Skok v tujino

Nazaj na rubriko Skok v tujino
advent_graz.jpg

Advent na avstrijskem Štajerskem

Datum: sreda, 12. november, 2014

Največje ledene jaslice na svetu, največji adventni venec na svetu, božični sejem brez električnega toka, hiša iz medenjakov v naravni velikosti in običaji kot pred stotimi leti – Jezušček lahko pride.

Štajerski advent je sinonim za tradicijo in običaje, spokojne trenutke duhovnosti, a tudi spektakularne simbole. Bodisi ledene božične jaslice iz 50 ton ledu v Gradcu, 12-metrski adventni venec v Mariazellu, pet metrov visoko hišo iz medenjakov ali brez električnega toka in alkohola v Bad Gleichenbergu – avstrijska Štajerska prvinskost in presežnike združuje v spokojno harmonijo.

Gradec: ledene jaslice, 13 božičnih sejmov in 30.000 božičnih pesmi

S 13 božičnimi tržnicami na dosegu pešhoje, z razsvetljenim adventnim koledarjem na mestni hiši ter štajerskimi zbori in razstavami jaslic se bo Gradec v času od 21. 11. do 24. 12. 2014 spremenil v en sam velikanski adventni sejem.
 Na graškem dvorišču Deželne hiše bosta Marija in Jožef od 29. 11. 2014 naprej domovala celo v jaslicah iz 50 ton ledu – to so edine ledene božične jaslice te velikosti na svetu. Po zamisli in načrtu Gerta J. Hödla to razkošno umetnino iz ledu s figurami v naravni velikosti na najlepšem renesančnem dvorišču Deželne hiše v Gradcu postavljajo že od leta 1996. Za vsa vprašanja v zvezi z božičnimi pesmimi, besedili in melodijami je na voljo Urad za božične pesmi. Ta edinstvena pisarna za štajersko ljudsko glasbo že od leta 1991 naprej brezplačno nudi okoli 30.000 pesmi, besedil, poezije, melodij in verzov, ki čakajo na to, da jih zapojete, preberete ali jim prisluhnete. www.graztourismus.at in www.adventingraz.com

Mariazell: žive jaslice, največji adventni venec na svetu in velikanska hiša iz medenjakov

Mesto medenjakov Mariazell je že stoletja stičišče za romarje in počitka željne popotnike z vsega sveta. Ob vznožju 857 let stare katedrale se bo od 27. 11. do 21. 12. 2014 (vedno od četrtka do nedelje) razprostiral božični sejem s 40 stojnicami. Žal boste tu Božička zaman čakali, saj tu domuje Jezušček. Atrakcije segajo od največjega visečega adventnega venca s premerom dvanajst metrov in pet metrov visoke hiše iz medenjakov iz več kot 1.000 kilogramov medenjakov, jaslic iz Mariazella z živimi voli in osli do adventnega koledarja Mariazell v velikosti hiše. www.mariazeller-advent.at

Bad Gleichenberg: brez alkohola in brez električnega toka – advent, 'kot je bil nekoč'

Ko se v Bad Gleichenbergu vsako adventno nedeljo popoldne, ob 17. uri, ugasnejo svetilke in prižgejo izključno sveče, se v kraj naseli spokojni mir. Pod motom 'Kot je bilo nekoč' vse adventne prireditve potekajo brez električnih luči in alkohola. Cilj 'spokojnega adventa': obiskovalcem vrniti mit in spokojnost. V središču so velikanske, ročno izrezljane lesene jaslice v zdraviliškem Kurparku, ki so vsako leto obsežnejše. Leta 2014 se bo tako čreda ovac s pastirji podala na pot do Svete družine, kjer se bodo pod vejami sekvoje že zbrali trije sveti kralji, drugi pastirji in dva angela. Slavnostna otvoritev jaslic bo potekala 29. 11. 2014, na ogled pa bodo v zdraviliškem parku Kurpark vse do 6. 1. 2015. Božični sejem pa pod sekvojo vse obiskovalce posebej vabi 7. in 21. 12. 2014, med 14. in 18. uro, z izdelki umetne obrti iz regije. www.bad-gleichenberg.at/advent

Več informacij: www.steiermark.com/events

Nazaj na rubriko Skok v tujino

Najnovejše v tej rubriki

Aeroflot ponovno z ljubljanskega letališča v Moskvo

Letalo
sreda, 17. februar 2021

Po skoraj letu dni premora letenja zaradi epidemije covid-19 se na ljubljansko letališče vrača ruski prevoznik Aeroflot. V Moskvo bo sprva letel enkrat tedensko, če bodo razmere to omogočale, pa napoveduje dodajanje frekvenc v poletnem voznem redu.

Gradnja potniškega terminala na brniškem letališču se bliža koncu

Letalo
četrtek, 4. februar 2021

Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana se zaključuje gradnja razširjenega potniškega terminala. 21 milijonov evrov vredna investicija teče skladno s terminskim planom. Do marca naj bi objekt dobil že končno podobo, sledila bodo testiranja in pridobivanje dovoljenj. Terminal bo tako nared sredi junija, prve potnike pa naj bi sprejel z julijem.

Mreža letalskih povezav zaradi epidemije močno okrnjena

Letalo
četrtek, 14. januar 2021

Z ljubljanskega letališča je trenutno mogoče neposredno poleteti v Frankfurt, Beograd in Istanbul. V zimskem voznem redu naj bi se vrnile še povezave v Pariz, London in Varšavo.

Kdaj in kam napovedani leti z Brnika

letalo.jpg
torek, 17. november 2020

Zaradi posledic epidemije virusa Covid-19 je letalski promet v Evropi in po svetu močno omejen. Datumi obnovitve letov in obseg letenja so v veliki meri odvisni od omejitev pri prehodih meja in drugih restriktivnih ukrepov v posameznih državah, pa tudi od okrevanja povpraševanja po letih.

V zimski sezoni z Brnika deset neposrednih letalskih povezav

Letalo
četrtek, 29. oktober 2020

Zaradi epidemije potniški letalski promet po Evropi že osmi mesec zapored beleži drastičen upad. Z Brnika bo v zimski sezoni po trenutnih napovedih deset letalskih povezav v devet evropskih držav ponujalo devet prevoznikov.

Osrednja turistična borza WTM letos na spletu

wtm_nagrade.jpg
torek, 27. oktober 2020

Ena največjih globalnih turističnih borz World Travel Market London bo v letošnjem letu potekala v virtualni obliki. Na voljo je še nekaj prostih mest za prijavo slovenskih turističnih ponudnikov.

Z Air France tudi pozimi vsak dan iz Ljubljane v francosko prestolnico

Letalo
petek, 2. oktober 2020

Pri Air France so pripravili zimski urnik letov, ki se lahko glede na negotove razmere v prihajajočih mesecih sicer še spremeni. Ljubljana ostaja dobro povezana s francosko prestolnico, saj bo letalski prevoznik tudi v začetku zimske sezone, od konca oktobra do januarja, obe glavni mesti povezoval enkrat dnevno.

Na ljubljanskem letališču kot osmi redni prevoznik nazaj easyJet

Letalo
ponedeljek, 3. avgust 2020

Po prekinitvi letenja zaradi epidemije virusa Covid-19 se je na Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana po več kot štirih mesecih vrnil priljubljeni nizkostroškovnik easyJet. Pred kratkim je obnovil lete v Berlin, danes pa bo opravil prvi let na londonsko letališče Gatwick.

Zopet direktna železniška povezava med Prago, Bratislavo in Ljubljano

Vlak
sreda, 1. julij 2020

Po dolgih letih so Češka, Slovaška in Slovenija zopet direktno povezane z vlakom. Podjetje RegioJet v sodelovanju s Slovenskimi železnicami s 30. junijem začenja z redno linijo, katera povezuje Prago in Bratislavo z Ljubljano.

Z ljubljanskega letališča kmalu tudi v Madrid, Kijev in Tel Aviv

letalo.jpg
četrtek, 12. marec 2020

V poletnem voznem redu, ki bo v letalskem prometu v veljavo stopil 29. marca, se na ljubljanskem letališču obeta kar nekaj novosti. Obstoječim 12 rednim prevoznikom se bo pridružilo pet novih – British Airways z leti na londonski Heathrow, Finnair v Helsinke, Israir Airlines v Tel Aviv, Windrose v Kijev in Iberia v Madrid.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije