Skok v tujino

Nazaj na rubriko Skok v tujino
kolesarjenje_avstrija.jpg

Brezmejno zeleno s kolesom…

Datum: torek, 27. marec, 2012

… avstrijska Štajerska, zeleno srce Avstrije, se pripravlja na tople spomladanske mesece in se pri tem ne omejuje na državne meje.

Murska kolesarska pot vodi vse do Hrvaške

Doslej: od vršacev do vročih vrelcev

Pod zemljo si majhna rečica Rinnsal, ujeta pod ledeniki gorovja Visoke Ture, utira svojo pot skozi trde skale in pri kraju Muhr kot majhen, slikovit izvir pronica na površje. Le kdo bi si mislil, da ta kristalno čisti potoček čez 365 km preraste v najmogočnejšo reko na avstrijskem Štajerskem: Muro. Kot najdaljša izmed štajerskih obrečnih kolesarskih poti in ena najbolj priljubljenih v Avstriji se Murska kolesarska pot prične ravno pri tem čudovitem izviru ob vznožju Tur in spremlja reko Muro vse do Bad Radkersburga, prestopi v Slovenijo in pri tem prečka vse pokrajinske tipe avstrijske Štajerske.  

Na štajerskem severu so to gore s svojimi gorskimi vrhovi, ki se bleščijo v sončni svetlobi, dišeče planinske jase in azurno modra jezera, ki skrbijo za raznolikost, na jugu so to koruzna polja, polja z bučami, iz katerih se pridobiva tipično bučno olje, in prostrane livade v osrčju termalnih vrelcev, od katerih je le lučaj do vinskih goric. Vmes pa je mogoče najti mesteca kot Leoben s svojimi vsakoletnimi velikimi razstavami ter prestolnico užitkov Gradec, katere čar čudovito dopolnjuje bogato doživetje narave.

Vsem kolesarskim pionirjem, ki bodo prispeli do vinskega in termalnega mesteca Bad Radkersburg, bo od pomladi 2012 na voljo nova kolesarska tura do izliva reke Mure pri kraju Legrad na Hrvaškem. Preko Slovenije bo do majhnega kraja Legrad mogoče kolesariti po levi ali desni strani Mure. Iz dosedanjih 365 km bo tako od pomladi na voljo kar 458,7 km kolesarske poti.

Novo podaljšanje poti do izliva: Bad Radkersburg - Radenci - Stara Nova Vas - Razkrižje - Gibina - Sveti Martin na Muri – Legrad
Zadnja etapa, ki jo je zaradi dolžine več kot 100 km priporočljivo razdeliti na dva dneva, vodi čez državno mejo v Slovenijo in vse do izliva reke Mure pri Legradu na Hrvaškem. Kolesarska pot na obeh bregovih Mure nudi tudi krožno pot iz in nazaj do Bad Radkersburga. Zaradi pokrajinske privlačnosti in poteka poti priporočamo kolesarjenje vzdolž desnega brega reke. Ob poti se nahajajo številni mlini, termalni vrelci v Radencih in napete zgodbe o razvoju regije na severu Slovenije na meji štirih dežel Avstrije, Slovenije, Madžarske in Hrvaške.
 

Murska kolesarska pot – podatki:

Dolžina poti: 458,7 km. Težavnost: srednje. Vzpon: 2344 m. Spust: 3887 m. Najnižja točka: 128 m (Legrad). Najvišja točka: 1765 m (koča Sticklerhütte). Začetna točka kolesarske poti: Muhr v kraju Lungau. Ciljna točka kolesarske poti: Legrad/Hrvaška.

www.murradweg.com


Kolesarjenje od kulturne prestolnice do kulturne prestolnice:

S kolesom od Gradca 2003 do Maribora 2012


Tri dežele, dve reki, obilo narave in kulture. Adut te kolesarske poti je raznolikost. Na tromeji med Avstrijo, Slovenijo in Hrvaško uspevajo izvrstna vina. Poleg tega vse kolesarje tu pričakujejo številne poslastice iz regionalne kuhinje regije med Muro in Dravo. Na poti od Gradca, kulturne prestolnice 2003, do Maribora, kjer so svoje sledi pustili Habsburžani in kjer letos praznujejo kulturno prestolnico 2012, za osvežitev telesa in duha poskrbijo številne termalne toplice v okolici Bad Radkersburga. Dolžina celotne kolesarske poti: 234 kilometrov.

Start poteka v Gradcu, prestolnici užitka Avstrije in kulturni prestolnici Evrope 2003, in vodi skozi južnoštajersko deželo vina ter ognjeniško deželo Vulkanland vse do Bad Radkersburga s svojimi termami. Kolesarje na poti spremljajo vinske gorice ter koruzna in bučna polja. Pri Bad Radkersburgu se pot nadaljuje proti Ljutomeru, ki se je v preteklosti velikokrat moral spopasti z udarci usode, saj so ga večkrat napadli kuga, Osmani in križarji. Danes ta regija velja za eno najlepših vinskih regij Slovenije. 

Pot nadalje vodi do Ptuja in po Dravski kolesarki poti do Maribora, kjer kolesarje pričaka najstarejša vinska trta na svetu. Iz Maribora se je nazaj v Gradec mogoče vrniti s kolesom ali nekoliko udobneje z vlakom.

www.steiermark.com/graz-maribor


Prireditve

Pregled najpomembnejših spomladanskih dogodkov

30.3.-7.4.2012             

Velika noč v Gradcu – velikonočne tržnice in prireditve, www.graztourismus.at

26.-28.4.2012              

Südsteiermark Classic – reli oldtajmerjev, www.suedsteiermark-classic.at

27.4.– 27.5.2012        

Mesec oblikovanja v Gradcu, www.designmonat.at

29.4.2012                     

Festival cvetočih jablan v Puchu, www.apfelstrasse.at

4. – 5.5.2012               

Welschlauf – maraton vinskih goric, www.welschlauf.at

4. – 7.5.2012               

Kolesarska otvoritev v regiji Gradec, www.bikeculture.at

12.5.2012                     

Gala prireditev ob materinskem dnevu v kobilarni lipicancev Piber, www.piber.com

12. – 13.5.2012           

Srednjeveški dnevi v Bad Waltersdorfu, www.badwaltersdorf.com 

Vse termine najdete na www.steiermark.com/events

 

Fotografija: Steiermark Tourismus/Schiffer

Nazaj na rubriko Skok v tujino

Najnovejše v tej rubriki

Otvoritev pohodniške sezone Alpe Adria Trail 2019 – povabilo na pohod

alpe_adria_trail.jpg
torek, 14. maj 2019

Pohodniška sezona na poti Alpe Adria Trail se vsako leto uradno otvori z organiziranim pohodom in ta bo letos 18. maja na Avstrijskem Koroškem v Milštatskih Alpah od Sommeregger Hütte do Lammersdorfer Hütte.

Nova dnevna letalska povezava z Moskvo

ponedeljek, 12. november 2018

V okviru zimskega voznega reda je potnikom na voljo nova dnevna letalska povezava z Moskvo. Prevoznik Aeroflot se po petnajstih letih vrača na ljubljansko letališče z letalom Sukhoi Superjet 100. Prvo letalo je na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana pristalo 28. oktobra.

Kempinski Hotel Adriatic otvoril luksuzno plažo

plaza savudrija
torek, 26. junij 2018

Srbska družba MK Group je v petetklem tednu pripravila gala odprtje prenovljene plaže hotelskega letovišča Kempinski Adriatic v Savudriji, o katerem je umaški župan Vili Bassanese izjavil, da je to najrazkošnejše in najlepše urejeno kopališče v Istri. Luksuzna plaža ponuja pogled na lepote hrvaške, slovenske in italijanske obale.

Bakar bike

Kolesarjenje
sreda, 23. maj 2018

V soboto, 26. maja 2018 bo potekal že 6. zaporedni rekreativni kolesarski dogodek pod imenom Bakar Bike, ki bo letos tudi turistično in poučno obarvan. Cilj tega dogodka je promovirati mesto Bakar kot »outdoor« destinacijo ter spoznavati udeležence kolesarjenja z lepotami narave in kulturno zgodovinsko dediščino.

Božična prestolnica ob Vrbskem jezeru: Celovec stavi na zgodovino, dobro vzdušje in družino

celovec_bozic.png
petek, 10. november 2017

30 zgodb najslavnejšega avstrijskega pisatelja pravljic Folkeja Tegetthofferja, najboljši pevski zbori na dvorišču Deželne hiše, »stari božič« na Stolnem trgu/Domplatz z obrtno umetnostjo in adventni cirkus v vzhodnem zalivu Vrbskega jezera skupaj s kombiniranimi vstopnicami za Minimundus in vožnjo z ladjo: dogajanje v Celovcu še nikoli ni bilo tako pestro, kot bo letos med 18. novembrom in božičem. Vse to pa si boste lahko priklicali v digitalni obliki z aplikacijo »City Guide Klagenfurt«.

Tomislav Bralić in Intrade bodo v Puli okronali svojo kariero

intrade
ponedeljek, 24. julij 2017

Tomislav Bralić in klapa Intrade obeležujejo že krepkih 32 let fantastične glasbene kariere in v tem času so osvojili že vse Arene, razen ene. Zadnja, najprestižnejša bo osvojena 4. avgusta v kultni pulski Areni, zato bo to še posebno velik in pomemben dogodek, ki bo obeležil njihovo dolgoletno kariero na prav poseben način.

Na avstrijskem Štajerskem bodo osredotočeni na družine

štajerska_logo
sreda, 7. december 2016

S posebno osredotočenostjo na družine in smučarski podmladek, številne množične mednarodne prireditve, kulinariko avstrijske Štajerske, ki se je povsem zapisala kakovosti v smučarskih kočah, in nadaljnje znatne investicije turističnih ponudnikov je avstrijska Štajerska kar najbolje pripravljena na prihajajočo zimsko sezono.

Mokrine vstopajo v novo smučarsko sezono

©EDWARD GROEGER_Kaernten Werbung_Nassfeld.jpg
ponedeljek, 28. november 2016

110 absolutno s snegom zagotovljenih kilometrov prog, najboljši v svojem razredu na podlagi različnih ocenjevalnih portalov in vedno med TOP 10 smučišči Avstrije… Kdor se torej odpravi v Mokrine, lahko veliko pričakuje. In bo kljub temu presenečen! Prva presenečenja 'Nice Surprises' namreč goste pričakujejo že ob uradnem začetku zimske sezone 7. decembra 2016.

Z lastnim butlerjem v gore – samo na smučišču Turracher Höhe

butler_turacher
petek, 21. oktober 2016

Na Turracher Höhe se lahko zanesete na zanesljivo zasneženost, popolno pripravljene široke proge in idilično naravo z jezerom v središču pogorja Nockberge, poleg tega pa še na veliko mero kakovosti storitev, saj vas čaka lastni smučarski butler!

Družinam prijazen smučarski program na smučišču Obertauern

Obertauern_Winter_27_2.jpg
petek, 14. oktober 2016

S privlačnim celovitim paketom 'Bobbyjeva snežna pustolovščina' (Bobby's Schneeabenteuer') bo smučarskemu naraščaju na igriv in uspešen način predstavljeno smučanje in deskanje - in sicer pod karseda ugodnimi in družinam prijaznimi pogoji.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije