Skok v tujino

Nazaj na rubriko Skok v tujino
saxonia

Meissen, zibelka nemškega porcelana

Datum: sreda, 22. junij, 2016

V Meissnu, v bližini saške prestolnice so okoli leta 1708 izumili prvi porcelan v Evropi – in to kar malo po nesreči. Alkimist Johann Friedrich Böttger, ki je od nemškega cesarja Avgusta Močnega dobil naročilo, da naj odkrije, kako izdelovati zlato, je v svojih poskusih takrat namreč uspel razvozlati »zgolj« skrivnost pridelave »belega zlata«.

Meissenski porcelan je danes svetovno znan, nastajanje čudovitih umetnin pa si lahko obiskovalci mesteca, ki je od Dresdna oddaljen le 40 minut z vlakom, v sklopu hiše porcelana Erlebniswelt HAUS MEISSEN® ogledajo v Manufakturi MEISSEN®, prvi tovarni porcelana v Evropi, ki je bila ustanovljena že leta 1710. Ob obisku manufakture bodo obiskovalci spoznali spretnosti, ki so potrebne za izdelovanje priznanih meissenskih kosov, ob enem pa tudi razvozlali uganko, kako se pod njihovo glazuro natisne zaščitni znak dveh prekrižanih sabelj, zaradi katerih je mestece zaslovelo po vsem svetu. Dodatno bodo obiskovalci navdušeni tako nad neskončno paleto dekorativnih porcelanastih izdelkov kot tudi čudovitim naborom jedilnega servisa – od legendarnega servisa v labodjem stilu do svetovno znanega 700-delnega servisa z znamenitim čebulnim vzorcem iz 18. stoletja. V velikem arhivu kalupov pa si bo moč ogledati okoli 700.000 modelov iz več kot 300-letne zgodovine ustvarjanja.

Hiša porcelana Erlebniswelt HAUS MEISSEN® pa bo obiskovalce že tudi v samem preddverju pozdravila z izjemno lepo mojstrovino oblikovano iz belega zlata: ženskim kipom Saxonia, največjo skulpturo iz porcelana na svetu, visoko kar 1,80 metrov. Saxonio, ki velja za ambasadorko meissenskega porcelana in ima na sebi čudovito krilo okrašeno z več kot 8.000 ročno izdelanimi porcelanastimi cvetlicami, imenujejo tudi saški »Kip svobode«. Svetovno znan meissenski porcelan, nad katerim so bile nemudoma navdušene tudi številne evropske kraljeve hiše, pa je na ogled tudi v muzeju Meissen®, ki deluje v okviru fundacije Meissen-Porzellan-Stiftung in to leto praznuje okroglo 100. obletnico. Seveda pa je za vse ljubitelje belega zlata na voljo tudi butik z bogato izbiro ročno izdelanih in resnično edinstvenih porcelanastih izdelkov ter outlet trgovinica s čudovitimi jedilnimi servisi, najrazličnejšimi umetninami, nakitom, okrasjem za dom ter raznoraznimi prikupnimi spominki.

Kulinarična razvajanja pripravljena iz svežih regionalnih pridelkov postrežena na meissenskem porcelanu pa si bodo obiskovalci po dnevu preživetem v svetu nemškega porcelana lahko privoščili v kavarni in restavraciji Meissen®, ki ima med drugim na meniju tudi izjemno okusno in priljubljeno hišno tortico dekorirano z znamenitimi meissenskimi sabljicami.

Hiša porcelana Erlebniswelt HAUS MEISSEN® je odprta celo leto, navdušuje pa tudi z različnimi razstavami in prireditvami – še posebno živahno je v času velikonočnih in božičnih praznikov, enkrat na leto pa poteka tudi dan odprtih vrat, kjer se lahko obiskovalci lahko odpravijo še v druge delavnice, ki so sicer za javnost zaprte.

Nazaj na rubriko Skok v tujino

Najnovejše v tej rubriki

Otvoritev pohodniške sezone Alpe Adria Trail 2019 – povabilo na pohod

alpe_adria_trail.jpg
torek, 14. maj 2019

Pohodniška sezona na poti Alpe Adria Trail se vsako leto uradno otvori z organiziranim pohodom in ta bo letos 18. maja na Avstrijskem Koroškem v Milštatskih Alpah od Sommeregger Hütte do Lammersdorfer Hütte.

Nova dnevna letalska povezava z Moskvo

ponedeljek, 12. november 2018

V okviru zimskega voznega reda je potnikom na voljo nova dnevna letalska povezava z Moskvo. Prevoznik Aeroflot se po petnajstih letih vrača na ljubljansko letališče z letalom Sukhoi Superjet 100. Prvo letalo je na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana pristalo 28. oktobra.

Kempinski Hotel Adriatic otvoril luksuzno plažo

plaza savudrija
torek, 26. junij 2018

Srbska družba MK Group je v petetklem tednu pripravila gala odprtje prenovljene plaže hotelskega letovišča Kempinski Adriatic v Savudriji, o katerem je umaški župan Vili Bassanese izjavil, da je to najrazkošnejše in najlepše urejeno kopališče v Istri. Luksuzna plaža ponuja pogled na lepote hrvaške, slovenske in italijanske obale.

Bakar bike

Kolesarjenje
sreda, 23. maj 2018

V soboto, 26. maja 2018 bo potekal že 6. zaporedni rekreativni kolesarski dogodek pod imenom Bakar Bike, ki bo letos tudi turistično in poučno obarvan. Cilj tega dogodka je promovirati mesto Bakar kot »outdoor« destinacijo ter spoznavati udeležence kolesarjenja z lepotami narave in kulturno zgodovinsko dediščino.

Božična prestolnica ob Vrbskem jezeru: Celovec stavi na zgodovino, dobro vzdušje in družino

celovec_bozic.png
petek, 10. november 2017

30 zgodb najslavnejšega avstrijskega pisatelja pravljic Folkeja Tegetthofferja, najboljši pevski zbori na dvorišču Deželne hiše, »stari božič« na Stolnem trgu/Domplatz z obrtno umetnostjo in adventni cirkus v vzhodnem zalivu Vrbskega jezera skupaj s kombiniranimi vstopnicami za Minimundus in vožnjo z ladjo: dogajanje v Celovcu še nikoli ni bilo tako pestro, kot bo letos med 18. novembrom in božičem. Vse to pa si boste lahko priklicali v digitalni obliki z aplikacijo »City Guide Klagenfurt«.

Tomislav Bralić in Intrade bodo v Puli okronali svojo kariero

intrade
ponedeljek, 24. julij 2017

Tomislav Bralić in klapa Intrade obeležujejo že krepkih 32 let fantastične glasbene kariere in v tem času so osvojili že vse Arene, razen ene. Zadnja, najprestižnejša bo osvojena 4. avgusta v kultni pulski Areni, zato bo to še posebno velik in pomemben dogodek, ki bo obeležil njihovo dolgoletno kariero na prav poseben način.

Na avstrijskem Štajerskem bodo osredotočeni na družine

štajerska_logo
sreda, 7. december 2016

S posebno osredotočenostjo na družine in smučarski podmladek, številne množične mednarodne prireditve, kulinariko avstrijske Štajerske, ki se je povsem zapisala kakovosti v smučarskih kočah, in nadaljnje znatne investicije turističnih ponudnikov je avstrijska Štajerska kar najbolje pripravljena na prihajajočo zimsko sezono.

Mokrine vstopajo v novo smučarsko sezono

©EDWARD GROEGER_Kaernten Werbung_Nassfeld.jpg
ponedeljek, 28. november 2016

110 absolutno s snegom zagotovljenih kilometrov prog, najboljši v svojem razredu na podlagi različnih ocenjevalnih portalov in vedno med TOP 10 smučišči Avstrije… Kdor se torej odpravi v Mokrine, lahko veliko pričakuje. In bo kljub temu presenečen! Prva presenečenja 'Nice Surprises' namreč goste pričakujejo že ob uradnem začetku zimske sezone 7. decembra 2016.

Z lastnim butlerjem v gore – samo na smučišču Turracher Höhe

butler_turacher
petek, 21. oktober 2016

Na Turracher Höhe se lahko zanesete na zanesljivo zasneženost, popolno pripravljene široke proge in idilično naravo z jezerom v središču pogorja Nockberge, poleg tega pa še na veliko mero kakovosti storitev, saj vas čaka lastni smučarski butler!

Družinam prijazen smučarski program na smučišču Obertauern

Obertauern_Winter_27_2.jpg
petek, 14. oktober 2016

S privlačnim celovitim paketom 'Bobbyjeva snežna pustolovščina' (Bobby's Schneeabenteuer') bo smučarskemu naraščaju na igriv in uspešen način predstavljeno smučanje in deskanje - in sicer pod karseda ugodnimi in družinam prijaznimi pogoji.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije