Reportaže

Nazaj na rubriko Reportaže
kozaki.jpg

V Kranjski Gori Ruski vikend

Datum: sreda, 3. avgust, 2011
V Kranjski Gori vsako leto pripravijo srečanje v spomin na nesrečno preminule ruske ujetnike pri Ruski kapelici pod Vršičem. Tudi letos je bilo tako, in sicer zadnji julijski, t.i. ruski vikend. Kaj ga je zaznamovalo in kaj se do konca poletja v Kranjski Gori še obeta sledi v nadaljevanju.

Ruski kozaki navdušili

Zadnji julijski vikend je bilo v Kranjski Gori poleg slovenskega in nekaterih tujih jezikov pogosto slišati tudi ruski jezik. Kako tudi ne, saj se je dogajal vsakoletni ruski vikend. V soboto, 30. julija so v dvorani Vitranc pravi spektakel pripravili člani državnega plesnega ansambla Ruski kozaki. Ansambel je bil ustanovljen leta 1990, v njem pa sodeluje 50 izkušenih plesalcev, glasbenikov in pevcev. Kozaki so tako prava paša za oči in ušesa ter s svojimi običaji, nošami in plesom pomemben del ruske zgodovine. Nedeljsko mašo ob ruski kapelici v spomin ruskim vojnim ujetnikom, ki so gradili cesto čez Vršič je ob visoki, 95. obletnici, dopolnil še kulturni program z Manco Izmajlovo. Sicer pa tudi avgusta v Kranjski Gori ne bo manjkalo prireditev.

6. avgusta imajo v Kranjski Gori občinski praznik. Tega bo tudi letos spremljalo kar nekaj prireditev. 12. in 13. avgusta sledi veliki Zgornjesavski piknik, pa Škerlovi in Aljaževi dnevi v Mojstrani in 15. avgusta etnološka prireditev Vaški dan v Ratečah.

»6. avgusta imamo v Kranjski Gori občinski praznik. Tega bo tudi letos spremljalo kar nekaj prireditev. 12. in 13. avgusta sledi veliki Zgornjesavski piknik, pa Škerlovi in Aljaževi dnevi v Mojstrani in 15. avgusta etnološka prireditev Vaški dan v Ratečah,« je povedal Blaž Veber iz Lokalne turistične organizacije Kranjska Gora.

Kdo bo skuhal najboljše zgornjesavske krape?

12. in 13. avgusta bo v Kranjski Gori zares veselo. Pripravljajo namreč tradicionalni Zgornjesavski piknik. Dišalo bo daleč naokrog, glasba bo odmevala med gorami, obiskovalci pa bodo imeli kaj videti in poskusiti. Med drugim bo namreč potekalo tekmovanje v kuhanju zgornjesavskih krapov.

»Zgornjesavski krap je neke vrste žepek narejen iz testa ter polnjen z nadevom denimo iz suhih hrušk, polente, skute, in nato skuhan v kropu vode. Ker je malo poznana jed smo se odločili, da jo predstavimo širši javnosti in preverimo, kdo skuha najboljše,« je ekipi  radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« zaupala Polonca Bačnar iz podjetja Hit Alpinea ter dodala, da to ne bo edino tekmovanje. Dan kasneje, torej 13. avgusta bo sledilo še eno, in sicer v kuhanju pastirskega lonca.

V podjetju Hit Alpinea so se povezali so se s priznanim bioterapevtom Dejanom Fabjančićem, ki ljudem pomaga s priznano naravno in uspešno metodo.

V podjetju Hit Alpinea so s poletno sezono, ko praviloma vselej zabeležijo večje število nočitev kot v zimskih mesecih, zadovoljni. V idilični zeleni vasici v objemu gora bo pravi vrhunec prav ta, osmi mesec. V slednjem predstavljajo eno od novosti. Povezali so se s priznanim bioterapevtom Dejanom Fabjančićem, ki ljudem pomaga s priznano naravno in uspešno metodo. Bioterapija je metoda zdravljenja in preventivnega delovanja s polaganjem rok na telo. Kot pravi Bačnarjeva, se na tak način odstranijo blokade iz telesa.

V Kranjski Gori so sicer te dni med najbolj obiskanimi kolesarske poti. Takšna, primerna za vse družinske člane vodi vse od Gozda Martuljka do Rateč in Planice ter še naprej do Italije in Avstrije. Adrenaline željne pa pričakuje urejen kolesarski park. Za tiste nekje vmes pa je prava izbira poletno sankališče in spust z Besno Pehto.

Več na www.kranjska-gora.si in www.hitholidays-kg.si!

 

Pripravila:

Tina HUREMOVIČ

 

Poišči Kranjsko Goro na zemljevidu


Dogodki in novice iz Gorenjske regije >>

Nazaj na rubriko Reportaže

Najnovejše v tej rubriki

Adrenalinsko vodno doživetje v Termah 3000

aqua loop Terme 3000
četrtek, 11. julij 2019

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija dobro pozna lepote Slovenije, saj vsako soboto  izkoristi za potepanja po njej. Tokrat se je odpravila proti vzhodu, v Terme 3000 v Moravskih Toplicah. Tamkajšnji vodni park slovi predvsem po adrenalinskih doživetjih, s svojo ponudbo pa navdušuje tudi tiste, ki si želijo le mirne sprostitve v zdravilni, črni termomineralni vodi.

Na zabavne dogodivščine v Terme Olimia

aqualuna4.jpg
ponedeljek, 8. julij 2019

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija se je preteklo soboto ponovno odpravila odkrivat ponudbo slovenskih kopališč.  Tokrat se je ustavila v občini Podčetrtek, kjer tamkajšnje Terme Olimia že od nekdaj veljajo za odlično počitniško točko, njihova okolica pa ponuja številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa.

Terme Ptuj so svetovne

Termalni Park, Terme Ptuj
sreda, 26. junij 2019

Še ena vroča sobota je bila odlično izhodišče za vnovično potepanje ekipe oddaje Dobro jutro, Slovenija. Ta se je v okviru akcije Naj kopališče tokrat odpravila raziskovat ponudbo Term Ptuj. Na lastne oči so se prepričali, da tam goste privabljajo z urejenim bazenskim kompleksom in odlično gostinsko ponudbo.

Oddih za vso družino v Zdravilišču Radenci

zdravilišče radrenci
torek, 18. junij 2019

V minulih dneh smo končno dolčakali visoke, poletne temperature. In te so kot nalašč za odkrivanje slovenskih kopališč, pa naj gre za morska, rečna, termalna, bazenska ali druga. Ker je izbor za naj slovenska kopališča v polnem teku, se je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« odpravila na kopališče, natančneje v Zdravilišče Radenci.

Na poletno dogodivščino v Terme Čatež

catez_julij_15.jpg
sreda, 12. junij 2019

Pretekli vikend je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« ponovno izkoristila za vodna doživetja. Odpravili so se v že večkrat preizkušeno destinacijo – Terme Čatež. Tam vsako leto poskrbijo za nova doživetja v vodi in ob njej. Da bo tudi letos pestro in zabavno je ekipo prepričala simpatična Alenka Mokrovič Pogačar.

NAJ KOPALIŠČE: Terme Paradiso – rajsko razvajanje za vse generacije

paradiso
sreda, 5. junij 2019

Vročo poletno soboto si je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija rezervirala za razvajanje v najmlajših slovenskih termah.  Tokrat se je v okviru akcije Naj kopališče namreč odpravila v Posavje, kjer je preverila kaj obiskovalcem ponujajo Terme Paradiso v Dobovi.

Znani so prejemniki naziva Naj wellness 2018/19

Naj wellness
sreda, 24. april 2019

Tudi letos so ljubitelji centrov dobrega počutja s pomočjo turistično informativnega portala www.dj-slovenija.si izbirali wellness centre, ki so skozi celotno sezono najbolj navduševali s svojo urejenostjo in ponudbo.

Smučarski center Golte z ambicioznimi načrti

golte1
petek, 22. februar 2019

V času zimskih počitnic smo obiskali Smučarski center Golte nad Mozirjem, ki se ponaša s sodobnim štiri zvezdinčnim hotelom na 1.400 metrih, do recepcije katerega vas pripelje kar nihalka. Prihodnje leto bodo obeležili že 50 obletnico delovanja. Preverili smo trenutno stanje in razmere na smučišču, z novim direktorjem Mitjem Terčejem pa spregovorili tudi o prihodnjih investicijah in načrtih. Kljub temu, da je bilo ta dan na smučišču preko 1000 obiskovalcev, na žičniških napravah daljših vrst ni bilo, proge ob spomladanskih temperaturah pa so še vedno dobro urejene.

Hotel Slon – 5* storitev v 4* hotelu

Hotel Slon
četrtek, 21. februar 2019

Eno glavnih poslanstev Društva turističnih novinarjev Slovenije je promovirati slovensko turistično ponudbo tako med domačimi kot tujimi gosti, pogosto pa se člani znajdemo pred dilemo, ko nas prav slednji povprašajo po priporočilu za nastanitev v našem glavnem mestu, saj izkušnje iz prve roke pač nimamo. To je bil tudi razlog za organizacijo serije obiskov znamenitih ljubljanskih hotelov, med katerimi je svoja vrata kot prvi odprl Hotel Slon, ki ponaša s kar 460 letno zgodovino in velja za najstarejši hotel v Sloveniji.

NAJ SMUČIŠČE: Zimska zabava na smučišču Kreischberg

Kreischebrg
ponedeljek, 14. januar 2019

Z novim letom je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija pričela z raziskovanjem ponudbe smučišč v Sloveniji in bližnji okolici. Najprej so pokukali čez mejo na smučišče, ki se rado pohvali z zajamčeno snežno odejo, smučišče Kreischberg. Smučišče je pravi raj tudi za deskarje, ljubitelje teka na smučeh in pohodnike.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije