Reportaže

Nazaj na rubriko Reportaže
stojnica-1.jpg

Začenja se metliška Vesela jesen

Datum: sreda, 12. oktober, 2011
Tako kot vsako jesen tudi letos ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« ni pozabila na deželo na sončni strani Gorjancev, na deželo belih brez, odlične žlahtne kapljice in seveda prijaznih ljudi. V Belo krajino se vselej radi vračajo. Tokrat so se ustavili z namenom, da izvejo, kaj vse se bo v okviru letošnje Vesele jeseni dogajalo.

Belokranjci svetujejo: »Treba je priti, videti in okusiti!«

Vesela jesen v Beli krajini je pred vrati. Začela se bo 15. oktobra in končala po Martinovem, 15. novembra. Letos jih je narava bogato obdarila in tako bo tudi razstava »Darovi jeseni« polna sadja, medu in ostalih dobrot Bele krajine.

Vesela jesen v Beli krajini je pred vrati. Začela se bo 15. oktobra, ko se bodo na metliškem grajskem dvorišču predstavili vinogradniki, in končala po Martinovem, 15. novembra.

»Začenjamo v soboto, 15. oktobra, ko se bo na metliškem grajskem dvorišču predstavilo Društvo vinogradnikov Metlika oziorma vinogradniki. Seveda tudi tokrat ne bo šlo brez Društva kmečkih žena in trgatve potomke najstarejše trte na svetu. Slednje se bodo letos lotili predstavniki sedme sile,« je povedala prva dama občine Metlika, županja Renata Brunskole. Prireditve si bodo nato sledile vse do Martinovega. Dan pred tem, 10. novembra, bo potekal krst mošta po zidanicah, 11. novembra bo veselo Martinovanje na grajskem dvorišču, 12. novembra pa bodo svoja vrata odprle vinske kleti, potekal pa bo tudi 12. pohod Po poteh soseske zidanice Drašiči. 15. novembra se bo znova zbrala skupščina Kluba prijateljev metliške črnine, v okviru prireditev »Vesela jesen« pa bodo na pobudo kraljice metliške črnine predstavili tudi novo pesem.

Program prireditev >>

Šika se priti s pogačo 

Ni dogajanja v Metliki, kjer ne bi sodelovale članice Društva kmečkih žena Metlika. Tudi ekipo radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« vselej prijazni pozdravijo in pogostijo z evropsko zaščiteno belokranjsko pogačo. »Šika se priti s pogačo,« pravi Marjana Nemanič, predsednica omenjenega društva in dodaja, da pri različnih dogodkih vselej sodelujejo z roko v roki z Društvom  vinogradnikov Metlika, saj tudi hrana in žlahtna kapljica ne moreta drug brez drugega. K pogači denimo odlično prija Metliška črnina. Tudi slednji bo namenjeno kar nekaj dogajanja v okviru Vesele jeseni.

Hrana in žlahtna kapljica ne moreta drug brez drugega. K belokranjski pogači denimo odlično prija Metliška črnina.

Recept za belokranjsko pogačo >>

Še posebej pa bo letos izpostavljena Mlada portugalka. »Tej bomo namenili celodnevno dogajanje. Gre za staro sorto, ki se je ohranila samo v Beli krajini. To je odlično mlado vino, kateremu bomo namenili festival s predstavitvijo 14 vinarjev na gradu Metlika,« je razkril Martin Pečarič, predsednik Društva vinogradnikov Metlika in hkrati povedal, da ima potomka najstarejše trte na svetu v Metliki letos 17 grozdov, te pa bodo po starih običajih obrali predstavniki sedme sile.

Sicer pa so metliški vinogradniki ponosni na Jožeta Prusa, trikratnega slovenskega vinarja leta in trikratnega svetovnega vinskega šampiona. »Konkurenca je res huda, vendar priznanja dokazujejo, da smo na pravi poti in da iz leta v leto povečujemo kakovost,« je povedal Jože Prus. V njihovem izboru je sicer preko 40 različnih vin, od suhih do predikatnih.

 

Pripravila:

Tina HUREMOVIČ


Poišči Metliko na zemljevidu

Nazaj na rubriko Reportaže

Najnovejše v tej rubriki

Adrenalinsko vodno doživetje v Termah 3000

aqua loop Terme 3000
četrtek, 11. julij 2019

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija dobro pozna lepote Slovenije, saj vsako soboto  izkoristi za potepanja po njej. Tokrat se je odpravila proti vzhodu, v Terme 3000 v Moravskih Toplicah. Tamkajšnji vodni park slovi predvsem po adrenalinskih doživetjih, s svojo ponudbo pa navdušuje tudi tiste, ki si želijo le mirne sprostitve v zdravilni, črni termomineralni vodi.

Na zabavne dogodivščine v Terme Olimia

aqualuna4.jpg
ponedeljek, 8. julij 2019

Ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija se je preteklo soboto ponovno odpravila odkrivat ponudbo slovenskih kopališč.  Tokrat se je ustavila v občini Podčetrtek, kjer tamkajšnje Terme Olimia že od nekdaj veljajo za odlično počitniško točko, njihova okolica pa ponuja številne možnosti za aktivno preživljanje prostega časa.

Terme Ptuj so svetovne

Termalni Park, Terme Ptuj
sreda, 26. junij 2019

Še ena vroča sobota je bila odlično izhodišče za vnovično potepanje ekipe oddaje Dobro jutro, Slovenija. Ta se je v okviru akcije Naj kopališče tokrat odpravila raziskovat ponudbo Term Ptuj. Na lastne oči so se prepričali, da tam goste privabljajo z urejenim bazenskim kompleksom in odlično gostinsko ponudbo.

Oddih za vso družino v Zdravilišču Radenci

zdravilišče radrenci
torek, 18. junij 2019

V minulih dneh smo končno dolčakali visoke, poletne temperature. In te so kot nalašč za odkrivanje slovenskih kopališč, pa naj gre za morska, rečna, termalna, bazenska ali druga. Ker je izbor za naj slovenska kopališča v polnem teku, se je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« odpravila na kopališče, natančneje v Zdravilišče Radenci.

Na poletno dogodivščino v Terme Čatež

catez_julij_15.jpg
sreda, 12. junij 2019

Pretekli vikend je ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« ponovno izkoristila za vodna doživetja. Odpravili so se v že večkrat preizkušeno destinacijo – Terme Čatež. Tam vsako leto poskrbijo za nova doživetja v vodi in ob njej. Da bo tudi letos pestro in zabavno je ekipo prepričala simpatična Alenka Mokrovič Pogačar.

NAJ KOPALIŠČE: Terme Paradiso – rajsko razvajanje za vse generacije

paradiso
sreda, 5. junij 2019

Vročo poletno soboto si je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija rezervirala za razvajanje v najmlajših slovenskih termah.  Tokrat se je v okviru akcije Naj kopališče namreč odpravila v Posavje, kjer je preverila kaj obiskovalcem ponujajo Terme Paradiso v Dobovi.

Znani so prejemniki naziva Naj wellness 2018/19

Naj wellness
sreda, 24. april 2019

Tudi letos so ljubitelji centrov dobrega počutja s pomočjo turistično informativnega portala www.dj-slovenija.si izbirali wellness centre, ki so skozi celotno sezono najbolj navduševali s svojo urejenostjo in ponudbo.

Smučarski center Golte z ambicioznimi načrti

golte1
petek, 22. februar 2019

V času zimskih počitnic smo obiskali Smučarski center Golte nad Mozirjem, ki se ponaša s sodobnim štiri zvezdinčnim hotelom na 1.400 metrih, do recepcije katerega vas pripelje kar nihalka. Prihodnje leto bodo obeležili že 50 obletnico delovanja. Preverili smo trenutno stanje in razmere na smučišču, z novim direktorjem Mitjem Terčejem pa spregovorili tudi o prihodnjih investicijah in načrtih. Kljub temu, da je bilo ta dan na smučišču preko 1000 obiskovalcev, na žičniških napravah daljših vrst ni bilo, proge ob spomladanskih temperaturah pa so še vedno dobro urejene.

Hotel Slon – 5* storitev v 4* hotelu

Hotel Slon
četrtek, 21. februar 2019

Eno glavnih poslanstev Društva turističnih novinarjev Slovenije je promovirati slovensko turistično ponudbo tako med domačimi kot tujimi gosti, pogosto pa se člani znajdemo pred dilemo, ko nas prav slednji povprašajo po priporočilu za nastanitev v našem glavnem mestu, saj izkušnje iz prve roke pač nimamo. To je bil tudi razlog za organizacijo serije obiskov znamenitih ljubljanskih hotelov, med katerimi je svoja vrata kot prvi odprl Hotel Slon, ki ponaša s kar 460 letno zgodovino in velja za najstarejši hotel v Sloveniji.

NAJ SMUČIŠČE: Zimska zabava na smučišču Kreischberg

Kreischebrg
ponedeljek, 14. januar 2019

Z novim letom je ekipa oddaje Dobro jutro, Slovenija pričela z raziskovanjem ponudbe smučišč v Sloveniji in bližnji okolici. Najprej so pokukali čez mejo na smučišče, ki se rado pohvali z zajamčeno snežno odejo, smučišče Kreischberg. Smučišče je pravi raj tudi za deskarje, ljubitelje teka na smučeh in pohodnike.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije