Skok v tujino

Nazaj na rubriko Skok v tujino
dresden

Dresden – nemške Firence ob reki Labi

Datum: petek, 17. junij, 2016

Dresden, glavno mesto nemške zvezne dežele Saške v dolini reke Labe (Elbe) je eno izmed najlepših nemških mest, ki se lahko pohvali z več kot 800-letno zgodovino. Svoj vrhunec je Dresden dosegel v začetku 18. stoletja, ko so v mestu nastali najlepši arhitekturni spomeniki, zato se ga danes imenuje tudi »Firence ob Labi«.

V evropskem merilu je Dresden pomembno kulturno in umetniško mesto, za kar se mora mestece zahvaliti predvsem zbirateljskim strastem nekdanjih saških volilnih knezov in kraljev. Ena najpomembnejših znamenitosti mesta je baročni arhitekturni kompleks Zwinger, ki ga sestavljajo Gemäldegalerie z neprecenljivo zbirko slik vseh pomembnejših evropskih šol, dragocena zbirka porcelana, ki sodi med največje na svetu, številni paviljoni ter čudovite bogate dvorane.

Po obnovi Dresdna, ki je bila potrebna zaradi uničenja mesta v drugi svetovni vojni, danes staro mestno jedro ponovno žari kot nekoč, razkošna baročna kupola dresdenske cerkve Frauenkirche pa zaznamuje podobo mesta. Zakladnica saških knezov in kraljev ter zakladnica Grünes Gewolbe pa sta le dva od številnih impresivnih kulturnih zakladov, ki jih prestolnica Saške nudi svojim obiskovalcem. Seveda pa je mesto znano tudi po izjemni Semperjevi operni hiši (Semperoper) na Theaterplatzu, kjer »domuje« priznani nacionalni orkester Sächsische Staatskapelle Dresden.

Trendovska mestna četrt Äußere Neustadt pa je središče mlade, alternativne dresdenske scene, ki vabi s kopico priljubljenih barov, kavarn, restavracij, klubov, galerij, manjših gledališč in butičnih trgovinic. Dresden ima preko 50 muzejev in 30 manjših odrov, v mestu pa se odvijajo tudi številni priljubljeni glasbeni festivali (npr. Dresdner Musikfestspiele, Moritzburg Festival, Dixiland Festival ali pa Jazz dnevi Dresdna), ki se uvrščajo med vrhunce evropskih dogajanj. Potem pa so tu še kulturni vrhunci kot so denimo priljubljeni Filmski večeri na obrežju reke Labe, Dolga noč gledališč in muzejev, Mestni festival ali pa umetniški festival Elbhangfest. Saška metropola je tudi ena izmed najbolj zelenih prestolnic v Evropi – navdušuje s čudovito urejenimi zelenimi površinami (npr. baročnim parkom Großer Garten, travnatimi obrežnimi ravnicami Elbwiesen, gozdnim predelom Dresdner Heide ter številni gradovi z izjemnimi parki). Vinske gorice na okoliških gričevjih doline Labe pa čudovito zeleno podobo Dresdna le še dopolnjujejo – vino se prideluje celo v mestu samem, s tem pa velja Dresden za najbolj severno prestolnico, ki ima še ohranjeno tradicijo vinogradništva. Nenazadnje je Dresden tudi pomembna gospodarska in znanstveno-raziskovalna prestolnica, kjer imajo svoj sedež številna uspešna podjetja.

Nazaj na rubriko Skok v tujino

Najnovejše v tej rubriki

Otvoritev pohodniške sezone Alpe Adria Trail 2019 – povabilo na pohod

alpe_adria_trail.jpg
torek, 14. maj 2019

Pohodniška sezona na poti Alpe Adria Trail se vsako leto uradno otvori z organiziranim pohodom in ta bo letos 18. maja na Avstrijskem Koroškem v Milštatskih Alpah od Sommeregger Hütte do Lammersdorfer Hütte.

Nova dnevna letalska povezava z Moskvo

ponedeljek, 12. november 2018

V okviru zimskega voznega reda je potnikom na voljo nova dnevna letalska povezava z Moskvo. Prevoznik Aeroflot se po petnajstih letih vrača na ljubljansko letališče z letalom Sukhoi Superjet 100. Prvo letalo je na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana pristalo 28. oktobra.

Kempinski Hotel Adriatic otvoril luksuzno plažo

plaza savudrija
torek, 26. junij 2018

Srbska družba MK Group je v petetklem tednu pripravila gala odprtje prenovljene plaže hotelskega letovišča Kempinski Adriatic v Savudriji, o katerem je umaški župan Vili Bassanese izjavil, da je to najrazkošnejše in najlepše urejeno kopališče v Istri. Luksuzna plaža ponuja pogled na lepote hrvaške, slovenske in italijanske obale.

Bakar bike

Kolesarjenje
sreda, 23. maj 2018

V soboto, 26. maja 2018 bo potekal že 6. zaporedni rekreativni kolesarski dogodek pod imenom Bakar Bike, ki bo letos tudi turistično in poučno obarvan. Cilj tega dogodka je promovirati mesto Bakar kot »outdoor« destinacijo ter spoznavati udeležence kolesarjenja z lepotami narave in kulturno zgodovinsko dediščino.

Božična prestolnica ob Vrbskem jezeru: Celovec stavi na zgodovino, dobro vzdušje in družino

celovec_bozic.png
petek, 10. november 2017

30 zgodb najslavnejšega avstrijskega pisatelja pravljic Folkeja Tegetthofferja, najboljši pevski zbori na dvorišču Deželne hiše, »stari božič« na Stolnem trgu/Domplatz z obrtno umetnostjo in adventni cirkus v vzhodnem zalivu Vrbskega jezera skupaj s kombiniranimi vstopnicami za Minimundus in vožnjo z ladjo: dogajanje v Celovcu še nikoli ni bilo tako pestro, kot bo letos med 18. novembrom in božičem. Vse to pa si boste lahko priklicali v digitalni obliki z aplikacijo »City Guide Klagenfurt«.

Tomislav Bralić in Intrade bodo v Puli okronali svojo kariero

intrade
ponedeljek, 24. julij 2017

Tomislav Bralić in klapa Intrade obeležujejo že krepkih 32 let fantastične glasbene kariere in v tem času so osvojili že vse Arene, razen ene. Zadnja, najprestižnejša bo osvojena 4. avgusta v kultni pulski Areni, zato bo to še posebno velik in pomemben dogodek, ki bo obeležil njihovo dolgoletno kariero na prav poseben način.

Na avstrijskem Štajerskem bodo osredotočeni na družine

štajerska_logo
sreda, 7. december 2016

S posebno osredotočenostjo na družine in smučarski podmladek, številne množične mednarodne prireditve, kulinariko avstrijske Štajerske, ki se je povsem zapisala kakovosti v smučarskih kočah, in nadaljnje znatne investicije turističnih ponudnikov je avstrijska Štajerska kar najbolje pripravljena na prihajajočo zimsko sezono.

Mokrine vstopajo v novo smučarsko sezono

©EDWARD GROEGER_Kaernten Werbung_Nassfeld.jpg
ponedeljek, 28. november 2016

110 absolutno s snegom zagotovljenih kilometrov prog, najboljši v svojem razredu na podlagi različnih ocenjevalnih portalov in vedno med TOP 10 smučišči Avstrije… Kdor se torej odpravi v Mokrine, lahko veliko pričakuje. In bo kljub temu presenečen! Prva presenečenja 'Nice Surprises' namreč goste pričakujejo že ob uradnem začetku zimske sezone 7. decembra 2016.

Z lastnim butlerjem v gore – samo na smučišču Turracher Höhe

butler_turacher
petek, 21. oktober 2016

Na Turracher Höhe se lahko zanesete na zanesljivo zasneženost, popolno pripravljene široke proge in idilično naravo z jezerom v središču pogorja Nockberge, poleg tega pa še na veliko mero kakovosti storitev, saj vas čaka lastni smučarski butler!

Družinam prijazen smučarski program na smučišču Obertauern

Obertauern_Winter_27_2.jpg
petek, 14. oktober 2016

S privlačnim celovitim paketom 'Bobbyjeva snežna pustolovščina' (Bobby's Schneeabenteuer') bo smučarskemu naraščaju na igriv in uspešen način predstavljeno smučanje in deskanje - in sicer pod karseda ugodnimi in družinam prijaznimi pogoji.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije