Skok v tujino

Nazaj na rubriko Skok v tujino
dresden

Dresden – nemške Firence ob reki Labi

Datum: petek, 17. junij, 2016

Dresden, glavno mesto nemške zvezne dežele Saške v dolini reke Labe (Elbe) je eno izmed najlepših nemških mest, ki se lahko pohvali z več kot 800-letno zgodovino. Svoj vrhunec je Dresden dosegel v začetku 18. stoletja, ko so v mestu nastali najlepši arhitekturni spomeniki, zato se ga danes imenuje tudi »Firence ob Labi«.

V evropskem merilu je Dresden pomembno kulturno in umetniško mesto, za kar se mora mestece zahvaliti predvsem zbirateljskim strastem nekdanjih saških volilnih knezov in kraljev. Ena najpomembnejših znamenitosti mesta je baročni arhitekturni kompleks Zwinger, ki ga sestavljajo Gemäldegalerie z neprecenljivo zbirko slik vseh pomembnejših evropskih šol, dragocena zbirka porcelana, ki sodi med največje na svetu, številni paviljoni ter čudovite bogate dvorane.

Po obnovi Dresdna, ki je bila potrebna zaradi uničenja mesta v drugi svetovni vojni, danes staro mestno jedro ponovno žari kot nekoč, razkošna baročna kupola dresdenske cerkve Frauenkirche pa zaznamuje podobo mesta. Zakladnica saških knezov in kraljev ter zakladnica Grünes Gewolbe pa sta le dva od številnih impresivnih kulturnih zakladov, ki jih prestolnica Saške nudi svojim obiskovalcem. Seveda pa je mesto znano tudi po izjemni Semperjevi operni hiši (Semperoper) na Theaterplatzu, kjer »domuje« priznani nacionalni orkester Sächsische Staatskapelle Dresden.

Trendovska mestna četrt Äußere Neustadt pa je središče mlade, alternativne dresdenske scene, ki vabi s kopico priljubljenih barov, kavarn, restavracij, klubov, galerij, manjših gledališč in butičnih trgovinic. Dresden ima preko 50 muzejev in 30 manjših odrov, v mestu pa se odvijajo tudi številni priljubljeni glasbeni festivali (npr. Dresdner Musikfestspiele, Moritzburg Festival, Dixiland Festival ali pa Jazz dnevi Dresdna), ki se uvrščajo med vrhunce evropskih dogajanj. Potem pa so tu še kulturni vrhunci kot so denimo priljubljeni Filmski večeri na obrežju reke Labe, Dolga noč gledališč in muzejev, Mestni festival ali pa umetniški festival Elbhangfest. Saška metropola je tudi ena izmed najbolj zelenih prestolnic v Evropi – navdušuje s čudovito urejenimi zelenimi površinami (npr. baročnim parkom Großer Garten, travnatimi obrežnimi ravnicami Elbwiesen, gozdnim predelom Dresdner Heide ter številni gradovi z izjemnimi parki). Vinske gorice na okoliških gričevjih doline Labe pa čudovito zeleno podobo Dresdna le še dopolnjujejo – vino se prideluje celo v mestu samem, s tem pa velja Dresden za najbolj severno prestolnico, ki ima še ohranjeno tradicijo vinogradništva. Nenazadnje je Dresden tudi pomembna gospodarska in znanstveno-raziskovalna prestolnica, kjer imajo svoj sedež številna uspešna podjetja.

Nazaj na rubriko Skok v tujino

Najnovejše v tej rubriki

Na ljubljanskem letališču kot osmi redni prevoznik nazaj easyJet

Letalo
ponedeljek, 3. avgust 2020

Po prekinitvi letenja zaradi epidemije virusa Covid-19 se je na Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana po več kot štirih mesecih vrnil priljubljeni nizkostroškovnik easyJet. Pred kratkim je obnovil lete v Berlin, danes pa bo opravil prvi let na londonsko letališče Gatwick.

Zopet direktna železniška povezava med Prago, Bratislavo in Ljubljano

Vlak
sreda, 1. julij 2020

Po dolgih letih so Češka, Slovaška in Slovenija zopet direktno povezane z vlakom. Podjetje RegioJet v sodelovanju s Slovenskimi železnicami s 30. junijem začenja z redno linijo, katera povezuje Prago in Bratislavo z Ljubljano.

Z ljubljanskega letališča kmalu tudi v Madrid, Kijev in Tel Aviv

letalo.jpg
četrtek, 12. marec 2020

V poletnem voznem redu, ki bo v letalskem prometu v veljavo stopil 29. marca, se na ljubljanskem letališču obeta kar nekaj novosti. Obstoječim 12 rednim prevoznikom se bo pridružilo pet novih – British Airways z leti na londonski Heathrow, Finnair v Helsinke, Israir Airlines v Tel Aviv, Windrose v Kijev in Iberia v Madrid.

Nova letalska linija iz Ljubljane v Luton

Letalo
torek, 3. marec 2020

Nizkocenovni prevoznik Easyjet bo po novem z ljubljanskega letel še na tretje londonsko letališče – po Stanstedu in Gatwicku še na Luton.

Nova letalska povezava Tel Aviv - Ljubljana

letalo.jpg
četrtek, 20. februar 2020

Slovenski turizem se je v tem tednu uspešno predstavil poslovni in splošni izraelski javnosti na sejmu IMTM v Tel Avivu. Slovenija je na tem trgu prepoznavna in vse bolj zaželena turistična destinacija, kar se v letošnjem letu pozitivno odraža z vzpostavitvijo nove letalske povezave Tel Aviv - Ljubljana prevoznika Israir Airlines.

Nova redna letalska linija med Kijevim in Ljubljano

Letalo
sreda, 12. februar 2020

Iz letališča Fraport so nam sporočili, da je ukrajinski letalski prevoznik Windrose najavil redno letalsko linijo med Kijevim in Ljubljano. Leti so že na voljo za booking v rezervacijskem sistemu.

STO dobila novo vodjo predstavništva v Avstriji

Zana Marijan
ponedeljek, 27. januar 2020

Na mesto vodje predstavništva Slovenske turistične organizacije (STO) v Avstriji je bila imenovana Žana Marijan, ki s 1. februarjem začenja svoj štiriletni mandat na Dunaju. Jan Ciglenečki, ki je predstavništvo STO vodil od leta 1998, slovenski turizem pa na Dunaju predstavljal že od leta 1994, s koncem letošnjega januarja odhaja v pokoj.

Nomago uvedel prvo redno povezavo z zagrebškim letališčem

nomago
petek, 17. januar 2020

Nomago nadaljuje s širitvijo mednarodne mreže Nomago InterCity in uvaja prvo redno ter direktno avtobusno linijo, ki bo potnike iz Ljubljane in Novega mesta dnevno povezovala z letališčem v Zagrebu.

Air France bo s 1. januarjem 2020 proaktivno nadomestil 100 % emisij CO2 na vseh notranjih letih

letalo.jpg
ponedeljek, 6. januar 2020

Letalska družba Air France si že vrsto let prizadeva zmanjšati okoljski odtis in stremi k okoljsko odgovornemu delovanju na številnih področjih - posodabljanje letalske flote, ekološko letenje, zmanjšanje teže opreme na letalu, recikliranje odpadkov, odprava plastike za enkratno uporabo in še več. S 1. januarjem 2020 bo Air France postala ena prvih letalskih družb, ki bo proaktivno nadomestila 100 % emisij CO2, nastalih na notranjih letih.

Otvoritev pohodniške sezone Alpe Adria Trail 2019 – povabilo na pohod

alpe_adria_trail.jpg
torek, 14. maj 2019

Pohodniška sezona na poti Alpe Adria Trail se vsako leto uradno otvori z organiziranim pohodom in ta bo letos 18. maja na Avstrijskem Koroškem v Milštatskih Alpah od Sommeregger Hütte do Lammersdorfer Hütte.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije