Savinjska

Dogodki:

vitanje_noordung

Kamen z Lune na ogled v Centru Noordung

Datum: torek, 25. avgust, 2020

Center Noordung je ob pomoči ameriškega veleposlaništva v Ljubljani in Nase doletela čast, da do konca leta 2020 na ogled postavi enega izmed najdragocenejših eksponatov, ki je kadarkoli prišel v Slovenijo – kamen s površja Lune. Na ogled je od 17. avgusta do konca leta.

To je prvič, da je edinstven delček z Luninega površja, ki je neprecenljiv, na ogled v Sloveniji. Vzorec iz bazalta je nabral astronavt in geolog Harrison »Jack« Schmitt med misijo Apolla 17 leta 1972 v bližini mesta pristanka lunarnega modula. Tehta 120 gramov in je del večjega kamna, ki je ob prihodu na Zemljo tehtal okoli 8 kilogramov. Star je okoli 3,75 milijarde let in s tem starejši od 99,99 odstotka vseh kamnin na površju Zemlje. 

Razstavi je dodana bogata in zanimiva multimedijska vsebina, kot predstavitev misije Apollo in pogled v prihodnost raziskovanja Lune s programom Artemida. S pomočjo interaktivnih multimedijskih vsebin obiskovalci lahko raziščejo Luno in odkrijejo njene najbolj znamenite kraterje, morja, doline in gore. Prikazan je tudi način in namenom, s katrim so astronavti na Luni pridobivali vzorce ter kje jih hranijo danes, astronavti Apolla 17 pa bodo obiskovalce preko vizualizacije popeljali na Luno in nazaj.

Od 29. avgusta bo v Vitanju na ogled tudi replika vesoljske obleke Neila Armstronga, ki je bila narejena ob 50. obletnici pristanka na Luni s pomočjo 3D skeniranja Armstrongove obleke iz zbirke Nacionalnega letalskega in vesoljskega muzeja v Washingtonu.

Center Noordung v Vitanjah vabijo na sprehod po vesolju in ogled kamna z Lune.

Več si lahko preberete na povezavi.

Vir in foto: Center Noordung

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije