Reportaže

Nazaj na rubriko Reportaže
arboretum1.jpg

Velike žuželke in morski velikani v Arboretumu Volčji Potok

Datum: četrtek, 5. april, 2012

V uredništvu radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« se sicer v teh dneh precej ukvarjajo s preštevanjem glasov, ki so prispeli v okviru izbora za naj wellness in naj smučišče. Vmes pa seveda smuknejo tudi na teren. Tako so se ustavili v Arboretumu Volčji Potok. Privabili so jih prvi spomladanski cvetovi, brstenje listov ter posebni obiskovalci, pošastno velike žuželke in morski velikani.

V arboretumu prava paša za oči

Arboretum je prostor, ki prav vsem generacijam nudi možnost in priložnost spoznati številne rastlinske in živalske vrste ter parkovne ureditve. Je tudi ena najpomembnejših vrtnih arhitekturnih dediščin v Sloveniji. V arboretumu uspeva približno 3.500 vrst in sort iglavcev in listavcev, trajnic in samoniklih zelnatih rastlin.

Mladini in vsem ostalim želijo pokazati, kakšen je svet žuželk, kako te izgledajo in kaj je zanje značilno. Na ogled je 14 eksponatov, od stenice velike 5 metrov, 7-metrske ose, številnih hroščev, do morskega velikana 14-metrskega megalodona.

»Naš Arboretum je edini samostojen arboretum pri nas. Je nekaj posebnega, predvsem zaradi bogate arboretske zbirke, ki ji ni enake vse do bavarske prestolnice in še dlje,« se rad pohvali Aleš Ocepek, direktor Arboretuma Volčji Potok. Arboretum je že vrsto let kulturni spomenik državnega pomena, vsi zaposleni pa se vse dni v letu trudijo, da zbirki dreves dodajajo še druge zanimivosti. Tako so v zadnjih letih resnično bogati ne le po rastlinah, ampak tudi po dogodkih. Dejstvo je, da si obiskovalci, od najmlajših do najstarejših, želijo novih dogodivščin. Vsako leto v arboretumu pripravijo bogato razstavo tulipanov. Letos bo ta potekala od 21. aprila do 2. maja. Od 1. aprila dalje pa so park zavzele pošastno velike žuželke in morski velikani. »Mladini in vsem ostalim želimo pokazati, kakšen je svet žuželk, kako te izgledajo in kaj je zanje značilno. Na ogled je 14 eksponatov, od stenice velike 5 metrov, 7-metrske ose, številnih hroščev, do morskega velikana 14-metrskega megalodona,« je o najnovejši razstavi, ki bo na ogled do 25. junija še povedal prvi mož arboretuma. Poleti bodo sicer tudi letos pripravili razstavo metuljev, že zdaj pa je na ogled bogata razstava kaktusov, ki v teh dneh mavrično cvetijo ter dišeča razstava orhidej.

Cvetoče barve pomladi

V prvih aprilskih dneh se v Arboretumu Volčji Potok dogaja prava eksplozija rasti in cvetočih barv. Kot je razkrila Melita Miš Strgar, pomočnica direktorja Arboretuma Volčji Potok, cvetijo magnolije, velike tudi do štiri metre, pa okrasne jablane in češnje. Tudi več sto tisoč narcis se bohoti v svojih rumenih odtenkih, na plano so pokukali zgodnji tulipani, trava pa se je že odela v bogat zelen odtenek. Letos so na novo, v neposredni bližini otroškega igrišča, uredili skalnjak z razstavo iglavcev ter na polno založili vrtni center. V njem je moč najti številne rastline, pa tudi vse ostalo, kar sodi k ureditvi vrta in njegovi privlačnejši podobi.

 

Pripravila:

Tina Huremovič

Nazaj na rubriko Reportaže

Najnovejše v tej rubriki

NAJ KOPALIŠČE: Bioterme – kopanje v odlični termalni vodi

Bioterme
četrtek, 30. julij 2020

Ekipo radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« je radovednost pretekli vikend vodila vse do Prlekije. Tokrat so se namreč namenili raziskati ponudbo Bioterm, ki se nahajajo v kraju Mala Nedelja. Poleg zdravilne vode, v kateri se kopajo že od sedemdesetih let,  in sodobnega, okolju prijaznega hotela, tam lahko najdete še marsikaj zanimivega. Delček tega vam razkrivamo v nadaljevanju.

Adrenalinsko vodno doživetje v Termah 3000

aqua loop Terme 3000
četrtek, 11. julij 2019

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija dobro pozna lepote Slovenije, saj vsako soboto  izkoristi za potepanja po njej. Tokrat se je odpravila proti vzhodu, v Terme 3000 v Moravskih Toplicah. Tamkajšnji vodni park slovi predvsem po adrenalinskih doživetjih, s svojo ponudbo pa navdušuje tudi tiste, ki si želijo le mirne sprostitve v zdravilni, črni termomineralni vodi.

Na zabavne dogodivščine v Terme Olimia

aqualuna4.jpg
ponedeljek, 8. julij 2019

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija se je preteklo soboto ponovno odpravila odkrivat ponudbo slovenskih kopališč.  Tokrat se je ustavila v občini Podčetrtek, kjer tamkajšnje Terme Olimia že od nekdaj veljajo za odlično počitniško točko, njihova okolica pa ponuja številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa.

Terme Ptuj so svetovne

Termalni Park, Terme Ptuj
sreda, 26. junij 2019

Še ena vroča sobota je bila odlično izhodišče za vnovično potepanje ekipe oddaje Dobro jutro, Slovenija. Ta se je v okviru akcije Naj kopališče tokrat odpravila raziskovat ponudbo Term Ptuj. Na lastne oči so se prepričali, da tam goste privabljajo z urejenim bazenskim kompleksom in odlično gostinsko ponudbo.

Oddih za vso družino v Zdravilišču Radenci

zdravilišče radrenci
torek, 18. junij 2019

V minulih dneh smo končno dolčakali visoke, poletne temperature. In te so kot nalašč za odkrivanje slovenskih kopališč, pa naj gre za morska, rečna, termalna, bazenska ali druga. Ker je izbor za naj slovenska kopališča v polnem teku, se je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« odpravila na kopališče, natančneje v Zdravilišče Radenci.

Na poletno dogodivščino v Terme Čatež

catez_julij_15.jpg
sreda, 12. junij 2019

Pretekli vikend je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« ponovno izkoristila za vodna doživetja. Odpravili so se v že večkrat preizkušeno destinacijo – Terme Čatež. Tam vsako leto poskrbijo za nova doživetja v vodi in ob njej. Da bo tudi letos pestro in zabavno je ekipo prepričala simpatična Alenka Mokrovič Pogačar.

NAJ KOPALIŠČE: Terme Paradiso – rajsko razvajanje za vse generacije

paradiso
sreda, 5. junij 2019

Vročo poletno soboto si je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija rezervirala za razvajanje v najmlajših slovenskih termah.  Tokrat se je v okviru akcije Naj kopališče namreč odpravila v Posavje, kjer je preverila kaj obiskovalcem ponujajo Terme Paradiso v Dobovi.

Znani so prejemniki naziva Naj wellness 2018/19

Naj wellness
sreda, 24. april 2019

Tudi letos so ljubitelji centrov dobrega počutja s pomočjo turistično informativnega portala www.dj-slovenija.si izbirali wellness centre, ki so skozi celotno sezono najbolj navduševali s svojo urejenostjo in ponudbo.

Smučarski center Golte z ambicioznimi načrti

golte1
petek, 22. februar 2019

V času zimskih počitnic smo obiskali Smučarski center Golte nad Mozirjem, ki se ponaša s sodobnim štiri zvezdinčnim hotelom na 1.400 metrih, do recepcije katerega vas pripelje kar nihalka. Prihodnje leto bodo obeležili že 50 obletnico delovanja. Preverili smo trenutno stanje in razmere na smučišču, z novim direktorjem Mitjem Terčejem pa spregovorili tudi o prihodnjih investicijah in načrtih. Kljub temu, da je bilo ta dan na smučišču preko 1000 obiskovalcev, na žičniških napravah daljših vrst ni bilo, proge ob spomladanskih temperaturah pa so še vedno dobro urejene.

Hotel Slon – 5* storitev v 4* hotelu

Hotel Slon
četrtek, 21. februar 2019

Eno glavnih poslanstev Društva turističnih novinarjev Slovenije je promovirati slovensko turistično ponudbo tako med domačimi kot tujimi gosti, pogosto pa se člani znajdemo pred dilemo, ko nas prav slednji povprašajo po priporočilu za nastanitev v našem glavnem mestu, saj izkušnje iz prve roke pač nimamo. To je bil tudi razlog za organizacijo serije obiskov znamenitih ljubljanskih hotelov, med katerimi je svoja vrata kot prvi odprl Hotel Slon, ki ponaša s kar 460 letno zgodovino in velja za najstarejši hotel v Sloveniji.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije