Skok v tujino

Nazaj na rubriko Skok v tujino
Leipzig

Leipzig in nagradna igra

Datum: petek, 24. junij, 2016

Le uro in pol vožnje od kraljevega Dresdna proti zahodu pa se nahaja t.i. »Mali nemški Pariz« oz. mesto Leipzig, kjer se bogata zgodovina največjega saškega mesta resnično izjemno dopolnjuje s sodobnim mestnim pridihom in kjer so umetniški užitki ter doživetja v naravi med seboj oddaljena le nekaj korakov.

Priljubljena saška metropola je v svoji več kot 1000-letni zgodovini pridobila že kar nekaj vzdevkov: mesto glasbe in kulture, mesto herojev ali pa mesto Mirne revolucije, s katero so prebivalci mesta leta 1989 »zanetili« padec Berlinskega zidu in ponovno združitev obeh Nemčij. Leipzig je danes dinamična gospodarska in sejemska metropola osrednje Nemčije, znano pa je predvsem kot rojstni kraj in mesto ustvarjanja številnih glasbenih genijev. Tu se je rodil znameniti Richard Wagner, Johann Sebastian Bach in Felix Mendelssohn Bartholdy pa sta v Leipzigu npr. napisala svoje danes svetovno znane glasbene mojstrovine. Leta 1409 je bila ustanovljena Univerza v Leipzigu, ki danes velja za drugo najstarejšo univerzo z neprekinjeno izobraževalno dejavnostjo v Nemčiji, v mestu pa je bila natisnjena tudi ena izmed prvih tiskanih knjig, in sicer leta 1481, kar je dalo polet knjižni dejavnosti.

Vsekakor si obiskovalci mesta, katerega nemško ime izhaja iz slovanskega imena za lipo, morajo ogledati staro mestno jedro, spomenik žrtvam v Napoleonovi bitki, Bachov muzej, cerkev Sv. Tomaža, kjer je pridigal nemški teolog in začetnik reformacije Martin Luther, Muzej vzhodnonemške tajne policije Stasi, najstarejši botanični vrt v Nemčiji ter eno izmed največjih predilnic bombaža v Evropi, v kateri danes domuje izredno popularni umetniško-kulturni center Spinnerei, ki velja za enega izmed glavnih razstavnih prostorov za sodobno umetnost v Evropi.

V Leipzigu pa se tudi ves čas nekaj dogaja. Med vrhunce prireditvenega koledarja vsekakor sodi Festival luči »Lichtfest«, s katerim mesto vsako leto 9. oktobra obeleži mirne demonstracije za svobodo in demokracijo iz leta 1989, v samo nekaj letih pa je postal en izmed vrhuncev letnega prireditvenega koledarja tudi festival »Klassik airleben«, festival klasične glasbe, ki ga organizira znamenita koncertna hiša Gewandhaus. Vsako leto se Leipzig spremeni tudi v darkersko modno pisto – takrat v mestu namreč poteka Wave-Gothik, največji festival darkerske scene na svetu s številnimi koncerti, opernimi predstavami, srednjeveškimi sejmi in razstavami, ki vsakokrat v mestece na sotočju rek Pleisse, Belega Elstra in Parthe privabijo več kot 20.000 obiskovalcev.

Karkoli si boste zaželeli – v Leipzigu boste vse imeli blizu: od priljubljenih kulturnih dogodkov za ljubitelje dobre glasbe in umetnosti, mirnih zelenih kotičkov, dobre kave, tradicionalne kulinarike in odličnih nakupovalnih možnosti do bogate ponudbe za aktivno preživljanje prostega časa in zabavnega ter raznolikega nočnega življenja. Odkrijte Leipzig! Mesto še nikoli ni bilo tako živahno!

 

NAGRADNA IGRA:

Z nekaj sreče na oddih v »Nemške Firence« vzdolž Labe!

Sodelujte v nagradni igri Nemške turistične organizacije in odgovorite na vprašanje: »Katera nemška zvezna dežela je prestolnica umetnosti in glasbenih vrhuncev?« Odgovor pošljite do vključno 30. junija 2016 na predstavništvo Nemške turistične organizacije (maja.horvat@germany.travel) in z nekaj sreče lahko prejmete dve nočitvi za dve osebi v hotelu Holiday Inn Dresden, ki je idealna izhodiščna točka za odkrivanje čudovitega nemškega baročnega mesteca in njegove veličastne arhitekture, gostom pa poleg izredno prijetnih nastanitev nudi tudi nepozabna kulinarična doživetja in wellness razvajanja ter odličen rekreacijski center Body&SoulTM.

 

Namig

 

 

Nazaj na rubriko Skok v tujino

Najnovejše v tej rubriki

Otvoritev pohodniške sezone Alpe Adria Trail 2019 – povabilo na pohod

alpe_adria_trail.jpg
torek, 14. maj 2019

Pohodniška sezona na poti Alpe Adria Trail se vsako leto uradno otvori z organiziranim pohodom in ta bo letos 18. maja na Avstrijskem Koroškem v Milštatskih Alpah od Sommeregger Hütte do Lammersdorfer Hütte.

Nova dnevna letalska povezava z Moskvo

ponedeljek, 12. november 2018

V okviru zimskega voznega reda je potnikom na voljo nova dnevna letalska povezava z Moskvo. Prevoznik Aeroflot se po petnajstih letih vrača na ljubljansko letališče z letalom Sukhoi Superjet 100. Prvo letalo je na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana pristalo 28. oktobra.

Kempinski Hotel Adriatic otvoril luksuzno plažo

plaza savudrija
torek, 26. junij 2018

Srbska družba MK Group je v petetklem tednu pripravila gala odprtje prenovljene plaže hotelskega letovišča Kempinski Adriatic v Savudriji, o katerem je umaški župan Vili Bassanese izjavil, da je to najrazkošnejše in najlepše urejeno kopališče v Istri. Luksuzna plaža ponuja pogled na lepote hrvaške, slovenske in italijanske obale.

Bakar bike

Kolesarjenje
sreda, 23. maj 2018

V soboto, 26. maja 2018 bo potekal že 6. zaporedni rekreativni kolesarski dogodek pod imenom Bakar Bike, ki bo letos tudi turistično in poučno obarvan. Cilj tega dogodka je promovirati mesto Bakar kot »outdoor« destinacijo ter spoznavati udeležence kolesarjenja z lepotami narave in kulturno zgodovinsko dediščino.

Božična prestolnica ob Vrbskem jezeru: Celovec stavi na zgodovino, dobro vzdušje in družino

celovec_bozic.png
petek, 10. november 2017

30 zgodb najslavnejšega avstrijskega pisatelja pravljic Folkeja Tegetthofferja, najboljši pevski zbori na dvorišču Deželne hiše, »stari božič« na Stolnem trgu/Domplatz z obrtno umetnostjo in adventni cirkus v vzhodnem zalivu Vrbskega jezera skupaj s kombiniranimi vstopnicami za Minimundus in vožnjo z ladjo: dogajanje v Celovcu še nikoli ni bilo tako pestro, kot bo letos med 18. novembrom in božičem. Vse to pa si boste lahko priklicali v digitalni obliki z aplikacijo »City Guide Klagenfurt«.

Tomislav Bralić in Intrade bodo v Puli okronali svojo kariero

intrade
ponedeljek, 24. julij 2017

Tomislav Bralić in klapa Intrade obeležujejo že krepkih 32 let fantastične glasbene kariere in v tem času so osvojili že vse Arene, razen ene. Zadnja, najprestižnejša bo osvojena 4. avgusta v kultni pulski Areni, zato bo to še posebno velik in pomemben dogodek, ki bo obeležil njihovo dolgoletno kariero na prav poseben način.

Na avstrijskem Štajerskem bodo osredotočeni na družine

štajerska_logo
sreda, 7. december 2016

S posebno osredotočenostjo na družine in smučarski podmladek, številne množične mednarodne prireditve, kulinariko avstrijske Štajerske, ki se je povsem zapisala kakovosti v smučarskih kočah, in nadaljnje znatne investicije turističnih ponudnikov je avstrijska Štajerska kar najbolje pripravljena na prihajajočo zimsko sezono.

Mokrine vstopajo v novo smučarsko sezono

©EDWARD GROEGER_Kaernten Werbung_Nassfeld.jpg
ponedeljek, 28. november 2016

110 absolutno s snegom zagotovljenih kilometrov prog, najboljši v svojem razredu na podlagi različnih ocenjevalnih portalov in vedno med TOP 10 smučišči Avstrije… Kdor se torej odpravi v Mokrine, lahko veliko pričakuje. In bo kljub temu presenečen! Prva presenečenja 'Nice Surprises' namreč goste pričakujejo že ob uradnem začetku zimske sezone 7. decembra 2016.

Z lastnim butlerjem v gore – samo na smučišču Turracher Höhe

butler_turacher
petek, 21. oktober 2016

Na Turracher Höhe se lahko zanesete na zanesljivo zasneženost, popolno pripravljene široke proge in idilično naravo z jezerom v središču pogorja Nockberge, poleg tega pa še na veliko mero kakovosti storitev, saj vas čaka lastni smučarski butler!

Družinam prijazen smučarski program na smučišču Obertauern

Obertauern_Winter_27_2.jpg
petek, 14. oktober 2016

S privlačnim celovitim paketom 'Bobbyjeva snežna pustolovščina' (Bobby's Schneeabenteuer') bo smučarskemu naraščaju na igriv in uspešen način predstavljeno smučanje in deskanje - in sicer pod karseda ugodnimi in družinam prijaznimi pogoji.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije