Reportaže

Nazaj na rubriko Reportaže
sz (1).jpg

Z vlakom do šole in ostalih ugodnosti

Datum: sreda, 29. avgust, 2012

Tudi če visoke temperature vztrajno grejejo naše ozračje, bo prav kmalu treba znova sesti v šolske klopi, se lotiti dela in se podati novim izzivom naproti. Začetek novega šolskega leta je odlična priložnost tudi za začetek novih potovanj ter raziskovanj in to z vlakom. Ker je 1. september že pred vrati, so predstavniki Slovenskih železnic ekipi radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« zaupali veselo novico. Med drugim vam jo razkrivamo v nadaljevanju.

Uvedba subvencioniranih mesečnih vozovnic

V skladu z novo zakonodajo je od 27. avgusta že mogoče kupiti nove, subvencionirane mesečne vozovnice. Cene slednjih so zelo ugodne in odvisne od razdalje med krajem bivanja in krajem izobraževanja. »Na voljo so tri različne vozovnice. Za vozovnico za prevoze od 5 do 60 kilometrov med domom in krajem izobraževanja je treba odšteti 20 evrov, za prevoze od 60 do 90 kilometrov 30 in za prevoze nad 90 kilometri 50 evrov na mesec,« je povedal Robert Žnidaršič iz Slovenskih železnic. Za vse, ki se na šolanje ne vozijo vsak dan, pa je uvedena še ena, in sicer kuponska vozovnica. Ta omogoča 10 voženj na mesec. Je neodvisna od razdalje in stane 15 evrov. Subvencionirane vozovnice ne izdajajo le na Slovenskih železnicah, ampak tudi drugi prevozniki. Tako vozovnica za vlak velja tudi za prevoze z lokalnim potniških prevozom v Ljubljani in Mariboru.

Kupci mesečnih vozovnic sodelujejo tudi v nagradni igri. Glavna nagrada je InterRail Global Pass vozovnica v vrednosti 638 evrov, s katero je mogoče v enem mesecu odkriti praktično vse evropske prestolnice.

Kako do subvencionirane vozovnice?

Vloga za pridobitev subvencionirane mesečne vozovnice se nahaja na spletni strani pristojnega ministrstva ter na spletni strani Slovenskih železnic www.slo-zeleznice.si. Vlogo je treba izpolniti in potrditi v šoli oziroma v študijski ustanovi ter jo oddati na blagajni Slovenskih železnic. Na podlagi tega je nato mogoč nakup subvencionirane mesečne vozovnice za relacijo od kraja bivanja do kraja šolanja. V kolikor gre za uporabo različnih prevoznih sredstev je to treba navesti, saj vsak prevoznik nato izda svojo mesečno vozovnico. Slednje so v zadnjem času zelo moderne. Gre za čip kartice, za katero je treba odšteti 10 evrov, uporabljati pa jo je mogoče ves čas šolanja (na več ravneh torej). Po končanem šolanju jo je mogoče vrniti in pridobiti 3 evre povrnjene kupnine.

Z mesečno vozovnico do dodatnih popustov

Mesečna vozovnica prinaša tudi dodatne popuste. ABOš 25&50 ponudba omogoča 50-odstotno cenejše potovanje z vlakom ob koncih tedna, med prazniki in počitnicami v Sloveniji, po tujini pa se je mogoče z mesečno vozovnico voziti s 25-odstotnim popustom. Kupci mesečnih vozovnic sodelujejo tudi v nagradni igri. Glavna nagrada je InterRail Global Pass vozovnica v vrednosti 638 evrov, s katero je mogoče v enem mesecu odkriti praktično vse evropske prestolnice. Vse ostale popuste, ki jih prinaša mesečna vozovnica najdete na spletni strani Slovenskih železnic ali kar na vašem plametnem mobilnem telefonu. Tako so vam vselej na voljo tudi informacije o voznem redu, o zamudah vlakov, podatkih o prestopanju, ipd....

 

Pripravila: Tina HUREMOVIČ

 

Foto:Grega HOČEVAR

Nazaj na rubriko Reportaže

Najnovejše v tej rubriki

Adrenalinsko vodno doživetje v Termah 3000

aqua loop Terme 3000
četrtek, 11. julij 2019

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija dobro pozna lepote Slovenije, saj vsako soboto  izkoristi za potepanja po njej. Tokrat se je odpravila proti vzhodu, v Terme 3000 v Moravskih Toplicah. Tamkajšnji vodni park slovi predvsem po adrenalinskih doživetjih, s svojo ponudbo pa navdušuje tudi tiste, ki si želijo le mirne sprostitve v zdravilni, črni termomineralni vodi.

Na zabavne dogodivščine v Terme Olimia

aqualuna4.jpg
ponedeljek, 8. julij 2019

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija se je preteklo soboto ponovno odpravila odkrivat ponudbo slovenskih kopališč.  Tokrat se je ustavila v občini Podčetrtek, kjer tamkajšnje Terme Olimia že od nekdaj veljajo za odlično počitniško točko, njihova okolica pa ponuja številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa.

Terme Ptuj so svetovne

Termalni Park, Terme Ptuj
sreda, 26. junij 2019

Še ena vroča sobota je bila odlično izhodišče za vnovično potepanje ekipe oddaje Dobro jutro, Slovenija. Ta se je v okviru akcije Naj kopališče tokrat odpravila raziskovat ponudbo Term Ptuj. Na lastne oči so se prepričali, da tam goste privabljajo z urejenim bazenskim kompleksom in odlično gostinsko ponudbo.

Oddih za vso družino v Zdravilišču Radenci

zdravilišče radrenci
torek, 18. junij 2019

V minulih dneh smo končno dolčakali visoke, poletne temperature. In te so kot nalašč za odkrivanje slovenskih kopališč, pa naj gre za morska, rečna, termalna, bazenska ali druga. Ker je izbor za naj slovenska kopališča v polnem teku, se je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« odpravila na kopališče, natančneje v Zdravilišče Radenci.

Na poletno dogodivščino v Terme Čatež

catez_julij_15.jpg
sreda, 12. junij 2019

Pretekli vikend je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« ponovno izkoristila za vodna doživetja. Odpravili so se v že večkrat preizkušeno destinacijo – Terme Čatež. Tam vsako leto poskrbijo za nova doživetja v vodi in ob njej. Da bo tudi letos pestro in zabavno je ekipo prepričala simpatična Alenka Mokrovič Pogačar.

NAJ KOPALIŠČE: Terme Paradiso – rajsko razvajanje za vse generacije

paradiso
sreda, 5. junij 2019

Vročo poletno soboto si je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija rezervirala za razvajanje v najmlajših slovenskih termah.  Tokrat se je v okviru akcije Naj kopališče namreč odpravila v Posavje, kjer je preverila kaj obiskovalcem ponujajo Terme Paradiso v Dobovi.

Znani so prejemniki naziva Naj wellness 2018/19

Naj wellness
sreda, 24. april 2019

Tudi letos so ljubitelji centrov dobrega počutja s pomočjo turistično informativnega portala www.dj-slovenija.si izbirali wellness centre, ki so skozi celotno sezono najbolj navduševali s svojo urejenostjo in ponudbo.

Smučarski center Golte z ambicioznimi načrti

golte1
petek, 22. februar 2019

V času zimskih počitnic smo obiskali Smučarski center Golte nad Mozirjem, ki se ponaša s sodobnim štiri zvezdinčnim hotelom na 1.400 metrih, do recepcije katerega vas pripelje kar nihalka. Prihodnje leto bodo obeležili že 50 obletnico delovanja. Preverili smo trenutno stanje in razmere na smučišču, z novim direktorjem Mitjem Terčejem pa spregovorili tudi o prihodnjih investicijah in načrtih. Kljub temu, da je bilo ta dan na smučišču preko 1000 obiskovalcev, na žičniških napravah daljših vrst ni bilo, proge ob spomladanskih temperaturah pa so še vedno dobro urejene.

Hotel Slon – 5* storitev v 4* hotelu

Hotel Slon
četrtek, 21. februar 2019

Eno glavnih poslanstev Društva turističnih novinarjev Slovenije je promovirati slovensko turistično ponudbo tako med domačimi kot tujimi gosti, pogosto pa se člani znajdemo pred dilemo, ko nas prav slednji povprašajo po priporočilu za nastanitev v našem glavnem mestu, saj izkušnje iz prve roke pač nimamo. To je bil tudi razlog za organizacijo serije obiskov znamenitih ljubljanskih hotelov, med katerimi je svoja vrata kot prvi odprl Hotel Slon, ki ponaša s kar 460 letno zgodovino in velja za najstarejši hotel v Sloveniji.

NAJ SMUČIŠČE: Zimska zabava na smučišču Kreischberg

Kreischebrg
ponedeljek, 14. januar 2019

Z novim letom je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija pričela z raziskovanjem ponudbe smučišč v Sloveniji in bližnji okolici. Najprej so pokukali čez mejo na smučišče, ki se rado pohvali z zajamčeno snežno odejo, smučišče Kreischberg. Smučišče je pravi raj tudi za deskarje, ljubitelje teka na smučeh in pohodnike.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije