Reportaže

Nazaj na rubriko Reportaže
vino.jpg

Poklon Martinu in vinu

Datum: ponedeljek, 12. november, 2012

Jesen se nam kaže v vseh svojih odtenkih, diši po kostanju in v zraku je pričakovanje, kdaj se bo mošt spremenil v vino. Martinovanja že potekajo. Dolgo tradicijo imajo prav na vzhodnem koncu dežele pod Alpami, kjer zabavne in turistične prireditve spremlja bogato kulturno in etnološko izročilo. Ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« je preverila, kako martinovanja potekajo na ptujskem v Halozah, Slovenskih Goricah in v Ormožu.

V Halozah skoraj 40 prireditev

V Halozah so se letošnje prireditve v čast sv. Maritnu in vinu začele 3. novembra, ko so v občini Videm pripravili prvi, čezmejni šaljivi krst mošta. Na široko so odprli tudi vrata Vidove kleti ter številnih drugih kleti, vinotočev, zidanic in turističnih kmetij. »Martinovali bomo vse do 17. novembra. V tem času bo skoraj 50 organizacij pripravilo skoraj 40 različnih dogodkov,« je povedala Lea Cafuta Koussa. Ta se skupaj z vinogradniki nadeja dobre letine in tega, da bodo vsi klopotci kmalu pospravljeni. Po ljudskem izročilu, naj bi bili »pod streho« do martinovega. Če kdo tega ne stori sam, to storijo sovaščani, gospodar klopotca pa v zameno za pomoč časti pojedino. Pospravljanje klopotcev so v Halozah vključili tudi v program prireditev v času martinovanja.

Razgibana ponudba vin kot je razgibana pokrajina Slovenskih goric

Tudi v Slovenskih goricah je osrednja prireditev letošnjega martinovanja potekala na martinovo soboto, ko so v Lenartu glavno besedo imeli viničarji in glasbeniki. »Ponudba naših goric je prav tako pestra in razgibana, kot to velja za naše gorice,« pripoveduje Radovan Šuman ter dodaja, da s prireditvami ob martinovem kulturno etnološko izročilo ostaja v domačih krajih, saj prireditve različnih društev potekajo po vaseh in zaselkih. Nanje pa, podobno kot je nekoč gospodar v klet povabil vse, ki so mu pomagali, zdaj povabijo tudi obiskovalce. Ti v teh dneh že lahko pokušajo mlada vina. Ker so bile trgatve letos dokaj zgodaj, je precej vin že lepo oblikovanih. V njih je torej že mogoče čutiti njihov značaj ter vpliv okolja, v katerem nastajajo.

Martinovanje po ormoško

V občini Ormož letos martinovanje poteka že 20. leto zapored. Tudi tokrat ga odlikuje bogat kulturni in kulinarični program. Salon vina in kulinarike je novost, ki razveseljuje ljubitelje žlahtne kapljice in kulinaričnih dobrot. Ogleda vredna je tudi rokodelska tržnica in tržnica kmetij, pod šotorom pa si je mogoče ogledati kulturni program s folklornimi skupinami, domačimi godci in pevci ... V času martinovanja so v Ormožu odprta tudi vrata grajskih prostorov, ogledati si je mogoče samo mesto, vinsko klet Jeruzalem Ormož ter okolico, ki se »kopa« v čudovitih jesenskih barvah. Mojca Gorjak iz TIC-a Ormož svetuje, da obiščete spletno stran www.martinovanje.si, si pogledate podrobnosti in pridete v Ormož.

Vinske zgodbe na Ptuju

Na Ptuju bo martinovanje, potem ko je začetek zaznamovala prrieditev na Ptujskem gradu »Žlahtni vinski zakladi ptujskega podzemlja«, potekalo do 18. novembra. V tem času se pišejo Primusove vinske zgodbe v vinski vasi, prespati je mogoče v hrastovem sodu, se sprehoditi po martinovi tržnici, med martinovimi hramčki poskusiti mošt in mlada vina. Povsem mogoče je srečati tudi katero od slovenskih vinskih kraljic in celo princa pustnega karnevala. Ker martinovo velja za jesenski pust, so namreč že inavgurirali novega princa. »S tem na Ptuju dokazujemo, da je martinovo večplastna prireditev, ki združuje bogato vinarsko tradicijo z etnografsko bogatim pustnim izročilom,« pojasnjuje Branko Brumen s Ptuja. Na Ptuju sicer letos praznujejo 50-letnico blagovne znamke Haložan ter 5-letnico Pullusa, na grajskem griču imajo tudi svoj, čisto pravi mestni vinograd in svoje mestno vino.

 

Pripravila:

Tina HUREMOVIČ

Nazaj na rubriko Reportaže

Najnovejše v tej rubriki

Adrenalinsko vodno doživetje v Termah 3000

aqua loop Terme 3000
četrtek, 11. julij 2019

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija dobro pozna lepote Slovenije, saj vsako soboto  izkoristi za potepanja po njej. Tokrat se je odpravila proti vzhodu, v Terme 3000 v Moravskih Toplicah. Tamkajšnji vodni park slovi predvsem po adrenalinskih doživetjih, s svojo ponudbo pa navdušuje tudi tiste, ki si želijo le mirne sprostitve v zdravilni, črni termomineralni vodi.

Na zabavne dogodivščine v Terme Olimia

aqualuna4.jpg
ponedeljek, 8. julij 2019

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija se je preteklo soboto ponovno odpravila odkrivat ponudbo slovenskih kopališč.  Tokrat se je ustavila v občini Podčetrtek, kjer tamkajšnje Terme Olimia že od nekdaj veljajo za odlično počitniško točko, njihova okolica pa ponuja številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa.

Terme Ptuj so svetovne

Termalni Park, Terme Ptuj
sreda, 26. junij 2019

Še ena vroča sobota je bila odlično izhodišče za vnovično potepanje ekipe oddaje Dobro jutro, Slovenija. Ta se je v okviru akcije Naj kopališče tokrat odpravila raziskovat ponudbo Term Ptuj. Na lastne oči so se prepričali, da tam goste privabljajo z urejenim bazenskim kompleksom in odlično gostinsko ponudbo.

Oddih za vso družino v Zdravilišču Radenci

zdravilišče radrenci
torek, 18. junij 2019

V minulih dneh smo končno dolčakali visoke, poletne temperature. In te so kot nalašč za odkrivanje slovenskih kopališč, pa naj gre za morska, rečna, termalna, bazenska ali druga. Ker je izbor za naj slovenska kopališča v polnem teku, se je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« odpravila na kopališče, natančneje v Zdravilišče Radenci.

Na poletno dogodivščino v Terme Čatež

catez_julij_15.jpg
sreda, 12. junij 2019

Pretekli vikend je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« ponovno izkoristila za vodna doživetja. Odpravili so se v že večkrat preizkušeno destinacijo – Terme Čatež. Tam vsako leto poskrbijo za nova doživetja v vodi in ob njej. Da bo tudi letos pestro in zabavno je ekipo prepričala simpatična Alenka Mokrovič Pogačar.

NAJ KOPALIŠČE: Terme Paradiso – rajsko razvajanje za vse generacije

paradiso
sreda, 5. junij 2019

Vročo poletno soboto si je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija rezervirala za razvajanje v najmlajših slovenskih termah.  Tokrat se je v okviru akcije Naj kopališče namreč odpravila v Posavje, kjer je preverila kaj obiskovalcem ponujajo Terme Paradiso v Dobovi.

Znani so prejemniki naziva Naj wellness 2018/19

Naj wellness
sreda, 24. april 2019

Tudi letos so ljubitelji centrov dobrega počutja s pomočjo turistično informativnega portala www.dj-slovenija.si izbirali wellness centre, ki so skozi celotno sezono najbolj navduševali s svojo urejenostjo in ponudbo.

Smučarski center Golte z ambicioznimi načrti

golte1
petek, 22. februar 2019

V času zimskih počitnic smo obiskali Smučarski center Golte nad Mozirjem, ki se ponaša s sodobnim štiri zvezdinčnim hotelom na 1.400 metrih, do recepcije katerega vas pripelje kar nihalka. Prihodnje leto bodo obeležili že 50 obletnico delovanja. Preverili smo trenutno stanje in razmere na smučišču, z novim direktorjem Mitjem Terčejem pa spregovorili tudi o prihodnjih investicijah in načrtih. Kljub temu, da je bilo ta dan na smučišču preko 1000 obiskovalcev, na žičniških napravah daljših vrst ni bilo, proge ob spomladanskih temperaturah pa so še vedno dobro urejene.

Hotel Slon – 5* storitev v 4* hotelu

Hotel Slon
četrtek, 21. februar 2019

Eno glavnih poslanstev Društva turističnih novinarjev Slovenije je promovirati slovensko turistično ponudbo tako med domačimi kot tujimi gosti, pogosto pa se člani znajdemo pred dilemo, ko nas prav slednji povprašajo po priporočilu za nastanitev v našem glavnem mestu, saj izkušnje iz prve roke pač nimamo. To je bil tudi razlog za organizacijo serije obiskov znamenitih ljubljanskih hotelov, med katerimi je svoja vrata kot prvi odprl Hotel Slon, ki ponaša s kar 460 letno zgodovino in velja za najstarejši hotel v Sloveniji.

NAJ SMUČIŠČE: Zimska zabava na smučišču Kreischberg

Kreischebrg
ponedeljek, 14. januar 2019

Z novim letom je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija pričela z raziskovanjem ponudbe smučišč v Sloveniji in bližnji okolici. Najprej so pokukali čez mejo na smučišče, ki se rado pohvali z zajamčeno snežno odejo, smučišče Kreischberg. Smučišče je pravi raj tudi za deskarje, ljubitelje teka na smučeh in pohodnike.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije