tudi za deskarje, ljubitelje teka na smučeh in pohodnike.

Na zabavne dogodivščine v Terme Olimia

aqualuna4.jpg
ponedeljek, 2. julij 2018

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija se je preteklo soboto ponovno odpravila odkrivat ponudbo slovenskih kopališč.  Tokrat se je ustavila v občini Podčetrtek, kjer tamkajšnje Terme Olimia že od nekdaj veljajo za odlično počitniško točko, njihova okolica pa ponuja številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa.

Na poletno dogodivščino v Terme Čatež

catez_julij_15.jpg
četrtek, 14. junij 2018

Pretekli vikend je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« ponovno izkoristila za vodna doživetja. Odpravili so se v že večkrat preizkušeno destinacijo – Terme Čatež. Tam vsako leto poskrbijo za nova doživetja v vodi in ob njej. Da bo tudi letos pestro in zabavno sta ekipo prepričali simpatični sogovornici.

Terme Ptuj so svetovne

Termalni Park, Terme Ptuj
četrtek, 7. junij 2018

Prva postaja ekipe oddaje Dobro jutro, Slovenija v akciji Naj kopališče so bile tokrat Terme Ptuj. Tam so v soboto odprli letno kopališče in ekipa je za vas preverila njihovo ponudbo. Na lastne oči so se prepričali, da tam goste privabljajo z urejenim bazenskim kompleksom in odlično gostinsko ponudbo.

Izlet v mesto stekla in vode

Rogaška
sreda, 13. december 2017

Društvo turističnih novinarjev Slovenije z veseljem izkoristi vsako priložnost za raziskovanje novosti, ki jih ponuja slovenski turizem. Tudi v krajih, kjer prisegajo na tradicijo, vedno odkrijejo kaj novega. Tokrat so se odpravili v Rogaško Slatino, kjer je zdraviliški turizem z učinki termo mineralne vode doma že več stoletij, danes pa ponudbo kraja nadgrajuje sodoben Medical center, kjer več kot 30 specialistov poskrbi skoraj za vse tegobe, ki mučijo sodobnega človeka.

NAJ KOPALIŠČE: Adrenalinski užitki v Termah 3000

3000_bazeni640x480.jpg
petek, 7. julij 2017

V soboto se je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija odpravila proti vzhodu, v deželo štorkelj. Za svoj cilj si je namreč izbrala Terme 3000 v Moravskih Toplicah. Tam so jih pričakali že pregovorno prijazni Prekmurci  in velik vodno rekreacijski center, kjer dobro poskrbijo tako za adrenalinske navdušence, kot tudi za tiste, ki si želijo le plavati v zdravilni, črni termo-mineralni vodi.

NAJ KOPALIŠČE: Terme Paradiso – razvajanje za vse generacije

paradiso
torek, 4. julij 2017

Vročo poletno soboto si je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija rezervirala za razvajanje v najmlajših slovenskih termah.  Tokrat se je v okviru akcije Naj kopališče namreč odpravila v Posavje, kjer je preverila kaj obiskovalcem ponujajo Terme Paradiso v Dobovi.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije