Skok v tujino

Nazaj na rubriko Skok v tujino
naslovna.JPG

Doživetja ob Bodenskem jezeru

Datum: torek, 25. september, 2012

Mesec september se je izkazal, kot idealen čas za nekaj dnevni izlet na Bodensko jezero, tretje največje jezero v Evropi, ki leži na Renu in meji na tri države: Avstrijo, Švico in Nemčijo, ter na svojem obrežju in  okolici nudi bogato turistično ponudbo.  Seveda je obisk jezera in  njegovih a(tra)ktivnosti primeren v vseh letnih časih, mi pa smo se tokrat podali po poteh Unescove svetovne dediščine.

Marktstätte.jpgulice KonstanzaZa odlično izhodišče spoznavanja okolice se je izkazalo mestece Konstanz  , ki je po številu prebivalcev najbližje našemu Celju. Mesto je zelo staro in lepo ohranjeno. Sprehod po starem mestnem jedru  bo  s svojo katedralo, mestno hišo ter mnogimi zanimivimi umetninami navdušil tako ljubitelje zgodovine in arhitekture, kot vse tiste, ki so jim stara mestna središča ljuba zgolj zaradi potepanja po ozkih ulicah ter ležernega posedanja pred prijetnimi lokali in opazovanja mimoidočih. Med raziskovanjem naletite na  male trgovine, obvezen pa obisk galerije Il punto, katero že skoraj tri desetletja vodita zakonca Stragapede-Didra. Dela umetnika Enza, Italjana, katerega je ljubezen do domačinke Ursule pripeljala v Konstanz,  so postavljena  na mnogih točkah po mestu, med drugim tudi na otoku Reichenau – prvi izmed treh Unescovih  dediščin, ki smo jo obiskali. Do otoka se lahko popeljete po cca. 5 km dolgi urejeni kolesarski progi, katera vzporedno s cesto povezuje otok s celino.

Mende__MG_0291 Reichenau Sommer Salate.jpgZelenjavni nasadi»Zelenjavni otok« Reichenau

Otok Reichenau, ki je pod Unescovo zaščito od leta 2000, zasluženo nosi ime tudi »zelenjavni otok«. Na otoku so namreč skoraj vse zelene površine namenjene pridelavi zelenjave, s profesionalno pridelavo pa se ukvarja kar 100 družin. Tu na urejenih in prostranih površinah najdete lično posajena polja različne solate, pora, koromača, brokolija, v rastlinjakih se bohotijo paradižniki, na pobočjih bogate trte, na otoku pa uspeva tudi več deset različnih zelišč.  Ob prijetnem sprehodu po otoku smo opazili tudi zanimivo  tržno dejavnost – samopostrežno tržnico, brez blagajnika!  Pridelek, katerega je pri hiši preveč, posamezniki postavijo na tržno mizo pred svoj dom, označijo cene in za plačilo postavijo le lonček ali škatlico. Prav tako si na poljih cvetja lahko naberete svoj šopek. Kupci si postrežejo sami, s kulturo plačila pa ponudniki nimajo težav, saj se lončki pridno polnijo ….

najstarejsa_hisa.JPGNajstarejša hiša na otoku Reichenau

Kljub  vsemu naštetemu pa si Unescove zaščite otok ni prislužil s pridelavo zelenjave ampak na račun treh, izmed nekdaj dvajsetih, izredno ohranjenih cerkva ter pomembnega benediktinskega samostana, ustanovljenega leta 724, ki je veljal za enega izmed največjih intelektualnih centrov zahodnega sveta. V samostanskem muzeju so  med drugim na ogled čudoviti rokopisi in zlatarske umetnine.  Cerkev Sv. Jurija iz 9. Stoletja velja za  edino tako ohranjeno cerkev Romanskega sloga, severno od Alp. Na ogled sta še cerkev sv. Petra in Pavla ter cerkev sv. Marije in Marka. Prav tako je dobro ohranjen celotni stari del z več kot 1000 let staro (najstarejšo) hišo ter  800 let staro Lipo. Resnično vredno ogleda!

kolisca.JPGObnovljeno koliščarsko naselje

Skok v čas koliščarjev

Iz mesta Konstanz se z eno izmed turističnih ladij lahko popeljete na ogled druge Unescove dediščine pravo koliščarsko vas Pfahlbauten, katero so začeli graditi v letu 1922, torej že nekaj let po prvi najdbi (1919) in jo redno obnavljajo ter dopolnjujejo še danes. Trenutno vas premore 18 hiš, ki prikazujejo koliščarje in njihovo življenje ob Bodenskem jezeru skozi različna obdobja, vse od 6.000 let pred našim štetjem, do Keltske dobe.  Celoten kompleks in vse replike so izdelane ročno, s postopki in orodji, ki so jih predvidoma uporabljali koliščarji. Najbolj zanimiv del vodene predstavitve je bil vsekakor spoznavanje tehnik izdelave in uporabe orodja in orožja iz kamenja, lesa in kosti. Zanimivo,  kako preproste in učinkovite rešitve so našli že pred davnimi časi, ter da so se osnovne oblike orožja, orodja in bivanja obdržale še do danes.

italijanski_vrt.JPGItalijanski vrt

Mainau - otok cvetja

Ladja  vas naprej popelje do največjega evropskega otoka cvetja, ki leži na severozahodnem delu Bodenskega jezera – Mainau, lahko pa se do tja pripeljete tudi direktno iz Konstanza, saj je otok s celino povezan z umetnim nasipom. Ljubitelji raznovrstnega cvetja, drevja in naravnih lepot boste zagotovo prišli na svoj račun ob obisku otoka, katerega letno obišče  približno 1.250.000 obiskovalcev. V kolikor ga obiščete junija lahko sodelujete v izboru najlepše vrtnice, mi pa smo oddali svoj glas za najlepšo dalijo. Če vas pot zanese tja spomladi, si boste lahko ogledali približno pol milijona tulipanov, v vsakem letnem času pa vas pričakata atraktivni hiša metuljev in hiša palm.

Utrznica.JPGTržnica med stenami samostanskega poslopjanescova dediščina tretjič

Našo pot smo preko Švice nadaljevali do zadnje Unescove dediščine – samostana Maulbronn (1147), ki velja za najbolj ohranjen srednjeveški, nekdaj samooskrbni, cisteirjanski samostanski kompleks.  V kolikor se mudite v Stuttgartu ali okolici je obisk samostana skoraj obvezen, saj je iz mesta oddaljen le 45 km. Zgodovina samostana je izredno razgibana in pestra, atraktiven je že sam ogled kompleksa z ohranjenim obzidjem, za tisti čas sodobno vodovodno napeljavo ter ostalimi objekti, med katerimi so najbolj zanimivi kovačnica, mlin s pekarno, lekarna ter velika shramba. Cisterijanski samostan se je obdržal dobrih 400 let, po reformaciji pa je bil tu ustanovljen evangeličanski internat, kjer so se izobraževali kar trije Nobelovi nagrajenci. Med najbolj znanimi Herman Hesse, ki je poleg svojih literarnih dosežkih poznan tudi po tem, da je iz internata pobegnil že po šestih mesecih. Trenutno je v prostorih še vedno evangeličanska srednja šola z internatom, obiskujejo pa jo lahko le najuspešnejši učenci.

Vsako leto v Maulbronnu potekajo tudi priznane in dobro obiskane tržnice, v jesenskem času smo ujeli tržnico zelišč in domačih jesenskih dobrot, decembra lahko obiščete bogato božično-novoletno tržnico, najbolj poznana pa je velikonočna saj jo, na račun več tisoč evrov vrednih velikonočnih jajc, obišče tudi preko 5.000 ljudi.

 

Pripravila: Barbara Boh

Foto: Internationalen Bodensee Tourismus GmbH in arhiv AA-Press
 

Nazaj na rubriko Skok v tujino

Najnovejše v tej rubriki

Na ljubljanskem letališču kot osmi redni prevoznik nazaj easyJet

Letalo
ponedeljek, 3. avgust 2020

Po prekinitvi letenja zaradi epidemije virusa Covid-19 se je na Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana po več kot štirih mesecih vrnil priljubljeni nizkostroškovnik easyJet. Pred kratkim je obnovil lete v Berlin, danes pa bo opravil prvi let na londonsko letališče Gatwick.

Zopet direktna železniška povezava med Prago, Bratislavo in Ljubljano

Vlak
sreda, 1. julij 2020

Po dolgih letih so Češka, Slovaška in Slovenija zopet direktno povezane z vlakom. Podjetje RegioJet v sodelovanju s Slovenskimi železnicami s 30. junijem začenja z redno linijo, katera povezuje Prago in Bratislavo z Ljubljano.

Z ljubljanskega letališča kmalu tudi v Madrid, Kijev in Tel Aviv

letalo.jpg
četrtek, 12. marec 2020

V poletnem voznem redu, ki bo v letalskem prometu v veljavo stopil 29. marca, se na ljubljanskem letališču obeta kar nekaj novosti. Obstoječim 12 rednim prevoznikom se bo pridružilo pet novih – British Airways z leti na londonski Heathrow, Finnair v Helsinke, Israir Airlines v Tel Aviv, Windrose v Kijev in Iberia v Madrid.

Nova letalska linija iz Ljubljane v Luton

Letalo
torek, 3. marec 2020

Nizkocenovni prevoznik Easyjet bo po novem z ljubljanskega letel še na tretje londonsko letališče – po Stanstedu in Gatwicku še na Luton.

Nova letalska povezava Tel Aviv - Ljubljana

letalo.jpg
četrtek, 20. februar 2020

Slovenski turizem se je v tem tednu uspešno predstavil poslovni in splošni izraelski javnosti na sejmu IMTM v Tel Avivu. Slovenija je na tem trgu prepoznavna in vse bolj zaželena turistična destinacija, kar se v letošnjem letu pozitivno odraža z vzpostavitvijo nove letalske povezave Tel Aviv - Ljubljana prevoznika Israir Airlines.

Nova redna letalska linija med Kijevim in Ljubljano

Letalo
sreda, 12. februar 2020

Iz letališča Fraport so nam sporočili, da je ukrajinski letalski prevoznik Windrose najavil redno letalsko linijo med Kijevim in Ljubljano. Leti so že na voljo za booking v rezervacijskem sistemu.

STO dobila novo vodjo predstavništva v Avstriji

Zana Marijan
ponedeljek, 27. januar 2020

Na mesto vodje predstavništva Slovenske turistične organizacije (STO) v Avstriji je bila imenovana Žana Marijan, ki s 1. februarjem začenja svoj štiriletni mandat na Dunaju. Jan Ciglenečki, ki je predstavništvo STO vodil od leta 1998, slovenski turizem pa na Dunaju predstavljal že od leta 1994, s koncem letošnjega januarja odhaja v pokoj.

Nomago uvedel prvo redno povezavo z zagrebškim letališčem

nomago
petek, 17. januar 2020

Nomago nadaljuje s širitvijo mednarodne mreže Nomago InterCity in uvaja prvo redno ter direktno avtobusno linijo, ki bo potnike iz Ljubljane in Novega mesta dnevno povezovala z letališčem v Zagrebu.

Air France bo s 1. januarjem 2020 proaktivno nadomestil 100 % emisij CO2 na vseh notranjih letih

letalo.jpg
ponedeljek, 6. januar 2020

Letalska družba Air France si že vrsto let prizadeva zmanjšati okoljski odtis in stremi k okoljsko odgovornemu delovanju na številnih področjih - posodabljanje letalske flote, ekološko letenje, zmanjšanje teže opreme na letalu, recikliranje odpadkov, odprava plastike za enkratno uporabo in še več. S 1. januarjem 2020 bo Air France postala ena prvih letalskih družb, ki bo proaktivno nadomestila 100 % emisij CO2, nastalih na notranjih letih.

Otvoritev pohodniške sezone Alpe Adria Trail 2019 – povabilo na pohod

alpe_adria_trail.jpg
torek, 14. maj 2019

Pohodniška sezona na poti Alpe Adria Trail se vsako leto uradno otvori z organiziranim pohodom in ta bo letos 18. maja na Avstrijskem Koroškem v Milštatskih Alpah od Sommeregger Hütte do Lammersdorfer Hütte.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije