Skok v tujino

Nazaj na rubriko Skok v tujino
štajerska_logo

Kulturni užitek v zelenem

Datum: sreda, 6. april, 2016

Od maja do septembra 2016 se bodo štajerske planine, vinogradi, parkirišča in idilična notranja dvorišča spremenila v nenavadna kulturna prizorišča.

Cirkus in gledališče na cesti, glasbene mojstrovine v zelenem okolju UNESCOve svetovne kulturne dediščine ali rokodelski tečaji na zgodovinskih vrtovih – poleti avstrijska Štajerska vse ljubitelje kulture vabi v naravo in na prav posebna mesta za zbiranje nenavadnih vtisov. Kako raznolika je lahko kultura v zelenem, kažejo tri izbrane prireditve.

Dvojni užitek: Izbrana kultura in kulinarika

Uvod v kulturni užitek v zelenem predstavlja Kulinarična kulturna pomlad v Riegersburgu od 5. do 8. maja 2016. Ta ekstravagantna vrsta prireditev predstavlja raznolik kulturni in kulinarični program, kjer se bo za vsak okus nekaj našlo. Namig: cirkuška delavnica in zvoki pianina v čokoladnem gledališču pri Zotterju, zajtrk ob sončnem vzhodu v paviljonu v vinogradu vinogradniškega posestva Eibel ali piknik v vinogradu pod dvorcem Kapfenstein. In še veliko več. Vse informacije in datume tukaj. 

 

Poulična umetnost in lutkovno gledališče

Ko bo v času od 29. julija do 6. avgusta na avstrijskem Štajerskem na poti vsakoletni mednarodni poulični festival 'La Strada', se bodo mesta Gradec, Stainz, Weiz in Leibnitz spremenila v oder poulične umetnosti, lutkovnega gledališča, novega cirkusa in družbene umetnosti. 'La strada' obljublja čarobno srečanje z umetniki iz celega sveta in plešoče, pojoče in smejoče ulice, na katerih bodo artisti letali po zraku in glasbeniki skrbeli za sproščeno razpoloženje. Namig: Rara Woulib – 'Bizangos'. V okviru te prireditve se bo občinstvo 31. julija in 1. avgusta 2016 v objemu mraka in v spremstvu sanjskih podob podalo na sprehod skozi Gradec do skritih mest. Vse informacije in datume najdete tukaj.

 

Štajerski festival

Ljubitelji klasične glasbe jo bodo to poletje v času od 24. junija do 24. julija 2016 doživeli na štajerskem festivalu styriarte. Glasbeni festival je bil osnovan leta 1985 v spomin na svetovno znanega dirigenta Nikolausa Harnoncourta (1929 - 2016) in od takrat vsako leto poteka v Gradcu na zgodovinskih mestih, v znamenitih dvoranah ter na posebnih mestih avstrijske Štajerske. V duhu mota 'Viva la libertà!' bodo ljubitelji starih mojstrov kot Bach, Beethoven, Mozart in Haydn kot tudi sodobnih del v glasbi lahko uživali tudi v zelenem: na pikniku v grajskem parku Eggenberg, v Muzeju na prostem v Stübingu ali na otvoritvi festivala styriarte v graškem mestnem parku.  

1. in 2. julija bo potekalo presenetljivo glasbeno srečanje in sezona ob jezeru od planine Teichalm do glasbenega pohoda na Hochlantsch. Vse informacije in datume najdete na: www.styriarte.com

  

Kultura na prostem

V Muzeju na prostem Stübing bo v času od marca do oktobra mogoče interaktivno doživeti avstrijsko preteklost in dobiti podrobne vpoglede v svet nekoč. Kdor bi želel sam priskočiti na pomoč: na tečajih z obvezno prijavo se boste učili tradicionalnih rokodelskih veščin kot predenje, šivanje čevljev, vezanje košar iz šibja ali pečenje kruha. Leto 2016 bo povsem v znamenju novo odprtega gostišča Zum Göller in podeželske kulture prehranjevanja. Razstava na muzejskem prizorišču bo z aktivnimi postajami postregla z dragocenimi kuharskimi tradicijami, možnostmi kuhanja in proizvodi posameznih zveznih dežel.

7. avgusta bodo glasbeniki med 13. in 17. uro skupaj s G´sang & Klang v Muzeju na prostem poskrbeli za prijetne zvoke. Vse informacije in prireditve na: www.stuebing.at

 

 

 

Nazaj na rubriko Skok v tujino

Najnovejše v tej rubriki

Aeroflot ponovno z ljubljanskega letališča v Moskvo

Letalo
sreda, 17. februar 2021

Po skoraj letu dni premora letenja zaradi epidemije covid-19 se na ljubljansko letališče vrača ruski prevoznik Aeroflot. V Moskvo bo sprva letel enkrat tedensko, če bodo razmere to omogočale, pa napoveduje dodajanje frekvenc v poletnem voznem redu.

Gradnja potniškega terminala na brniškem letališču se bliža koncu

Letalo
četrtek, 4. februar 2021

Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana se zaključuje gradnja razširjenega potniškega terminala. 21 milijonov evrov vredna investicija teče skladno s terminskim planom. Do marca naj bi objekt dobil že končno podobo, sledila bodo testiranja in pridobivanje dovoljenj. Terminal bo tako nared sredi junija, prve potnike pa naj bi sprejel z julijem.

Mreža letalskih povezav zaradi epidemije močno okrnjena

Letalo
četrtek, 14. januar 2021

Z ljubljanskega letališča je trenutno mogoče neposredno poleteti v Frankfurt, Beograd in Istanbul. V zimskem voznem redu naj bi se vrnile še povezave v Pariz, London in Varšavo.

Kdaj in kam napovedani leti z Brnika

letalo.jpg
torek, 17. november 2020

Zaradi posledic epidemije virusa Covid-19 je letalski promet v Evropi in po svetu močno omejen. Datumi obnovitve letov in obseg letenja so v veliki meri odvisni od omejitev pri prehodih meja in drugih restriktivnih ukrepov v posameznih državah, pa tudi od okrevanja povpraševanja po letih.

V zimski sezoni z Brnika deset neposrednih letalskih povezav

Letalo
četrtek, 29. oktober 2020

Zaradi epidemije potniški letalski promet po Evropi že osmi mesec zapored beleži drastičen upad. Z Brnika bo v zimski sezoni po trenutnih napovedih deset letalskih povezav v devet evropskih držav ponujalo devet prevoznikov.

Osrednja turistična borza WTM letos na spletu

wtm_nagrade.jpg
torek, 27. oktober 2020

Ena največjih globalnih turističnih borz World Travel Market London bo v letošnjem letu potekala v virtualni obliki. Na voljo je še nekaj prostih mest za prijavo slovenskih turističnih ponudnikov.

Z Air France tudi pozimi vsak dan iz Ljubljane v francosko prestolnico

Letalo
petek, 2. oktober 2020

Pri Air France so pripravili zimski urnik letov, ki se lahko glede na negotove razmere v prihajajočih mesecih sicer še spremeni. Ljubljana ostaja dobro povezana s francosko prestolnico, saj bo letalski prevoznik tudi v začetku zimske sezone, od konca oktobra do januarja, obe glavni mesti povezoval enkrat dnevno.

Na ljubljanskem letališču kot osmi redni prevoznik nazaj easyJet

Letalo
ponedeljek, 3. avgust 2020

Po prekinitvi letenja zaradi epidemije virusa Covid-19 se je na Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana po več kot štirih mesecih vrnil priljubljeni nizkostroškovnik easyJet. Pred kratkim je obnovil lete v Berlin, danes pa bo opravil prvi let na londonsko letališče Gatwick.

Zopet direktna železniška povezava med Prago, Bratislavo in Ljubljano

Vlak
sreda, 1. julij 2020

Po dolgih letih so Češka, Slovaška in Slovenija zopet direktno povezane z vlakom. Podjetje RegioJet v sodelovanju s Slovenskimi železnicami s 30. junijem začenja z redno linijo, katera povezuje Prago in Bratislavo z Ljubljano.

Z ljubljanskega letališča kmalu tudi v Madrid, Kijev in Tel Aviv

letalo.jpg
četrtek, 12. marec 2020

V poletnem voznem redu, ki bo v letalskem prometu v veljavo stopil 29. marca, se na ljubljanskem letališču obeta kar nekaj novosti. Obstoječim 12 rednim prevoznikom se bo pridružilo pet novih – British Airways z leti na londonski Heathrow, Finnair v Helsinke, Israir Airlines v Tel Aviv, Windrose v Kijev in Iberia v Madrid.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije