Skok v tujino

Nazaj na rubriko Skok v tujino
celovec_bozic.png

Božična prestolnica ob Vrbskem jezeru: Celovec stavi na zgodovino, dobro vzdušje in družino

Datum: petek, 10. november, 2017

30 zgodb najslavnejšega avstrijskega pisatelja pravljic Folkeja Tegetthofferja, najboljši pevski zbori na dvorišču Deželne hiše, »stari božič« na Stolnem trgu/Domplatz z obrtno umetnostjo in adventni cirkus v vzhodnem zalivu Vrbskega jezera skupaj s kombiniranimi vstopnicami za Minimundus in vožnjo z ladjo: dogajanje v Celovcu še nikoli ni bilo tako pestro, kot bo letos med 18. novembrom in božičem. Vse to pa si boste lahko priklicali v digitalni obliki z aplikacijo »City Guide Klagenfurt«.

Najjužnejša avstrijska deželna prestolnica praznuje adventni in božični čas med čudovitim renesančnim mestnim središčem in Vrbskim jezerom, ki dobi v zimskem času nežno in spokojno podobo. Vzdušje adventnega časa se lahko različno občuti na različnih mestih:

Zgodbe na Novem trgu/Neuer Platz

Neposredno pred Mestno hišo se na osrednjem Novem trgu odvija pisana božična tržnica – to je največji adventni sejem na Koroškem z več kot 50 razstavljavci in gostinskimi ponudniki . »Novi božič« boste lahko letos doživeli skozi zabavne zgodbe o pečenicah, pletenih kapah, kadilih itd. najbolj znanega pripovedovalca pravljic – Folkeja Tegetthofferja. Tri nenavadno velike knjige vabijo k sodelovanju – ob pritisku na gumb lahko poslušate zgodbe in glasbo, s seboj odnesete koledarje z odtrgovalnimi listi, Instagram in Facebook pa povezujeta staro in novo. Skozi sejem vas popeljejo osvetljene table v naravni velikosti z zgodbami. Tegetthoff je napisal tudi zgodbe za 20 trgovin v središču mesta, ki jih je na oknih, vratih in ogledalih oplemenitila graška umetnica zapisovanja Petra Pretorius, z drugim imenom Una Kritzolina, in jih lahko najdete v izvirni obliki tudi na razglednicah v trgovinah.

»Stari božič« na Stolnem trgu/Domplatz

Nekaj sto metrov stran – sprehodite se po ulici Karfreitstraße – vas bo na Stolnem trgu pričakal »stari božič«. Spomini iz otroštva bodo ponovno oživeli ob pečenih jabolkih, slamnatih zvezdah in ročno pihanih božičnih okraskih. Tukaj pred katedralo se advent praznuje nekoliko mirnejše kot v središču mesta. Toda zato stolničarji in glasbeniki popeljejo obiskovalce v koroški božič. Kar obiskovalci tukaj slišijo, vonjajo in okušajo, ima čar »starega božiča«, ki se prenaša iz roda v rod že vrsto generacij.

celovec_bozic2.jpg»Spokojni advent« na dvorišču Deželne hiše/Landhaushof

Arkade ene najstarejših zgradb v mestu – Deželne hiše, na sedežu koroškega deželnega zbora – tvorijo okolje za »spokojni advent«. Najboljši koroški pevski zbori ob petkih zvečer na tem mestu skupaj z izjemnimi glasbeniki pričarajo praznično adventno vzdušje. V nobeni zvezni državi v Avstriji se advent ne praznuje ob takšni glasbeni spremljavi in doživeti tradiciji kot na Koroškem.

Adventni cirkus na Vrbskem jezeru/Wörthersee

Premierno se bo letos predstavil tudi adventni cirkus v slikovitem vzhodnem zalivu Vrbskega jezera – neposredno v pristanišču. Umetniki, akrobati, žonglerji, vrvohodci in zračni akrobati bodo kot božični škratje poskrbeli za božično okrasitev hiše in pri tem zganjali vse mogoče vragolije. Mednarodni umetniki zagotavljajo eno uro najboljše akrobatike. Vstop je mogoč s kombinirano vstopnico za Minimundus ali karto za vožnjo z ladjico. Obe ustanovi sta za adventni čas 2017 pripravili nekaj posebnega. Minimundus je pripravil bogat program za družine, ki ga bo mogoče doživeti skoraj vsak dan z lutkovnimi gledališči in pravljičnimi urami. Na vožnjo z ladjo po Vrbskem jezeru, ki bo povezala božične sejme v Porečah/Pörtschach, Vrbi/Velden in Otoku/Maria Wörth oz. razgledni stolp Pyramidenkogel v Celovcu se boste lahko podali vsako soboto in nedeljo v petih različnih terminih.

City Guide Klagenfurt kot adventna aplikacija

Turistična regija Celovec se predstavlja v novi digitalni obliki in nudi gostom in domačinom praktično aplikacijo za odkrivanje mesta v predbožičnem času. Aplikacija City Guide Klagenfurt je na voljo brezplačno za telefone Android in iOS kot večpredstavnostni vodič in spremljevalec – od 18. novembra pa kot adventna aplikacija. Izbirali boste lahko med zgodbami, videoposnetki in nakupovalnimi namigi in si ogledali predbožični prireditveni program.

Odpiralni časi »novega božiča« na božičnem sejmu na Novem trgu/Neuer Platz:

Od 18. novembra do 24. decembra, nato do 31. decembra. Silvestrski sejem vsak dan od 9.–20. ure, gostinska ponudba do 23. ure.

Odpiralni časi za »stari božič« na Stolnem trgu/Domplatz:

od 30. novembra do 17. decembra, ČE–NE, 11.00–18.30.

»Spokojni advent na dvorišču Deželne hiše/Landhaushof«:

8., 15. in 22. decembra ob 18. uri.
8. december: prepevanje ljudskih pesmi s pevskim zborom Feldkirchen in oktetom Suha.
15. december: obmejni pevski zbor Arnoldstein in »Da 8-Gsong«.
22. december: MGV Almrose Radenthein in »Klang Quadrat«.

Adventni cirkus v vzhodnem zalivu na Vrbskem jezeru:

2. in 3., 9. in 10. ter 16. in 17. decembra vedno ob 14. in 16. uri.

Nazaj na rubriko Skok v tujino

Najnovejše v tej rubriki

Z Air France tudi pozimi vsak dan iz Ljubljane v francosko prestolnico

Letalo
petek, 2. oktober 2020

Pri Air France so pripravili zimski urnik letov, ki se lahko glede na negotove razmere v prihajajočih mesecih sicer še spremeni. Ljubljana ostaja dobro povezana s francosko prestolnico, saj bo letalski prevoznik tudi v začetku zimske sezone, od konca oktobra do januarja, obe glavni mesti povezoval enkrat dnevno.

Na ljubljanskem letališču kot osmi redni prevoznik nazaj easyJet

Letalo
ponedeljek, 3. avgust 2020

Po prekinitvi letenja zaradi epidemije virusa Covid-19 se je na Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana po več kot štirih mesecih vrnil priljubljeni nizkostroškovnik easyJet. Pred kratkim je obnovil lete v Berlin, danes pa bo opravil prvi let na londonsko letališče Gatwick.

Zopet direktna železniška povezava med Prago, Bratislavo in Ljubljano

Vlak
sreda, 1. julij 2020

Po dolgih letih so Češka, Slovaška in Slovenija zopet direktno povezane z vlakom. Podjetje RegioJet v sodelovanju s Slovenskimi železnicami s 30. junijem začenja z redno linijo, katera povezuje Prago in Bratislavo z Ljubljano.

Z ljubljanskega letališča kmalu tudi v Madrid, Kijev in Tel Aviv

letalo.jpg
četrtek, 12. marec 2020

V poletnem voznem redu, ki bo v letalskem prometu v veljavo stopil 29. marca, se na ljubljanskem letališču obeta kar nekaj novosti. Obstoječim 12 rednim prevoznikom se bo pridružilo pet novih – British Airways z leti na londonski Heathrow, Finnair v Helsinke, Israir Airlines v Tel Aviv, Windrose v Kijev in Iberia v Madrid.

Nova letalska linija iz Ljubljane v Luton

Letalo
torek, 3. marec 2020

Nizkocenovni prevoznik Easyjet bo po novem z ljubljanskega letel še na tretje londonsko letališče – po Stanstedu in Gatwicku še na Luton.

Nova letalska povezava Tel Aviv - Ljubljana

letalo.jpg
četrtek, 20. februar 2020

Slovenski turizem se je v tem tednu uspešno predstavil poslovni in splošni izraelski javnosti na sejmu IMTM v Tel Avivu. Slovenija je na tem trgu prepoznavna in vse bolj zaželena turistična destinacija, kar se v letošnjem letu pozitivno odraža z vzpostavitvijo nove letalske povezave Tel Aviv - Ljubljana prevoznika Israir Airlines.

Nova redna letalska linija med Kijevim in Ljubljano

Letalo
sreda, 12. februar 2020

Iz letališča Fraport so nam sporočili, da je ukrajinski letalski prevoznik Windrose najavil redno letalsko linijo med Kijevim in Ljubljano. Leti so že na voljo za booking v rezervacijskem sistemu.

STO dobila novo vodjo predstavništva v Avstriji

Zana Marijan
ponedeljek, 27. januar 2020

Na mesto vodje predstavništva Slovenske turistične organizacije (STO) v Avstriji je bila imenovana Žana Marijan, ki s 1. februarjem začenja svoj štiriletni mandat na Dunaju. Jan Ciglenečki, ki je predstavništvo STO vodil od leta 1998, slovenski turizem pa na Dunaju predstavljal že od leta 1994, s koncem letošnjega januarja odhaja v pokoj.

Nomago uvedel prvo redno povezavo z zagrebškim letališčem

nomago
petek, 17. januar 2020

Nomago nadaljuje s širitvijo mednarodne mreže Nomago InterCity in uvaja prvo redno ter direktno avtobusno linijo, ki bo potnike iz Ljubljane in Novega mesta dnevno povezovala z letališčem v Zagrebu.

Air France bo s 1. januarjem 2020 proaktivno nadomestil 100 % emisij CO2 na vseh notranjih letih

letalo.jpg
ponedeljek, 6. januar 2020

Letalska družba Air France si že vrsto let prizadeva zmanjšati okoljski odtis in stremi k okoljsko odgovornemu delovanju na številnih področjih - posodabljanje letalske flote, ekološko letenje, zmanjšanje teže opreme na letalu, recikliranje odpadkov, odprava plastike za enkratno uporabo in še več. S 1. januarjem 2020 bo Air France postala ena prvih letalskih družb, ki bo proaktivno nadomestila 100 % emisij CO2, nastalih na notranjih letih.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije