Skok v tujino

Nazaj na rubriko Skok v tujino
dresden

Dresden – nemške Firence ob reki Labi

Datum: petek, 17. junij, 2016

Dresden, glavno mesto nemške zvezne dežele Saške v dolini reke Labe (Elbe) je eno izmed najlepših nemških mest, ki se lahko pohvali z več kot 800-letno zgodovino. Svoj vrhunec je Dresden dosegel v začetku 18. stoletja, ko so v mestu nastali najlepši arhitekturni spomeniki, zato se ga danes imenuje tudi »Firence ob Labi«.

V evropskem merilu je Dresden pomembno kulturno in umetniško mesto, za kar se mora mestece zahvaliti predvsem zbirateljskim strastem nekdanjih saških volilnih knezov in kraljev. Ena najpomembnejših znamenitosti mesta je baročni arhitekturni kompleks Zwinger, ki ga sestavljajo Gemäldegalerie z neprecenljivo zbirko slik vseh pomembnejših evropskih šol, dragocena zbirka porcelana, ki sodi med največje na svetu, številni paviljoni ter čudovite bogate dvorane.

Po obnovi Dresdna, ki je bila potrebna zaradi uničenja mesta v drugi svetovni vojni, danes staro mestno jedro ponovno žari kot nekoč, razkošna baročna kupola dresdenske cerkve Frauenkirche pa zaznamuje podobo mesta. Zakladnica saških knezov in kraljev ter zakladnica Grünes Gewolbe pa sta le dva od številnih impresivnih kulturnih zakladov, ki jih prestolnica Saške nudi svojim obiskovalcem. Seveda pa je mesto znano tudi po izjemni Semperjevi operni hiši (Semperoper) na Theaterplatzu, kjer »domuje« priznani nacionalni orkester Sächsische Staatskapelle Dresden.

Trendovska mestna četrt Äußere Neustadt pa je središče mlade, alternativne dresdenske scene, ki vabi s kopico priljubljenih barov, kavarn, restavracij, klubov, galerij, manjših gledališč in butičnih trgovinic. Dresden ima preko 50 muzejev in 30 manjših odrov, v mestu pa se odvijajo tudi številni priljubljeni glasbeni festivali (npr. Dresdner Musikfestspiele, Moritzburg Festival, Dixiland Festival ali pa Jazz dnevi Dresdna), ki se uvrščajo med vrhunce evropskih dogajanj. Potem pa so tu še kulturni vrhunci kot so denimo priljubljeni Filmski večeri na obrežju reke Labe, Dolga noč gledališč in muzejev, Mestni festival ali pa umetniški festival Elbhangfest. Saška metropola je tudi ena izmed najbolj zelenih prestolnic v Evropi – navdušuje s čudovito urejenimi zelenimi površinami (npr. baročnim parkom Großer Garten, travnatimi obrežnimi ravnicami Elbwiesen, gozdnim predelom Dresdner Heide ter številni gradovi z izjemnimi parki). Vinske gorice na okoliških gričevjih doline Labe pa čudovito zeleno podobo Dresdna le še dopolnjujejo – vino se prideluje celo v mestu samem, s tem pa velja Dresden za najbolj severno prestolnico, ki ima še ohranjeno tradicijo vinogradništva. Nenazadnje je Dresden tudi pomembna gospodarska in znanstveno-raziskovalna prestolnica, kjer imajo svoj sedež številna uspešna podjetja.

Nazaj na rubriko Skok v tujino

Najnovejše v tej rubriki

Aeroflot ponovno z ljubljanskega letališča v Moskvo

Letalo
sreda, 17. februar 2021

Po skoraj letu dni premora letenja zaradi epidemije covid-19 se na ljubljansko letališče vrača ruski prevoznik Aeroflot. V Moskvo bo sprva letel enkrat tedensko, če bodo razmere to omogočale, pa napoveduje dodajanje frekvenc v poletnem voznem redu.

Gradnja potniškega terminala na brniškem letališču se bliža koncu

Letalo
četrtek, 4. februar 2021

Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana se zaključuje gradnja razširjenega potniškega terminala. 21 milijonov evrov vredna investicija teče skladno s terminskim planom. Do marca naj bi objekt dobil že končno podobo, sledila bodo testiranja in pridobivanje dovoljenj. Terminal bo tako nared sredi junija, prve potnike pa naj bi sprejel z julijem.

Mreža letalskih povezav zaradi epidemije močno okrnjena

Letalo
četrtek, 14. januar 2021

Z ljubljanskega letališča je trenutno mogoče neposredno poleteti v Frankfurt, Beograd in Istanbul. V zimskem voznem redu naj bi se vrnile še povezave v Pariz, London in Varšavo.

Kdaj in kam napovedani leti z Brnika

letalo.jpg
torek, 17. november 2020

Zaradi posledic epidemije virusa Covid-19 je letalski promet v Evropi in po svetu močno omejen. Datumi obnovitve letov in obseg letenja so v veliki meri odvisni od omejitev pri prehodih meja in drugih restriktivnih ukrepov v posameznih državah, pa tudi od okrevanja povpraševanja po letih.

V zimski sezoni z Brnika deset neposrednih letalskih povezav

Letalo
četrtek, 29. oktober 2020

Zaradi epidemije potniški letalski promet po Evropi že osmi mesec zapored beleži drastičen upad. Z Brnika bo v zimski sezoni po trenutnih napovedih deset letalskih povezav v devet evropskih držav ponujalo devet prevoznikov.

Osrednja turistična borza WTM letos na spletu

wtm_nagrade.jpg
torek, 27. oktober 2020

Ena največjih globalnih turističnih borz World Travel Market London bo v letošnjem letu potekala v virtualni obliki. Na voljo je še nekaj prostih mest za prijavo slovenskih turističnih ponudnikov.

Z Air France tudi pozimi vsak dan iz Ljubljane v francosko prestolnico

Letalo
petek, 2. oktober 2020

Pri Air France so pripravili zimski urnik letov, ki se lahko glede na negotove razmere v prihajajočih mesecih sicer še spremeni. Ljubljana ostaja dobro povezana s francosko prestolnico, saj bo letalski prevoznik tudi v začetku zimske sezone, od konca oktobra do januarja, obe glavni mesti povezoval enkrat dnevno.

Na ljubljanskem letališču kot osmi redni prevoznik nazaj easyJet

Letalo
ponedeljek, 3. avgust 2020

Po prekinitvi letenja zaradi epidemije virusa Covid-19 se je na Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana po več kot štirih mesecih vrnil priljubljeni nizkostroškovnik easyJet. Pred kratkim je obnovil lete v Berlin, danes pa bo opravil prvi let na londonsko letališče Gatwick.

Zopet direktna železniška povezava med Prago, Bratislavo in Ljubljano

Vlak
sreda, 1. julij 2020

Po dolgih letih so Češka, Slovaška in Slovenija zopet direktno povezane z vlakom. Podjetje RegioJet v sodelovanju s Slovenskimi železnicami s 30. junijem začenja z redno linijo, katera povezuje Prago in Bratislavo z Ljubljano.

Z ljubljanskega letališča kmalu tudi v Madrid, Kijev in Tel Aviv

letalo.jpg
četrtek, 12. marec 2020

V poletnem voznem redu, ki bo v letalskem prometu v veljavo stopil 29. marca, se na ljubljanskem letališču obeta kar nekaj novosti. Obstoječim 12 rednim prevoznikom se bo pridružilo pet novih – British Airways z leti na londonski Heathrow, Finnair v Helsinke, Israir Airlines v Tel Aviv, Windrose v Kijev in Iberia v Madrid.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije