Skok v tujino

Nazaj na rubriko Skok v tujino
mediterran_croatia_istra_rovinjxx.jpg

Hrvaška vabi!

Datum: četrtek, 31. maj, 2012

V tem trenutku bi raje kot v Ljubljani sedeli nekje na terasi s pogledom na morje. Ker to ne gre, so člani radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« morsko vzdušje v radijskih oglašanjih pričarali z gosti pred mikrofonom. Z njimi so obiskali prijetne, vabljive in zanimive turistične destinacije sosednje Hrvaške. Se pravi države, kjer Slovenci še vedno v največjem številu preživljamo dopustniške dni.

Na Hrvaškem več nočitev slovenskih gostov

Prvomajski prazniki so tradicionalni prvi vrhunec toplega dela sezone. To, kot pravijo v slovenskem predstavništvu Hrvaške turistične skupnosti, potrjujejo tudi statistični podatki. »Zelo smo zadovoljni. Med prvomajskimi prazniki nas je obiskalo okrog 70.000 slovenskih gostov. V Istri smo zabeležili 30 odstotkov več nočitev Slovencev kot v enakem lanskem obdobju. Kar polovica vseh gostov je bila Slovencev,« je povedal Goran Blažić, direktor predstavništva Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji. Dodal je še, da so lani zabeležili več kot milijon nočitev slovenskih gostov in da letos želijo to ponoviti. Tudi zato so v številnih hotelih poskrbeli za prenovo, za popestritev že obstoječe ponudbe in za številne dogodke. To ne velja zgolj in samo za hotele, temveč tudi za kampe. Kar tretjina slovenskih gostov na Hrvaškem namreč prisega na kampiranje in za slednje so se odločili že v tej t. i. predsezoni. Sicer pa je, po besedah Blažića, Slovencem Istra najbližja. Predvsem radi jo obiskujemo v tednih pred glavno sezono. Julija in avgusta je nato dobro obiskana Dalmacija, vse bolj pa tudi kontinentalni del sosednje države ter z njim večina od osmih nacionalnih parkov, denimo slapovi Krke, Plitvička jezera, severni Velebit, Kornati, Brioni, Mljet ...

Za slovenske goste, zaradi bližine lahko tudi enodnevne, je nabolj zanimivo izobilje prireditev v Istri in Kvarnerju.

Izobilje prireditev

Potem ko so številni športni, kulturni in zabavni dogodki popestrili dogajanje v prvomajskih dneh, teh ne bo manjkalo niti v naslednjih tednih in mesecih. Za slovenske goste, zaradi bližine lahko tudi enodnevne, je nabolj zanimivo izobilje prireditev v Istri in Kvarnerju. »1. junija bo na mandraču v Novigradu potekal Gnam fešt, 3. večer novigradske kapešante, v Umagu bodo gostili Adria music conference, od Umaga do Pule pa bo 2. in 3. junija potekala tudi 64. istrska regata. V prvih junijski dneh bo v Umagu potekala tudi mednarodna pasja razstava, Brtonigla pa bo 23. junija prizorišče 28. festivala istrske Malvazije,« je samo nekaj dogodkov v Istri izpostavila Tanja Vidmar Petković iz slovenskega predstavništva Hrvaške turistične skupnosti. V Kvarner denimo velja povabiti vse ljubitelje avtomobilizma na eno od 12 tekmovanj evropskega prvenstva rally-ja, kulturne navdušence na prvi, junijski del Festivala Kvarner, v Dubrovnik pa na vikend jazz festival s svetovnimi jazz zvezdami. Seveda pa ne gre pozabiti tudi na vse drugo, kar »začini« izlet, krajše počitnice ali glavni dopust. Zagotovo je to med drugim tudi gastronomska ponudba, v kateri ni mogoče zgrešiti domačega pršuta, tartufov, oljčnega olja, ovčjega sira, vina, morskih dobrot ...

Podrobnosti najdete tukaj!

V Istri je v zadnjem času največ povpraševanja po Zeleni in Plavi laguni, med zelo obiskanimi je Krk, zanimiv pa je tudi Split, saj se lahko do njega vsako soboto namesto z avtom popeljemo z letalom.

Na Hrvaškem se dobro počutimo

Kot potrjuje statistika je Hrvaška med slovenskimi turisti še vedno zelo priljubljena, saj jih večina v svojih dopustniških dneh še vedno mahne čez hrvaško mejo. Kot ugotavljajo v turistični agenciji Kompas, Hrvaško slovenski gostje še vedno radi obiskujemo. Tudi zato, ker se v njej počutimo domače. To je le nekaj razlogov, zakaj je Kompasova ponudba hrvaških destinacij tako obsežna. V Istri je v zadnjem času največ povpraševanja po Zeleni in Plavi laguni, kjer je veliko zelenja, urejeni hoteli, številne aktivnosti. Med zelo obiskanimi je Krk in tamkajšnji Hotel Park v Punatu, pa Crikvenica in južneje v Dalmaciji Šibenik, kjer ima Kompas vsako poletje organiziran tudi Kompasov družinski klub. Zanimiv je tudi Split, saj se lahko do njega vsako soboto namesto z avtom popeljemo z letalom. Poleg tega pa je Split odlično izhodišče za bližnje otoke: Brač, Hvar, Korčula, Lastovo. Obisk pa si zasluži tudi ena najbolj mondenih evropskih destinacij, to je Dubrovnik z bogato zgodovino. Za romantike je nasproti Dubrovnika še otok Koločep, ki nudi številne užitke v neokrnjeni naravi.

Na www.kompas.si si poiščite počitnice po svoji meri! 

 

Pripravila:

Tina HUREMOVIČ

Nazaj na rubriko Skok v tujino

Najnovejše v tej rubriki

STO dobila novo vodjo predstavništva v Avstriji

Zana Marijan
ponedeljek, 27. januar 2020

Na mesto vodje predstavništva Slovenske turistične organizacije (STO) v Avstriji je bila imenovana Žana Marijan, ki s 1. februarjem začenja svoj štiriletni mandat na Dunaju. Jan Ciglenečki, ki je predstavništvo STO vodil od leta 1998, slovenski turizem pa na Dunaju predstavljal že od leta 1994, s koncem letošnjega januarja odhaja v pokoj.

Nomago uvedel prvo redno povezavo z zagrebškim letališčem

nomago
petek, 17. januar 2020

Nomago nadaljuje s širitvijo mednarodne mreže Nomago InterCity in uvaja prvo redno ter direktno avtobusno linijo, ki bo potnike iz Ljubljane in Novega mesta dnevno povezovala z letališčem v Zagrebu.

Air France bo s 1. januarjem 2020 proaktivno nadomestil 100 % emisij CO2 na vseh notranjih letih

letalo.jpg
ponedeljek, 6. januar 2020

Letalska družba Air France si že vrsto let prizadeva zmanjšati okoljski odtis in stremi k okoljsko odgovornemu delovanju na številnih področjih - posodabljanje letalske flote, ekološko letenje, zmanjšanje teže opreme na letalu, recikliranje odpadkov, odprava plastike za enkratno uporabo in še več. S 1. januarjem 2020 bo Air France postala ena prvih letalskih družb, ki bo proaktivno nadomestila 100 % emisij CO2, nastalih na notranjih letih.

Otvoritev pohodniške sezone Alpe Adria Trail 2019 – povabilo na pohod

alpe_adria_trail.jpg
torek, 14. maj 2019

Pohodniška sezona na poti Alpe Adria Trail se vsako leto uradno otvori z organiziranim pohodom in ta bo letos 18. maja na Avstrijskem Koroškem v Milštatskih Alpah od Sommeregger Hütte do Lammersdorfer Hütte.

Nova dnevna letalska povezava z Moskvo

ponedeljek, 12. november 2018

V okviru zimskega voznega reda je potnikom na voljo nova dnevna letalska povezava z Moskvo. Prevoznik Aeroflot se po petnajstih letih vrača na ljubljansko letališče z letalom Sukhoi Superjet 100. Prvo letalo je na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana pristalo 28. oktobra.

Kempinski Hotel Adriatic otvoril luksuzno plažo

plaza savudrija
torek, 26. junij 2018

Srbska družba MK Group je v petetklem tednu pripravila gala odprtje prenovljene plaže hotelskega letovišča Kempinski Adriatic v Savudriji, o katerem je umaški župan Vili Bassanese izjavil, da je to najrazkošnejše in najlepše urejeno kopališče v Istri. Luksuzna plaža ponuja pogled na lepote hrvaške, slovenske in italijanske obale.

Bakar bike

Kolesarjenje
sreda, 23. maj 2018

V soboto, 26. maja 2018 bo potekal že 6. zaporedni rekreativni kolesarski dogodek pod imenom Bakar Bike, ki bo letos tudi turistično in poučno obarvan. Cilj tega dogodka je promovirati mesto Bakar kot »outdoor« destinacijo ter spoznavati udeležence kolesarjenja z lepotami narave in kulturno zgodovinsko dediščino.

Božična prestolnica ob Vrbskem jezeru: Celovec stavi na zgodovino, dobro vzdušje in družino

celovec_bozic.png
petek, 10. november 2017

30 zgodb najslavnejšega avstrijskega pisatelja pravljic Folkeja Tegetthofferja, najboljši pevski zbori na dvorišču Deželne hiše, »stari božič« na Stolnem trgu/Domplatz z obrtno umetnostjo in adventni cirkus v vzhodnem zalivu Vrbskega jezera skupaj s kombiniranimi vstopnicami za Minimundus in vožnjo z ladjo: dogajanje v Celovcu še nikoli ni bilo tako pestro, kot bo letos med 18. novembrom in božičem. Vse to pa si boste lahko priklicali v digitalni obliki z aplikacijo »City Guide Klagenfurt«.

Tomislav Bralić in Intrade bodo v Puli okronali svojo kariero

intrade
ponedeljek, 24. julij 2017

Tomislav Bralić in klapa Intrade obeležujejo že krepkih 32 let fantastične glasbene kariere in v tem času so osvojili že vse Arene, razen ene. Zadnja, najprestižnejša bo osvojena 4. avgusta v kultni pulski Areni, zato bo to še posebno velik in pomemben dogodek, ki bo obeležil njihovo dolgoletno kariero na prav poseben način.

Na avstrijskem Štajerskem bodo osredotočeni na družine

štajerska_logo
sreda, 7. december 2016

S posebno osredotočenostjo na družine in smučarski podmladek, številne množične mednarodne prireditve, kulinariko avstrijske Štajerske, ki se je povsem zapisala kakovosti v smučarskih kočah, in nadaljnje znatne investicije turističnih ponudnikov je avstrijska Štajerska kar najbolje pripravljena na prihajajočo zimsko sezono.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije