Skok v tujino

Nazaj na rubriko Skok v tujino
naslovna.JPG

Doživetja ob Bodenskem jezeru

Datum: torek, 25. september, 2012

Mesec september se je izkazal, kot idealen čas za nekaj dnevni izlet na Bodensko jezero, tretje največje jezero v Evropi, ki leži na Renu in meji na tri države: Avstrijo, Švico in Nemčijo, ter na svojem obrežju in  okolici nudi bogato turistično ponudbo.  Seveda je obisk jezera in  njegovih a(tra)ktivnosti primeren v vseh letnih časih, mi pa smo se tokrat podali po poteh Unescove svetovne dediščine.

Marktstätte.jpgulice KonstanzaZa odlično izhodišče spoznavanja okolice se je izkazalo mestece Konstanz  , ki je po številu prebivalcev najbližje našemu Celju. Mesto je zelo staro in lepo ohranjeno. Sprehod po starem mestnem jedru  bo  s svojo katedralo, mestno hišo ter mnogimi zanimivimi umetninami navdušil tako ljubitelje zgodovine in arhitekture, kot vse tiste, ki so jim stara mestna središča ljuba zgolj zaradi potepanja po ozkih ulicah ter ležernega posedanja pred prijetnimi lokali in opazovanja mimoidočih. Med raziskovanjem naletite na  male trgovine, obvezen pa obisk galerije Il punto, katero že skoraj tri desetletja vodita zakonca Stragapede-Didra. Dela umetnika Enza, Italjana, katerega je ljubezen do domačinke Ursule pripeljala v Konstanz,  so postavljena  na mnogih točkah po mestu, med drugim tudi na otoku Reichenau – prvi izmed treh Unescovih  dediščin, ki smo jo obiskali. Do otoka se lahko popeljete po cca. 5 km dolgi urejeni kolesarski progi, katera vzporedno s cesto povezuje otok s celino.

Mende__MG_0291 Reichenau Sommer Salate.jpgZelenjavni nasadi»Zelenjavni otok« Reichenau

Otok Reichenau, ki je pod Unescovo zaščito od leta 2000, zasluženo nosi ime tudi »zelenjavni otok«. Na otoku so namreč skoraj vse zelene površine namenjene pridelavi zelenjave, s profesionalno pridelavo pa se ukvarja kar 100 družin. Tu na urejenih in prostranih površinah najdete lično posajena polja različne solate, pora, koromača, brokolija, v rastlinjakih se bohotijo paradižniki, na pobočjih bogate trte, na otoku pa uspeva tudi več deset različnih zelišč.  Ob prijetnem sprehodu po otoku smo opazili tudi zanimivo  tržno dejavnost – samopostrežno tržnico, brez blagajnika!  Pridelek, katerega je pri hiši preveč, posamezniki postavijo na tržno mizo pred svoj dom, označijo cene in za plačilo postavijo le lonček ali škatlico. Prav tako si na poljih cvetja lahko naberete svoj šopek. Kupci si postrežejo sami, s kulturo plačila pa ponudniki nimajo težav, saj se lončki pridno polnijo ….

najstarejsa_hisa.JPGNajstarejša hiša na otoku Reichenau

Kljub  vsemu naštetemu pa si Unescove zaščite otok ni prislužil s pridelavo zelenjave ampak na račun treh, izmed nekdaj dvajsetih, izredno ohranjenih cerkva ter pomembnega benediktinskega samostana, ustanovljenega leta 724, ki je veljal za enega izmed največjih intelektualnih centrov zahodnega sveta. V samostanskem muzeju so  med drugim na ogled čudoviti rokopisi in zlatarske umetnine.  Cerkev Sv. Jurija iz 9. Stoletja velja za  edino tako ohranjeno cerkev Romanskega sloga, severno od Alp. Na ogled sta še cerkev sv. Petra in Pavla ter cerkev sv. Marije in Marka. Prav tako je dobro ohranjen celotni stari del z več kot 1000 let staro (najstarejšo) hišo ter  800 let staro Lipo. Resnično vredno ogleda!

kolisca.JPGObnovljeno koliščarsko naselje

Skok v čas koliščarjev

Iz mesta Konstanz se z eno izmed turističnih ladij lahko popeljete na ogled druge Unescove dediščine pravo koliščarsko vas Pfahlbauten, katero so začeli graditi v letu 1922, torej že nekaj let po prvi najdbi (1919) in jo redno obnavljajo ter dopolnjujejo še danes. Trenutno vas premore 18 hiš, ki prikazujejo koliščarje in njihovo življenje ob Bodenskem jezeru skozi različna obdobja, vse od 6.000 let pred našim štetjem, do Keltske dobe.  Celoten kompleks in vse replike so izdelane ročno, s postopki in orodji, ki so jih predvidoma uporabljali koliščarji. Najbolj zanimiv del vodene predstavitve je bil vsekakor spoznavanje tehnik izdelave in uporabe orodja in orožja iz kamenja, lesa in kosti. Zanimivo,  kako preproste in učinkovite rešitve so našli že pred davnimi časi, ter da so se osnovne oblike orožja, orodja in bivanja obdržale še do danes.

italijanski_vrt.JPGItalijanski vrt

Mainau - otok cvetja

Ladja  vas naprej popelje do največjega evropskega otoka cvetja, ki leži na severozahodnem delu Bodenskega jezera – Mainau, lahko pa se do tja pripeljete tudi direktno iz Konstanza, saj je otok s celino povezan z umetnim nasipom. Ljubitelji raznovrstnega cvetja, drevja in naravnih lepot boste zagotovo prišli na svoj račun ob obisku otoka, katerega letno obišče  približno 1.250.000 obiskovalcev. V kolikor ga obiščete junija lahko sodelujete v izboru najlepše vrtnice, mi pa smo oddali svoj glas za najlepšo dalijo. Če vas pot zanese tja spomladi, si boste lahko ogledali približno pol milijona tulipanov, v vsakem letnem času pa vas pričakata atraktivni hiša metuljev in hiša palm.

Utrznica.JPGTržnica med stenami samostanskega poslopjanescova dediščina tretjič

Našo pot smo preko Švice nadaljevali do zadnje Unescove dediščine – samostana Maulbronn (1147), ki velja za najbolj ohranjen srednjeveški, nekdaj samooskrbni, cisteirjanski samostanski kompleks.  V kolikor se mudite v Stuttgartu ali okolici je obisk samostana skoraj obvezen, saj je iz mesta oddaljen le 45 km. Zgodovina samostana je izredno razgibana in pestra, atraktiven je že sam ogled kompleksa z ohranjenim obzidjem, za tisti čas sodobno vodovodno napeljavo ter ostalimi objekti, med katerimi so najbolj zanimivi kovačnica, mlin s pekarno, lekarna ter velika shramba. Cisterijanski samostan se je obdržal dobrih 400 let, po reformaciji pa je bil tu ustanovljen evangeličanski internat, kjer so se izobraževali kar trije Nobelovi nagrajenci. Med najbolj znanimi Herman Hesse, ki je poleg svojih literarnih dosežkih poznan tudi po tem, da je iz internata pobegnil že po šestih mesecih. Trenutno je v prostorih še vedno evangeličanska srednja šola z internatom, obiskujejo pa jo lahko le najuspešnejši učenci.

Vsako leto v Maulbronnu potekajo tudi priznane in dobro obiskane tržnice, v jesenskem času smo ujeli tržnico zelišč in domačih jesenskih dobrot, decembra lahko obiščete bogato božično-novoletno tržnico, najbolj poznana pa je velikonočna saj jo, na račun več tisoč evrov vrednih velikonočnih jajc, obišče tudi preko 5.000 ljudi.

 

Pripravila: Barbara Boh

Foto: Internationalen Bodensee Tourismus GmbH in arhiv AA-Press
 

Nazaj na rubriko Skok v tujino

Najnovejše v tej rubriki

Nomago uvedel prvo redno povezavo z zagrebškim letališčem

nomago
petek, 17. januar 2020

Nomago nadaljuje s širitvijo mednarodne mreže Nomago InterCity in uvaja prvo redno ter direktno avtobusno linijo, ki bo potnike iz Ljubljane in Novega mesta dnevno povezovala z letališčem v Zagrebu.

Air France bo s 1. januarjem 2020 proaktivno nadomestil 100 % emisij CO2 na vseh notranjih letih

letalo.jpg
ponedeljek, 6. januar 2020

Letalska družba Air France si že vrsto let prizadeva zmanjšati okoljski odtis in stremi k okoljsko odgovornemu delovanju na številnih področjih - posodabljanje letalske flote, ekološko letenje, zmanjšanje teže opreme na letalu, recikliranje odpadkov, odprava plastike za enkratno uporabo in še več. S 1. januarjem 2020 bo Air France postala ena prvih letalskih družb, ki bo proaktivno nadomestila 100 % emisij CO2, nastalih na notranjih letih.

Otvoritev pohodniške sezone Alpe Adria Trail 2019 – povabilo na pohod

alpe_adria_trail.jpg
torek, 14. maj 2019

Pohodniška sezona na poti Alpe Adria Trail se vsako leto uradno otvori z organiziranim pohodom in ta bo letos 18. maja na Avstrijskem Koroškem v Milštatskih Alpah od Sommeregger Hütte do Lammersdorfer Hütte.

Nova dnevna letalska povezava z Moskvo

ponedeljek, 12. november 2018

V okviru zimskega voznega reda je potnikom na voljo nova dnevna letalska povezava z Moskvo. Prevoznik Aeroflot se po petnajstih letih vrača na ljubljansko letališče z letalom Sukhoi Superjet 100. Prvo letalo je na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana pristalo 28. oktobra.

Kempinski Hotel Adriatic otvoril luksuzno plažo

plaza savudrija
torek, 26. junij 2018

Srbska družba MK Group je v petetklem tednu pripravila gala odprtje prenovljene plaže hotelskega letovišča Kempinski Adriatic v Savudriji, o katerem je umaški župan Vili Bassanese izjavil, da je to najrazkošnejše in najlepše urejeno kopališče v Istri. Luksuzna plaža ponuja pogled na lepote hrvaške, slovenske in italijanske obale.

Bakar bike

Kolesarjenje
sreda, 23. maj 2018

V soboto, 26. maja 2018 bo potekal že 6. zaporedni rekreativni kolesarski dogodek pod imenom Bakar Bike, ki bo letos tudi turistično in poučno obarvan. Cilj tega dogodka je promovirati mesto Bakar kot »outdoor« destinacijo ter spoznavati udeležence kolesarjenja z lepotami narave in kulturno zgodovinsko dediščino.

Božična prestolnica ob Vrbskem jezeru: Celovec stavi na zgodovino, dobro vzdušje in družino

celovec_bozic.png
petek, 10. november 2017

30 zgodb najslavnejšega avstrijskega pisatelja pravljic Folkeja Tegetthofferja, najboljši pevski zbori na dvorišču Deželne hiše, »stari božič« na Stolnem trgu/Domplatz z obrtno umetnostjo in adventni cirkus v vzhodnem zalivu Vrbskega jezera skupaj s kombiniranimi vstopnicami za Minimundus in vožnjo z ladjo: dogajanje v Celovcu še nikoli ni bilo tako pestro, kot bo letos med 18. novembrom in božičem. Vse to pa si boste lahko priklicali v digitalni obliki z aplikacijo »City Guide Klagenfurt«.

Tomislav Bralić in Intrade bodo v Puli okronali svojo kariero

intrade
ponedeljek, 24. julij 2017

Tomislav Bralić in klapa Intrade obeležujejo že krepkih 32 let fantastične glasbene kariere in v tem času so osvojili že vse Arene, razen ene. Zadnja, najprestižnejša bo osvojena 4. avgusta v kultni pulski Areni, zato bo to še posebno velik in pomemben dogodek, ki bo obeležil njihovo dolgoletno kariero na prav poseben način.

Na avstrijskem Štajerskem bodo osredotočeni na družine

štajerska_logo
sreda, 7. december 2016

S posebno osredotočenostjo na družine in smučarski podmladek, številne množične mednarodne prireditve, kulinariko avstrijske Štajerske, ki se je povsem zapisala kakovosti v smučarskih kočah, in nadaljnje znatne investicije turističnih ponudnikov je avstrijska Štajerska kar najbolje pripravljena na prihajajočo zimsko sezono.

Mokrine vstopajo v novo smučarsko sezono

©EDWARD GROEGER_Kaernten Werbung_Nassfeld.jpg
ponedeljek, 28. november 2016

110 absolutno s snegom zagotovljenih kilometrov prog, najboljši v svojem razredu na podlagi različnih ocenjevalnih portalov in vedno med TOP 10 smučišči Avstrije… Kdor se torej odpravi v Mokrine, lahko veliko pričakuje. In bo kljub temu presenečen! Prva presenečenja 'Nice Surprises' namreč goste pričakujejo že ob uradnem začetku zimske sezone 7. decembra 2016.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije