Reportaže

Nazaj na rubriko Reportaže
kozaki.jpg

V Kranjski Gori Ruski vikend

Datum: sreda, 3. avgust, 2011
V Kranjski Gori vsako leto pripravijo srečanje v spomin na nesrečno preminule ruske ujetnike pri Ruski kapelici pod Vršičem. Tudi letos je bilo tako, in sicer zadnji julijski, t.i. ruski vikend. Kaj ga je zaznamovalo in kaj se do konca poletja v Kranjski Gori še obeta sledi v nadaljevanju.

Ruski kozaki navdušili

Zadnji julijski vikend je bilo v Kranjski Gori poleg slovenskega in nekaterih tujih jezikov pogosto slišati tudi ruski jezik. Kako tudi ne, saj se je dogajal vsakoletni ruski vikend. V soboto, 30. julija so v dvorani Vitranc pravi spektakel pripravili člani državnega plesnega ansambla Ruski kozaki. Ansambel je bil ustanovljen leta 1990, v njem pa sodeluje 50 izkušenih plesalcev, glasbenikov in pevcev. Kozaki so tako prava paša za oči in ušesa ter s svojimi običaji, nošami in plesom pomemben del ruske zgodovine. Nedeljsko mašo ob ruski kapelici v spomin ruskim vojnim ujetnikom, ki so gradili cesto čez Vršič je ob visoki, 95. obletnici, dopolnil še kulturni program z Manco Izmajlovo. Sicer pa tudi avgusta v Kranjski Gori ne bo manjkalo prireditev.

6. avgusta imajo v Kranjski Gori občinski praznik. Tega bo tudi letos spremljalo kar nekaj prireditev. 12. in 13. avgusta sledi veliki Zgornjesavski piknik, pa Škerlovi in Aljaževi dnevi v Mojstrani in 15. avgusta etnološka prireditev Vaški dan v Ratečah.

»6. avgusta imamo v Kranjski Gori občinski praznik. Tega bo tudi letos spremljalo kar nekaj prireditev. 12. in 13. avgusta sledi veliki Zgornjesavski piknik, pa Škerlovi in Aljaževi dnevi v Mojstrani in 15. avgusta etnološka prireditev Vaški dan v Ratečah,« je povedal Blaž Veber iz Lokalne turistične organizacije Kranjska Gora.

Kdo bo skuhal najboljše zgornjesavske krape?

12. in 13. avgusta bo v Kranjski Gori zares veselo. Pripravljajo namreč tradicionalni Zgornjesavski piknik. Dišalo bo daleč naokrog, glasba bo odmevala med gorami, obiskovalci pa bodo imeli kaj videti in poskusiti. Med drugim bo namreč potekalo tekmovanje v kuhanju zgornjesavskih krapov.

»Zgornjesavski krap je neke vrste žepek narejen iz testa ter polnjen z nadevom denimo iz suhih hrušk, polente, skute, in nato skuhan v kropu vode. Ker je malo poznana jed smo se odločili, da jo predstavimo širši javnosti in preverimo, kdo skuha najboljše,« je ekipi  radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« zaupala Polonca Bačnar iz podjetja Hit Alpinea ter dodala, da to ne bo edino tekmovanje. Dan kasneje, torej 13. avgusta bo sledilo še eno, in sicer v kuhanju pastirskega lonca.

V podjetju Hit Alpinea so se povezali so se s priznanim bioterapevtom Dejanom Fabjančićem, ki ljudem pomaga s priznano naravno in uspešno metodo.

V podjetju Hit Alpinea so s poletno sezono, ko praviloma vselej zabeležijo večje število nočitev kot v zimskih mesecih, zadovoljni. V idilični zeleni vasici v objemu gora bo pravi vrhunec prav ta, osmi mesec. V slednjem predstavljajo eno od novosti. Povezali so se s priznanim bioterapevtom Dejanom Fabjančićem, ki ljudem pomaga s priznano naravno in uspešno metodo. Bioterapija je metoda zdravljenja in preventivnega delovanja s polaganjem rok na telo. Kot pravi Bačnarjeva, se na tak način odstranijo blokade iz telesa.

V Kranjski Gori so sicer te dni med najbolj obiskanimi kolesarske poti. Takšna, primerna za vse družinske člane vodi vse od Gozda Martuljka do Rateč in Planice ter še naprej do Italije in Avstrije. Adrenaline željne pa pričakuje urejen kolesarski park. Za tiste nekje vmes pa je prava izbira poletno sankališče in spust z Besno Pehto.

Več na www.kranjska-gora.si in www.hitholidays-kg.si!

 

Pripravila:

Tina HUREMOVIČ

 

Poišči Kranjsko Goro na zemljevidu


Dogodki in novice iz Gorenjske regije >>

Nazaj na rubriko Reportaže

Najnovejše v tej rubriki

NAJ KOPALIŠČE: Bioterme - udobje zdravega bivanja

bioterme_hotel_kompleks.jpg
torek, 6. julij 2021

Ekipo radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« je radovednost tokrat vodila vse do Prlekije. Tokrat so se namreč namenili raziskati ponudbo Bioterm, ki se nahajajo v kraju Mala Nedelja. Poleg zdravilne vode, v kateri se kopajo že od sedemdesetih let in sodobnega, okolju prijaznega hotela, tam lahko najdete še marsikaj zanimivega. Delček tega vam razkrivamo v nadaljevanju.

NAJ KOPALIŠČE: Stari gremo na safari!

Terme Olimia
sreda, 30. junij 2021

Na vroč sobotni dan je ekipa Dobro jutro, Slovenija zagotovo sprejela pravo odločitev, ko je obiskala Podčetrtek oziroma Aqualuno v Termah Olimia. Le-te nudijo ogromno možnosti za pravo poletno ohladitev - kopanje, zabava, spuščanje po drčah in nenazadnje ogromen safari park, ki navdušuje tako otroke kot odrasle.

NAJ KOPALIŠČE: Na razvajanje v butične Terme Paradiso

paradiso.jpg
torek, 22. junij 2021

Poletno vreme je na plano zvabilo tudi ekipo oddaje Dobro jutro, Slovenija. Tokrat se je v okviru akcije Naj kopališče odpravila v Posavje, kjer je preverila kaj obiskovalcem ponujajo najmlajše slovenske terme - Terme Paradiso v Dobovi. Tamkajšnja zdarvilna voda je priporočljiva za lajšanje rezličnih zdravstvenih težav - več pa v nadaljevanju. 

NAJ KOPALIŠČE: V Vodnem mestu Atlantis se znova dogaja!

v-vodnem-mestu-atlan-_1-2.png
četrtek, 17. junij 2021

Ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« se je takoj pa rahljanju ukrepov odpravila novim dogodivščinam naproti. Teh zagotovo nikoli ne manjka in ne zmanjka v Vodnem mestu Atlantis. Vselej poskrbijo za novosti, za nepozabna doživetja in razvajanja. Tako je bilo tudi ob tokratnem obisku.

Terme Snovik gostile prvo mednarodno kolesarsko dirko za Veliko nagrado Gorenjske

kolesarji_snovik.jpg
torek, 1. junij 2021

Minuli vikend so Terme Snovik gostile start prve mednarodne dirke (UCI kategorija 1.2) za Veliko nagrado Gorenjske. Športni dogodek je potekal v organizaciji Kolesarske zveze Slovenije ob pomoči občin Kamnik ter Cerklje na Gorenjskem. Tuje kolesarske ekipe, ki so s svojimi spremljevalnimi ekipami prespale v nastanitvenih objektih najvišje ležečih slovenskih term, so prihajale iz Avstrije, Češke, Slovaške, Italije, Romunije, Ukrajine in Madžarske. Slovenske kolesarske ekipe so se tujim priključile na nedeljskem startu dirke ob 12. uri. 

Znani so zmagovalci jubilejne akcije "Naj kopališče 2020"

aqualuna3.jpg
ponedeljek, 19. oktober 2020

Letošnje poletje je postreglo s posebnimi izzivi, a kljub temu ni skoparilo z lepimi sončnimi dnevi, ki so skupaj s turističnimi boni poskrbeli za dober obisk slovenskih kopališč. Kopalke in kopalci so s pomočjo oddaje »Dobro jutro, Slovenija«, ki poteka na šestih slovenskih radijskih postajah tudi tokrat množično izbrali »Naj kopališče 2020«.

NAJ KOPALIŠČE: Bioterme – kopanje v odlični termalni vodi

Bioterme
četrtek, 30. julij 2020

Ekipo radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« je radovednost pretekli vikend vodila vse do Prlekije. Tokrat so se namreč namenili raziskati ponudbo Bioterm, ki se nahajajo v kraju Mala Nedelja. Poleg zdravilne vode, v kateri se kopajo že od sedemdesetih let,  in sodobnega, okolju prijaznega hotela, tam lahko najdete še marsikaj zanimivega. Delček tega vam razkrivamo v nadaljevanju.

Adrenalinsko vodno doživetje v Termah 3000

aqua loop Terme 3000
četrtek, 11. julij 2019

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija dobro pozna lepote Slovenije, saj vsako soboto  izkoristi za potepanja po njej. Tokrat se je odpravila proti vzhodu, v Terme 3000 v Moravskih Toplicah. Tamkajšnji vodni park slovi predvsem po adrenalinskih doživetjih, s svojo ponudbo pa navdušuje tudi tiste, ki si želijo le mirne sprostitve v zdravilni, črni termomineralni vodi.

Na zabavne dogodivščine v Terme Olimia

aqualuna4.jpg
ponedeljek, 8. julij 2019

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija se je preteklo soboto ponovno odpravila odkrivat ponudbo slovenskih kopališč.  Tokrat se je ustavila v občini Podčetrtek, kjer tamkajšnje Terme Olimia že od nekdaj veljajo za odlično počitniško točko, njihova okolica pa ponuja številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa.

Terme Ptuj so svetovne

Termalni Park, Terme Ptuj
sreda, 26. junij 2019

Še ena vroča sobota je bila odlično izhodišče za vnovično potepanje ekipe oddaje Dobro jutro, Slovenija. Ta se je v okviru akcije Naj kopališče tokrat odpravila raziskovat ponudbo Term Ptuj. Na lastne oči so se prepričali, da tam goste privabljajo z urejenim bazenskim kompleksom in odlično gostinsko ponudbo.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije