Reportaže

Nazaj na rubriko Reportaže
brioni.jpg

S Kompasom na rajske Brione

Datum: ponedeljek, 21. maj, 2012

Ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« je tokrat razkrila košček raja. Ta košček raja so Brioni – otoki, ki se nahajajo v Fažanskem kanalu, nedaleč stran od Pule. Gre za otoke, kjer so pred več kot 100 milijoni leti živeli dinozavri, pa kasneje Rimljani, Italijani in znameniti Paul Kuplweiser – idejni oče ureditve Brionov v mondeno letovišče in zdravilišče.

Seveda je Brione zaznamoval tudi Josip Broz Tito ter številne kronane glave ter znane osebnosti, ki jih je v tridesetih letih gostil na otočju. Za javnost so otoke odprli leta 1984 in tja se je mogoče odpraviti tudi s turistično agencijo Kompas. Kako, kdaj in predvsem tudi zakaj, pa sledi v nadaljevanju.

Več kot sto milijonov let stara zgodovina

Nekaj posebnega je tudi safari park, ki so ga uredili leta 1978. Med zebrami, noji, lamami, antilopami, indijskimi svetimi kravami je »zvezda« slonica Lanka, ki ima zelo rada družbo.

Ker večina Brione povezuje s polpreteklo zgodovino, torej z nekdanjim predsednikom bivše Jugoslavije, je zgodba o daljši preteklosti teh otokov še toliko bolj zanimiva. 200 odtisov stopal dinozavrov priča, da je tu bilo življenje že pred več kot 100 milijoni leti. Tu so tudi ostanki, ki so dokaz, da so bili Brioni naseljeni že v rimski dobi, in sicer kot zabaviščna ter počitniška destinacija rimskih vojakov. Do konca 19. stoletja so otoki s svojimi zalogami apnenca služili predvsem kot kamnolomi. Pripadali so Benetkam, bili nato priključeni Ilirskim provincam in leta 1815 postal del Avstro-ogrske. Leta 1893 je avstrijski inovator in industrialec Paul Kupelweiser postal novi lastnik Brionov. Njegova ideja je bila, da bi otoki postali mondeno letovišče in zdravilišče. Najprej pa je bilo treba z otoka pregnati malarijo. Tako je poklical bakteriologa, dr. Roberta Kocha, Nobelovca. Leta 1922 je bilo zgrajeno tudi golf igrišče, ki so ga nato deset let kasneje preuredili. Še vedno pa je posebnost tega golf igrišča, da na njem ni zelenic, ampak so le peščenice, kjer pa je prav tako treba spraviti žogico v luknjo. Včasih tudi preko morskih zalivčkov, hrastovi vrhov in mimo jelenov ter muflonov, ki se prosto gibajo po otoku.

Po letu 1930 je letovišče začelo izgubljati svoj sijaj in sčasoma so prešli v italijanske roke, po drugi svetovni vojni pa postali del Jugoslavije. Nacionalni park so postali leta 1983. Tito je na Brione prvič prišel leta 1947, slovenski arhitekt Jože Plečnik je zanj načrtoval poseben paviljon, zadnjič pa je Brione obiskal 1979. leta. Zanimivo je tudi, da je Tito na Brionih preživel približno šest mesecev na leto, da je na največjem otoku opravljal službene, protokolarne zadeve, medtem ko se je povsem domače počutil na bližnjem otoku Venga. Tam je imel nasade mandarin, vinograd, vilo, vinsko klet in podobno.

Zagotovo je zanimiva tudi razstava, ki prikazuje življenje in delo Tita na Brionih. V treh desetletjih jih je denimo obiskalo kar 60 predsednikov svetovnih držav. Ti so s sabo prinesli tudi protokolarna darila. Velikokrat so to bile živali. Ker niso bile navajene podnebja ali pa zaradi drugih vzrokov, jih je precej umrlo. Preparirali so jih in jih potem na ogled ponudili na razstavi.

Nekaj posebnega je tudi safari park, ki so ga uredili leta 1978. Med zebrami, noji, lamami, antilopami, indijskimi svetimi kravami je »zvezda« slonica Lanka, ki ima zelo rada družbo. Legenda otoka je Titov papagaj Koki, na ogled je tudi etno park, za otoške »frizerje« pa veljajo jeleni, ki se po otoku prosto gibajo in skrbijo za skrbno oblikovane krošnje hrasta črnike.

Prava paša za oči so tudi rastline, tako avtohtone, mediteranske kot tudi tiste najbolj eksotične. No, Brioni se lahko pohvalijo tudi z eno najstarejših starih oljk na Mediteranu. Šest metrov visoka oljka naj bi bila stara kar 1.600 let.

Več o Brionih na www.brijuni.hr!

Do Brionov tudi s Kompasom

V Kompasu organizirajo enodnevne izlete na Brione. Za 50 evrov se je mogoče popeljati s sodobnim avtobusom, peljati z ladjo in si privoščiti voden ogled vključno z vožnjo z vlakom.

Brioni se nahajajo približno 130 kilometrov od Ljubljane. Glede na to, da je od meje speljana avtocesta, potrebujete iz prestolnice do Fažane približno dobri dve uri vožnje. »Brioni so v bistvu blizu, včasih pa vendarle tako daleč. Do njih je mogoče priti povsem enostavno. V Kompasu organiziramo enodnevne izlete. Za 50 evrov se je mogoče popeljati s sodobnim avtobusom, peljati z ladjo in si privoščiti voden ogled vključno z vožnjo z vlakom,« je povedal Peter Majerle, direktor prodaje v turistični agenciji Kompas. Poudaril je, da je obisk Brionov primeren tako za družine, manjše skupine, sindikalne izlete, šolske ekskurzije, pa tudi za navdušene golfiste. Med Kompasovimi gosti, ki se pustijo očarati na Brionih je veliko tujcev, največ med njimi jih prihaja iz Azije, Latinske Amerike in Evrope. Vse bolj se na Brionih razvija tudi kongresni turizem. Po besedah Majerla v Kompasu pripravijo celoten program za seminarje, kongrese in team buildinge tako med štirimi stenami kot v objemu narave in večtisočletne zgodovine. Prenočiti je mogoče v dveh hotelih, privoščite pa si lahko tudi najem dveh luksuznih vil.

Več o izletu >>

So Brioni res mondeni?

Seznam znanih osebnosti, ki so se že ustavile na Brionih potrjuje, da gre za svetovno znano in cenjeno destinacijo. Na Brione so na dopust prihajale kronane glave, tu je dopustoval Franc Jožef, pa njegov naslednik Fredinand, nemški cesar Wilhelm II, črnogorski kralj, književnik James Joyce, Elizabeth Taylor, Richard Burton, Angelina Jolie, Naomi Campbell, Placido Domingo, monaška princesa Carolina. Skratka slavnih imen res ne manjka. Vsaj dve vili sta še vedno skriti očem javnosti in skrbno varovani ter namenjeni visokim obiskom. Sicer pa otok ne daje vtisa mondenosti. Je prava priložnost za enkraten družinski izlet, za spoznavanje, narave, številnih rastlinskih in živalskih vrt, za sprehod med bogatimi nasadi edinstvene zimzelene makije, kopanje v kristalno čistem morju, za spoznavanje zgodovine ter zgodb, ki jih je ta pisala na Brionih. So torej jet set zbirališče, a hkrati tudi kraj, ki se ga splača obiskati tudi povsem običajnim ljudem.

 

Pripravila:

Tina HUREMOVIČ

Nazaj na rubriko Reportaže

Najnovejše v tej rubriki

NAJ KOPALIŠČE: Bioterme – kopanje v odlični termalni vodi

Bioterme
četrtek, 30. julij 2020

Ekipo radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« je radovednost pretekli vikend vodila vse do Prlekije. Tokrat so se namreč namenili raziskati ponudbo Bioterm, ki se nahajajo v kraju Mala Nedelja. Poleg zdravilne vode, v kateri se kopajo že od sedemdesetih let,  in sodobnega, okolju prijaznega hotela, tam lahko najdete še marsikaj zanimivega. Delček tega vam razkrivamo v nadaljevanju.

Adrenalinsko vodno doživetje v Termah 3000

aqua loop Terme 3000
četrtek, 11. julij 2019

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija dobro pozna lepote Slovenije, saj vsako soboto  izkoristi za potepanja po njej. Tokrat se je odpravila proti vzhodu, v Terme 3000 v Moravskih Toplicah. Tamkajšnji vodni park slovi predvsem po adrenalinskih doživetjih, s svojo ponudbo pa navdušuje tudi tiste, ki si želijo le mirne sprostitve v zdravilni, črni termomineralni vodi.

Na zabavne dogodivščine v Terme Olimia

aqualuna4.jpg
ponedeljek, 8. julij 2019

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija se je preteklo soboto ponovno odpravila odkrivat ponudbo slovenskih kopališč.  Tokrat se je ustavila v občini Podčetrtek, kjer tamkajšnje Terme Olimia že od nekdaj veljajo za odlično počitniško točko, njihova okolica pa ponuja številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa.

Terme Ptuj so svetovne

Termalni Park, Terme Ptuj
sreda, 26. junij 2019

Še ena vroča sobota je bila odlično izhodišče za vnovično potepanje ekipe oddaje Dobro jutro, Slovenija. Ta se je v okviru akcije Naj kopališče tokrat odpravila raziskovat ponudbo Term Ptuj. Na lastne oči so se prepričali, da tam goste privabljajo z urejenim bazenskim kompleksom in odlično gostinsko ponudbo.

Oddih za vso družino v Zdravilišču Radenci

zdravilišče radrenci
torek, 18. junij 2019

V minulih dneh smo končno dolčakali visoke, poletne temperature. In te so kot nalašč za odkrivanje slovenskih kopališč, pa naj gre za morska, rečna, termalna, bazenska ali druga. Ker je izbor za naj slovenska kopališča v polnem teku, se je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« odpravila na kopališče, natančneje v Zdravilišče Radenci.

Na poletno dogodivščino v Terme Čatež

catez_julij_15.jpg
sreda, 12. junij 2019

Pretekli vikend je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« ponovno izkoristila za vodna doživetja. Odpravili so se v že večkrat preizkušeno destinacijo – Terme Čatež. Tam vsako leto poskrbijo za nova doživetja v vodi in ob njej. Da bo tudi letos pestro in zabavno je ekipo prepričala simpatična Alenka Mokrovič Pogačar.

NAJ KOPALIŠČE: Terme Paradiso – rajsko razvajanje za vse generacije

paradiso
sreda, 5. junij 2019

Vročo poletno soboto si je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija rezervirala za razvajanje v najmlajših slovenskih termah.  Tokrat se je v okviru akcije Naj kopališče namreč odpravila v Posavje, kjer je preverila kaj obiskovalcem ponujajo Terme Paradiso v Dobovi.

Znani so prejemniki naziva Naj wellness 2018/19

Naj wellness
sreda, 24. april 2019

Tudi letos so ljubitelji centrov dobrega počutja s pomočjo turistično informativnega portala www.dj-slovenija.si izbirali wellness centre, ki so skozi celotno sezono najbolj navduševali s svojo urejenostjo in ponudbo.

Smučarski center Golte z ambicioznimi načrti

golte1
petek, 22. februar 2019

V času zimskih počitnic smo obiskali Smučarski center Golte nad Mozirjem, ki se ponaša s sodobnim štiri zvezdinčnim hotelom na 1.400 metrih, do recepcije katerega vas pripelje kar nihalka. Prihodnje leto bodo obeležili že 50 obletnico delovanja. Preverili smo trenutno stanje in razmere na smučišču, z novim direktorjem Mitjem Terčejem pa spregovorili tudi o prihodnjih investicijah in načrtih. Kljub temu, da je bilo ta dan na smučišču preko 1000 obiskovalcev, na žičniških napravah daljših vrst ni bilo, proge ob spomladanskih temperaturah pa so še vedno dobro urejene.

Hotel Slon – 5* storitev v 4* hotelu

Hotel Slon
četrtek, 21. februar 2019

Eno glavnih poslanstev Društva turističnih novinarjev Slovenije je promovirati slovensko turistično ponudbo tako med domačimi kot tujimi gosti, pogosto pa se člani znajdemo pred dilemo, ko nas prav slednji povprašajo po priporočilu za nastanitev v našem glavnem mestu, saj izkušnje iz prve roke pač nimamo. To je bil tudi razlog za organizacijo serije obiskov znamenitih ljubljanskih hotelov, med katerimi je svoja vrata kot prvi odprl Hotel Slon, ki ponaša s kar 460 letno zgodovino in velja za najstarejši hotel v Sloveniji.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije