Skok v tujino

Nazaj na rubriko Skok v tujino
Leipzig

Leipzig in nagradna igra

Datum: petek, 24. junij, 2016

Le uro in pol vožnje od kraljevega Dresdna proti zahodu pa se nahaja t.i. »Mali nemški Pariz« oz. mesto Leipzig, kjer se bogata zgodovina največjega saškega mesta resnično izjemno dopolnjuje s sodobnim mestnim pridihom in kjer so umetniški užitki ter doživetja v naravi med seboj oddaljena le nekaj korakov.

Priljubljena saška metropola je v svoji več kot 1000-letni zgodovini pridobila že kar nekaj vzdevkov: mesto glasbe in kulture, mesto herojev ali pa mesto Mirne revolucije, s katero so prebivalci mesta leta 1989 »zanetili« padec Berlinskega zidu in ponovno združitev obeh Nemčij. Leipzig je danes dinamična gospodarska in sejemska metropola osrednje Nemčije, znano pa je predvsem kot rojstni kraj in mesto ustvarjanja številnih glasbenih genijev. Tu se je rodil znameniti Richard Wagner, Johann Sebastian Bach in Felix Mendelssohn Bartholdy pa sta v Leipzigu npr. napisala svoje danes svetovno znane glasbene mojstrovine. Leta 1409 je bila ustanovljena Univerza v Leipzigu, ki danes velja za drugo najstarejšo univerzo z neprekinjeno izobraževalno dejavnostjo v Nemčiji, v mestu pa je bila natisnjena tudi ena izmed prvih tiskanih knjig, in sicer leta 1481, kar je dalo polet knjižni dejavnosti.

Vsekakor si obiskovalci mesta, katerega nemško ime izhaja iz slovanskega imena za lipo, morajo ogledati staro mestno jedro, spomenik žrtvam v Napoleonovi bitki, Bachov muzej, cerkev Sv. Tomaža, kjer je pridigal nemški teolog in začetnik reformacije Martin Luther, Muzej vzhodnonemške tajne policije Stasi, najstarejši botanični vrt v Nemčiji ter eno izmed največjih predilnic bombaža v Evropi, v kateri danes domuje izredno popularni umetniško-kulturni center Spinnerei, ki velja za enega izmed glavnih razstavnih prostorov za sodobno umetnost v Evropi.

V Leipzigu pa se tudi ves čas nekaj dogaja. Med vrhunce prireditvenega koledarja vsekakor sodi Festival luči »Lichtfest«, s katerim mesto vsako leto 9. oktobra obeleži mirne demonstracije za svobodo in demokracijo iz leta 1989, v samo nekaj letih pa je postal en izmed vrhuncev letnega prireditvenega koledarja tudi festival »Klassik airleben«, festival klasične glasbe, ki ga organizira znamenita koncertna hiša Gewandhaus. Vsako leto se Leipzig spremeni tudi v darkersko modno pisto – takrat v mestu namreč poteka Wave-Gothik, največji festival darkerske scene na svetu s številnimi koncerti, opernimi predstavami, srednjeveškimi sejmi in razstavami, ki vsakokrat v mestece na sotočju rek Pleisse, Belega Elstra in Parthe privabijo več kot 20.000 obiskovalcev.

Karkoli si boste zaželeli – v Leipzigu boste vse imeli blizu: od priljubljenih kulturnih dogodkov za ljubitelje dobre glasbe in umetnosti, mirnih zelenih kotičkov, dobre kave, tradicionalne kulinarike in odličnih nakupovalnih možnosti do bogate ponudbe za aktivno preživljanje prostega časa in zabavnega ter raznolikega nočnega življenja. Odkrijte Leipzig! Mesto še nikoli ni bilo tako živahno!

 

NAGRADNA IGRA:

Z nekaj sreče na oddih v »Nemške Firence« vzdolž Labe!

Sodelujte v nagradni igri Nemške turistične organizacije in odgovorite na vprašanje: »Katera nemška zvezna dežela je prestolnica umetnosti in glasbenih vrhuncev?« Odgovor pošljite do vključno 30. junija 2016 na predstavništvo Nemške turistične organizacije (maja.horvat@germany.travel) in z nekaj sreče lahko prejmete dve nočitvi za dve osebi v hotelu Holiday Inn Dresden, ki je idealna izhodiščna točka za odkrivanje čudovitega nemškega baročnega mesteca in njegove veličastne arhitekture, gostom pa poleg izredno prijetnih nastanitev nudi tudi nepozabna kulinarična doživetja in wellness razvajanja ter odličen rekreacijski center Body&SoulTM.

 

Namig

 

 

Nazaj na rubriko Skok v tujino

Najnovejše v tej rubriki

Na ljubljanskem letališču kot osmi redni prevoznik nazaj easyJet

Letalo
ponedeljek, 3. avgust 2020

Po prekinitvi letenja zaradi epidemije virusa Covid-19 se je na Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana po več kot štirih mesecih vrnil priljubljeni nizkostroškovnik easyJet. Pred kratkim je obnovil lete v Berlin, danes pa bo opravil prvi let na londonsko letališče Gatwick.

Zopet direktna železniška povezava med Prago, Bratislavo in Ljubljano

Vlak
sreda, 1. julij 2020

Po dolgih letih so Češka, Slovaška in Slovenija zopet direktno povezane z vlakom. Podjetje RegioJet v sodelovanju s Slovenskimi železnicami s 30. junijem začenja z redno linijo, katera povezuje Prago in Bratislavo z Ljubljano.

Z ljubljanskega letališča kmalu tudi v Madrid, Kijev in Tel Aviv

letalo.jpg
četrtek, 12. marec 2020

V poletnem voznem redu, ki bo v letalskem prometu v veljavo stopil 29. marca, se na ljubljanskem letališču obeta kar nekaj novosti. Obstoječim 12 rednim prevoznikom se bo pridružilo pet novih – British Airways z leti na londonski Heathrow, Finnair v Helsinke, Israir Airlines v Tel Aviv, Windrose v Kijev in Iberia v Madrid.

Nova letalska linija iz Ljubljane v Luton

Letalo
torek, 3. marec 2020

Nizkocenovni prevoznik Easyjet bo po novem z ljubljanskega letel še na tretje londonsko letališče – po Stanstedu in Gatwicku še na Luton.

Nova letalska povezava Tel Aviv - Ljubljana

letalo.jpg
četrtek, 20. februar 2020

Slovenski turizem se je v tem tednu uspešno predstavil poslovni in splošni izraelski javnosti na sejmu IMTM v Tel Avivu. Slovenija je na tem trgu prepoznavna in vse bolj zaželena turistična destinacija, kar se v letošnjem letu pozitivno odraža z vzpostavitvijo nove letalske povezave Tel Aviv - Ljubljana prevoznika Israir Airlines.

Nova redna letalska linija med Kijevim in Ljubljano

Letalo
sreda, 12. februar 2020

Iz letališča Fraport so nam sporočili, da je ukrajinski letalski prevoznik Windrose najavil redno letalsko linijo med Kijevim in Ljubljano. Leti so že na voljo za booking v rezervacijskem sistemu.

STO dobila novo vodjo predstavništva v Avstriji

Zana Marijan
ponedeljek, 27. januar 2020

Na mesto vodje predstavništva Slovenske turistične organizacije (STO) v Avstriji je bila imenovana Žana Marijan, ki s 1. februarjem začenja svoj štiriletni mandat na Dunaju. Jan Ciglenečki, ki je predstavništvo STO vodil od leta 1998, slovenski turizem pa na Dunaju predstavljal že od leta 1994, s koncem letošnjega januarja odhaja v pokoj.

Nomago uvedel prvo redno povezavo z zagrebškim letališčem

nomago
petek, 17. januar 2020

Nomago nadaljuje s širitvijo mednarodne mreže Nomago InterCity in uvaja prvo redno ter direktno avtobusno linijo, ki bo potnike iz Ljubljane in Novega mesta dnevno povezovala z letališčem v Zagrebu.

Air France bo s 1. januarjem 2020 proaktivno nadomestil 100 % emisij CO2 na vseh notranjih letih

letalo.jpg
ponedeljek, 6. januar 2020

Letalska družba Air France si že vrsto let prizadeva zmanjšati okoljski odtis in stremi k okoljsko odgovornemu delovanju na številnih področjih - posodabljanje letalske flote, ekološko letenje, zmanjšanje teže opreme na letalu, recikliranje odpadkov, odprava plastike za enkratno uporabo in še več. S 1. januarjem 2020 bo Air France postala ena prvih letalskih družb, ki bo proaktivno nadomestila 100 % emisij CO2, nastalih na notranjih letih.

Otvoritev pohodniške sezone Alpe Adria Trail 2019 – povabilo na pohod

alpe_adria_trail.jpg
torek, 14. maj 2019

Pohodniška sezona na poti Alpe Adria Trail se vsako leto uradno otvori z organiziranim pohodom in ta bo letos 18. maja na Avstrijskem Koroškem v Milštatskih Alpah od Sommeregger Hütte do Lammersdorfer Hütte.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije