Reportaže

Nazaj na rubriko Reportaže

V objemu treh src in v družbi banovskih gusarjev

Datum: četrtek, 17. maj, 2012

V Sloveniji obstaja kraj, nad katerim sonce sije kar 250 dni na leto in kjer goste, s toplimi zdravilnimi vrelci razvajajo že 130 let. Tu je seveda še Radenska. Tista s tremi srci – pa saj jo zagotovo poznate. Radenci so bili majska destinacija ekipe radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija«. Njihova tokratna naloga je bila, da izvejo  čim več o dogajanju v zdravilišču, da bo informacij in namigov še več, pa so z besedo in sogovorniki pokukali še v bližnje Terme Banovci.

32. Maraton treh src

Ob besedi Radenci hočeš nočeš pomislimo tudi na Radensko, eno najboljših, če ne že najboljšo mineralno vodo in na prepoznavna tri srca. V Radencih imajo več kot 250 sončnih dni na leto, skupaj z zdravilno vodo ti v vsakdan prinašajo optimizem  in vitalnost. Vse našteto potrebujejo tudi tekači, ki prihajajo na tradicionalni maraton treh src. »V Radencih je vse že v znamenju 32. Maratona treh src. Start bo v soboto, 19. maja, prijavljenih pa je več kot 6.000 udeležencev,« zadovoljna pove Sabina Barbarič, vodja animacij v Zdravilišču Radenci. Na maratonu je sicer mogoče izbirati med tekom na 42, 21, 10 in 5 kilometrov. Poleg tega pa bodo potekali še otroški teki, nordijska hoja in pohod Radenska Plus. Kot vsako leto bo v Radencih tudi tokrat bogat celodnevni spremljevalni program, organizirano bo tudi varstvo za otroke.

V Radencih je že vse v znamenju 32. Maratona treh src. Start bo v soboto, 19. maja, prijavljenih pa je več kot 6.000 udeležencev.

Aktivno bo tudi junija, saj v Radencih ni le lepo teči, temveč tudi kolesariti. Zato prvič pripravljajo rekreativno kolesarsko prireditev »Z biciklon kre Mure«. Ta bo na prazničen dan, 25. junija, ob ravninskem desnem in levem bregu Mure bodo speljane 3 proge – 18, 33 in 41-kilometrska z začetkom in ciljem v Radencih.

Osvežitev v vročem poletju

V Zdravilišču Radenci je možnosti za osvežitev v bazenih tako v dneh, ko močno pripeka sonce, kot tudi takrat, ko pada dež, veliko. To potrjuje skoraj 1.500 m2 vodnih površin in z njimi 10 različnih bazenov. Od plavalnega z navadno vodo do termalnih bazenov s termomineralno vodo z od 33 do 36 stopinjami celzija. »Seveda znamo poskrbeti, da je poleti še bolj vroče. Poleg pestrih animacijskih programov, vadbi v vodi, aquazumbi ob nedeljah, nudimo vroče pakete vstopnic, in sicer po sistemu 10 = 11 oziroma plačaš 10, dobiš eno vstopnico zastonj,« je dejal Boris Borkovič, vodja kopališča v Zdravilišču Radenci.

Okroglih 130 let

Tradicionalni animacijski programi za družine z otroke so: banovski gusarji, banovski vitezi, detektiv Franček in banovske čarovnice. Seveda je tu tudi maskota, gusar Edi.

Radensko so že v 19. stoletju okušali v največjih evropskih mestih. Rekli so ji tudi »Slatinasti šampanjec«. Prve goste pa je Radenska v Radencih v zdravilišču pozdravila leta 1882. Letos torej praznujejo visok jubilej, 130- letnico zdraviliške tradicije. Ob tej priložnosti bo, po besedah Barbaričeve, poletje v Radencih še bolj sončno, še bolj pestro, aktivno in polno športnih, glasbenih, kulturnih in drugih prireditev. Posebej slavnostno pa bo v dneh od 28. do 30. septembra, ko bodo simbolično obeležili svetovni dan srca in 130 let treh src – simbola Zdravilišča Radenci.

Na obisk k banovskim gusarjem

Nedaleč stran od Radencev, natančneje kakšnih 10 kilometrov, se nahajajo še ene terme – Terme Banovci. Tu poznajo skrivnosten recept za nepozaben družinski dopust. Tega tvorijo tradicionalni animacijski programi za družine z otroke, in sicer: banovski gusarji, banovski vitezi, detektiv Franček in banovske čarovnice. Seveda je tu tudi maskota, gusar Edi, ki otroke z rdečo ruto in belimi pikami na njej, popelje v svet gusarjev. Letošnje poletje bo to že 12. leto zapored. »Razvajamo pa tudi odrasle. Sproščanje ob jogi, zvočne kopeli z gongi, sprehodi, kolesarjenje, ustvarjalne lončarske delavnice je le del aktivnosti za odrasle,« je povedala Tanja Kavčič iz Term Banovci. Slednje imajo sicer 2.000 m2 vodnih površin z različnimi bazeni, zvočnimi efekti, slapovi, vrelci in masažnimi šobami. Posebej atraktivno je romantično nočno kopanje ob penini, sadju in glasbi, pa večerno kopanje, kopanje za družine z vključenim kosilom in ugodno kopanje za upokojence, kjer za ceno ene vstopnice plavata dva. »Terme Banovci so znane tudi po kampu. Ta je razdeljen na klasičen in nudističen del. Gostje obeh se lahko kopajo v bazenih, si privoščijo all inclusive sprostitvene pakete in po novem za zajtrk tudi košarice polne dobrot,« je še pojasnila Kavčičeva ter povabila na klasično prleško gibanico ter edinstveno banovsko rezino.

 

Pripravila:

Tina HUREMOVIČ

djs_vic.jpg

Nazaj na rubriko Reportaže

Najnovejše v tej rubriki

NAJ KOPALIŠČE: Bioterme – kopanje v odlični termalni vodi

Bioterme
četrtek, 30. julij 2020

Ekipo radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« je radovednost pretekli vikend vodila vse do Prlekije. Tokrat so se namreč namenili raziskati ponudbo Bioterm, ki se nahajajo v kraju Mala Nedelja. Poleg zdravilne vode, v kateri se kopajo že od sedemdesetih let,  in sodobnega, okolju prijaznega hotela, tam lahko najdete še marsikaj zanimivega. Delček tega vam razkrivamo v nadaljevanju.

Adrenalinsko vodno doživetje v Termah 3000

aqua loop Terme 3000
četrtek, 11. julij 2019

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija dobro pozna lepote Slovenije, saj vsako soboto  izkoristi za potepanja po njej. Tokrat se je odpravila proti vzhodu, v Terme 3000 v Moravskih Toplicah. Tamkajšnji vodni park slovi predvsem po adrenalinskih doživetjih, s svojo ponudbo pa navdušuje tudi tiste, ki si želijo le mirne sprostitve v zdravilni, črni termomineralni vodi.

Na zabavne dogodivščine v Terme Olimia

aqualuna4.jpg
ponedeljek, 8. julij 2019

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija se je preteklo soboto ponovno odpravila odkrivat ponudbo slovenskih kopališč.  Tokrat se je ustavila v občini Podčetrtek, kjer tamkajšnje Terme Olimia že od nekdaj veljajo za odlično počitniško točko, njihova okolica pa ponuja številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa.

Terme Ptuj so svetovne

Termalni Park, Terme Ptuj
sreda, 26. junij 2019

Še ena vroča sobota je bila odlično izhodišče za vnovično potepanje ekipe oddaje Dobro jutro, Slovenija. Ta se je v okviru akcije Naj kopališče tokrat odpravila raziskovat ponudbo Term Ptuj. Na lastne oči so se prepričali, da tam goste privabljajo z urejenim bazenskim kompleksom in odlično gostinsko ponudbo.

Oddih za vso družino v Zdravilišču Radenci

zdravilišče radrenci
torek, 18. junij 2019

V minulih dneh smo končno dolčakali visoke, poletne temperature. In te so kot nalašč za odkrivanje slovenskih kopališč, pa naj gre za morska, rečna, termalna, bazenska ali druga. Ker je izbor za naj slovenska kopališča v polnem teku, se je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« odpravila na kopališče, natančneje v Zdravilišče Radenci.

Na poletno dogodivščino v Terme Čatež

catez_julij_15.jpg
sreda, 12. junij 2019

Pretekli vikend je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« ponovno izkoristila za vodna doživetja. Odpravili so se v že večkrat preizkušeno destinacijo – Terme Čatež. Tam vsako leto poskrbijo za nova doživetja v vodi in ob njej. Da bo tudi letos pestro in zabavno je ekipo prepričala simpatična Alenka Mokrovič Pogačar.

NAJ KOPALIŠČE: Terme Paradiso – rajsko razvajanje za vse generacije

paradiso
sreda, 5. junij 2019

Vročo poletno soboto si je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija rezervirala za razvajanje v najmlajših slovenskih termah.  Tokrat se je v okviru akcije Naj kopališče namreč odpravila v Posavje, kjer je preverila kaj obiskovalcem ponujajo Terme Paradiso v Dobovi.

Znani so prejemniki naziva Naj wellness 2018/19

Naj wellness
sreda, 24. april 2019

Tudi letos so ljubitelji centrov dobrega počutja s pomočjo turistično informativnega portala www.dj-slovenija.si izbirali wellness centre, ki so skozi celotno sezono najbolj navduševali s svojo urejenostjo in ponudbo.

Smučarski center Golte z ambicioznimi načrti

golte1
petek, 22. februar 2019

V času zimskih počitnic smo obiskali Smučarski center Golte nad Mozirjem, ki se ponaša s sodobnim štiri zvezdinčnim hotelom na 1.400 metrih, do recepcije katerega vas pripelje kar nihalka. Prihodnje leto bodo obeležili že 50 obletnico delovanja. Preverili smo trenutno stanje in razmere na smučišču, z novim direktorjem Mitjem Terčejem pa spregovorili tudi o prihodnjih investicijah in načrtih. Kljub temu, da je bilo ta dan na smučišču preko 1000 obiskovalcev, na žičniških napravah daljših vrst ni bilo, proge ob spomladanskih temperaturah pa so še vedno dobro urejene.

Hotel Slon – 5* storitev v 4* hotelu

Hotel Slon
četrtek, 21. februar 2019

Eno glavnih poslanstev Društva turističnih novinarjev Slovenije je promovirati slovensko turistično ponudbo tako med domačimi kot tujimi gosti, pogosto pa se člani znajdemo pred dilemo, ko nas prav slednji povprašajo po priporočilu za nastanitev v našem glavnem mestu, saj izkušnje iz prve roke pač nimamo. To je bil tudi razlog za organizacijo serije obiskov znamenitih ljubljanskih hotelov, med katerimi je svoja vrata kot prvi odprl Hotel Slon, ki ponaša s kar 460 letno zgodovino in velja za najstarejši hotel v Sloveniji.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije