Skok v tujino

Nazaj na rubriko Skok v tujino
kolesarjenje_avstrija.jpg

Brezmejno zeleno s kolesom…

Datum: torek, 27. marec, 2012

… avstrijska Štajerska, zeleno srce Avstrije, se pripravlja na tople spomladanske mesece in se pri tem ne omejuje na državne meje.

Murska kolesarska pot vodi vse do Hrvaške

Doslej: od vršacev do vročih vrelcev

Pod zemljo si majhna rečica Rinnsal, ujeta pod ledeniki gorovja Visoke Ture, utira svojo pot skozi trde skale in pri kraju Muhr kot majhen, slikovit izvir pronica na površje. Le kdo bi si mislil, da ta kristalno čisti potoček čez 365 km preraste v najmogočnejšo reko na avstrijskem Štajerskem: Muro. Kot najdaljša izmed štajerskih obrečnih kolesarskih poti in ena najbolj priljubljenih v Avstriji se Murska kolesarska pot prične ravno pri tem čudovitem izviru ob vznožju Tur in spremlja reko Muro vse do Bad Radkersburga, prestopi v Slovenijo in pri tem prečka vse pokrajinske tipe avstrijske Štajerske.  

Na štajerskem severu so to gore s svojimi gorskimi vrhovi, ki se bleščijo v sončni svetlobi, dišeče planinske jase in azurno modra jezera, ki skrbijo za raznolikost, na jugu so to koruzna polja, polja z bučami, iz katerih se pridobiva tipično bučno olje, in prostrane livade v osrčju termalnih vrelcev, od katerih je le lučaj do vinskih goric. Vmes pa je mogoče najti mesteca kot Leoben s svojimi vsakoletnimi velikimi razstavami ter prestolnico užitkov Gradec, katere čar čudovito dopolnjuje bogato doživetje narave.

Vsem kolesarskim pionirjem, ki bodo prispeli do vinskega in termalnega mesteca Bad Radkersburg, bo od pomladi 2012 na voljo nova kolesarska tura do izliva reke Mure pri kraju Legrad na Hrvaškem. Preko Slovenije bo do majhnega kraja Legrad mogoče kolesariti po levi ali desni strani Mure. Iz dosedanjih 365 km bo tako od pomladi na voljo kar 458,7 km kolesarske poti.

Novo podaljšanje poti do izliva: Bad Radkersburg - Radenci - Stara Nova Vas - Razkrižje - Gibina - Sveti Martin na Muri – Legrad
Zadnja etapa, ki jo je zaradi dolžine več kot 100 km priporočljivo razdeliti na dva dneva, vodi čez državno mejo v Slovenijo in vse do izliva reke Mure pri Legradu na Hrvaškem. Kolesarska pot na obeh bregovih Mure nudi tudi krožno pot iz in nazaj do Bad Radkersburga. Zaradi pokrajinske privlačnosti in poteka poti priporočamo kolesarjenje vzdolž desnega brega reke. Ob poti se nahajajo številni mlini, termalni vrelci v Radencih in napete zgodbe o razvoju regije na severu Slovenije na meji štirih dežel Avstrije, Slovenije, Madžarske in Hrvaške.
 

Murska kolesarska pot – podatki:

Dolžina poti: 458,7 km. Težavnost: srednje. Vzpon: 2344 m. Spust: 3887 m. Najnižja točka: 128 m (Legrad). Najvišja točka: 1765 m (koča Sticklerhütte). Začetna točka kolesarske poti: Muhr v kraju Lungau. Ciljna točka kolesarske poti: Legrad/Hrvaška.

www.murradweg.com


Kolesarjenje od kulturne prestolnice do kulturne prestolnice:

S kolesom od Gradca 2003 do Maribora 2012


Tri dežele, dve reki, obilo narave in kulture. Adut te kolesarske poti je raznolikost. Na tromeji med Avstrijo, Slovenijo in Hrvaško uspevajo izvrstna vina. Poleg tega vse kolesarje tu pričakujejo številne poslastice iz regionalne kuhinje regije med Muro in Dravo. Na poti od Gradca, kulturne prestolnice 2003, do Maribora, kjer so svoje sledi pustili Habsburžani in kjer letos praznujejo kulturno prestolnico 2012, za osvežitev telesa in duha poskrbijo številne termalne toplice v okolici Bad Radkersburga. Dolžina celotne kolesarske poti: 234 kilometrov.

Start poteka v Gradcu, prestolnici užitka Avstrije in kulturni prestolnici Evrope 2003, in vodi skozi južnoštajersko deželo vina ter ognjeniško deželo Vulkanland vse do Bad Radkersburga s svojimi termami. Kolesarje na poti spremljajo vinske gorice ter koruzna in bučna polja. Pri Bad Radkersburgu se pot nadaljuje proti Ljutomeru, ki se je v preteklosti velikokrat moral spopasti z udarci usode, saj so ga večkrat napadli kuga, Osmani in križarji. Danes ta regija velja za eno najlepših vinskih regij Slovenije. 

Pot nadalje vodi do Ptuja in po Dravski kolesarki poti do Maribora, kjer kolesarje pričaka najstarejša vinska trta na svetu. Iz Maribora se je nazaj v Gradec mogoče vrniti s kolesom ali nekoliko udobneje z vlakom.

www.steiermark.com/graz-maribor


Prireditve

Pregled najpomembnejših spomladanskih dogodkov

30.3.-7.4.2012             

Velika noč v Gradcu – velikonočne tržnice in prireditve, www.graztourismus.at

26.-28.4.2012              

Südsteiermark Classic – reli oldtajmerjev, www.suedsteiermark-classic.at

27.4.– 27.5.2012        

Mesec oblikovanja v Gradcu, www.designmonat.at

29.4.2012                     

Festival cvetočih jablan v Puchu, www.apfelstrasse.at

4. – 5.5.2012               

Welschlauf – maraton vinskih goric, www.welschlauf.at

4. – 7.5.2012               

Kolesarska otvoritev v regiji Gradec, www.bikeculture.at

12.5.2012                     

Gala prireditev ob materinskem dnevu v kobilarni lipicancev Piber, www.piber.com

12. – 13.5.2012           

Srednjeveški dnevi v Bad Waltersdorfu, www.badwaltersdorf.com 

Vse termine najdete na www.steiermark.com/events

 

Fotografija: Steiermark Tourismus/Schiffer

Nazaj na rubriko Skok v tujino

Najnovejše v tej rubriki

Aeroflot ponovno z ljubljanskega letališča v Moskvo

Letalo
sreda, 17. februar 2021

Po skoraj letu dni premora letenja zaradi epidemije covid-19 se na ljubljansko letališče vrača ruski prevoznik Aeroflot. V Moskvo bo sprva letel enkrat tedensko, če bodo razmere to omogočale, pa napoveduje dodajanje frekvenc v poletnem voznem redu.

Gradnja potniškega terminala na brniškem letališču se bliža koncu

Letalo
četrtek, 4. februar 2021

Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana se zaključuje gradnja razširjenega potniškega terminala. 21 milijonov evrov vredna investicija teče skladno s terminskim planom. Do marca naj bi objekt dobil že končno podobo, sledila bodo testiranja in pridobivanje dovoljenj. Terminal bo tako nared sredi junija, prve potnike pa naj bi sprejel z julijem.

Mreža letalskih povezav zaradi epidemije močno okrnjena

Letalo
četrtek, 14. januar 2021

Z ljubljanskega letališča je trenutno mogoče neposredno poleteti v Frankfurt, Beograd in Istanbul. V zimskem voznem redu naj bi se vrnile še povezave v Pariz, London in Varšavo.

Kdaj in kam napovedani leti z Brnika

letalo.jpg
torek, 17. november 2020

Zaradi posledic epidemije virusa Covid-19 je letalski promet v Evropi in po svetu močno omejen. Datumi obnovitve letov in obseg letenja so v veliki meri odvisni od omejitev pri prehodih meja in drugih restriktivnih ukrepov v posameznih državah, pa tudi od okrevanja povpraševanja po letih.

V zimski sezoni z Brnika deset neposrednih letalskih povezav

Letalo
četrtek, 29. oktober 2020

Zaradi epidemije potniški letalski promet po Evropi že osmi mesec zapored beleži drastičen upad. Z Brnika bo v zimski sezoni po trenutnih napovedih deset letalskih povezav v devet evropskih držav ponujalo devet prevoznikov.

Osrednja turistična borza WTM letos na spletu

wtm_nagrade.jpg
torek, 27. oktober 2020

Ena največjih globalnih turističnih borz World Travel Market London bo v letošnjem letu potekala v virtualni obliki. Na voljo je še nekaj prostih mest za prijavo slovenskih turističnih ponudnikov.

Z Air France tudi pozimi vsak dan iz Ljubljane v francosko prestolnico

Letalo
petek, 2. oktober 2020

Pri Air France so pripravili zimski urnik letov, ki se lahko glede na negotove razmere v prihajajočih mesecih sicer še spremeni. Ljubljana ostaja dobro povezana s francosko prestolnico, saj bo letalski prevoznik tudi v začetku zimske sezone, od konca oktobra do januarja, obe glavni mesti povezoval enkrat dnevno.

Na ljubljanskem letališču kot osmi redni prevoznik nazaj easyJet

Letalo
ponedeljek, 3. avgust 2020

Po prekinitvi letenja zaradi epidemije virusa Covid-19 se je na Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana po več kot štirih mesecih vrnil priljubljeni nizkostroškovnik easyJet. Pred kratkim je obnovil lete v Berlin, danes pa bo opravil prvi let na londonsko letališče Gatwick.

Zopet direktna železniška povezava med Prago, Bratislavo in Ljubljano

Vlak
sreda, 1. julij 2020

Po dolgih letih so Češka, Slovaška in Slovenija zopet direktno povezane z vlakom. Podjetje RegioJet v sodelovanju s Slovenskimi železnicami s 30. junijem začenja z redno linijo, katera povezuje Prago in Bratislavo z Ljubljano.

Z ljubljanskega letališča kmalu tudi v Madrid, Kijev in Tel Aviv

letalo.jpg
četrtek, 12. marec 2020

V poletnem voznem redu, ki bo v letalskem prometu v veljavo stopil 29. marca, se na ljubljanskem letališču obeta kar nekaj novosti. Obstoječim 12 rednim prevoznikom se bo pridružilo pet novih – British Airways z leti na londonski Heathrow, Finnair v Helsinke, Israir Airlines v Tel Aviv, Windrose v Kijev in Iberia v Madrid.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije