Skok v tujino

Nazaj na rubriko Skok v tujino
saxonia

Meissen, zibelka nemškega porcelana

Datum: sreda, 22. junij, 2016

V Meissnu, v bližini saške prestolnice so okoli leta 1708 izumili prvi porcelan v Evropi – in to kar malo po nesreči. Alkimist Johann Friedrich Böttger, ki je od nemškega cesarja Avgusta Močnega dobil naročilo, da naj odkrije, kako izdelovati zlato, je v svojih poskusih takrat namreč uspel razvozlati »zgolj« skrivnost pridelave »belega zlata«.

Meissenski porcelan je danes svetovno znan, nastajanje čudovitih umetnin pa si lahko obiskovalci mesteca, ki je od Dresdna oddaljen le 40 minut z vlakom, v sklopu hiše porcelana Erlebniswelt HAUS MEISSEN® ogledajo v Manufakturi MEISSEN®, prvi tovarni porcelana v Evropi, ki je bila ustanovljena že leta 1710. Ob obisku manufakture bodo obiskovalci spoznali spretnosti, ki so potrebne za izdelovanje priznanih meissenskih kosov, ob enem pa tudi razvozlali uganko, kako se pod njihovo glazuro natisne zaščitni znak dveh prekrižanih sabelj, zaradi katerih je mestece zaslovelo po vsem svetu. Dodatno bodo obiskovalci navdušeni tako nad neskončno paleto dekorativnih porcelanastih izdelkov kot tudi čudovitim naborom jedilnega servisa – od legendarnega servisa v labodjem stilu do svetovno znanega 700-delnega servisa z znamenitim čebulnim vzorcem iz 18. stoletja. V velikem arhivu kalupov pa si bo moč ogledati okoli 700.000 modelov iz več kot 300-letne zgodovine ustvarjanja.

Hiša porcelana Erlebniswelt HAUS MEISSEN® pa bo obiskovalce že tudi v samem preddverju pozdravila z izjemno lepo mojstrovino oblikovano iz belega zlata: ženskim kipom Saxonia, največjo skulpturo iz porcelana na svetu, visoko kar 1,80 metrov. Saxonio, ki velja za ambasadorko meissenskega porcelana in ima na sebi čudovito krilo okrašeno z več kot 8.000 ročno izdelanimi porcelanastimi cvetlicami, imenujejo tudi saški »Kip svobode«. Svetovno znan meissenski porcelan, nad katerim so bile nemudoma navdušene tudi številne evropske kraljeve hiše, pa je na ogled tudi v muzeju Meissen®, ki deluje v okviru fundacije Meissen-Porzellan-Stiftung in to leto praznuje okroglo 100. obletnico. Seveda pa je za vse ljubitelje belega zlata na voljo tudi butik z bogato izbiro ročno izdelanih in resnično edinstvenih porcelanastih izdelkov ter outlet trgovinica s čudovitimi jedilnimi servisi, najrazličnejšimi umetninami, nakitom, okrasjem za dom ter raznoraznimi prikupnimi spominki.

Kulinarična razvajanja pripravljena iz svežih regionalnih pridelkov postrežena na meissenskem porcelanu pa si bodo obiskovalci po dnevu preživetem v svetu nemškega porcelana lahko privoščili v kavarni in restavraciji Meissen®, ki ima med drugim na meniju tudi izjemno okusno in priljubljeno hišno tortico dekorirano z znamenitimi meissenskimi sabljicami.

Hiša porcelana Erlebniswelt HAUS MEISSEN® je odprta celo leto, navdušuje pa tudi z različnimi razstavami in prireditvami – še posebno živahno je v času velikonočnih in božičnih praznikov, enkrat na leto pa poteka tudi dan odprtih vrat, kjer se lahko obiskovalci lahko odpravijo še v druge delavnice, ki so sicer za javnost zaprte.

Nazaj na rubriko Skok v tujino

Najnovejše v tej rubriki

Na ljubljanskem letališču kot osmi redni prevoznik nazaj easyJet

Letalo
ponedeljek, 3. avgust 2020

Po prekinitvi letenja zaradi epidemije virusa Covid-19 se je na Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana po več kot štirih mesecih vrnil priljubljeni nizkostroškovnik easyJet. Pred kratkim je obnovil lete v Berlin, danes pa bo opravil prvi let na londonsko letališče Gatwick.

Zopet direktna železniška povezava med Prago, Bratislavo in Ljubljano

Vlak
sreda, 1. julij 2020

Po dolgih letih so Češka, Slovaška in Slovenija zopet direktno povezane z vlakom. Podjetje RegioJet v sodelovanju s Slovenskimi železnicami s 30. junijem začenja z redno linijo, katera povezuje Prago in Bratislavo z Ljubljano.

Z ljubljanskega letališča kmalu tudi v Madrid, Kijev in Tel Aviv

letalo.jpg
četrtek, 12. marec 2020

V poletnem voznem redu, ki bo v letalskem prometu v veljavo stopil 29. marca, se na ljubljanskem letališču obeta kar nekaj novosti. Obstoječim 12 rednim prevoznikom se bo pridružilo pet novih – British Airways z leti na londonski Heathrow, Finnair v Helsinke, Israir Airlines v Tel Aviv, Windrose v Kijev in Iberia v Madrid.

Nova letalska linija iz Ljubljane v Luton

Letalo
torek, 3. marec 2020

Nizkocenovni prevoznik Easyjet bo po novem z ljubljanskega letel še na tretje londonsko letališče – po Stanstedu in Gatwicku še na Luton.

Nova letalska povezava Tel Aviv - Ljubljana

letalo.jpg
četrtek, 20. februar 2020

Slovenski turizem se je v tem tednu uspešno predstavil poslovni in splošni izraelski javnosti na sejmu IMTM v Tel Avivu. Slovenija je na tem trgu prepoznavna in vse bolj zaželena turistična destinacija, kar se v letošnjem letu pozitivno odraža z vzpostavitvijo nove letalske povezave Tel Aviv - Ljubljana prevoznika Israir Airlines.

Nova redna letalska linija med Kijevim in Ljubljano

Letalo
sreda, 12. februar 2020

Iz letališča Fraport so nam sporočili, da je ukrajinski letalski prevoznik Windrose najavil redno letalsko linijo med Kijevim in Ljubljano. Leti so že na voljo za booking v rezervacijskem sistemu.

STO dobila novo vodjo predstavništva v Avstriji

Zana Marijan
ponedeljek, 27. januar 2020

Na mesto vodje predstavništva Slovenske turistične organizacije (STO) v Avstriji je bila imenovana Žana Marijan, ki s 1. februarjem začenja svoj štiriletni mandat na Dunaju. Jan Ciglenečki, ki je predstavništvo STO vodil od leta 1998, slovenski turizem pa na Dunaju predstavljal že od leta 1994, s koncem letošnjega januarja odhaja v pokoj.

Nomago uvedel prvo redno povezavo z zagrebškim letališčem

nomago
petek, 17. januar 2020

Nomago nadaljuje s širitvijo mednarodne mreže Nomago InterCity in uvaja prvo redno ter direktno avtobusno linijo, ki bo potnike iz Ljubljane in Novega mesta dnevno povezovala z letališčem v Zagrebu.

Air France bo s 1. januarjem 2020 proaktivno nadomestil 100 % emisij CO2 na vseh notranjih letih

letalo.jpg
ponedeljek, 6. januar 2020

Letalska družba Air France si že vrsto let prizadeva zmanjšati okoljski odtis in stremi k okoljsko odgovornemu delovanju na številnih področjih - posodabljanje letalske flote, ekološko letenje, zmanjšanje teže opreme na letalu, recikliranje odpadkov, odprava plastike za enkratno uporabo in še več. S 1. januarjem 2020 bo Air France postala ena prvih letalskih družb, ki bo proaktivno nadomestila 100 % emisij CO2, nastalih na notranjih letih.

Otvoritev pohodniške sezone Alpe Adria Trail 2019 – povabilo na pohod

alpe_adria_trail.jpg
torek, 14. maj 2019

Pohodniška sezona na poti Alpe Adria Trail se vsako leto uradno otvori z organiziranim pohodom in ta bo letos 18. maja na Avstrijskem Koroškem v Milštatskih Alpah od Sommeregger Hütte do Lammersdorfer Hütte.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije