Skok v tujino

Nazaj na rubriko Skok v tujino
Leipzig

Leipzig in nagradna igra

Datum: petek, 24. junij, 2016

Le uro in pol vožnje od kraljevega Dresdna proti zahodu pa se nahaja t.i. »Mali nemški Pariz« oz. mesto Leipzig, kjer se bogata zgodovina največjega saškega mesta resnično izjemno dopolnjuje s sodobnim mestnim pridihom in kjer so umetniški užitki ter doživetja v naravi med seboj oddaljena le nekaj korakov.

Priljubljena saška metropola je v svoji več kot 1000-letni zgodovini pridobila že kar nekaj vzdevkov: mesto glasbe in kulture, mesto herojev ali pa mesto Mirne revolucije, s katero so prebivalci mesta leta 1989 »zanetili« padec Berlinskega zidu in ponovno združitev obeh Nemčij. Leipzig je danes dinamična gospodarska in sejemska metropola osrednje Nemčije, znano pa je predvsem kot rojstni kraj in mesto ustvarjanja številnih glasbenih genijev. Tu se je rodil znameniti Richard Wagner, Johann Sebastian Bach in Felix Mendelssohn Bartholdy pa sta v Leipzigu npr. napisala svoje danes svetovno znane glasbene mojstrovine. Leta 1409 je bila ustanovljena Univerza v Leipzigu, ki danes velja za drugo najstarejšo univerzo z neprekinjeno izobraževalno dejavnostjo v Nemčiji, v mestu pa je bila natisnjena tudi ena izmed prvih tiskanih knjig, in sicer leta 1481, kar je dalo polet knjižni dejavnosti.

Vsekakor si obiskovalci mesta, katerega nemško ime izhaja iz slovanskega imena za lipo, morajo ogledati staro mestno jedro, spomenik žrtvam v Napoleonovi bitki, Bachov muzej, cerkev Sv. Tomaža, kjer je pridigal nemški teolog in začetnik reformacije Martin Luther, Muzej vzhodnonemške tajne policije Stasi, najstarejši botanični vrt v Nemčiji ter eno izmed največjih predilnic bombaža v Evropi, v kateri danes domuje izredno popularni umetniško-kulturni center Spinnerei, ki velja za enega izmed glavnih razstavnih prostorov za sodobno umetnost v Evropi.

V Leipzigu pa se tudi ves čas nekaj dogaja. Med vrhunce prireditvenega koledarja vsekakor sodi Festival luči »Lichtfest«, s katerim mesto vsako leto 9. oktobra obeleži mirne demonstracije za svobodo in demokracijo iz leta 1989, v samo nekaj letih pa je postal en izmed vrhuncev letnega prireditvenega koledarja tudi festival »Klassik airleben«, festival klasične glasbe, ki ga organizira znamenita koncertna hiša Gewandhaus. Vsako leto se Leipzig spremeni tudi v darkersko modno pisto – takrat v mestu namreč poteka Wave-Gothik, največji festival darkerske scene na svetu s številnimi koncerti, opernimi predstavami, srednjeveškimi sejmi in razstavami, ki vsakokrat v mestece na sotočju rek Pleisse, Belega Elstra in Parthe privabijo več kot 20.000 obiskovalcev.

Karkoli si boste zaželeli – v Leipzigu boste vse imeli blizu: od priljubljenih kulturnih dogodkov za ljubitelje dobre glasbe in umetnosti, mirnih zelenih kotičkov, dobre kave, tradicionalne kulinarike in odličnih nakupovalnih možnosti do bogate ponudbe za aktivno preživljanje prostega časa in zabavnega ter raznolikega nočnega življenja. Odkrijte Leipzig! Mesto še nikoli ni bilo tako živahno!

 

NAGRADNA IGRA:

Z nekaj sreče na oddih v »Nemške Firence« vzdolž Labe!

Sodelujte v nagradni igri Nemške turistične organizacije in odgovorite na vprašanje: »Katera nemška zvezna dežela je prestolnica umetnosti in glasbenih vrhuncev?« Odgovor pošljite do vključno 30. junija 2016 na predstavništvo Nemške turistične organizacije (maja.horvat@germany.travel) in z nekaj sreče lahko prejmete dve nočitvi za dve osebi v hotelu Holiday Inn Dresden, ki je idealna izhodiščna točka za odkrivanje čudovitega nemškega baročnega mesteca in njegove veličastne arhitekture, gostom pa poleg izredno prijetnih nastanitev nudi tudi nepozabna kulinarična doživetja in wellness razvajanja ter odličen rekreacijski center Body&SoulTM.

 

Namig

 

 

Nazaj na rubriko Skok v tujino

Najnovejše v tej rubriki

Aeroflot ponovno z ljubljanskega letališča v Moskvo

Letalo
sreda, 17. februar 2021

Po skoraj letu dni premora letenja zaradi epidemije covid-19 se na ljubljansko letališče vrača ruski prevoznik Aeroflot. V Moskvo bo sprva letel enkrat tedensko, če bodo razmere to omogočale, pa napoveduje dodajanje frekvenc v poletnem voznem redu.

Gradnja potniškega terminala na brniškem letališču se bliža koncu

Letalo
četrtek, 4. februar 2021

Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana se zaključuje gradnja razširjenega potniškega terminala. 21 milijonov evrov vredna investicija teče skladno s terminskim planom. Do marca naj bi objekt dobil že končno podobo, sledila bodo testiranja in pridobivanje dovoljenj. Terminal bo tako nared sredi junija, prve potnike pa naj bi sprejel z julijem.

Mreža letalskih povezav zaradi epidemije močno okrnjena

Letalo
četrtek, 14. januar 2021

Z ljubljanskega letališča je trenutno mogoče neposredno poleteti v Frankfurt, Beograd in Istanbul. V zimskem voznem redu naj bi se vrnile še povezave v Pariz, London in Varšavo.

Kdaj in kam napovedani leti z Brnika

letalo.jpg
torek, 17. november 2020

Zaradi posledic epidemije virusa Covid-19 je letalski promet v Evropi in po svetu močno omejen. Datumi obnovitve letov in obseg letenja so v veliki meri odvisni od omejitev pri prehodih meja in drugih restriktivnih ukrepov v posameznih državah, pa tudi od okrevanja povpraševanja po letih.

V zimski sezoni z Brnika deset neposrednih letalskih povezav

Letalo
četrtek, 29. oktober 2020

Zaradi epidemije potniški letalski promet po Evropi že osmi mesec zapored beleži drastičen upad. Z Brnika bo v zimski sezoni po trenutnih napovedih deset letalskih povezav v devet evropskih držav ponujalo devet prevoznikov.

Osrednja turistična borza WTM letos na spletu

wtm_nagrade.jpg
torek, 27. oktober 2020

Ena največjih globalnih turističnih borz World Travel Market London bo v letošnjem letu potekala v virtualni obliki. Na voljo je še nekaj prostih mest za prijavo slovenskih turističnih ponudnikov.

Z Air France tudi pozimi vsak dan iz Ljubljane v francosko prestolnico

Letalo
petek, 2. oktober 2020

Pri Air France so pripravili zimski urnik letov, ki se lahko glede na negotove razmere v prihajajočih mesecih sicer še spremeni. Ljubljana ostaja dobro povezana s francosko prestolnico, saj bo letalski prevoznik tudi v začetku zimske sezone, od konca oktobra do januarja, obe glavni mesti povezoval enkrat dnevno.

Na ljubljanskem letališču kot osmi redni prevoznik nazaj easyJet

Letalo
ponedeljek, 3. avgust 2020

Po prekinitvi letenja zaradi epidemije virusa Covid-19 se je na Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana po več kot štirih mesecih vrnil priljubljeni nizkostroškovnik easyJet. Pred kratkim je obnovil lete v Berlin, danes pa bo opravil prvi let na londonsko letališče Gatwick.

Zopet direktna železniška povezava med Prago, Bratislavo in Ljubljano

Vlak
sreda, 1. julij 2020

Po dolgih letih so Češka, Slovaška in Slovenija zopet direktno povezane z vlakom. Podjetje RegioJet v sodelovanju s Slovenskimi železnicami s 30. junijem začenja z redno linijo, katera povezuje Prago in Bratislavo z Ljubljano.

Z ljubljanskega letališča kmalu tudi v Madrid, Kijev in Tel Aviv

letalo.jpg
četrtek, 12. marec 2020

V poletnem voznem redu, ki bo v letalskem prometu v veljavo stopil 29. marca, se na ljubljanskem letališču obeta kar nekaj novosti. Obstoječim 12 rednim prevoznikom se bo pridružilo pet novih – British Airways z leti na londonski Heathrow, Finnair v Helsinke, Israir Airlines v Tel Aviv, Windrose v Kijev in Iberia v Madrid.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije