Savinjska

Dogodki:

potica.jpg

Potica velikanka na sejmu ApiSlovenija

Datum: torek, 10. marec, 2020

S potico velikanko bodo postavili svetovni rekord v velikosti potice! Pri peki bo sodelovalo 12 članic Zveze kmetic Slovenije, zanjo pa bodo porabile kar 13 kg moke, 160 jajc, 12 litrov mleka, 5 kg sladkorja, 7 kg orehov, 2,5 kg masla, 3 kg medu, 0,5 kg kvasa in ostale sestavine.

 
Čebelarska zveza Slovenije v sodelovanju z Zvezo kmetic Slovenije na 43. sejmu ApiSlovenija na Celjskem sejmu pripravlja poseben dogodek, na katerem bodo poudarili pomen lokalne hrane in največjo slovensko kulinarično posebnost - POTICO. Članice Zveze kmetic Slovenije bodo spekle potico velikanko in s tem postavile svetovni rekord.
 
POTICO VELIKANKO bodo sestavljale potice z različnimi nadevi. Poznamo pet zaščitenih slovenskih potic glede na njihov nadev: orehovo, orehovo z rozinami, rozinovo, pehtranovo in pehtranovo s skuto. Poleg teh, boste lahko izbirali še med medeno in jabolčno potico z medom. Pri peki potice bo sodelovalo 12 članic Zveze kmetic Slovenije, zanjo pa bodo porabile kar 13 kg moke, 160 jajc, 12 litrov mleka, 5 kg sladkorja, 7 kg orehov, 2,5 kg masla, 3 kg medu, 0,5 kg kvasa in ostale sestavine.
 
POTICA VELIKANKA bo razstavljena 14. marca na Festivalu kave v Celju, v dvorani C. Častna pokroviteljica »POTICE VELIKANKE« je ministrica dr. Aleksandra Pivec, ki bo ob 11.00 uri odrezala prvi kos potice. Po uradnem delu boste potico lahko kupili. Nakup potice in ostalega pekovskega pecivo bo možen tudi v nedeljo 15. marca 2020.
 
Za ljubitelje kave pa bo okus kave še bolj mamljiv. Številni ponudniki na Festivalu kave bodo ponudili kavo z odličnim medom slovenskih čebelarjev. Da bo vaša izkušnja ob uživanju kave še bolj pristna, si boste lahko v isti dvorani ogledali napihljiv čebelnjak.

Vabljeni 14. in 15. marca 2020 na 43. sejem ApiSlovenija v Celje. Pripravljajo strokovna predavanja, medeno ulico z informacijami s področja čebelarstva, predstavljali bodo tehnološke rešitve v čebelarstvu, ogledate si lahko tudi prodajno razstavo čebelarske opreme in pripomočkov, razstavo čebelarskih fotografij iz mednarodnega natečaja čebelarske fotografije, predstavljen bo tudi projekt »Pijmo kavo in čaj z medom« ter dobrodelno akcijo "Korak zase, korak za sladkorčke". 

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije