Skok v tujino

Nazaj na rubriko Skok v tujino
advent_graz.jpg

Advent na avstrijskem Štajerskem

Datum: sreda, 12. november, 2014

Največje ledene jaslice na svetu, največji adventni venec na svetu, božični sejem brez električnega toka, hiša iz medenjakov v naravni velikosti in običaji kot pred stotimi leti – Jezušček lahko pride.

Štajerski advent je sinonim za tradicijo in običaje, spokojne trenutke duhovnosti, a tudi spektakularne simbole. Bodisi ledene božične jaslice iz 50 ton ledu v Gradcu, 12-metrski adventni venec v Mariazellu, pet metrov visoko hišo iz medenjakov ali brez električnega toka in alkohola v Bad Gleichenbergu – avstrijska Štajerska prvinskost in presežnike združuje v spokojno harmonijo.

Gradec: ledene jaslice, 13 božičnih sejmov in 30.000 božičnih pesmi

S 13 božičnimi tržnicami na dosegu pešhoje, z razsvetljenim adventnim koledarjem na mestni hiši ter štajerskimi zbori in razstavami jaslic se bo Gradec v času od 21. 11. do 24. 12. 2014 spremenil v en sam velikanski adventni sejem.
 Na graškem dvorišču Deželne hiše bosta Marija in Jožef od 29. 11. 2014 naprej domovala celo v jaslicah iz 50 ton ledu – to so edine ledene božične jaslice te velikosti na svetu. Po zamisli in načrtu Gerta J. Hödla to razkošno umetnino iz ledu s figurami v naravni velikosti na najlepšem renesančnem dvorišču Deželne hiše v Gradcu postavljajo že od leta 1996. Za vsa vprašanja v zvezi z božičnimi pesmimi, besedili in melodijami je na voljo Urad za božične pesmi. Ta edinstvena pisarna za štajersko ljudsko glasbo že od leta 1991 naprej brezplačno nudi okoli 30.000 pesmi, besedil, poezije, melodij in verzov, ki čakajo na to, da jih zapojete, preberete ali jim prisluhnete. www.graztourismus.at in www.adventingraz.com

Mariazell: žive jaslice, največji adventni venec na svetu in velikanska hiša iz medenjakov

Mesto medenjakov Mariazell je že stoletja stičišče za romarje in počitka željne popotnike z vsega sveta. Ob vznožju 857 let stare katedrale se bo od 27. 11. do 21. 12. 2014 (vedno od četrtka do nedelje) razprostiral božični sejem s 40 stojnicami. Žal boste tu Božička zaman čakali, saj tu domuje Jezušček. Atrakcije segajo od največjega visečega adventnega venca s premerom dvanajst metrov in pet metrov visoke hiše iz medenjakov iz več kot 1.000 kilogramov medenjakov, jaslic iz Mariazella z živimi voli in osli do adventnega koledarja Mariazell v velikosti hiše. www.mariazeller-advent.at

Bad Gleichenberg: brez alkohola in brez električnega toka – advent, 'kot je bil nekoč'

Ko se v Bad Gleichenbergu vsako adventno nedeljo popoldne, ob 17. uri, ugasnejo svetilke in prižgejo izključno sveče, se v kraj naseli spokojni mir. Pod motom 'Kot je bilo nekoč' vse adventne prireditve potekajo brez električnih luči in alkohola. Cilj 'spokojnega adventa': obiskovalcem vrniti mit in spokojnost. V središču so velikanske, ročno izrezljane lesene jaslice v zdraviliškem Kurparku, ki so vsako leto obsežnejše. Leta 2014 se bo tako čreda ovac s pastirji podala na pot do Svete družine, kjer se bodo pod vejami sekvoje že zbrali trije sveti kralji, drugi pastirji in dva angela. Slavnostna otvoritev jaslic bo potekala 29. 11. 2014, na ogled pa bodo v zdraviliškem parku Kurpark vse do 6. 1. 2015. Božični sejem pa pod sekvojo vse obiskovalce posebej vabi 7. in 21. 12. 2014, med 14. in 18. uro, z izdelki umetne obrti iz regije. www.bad-gleichenberg.at/advent

Več informacij: www.steiermark.com/events

Nazaj na rubriko Skok v tujino

Najnovejše v tej rubriki

Z ljubljanskega letališča kmalu tudi v Madrid, Kijev in Tel Aviv

letalo.jpg
četrtek, 12. marec 2020

V poletnem voznem redu, ki bo v letalskem prometu v veljavo stopil 29. marca, se na ljubljanskem letališču obeta kar nekaj novosti. Obstoječim 12 rednim prevoznikom se bo pridružilo pet novih – British Airways z leti na londonski Heathrow, Finnair v Helsinke, Israir Airlines v Tel Aviv, Windrose v Kijev in Iberia v Madrid.

Nova letalska linija iz Ljubljane v Luton

Letalo
torek, 3. marec 2020

Nizkocenovni prevoznik Easyjet bo po novem z ljubljanskega letel še na tretje londonsko letališče – po Stanstedu in Gatwicku še na Luton.

Nova letalska povezava Tel Aviv - Ljubljana

letalo.jpg
četrtek, 20. februar 2020

Slovenski turizem se je v tem tednu uspešno predstavil poslovni in splošni izraelski javnosti na sejmu IMTM v Tel Avivu. Slovenija je na tem trgu prepoznavna in vse bolj zaželena turistična destinacija, kar se v letošnjem letu pozitivno odraža z vzpostavitvijo nove letalske povezave Tel Aviv - Ljubljana prevoznika Israir Airlines.

Nova redna letalska linija med Kijevim in Ljubljano

Letalo
sreda, 12. februar 2020

Iz letališča Fraport so nam sporočili, da je ukrajinski letalski prevoznik Windrose najavil redno letalsko linijo med Kijevim in Ljubljano. Leti so že na voljo za booking v rezervacijskem sistemu.

STO dobila novo vodjo predstavništva v Avstriji

Zana Marijan
ponedeljek, 27. januar 2020

Na mesto vodje predstavništva Slovenske turistične organizacije (STO) v Avstriji je bila imenovana Žana Marijan, ki s 1. februarjem začenja svoj štiriletni mandat na Dunaju. Jan Ciglenečki, ki je predstavništvo STO vodil od leta 1998, slovenski turizem pa na Dunaju predstavljal že od leta 1994, s koncem letošnjega januarja odhaja v pokoj.

Nomago uvedel prvo redno povezavo z zagrebškim letališčem

nomago
petek, 17. januar 2020

Nomago nadaljuje s širitvijo mednarodne mreže Nomago InterCity in uvaja prvo redno ter direktno avtobusno linijo, ki bo potnike iz Ljubljane in Novega mesta dnevno povezovala z letališčem v Zagrebu.

Air France bo s 1. januarjem 2020 proaktivno nadomestil 100 % emisij CO2 na vseh notranjih letih

letalo.jpg
ponedeljek, 6. januar 2020

Letalska družba Air France si že vrsto let prizadeva zmanjšati okoljski odtis in stremi k okoljsko odgovornemu delovanju na številnih področjih - posodabljanje letalske flote, ekološko letenje, zmanjšanje teže opreme na letalu, recikliranje odpadkov, odprava plastike za enkratno uporabo in še več. S 1. januarjem 2020 bo Air France postala ena prvih letalskih družb, ki bo proaktivno nadomestila 100 % emisij CO2, nastalih na notranjih letih.

Otvoritev pohodniške sezone Alpe Adria Trail 2019 – povabilo na pohod

alpe_adria_trail.jpg
torek, 14. maj 2019

Pohodniška sezona na poti Alpe Adria Trail se vsako leto uradno otvori z organiziranim pohodom in ta bo letos 18. maja na Avstrijskem Koroškem v Milštatskih Alpah od Sommeregger Hütte do Lammersdorfer Hütte.

Nova dnevna letalska povezava z Moskvo

ponedeljek, 12. november 2018

V okviru zimskega voznega reda je potnikom na voljo nova dnevna letalska povezava z Moskvo. Prevoznik Aeroflot se po petnajstih letih vrača na ljubljansko letališče z letalom Sukhoi Superjet 100. Prvo letalo je na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana pristalo 28. oktobra.

Kempinski Hotel Adriatic otvoril luksuzno plažo

plaza savudrija
torek, 26. junij 2018

Srbska družba MK Group je v petetklem tednu pripravila gala odprtje prenovljene plaže hotelskega letovišča Kempinski Adriatic v Savudriji, o katerem je umaški župan Vili Bassanese izjavil, da je to najrazkošnejše in najlepše urejeno kopališče v Istri. Luksuzna plaža ponuja pogled na lepote hrvaške, slovenske in italijanske obale.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije