Skok v tujino

Nazaj na rubriko Skok v tujino
saxonia

Meissen, zibelka nemškega porcelana

Datum: sreda, 22. junij, 2016

V Meissnu, v bližini saške prestolnice so okoli leta 1708 izumili prvi porcelan v Evropi – in to kar malo po nesreči. Alkimist Johann Friedrich Böttger, ki je od nemškega cesarja Avgusta Močnega dobil naročilo, da naj odkrije, kako izdelovati zlato, je v svojih poskusih takrat namreč uspel razvozlati »zgolj« skrivnost pridelave »belega zlata«.

Meissenski porcelan je danes svetovno znan, nastajanje čudovitih umetnin pa si lahko obiskovalci mesteca, ki je od Dresdna oddaljen le 40 minut z vlakom, v sklopu hiše porcelana Erlebniswelt HAUS MEISSEN® ogledajo v Manufakturi MEISSEN®, prvi tovarni porcelana v Evropi, ki je bila ustanovljena že leta 1710. Ob obisku manufakture bodo obiskovalci spoznali spretnosti, ki so potrebne za izdelovanje priznanih meissenskih kosov, ob enem pa tudi razvozlali uganko, kako se pod njihovo glazuro natisne zaščitni znak dveh prekrižanih sabelj, zaradi katerih je mestece zaslovelo po vsem svetu. Dodatno bodo obiskovalci navdušeni tako nad neskončno paleto dekorativnih porcelanastih izdelkov kot tudi čudovitim naborom jedilnega servisa – od legendarnega servisa v labodjem stilu do svetovno znanega 700-delnega servisa z znamenitim čebulnim vzorcem iz 18. stoletja. V velikem arhivu kalupov pa si bo moč ogledati okoli 700.000 modelov iz več kot 300-letne zgodovine ustvarjanja.

Hiša porcelana Erlebniswelt HAUS MEISSEN® pa bo obiskovalce že tudi v samem preddverju pozdravila z izjemno lepo mojstrovino oblikovano iz belega zlata: ženskim kipom Saxonia, največjo skulpturo iz porcelana na svetu, visoko kar 1,80 metrov. Saxonio, ki velja za ambasadorko meissenskega porcelana in ima na sebi čudovito krilo okrašeno z več kot 8.000 ročno izdelanimi porcelanastimi cvetlicami, imenujejo tudi saški »Kip svobode«. Svetovno znan meissenski porcelan, nad katerim so bile nemudoma navdušene tudi številne evropske kraljeve hiše, pa je na ogled tudi v muzeju Meissen®, ki deluje v okviru fundacije Meissen-Porzellan-Stiftung in to leto praznuje okroglo 100. obletnico. Seveda pa je za vse ljubitelje belega zlata na voljo tudi butik z bogato izbiro ročno izdelanih in resnično edinstvenih porcelanastih izdelkov ter outlet trgovinica s čudovitimi jedilnimi servisi, najrazličnejšimi umetninami, nakitom, okrasjem za dom ter raznoraznimi prikupnimi spominki.

Kulinarična razvajanja pripravljena iz svežih regionalnih pridelkov postrežena na meissenskem porcelanu pa si bodo obiskovalci po dnevu preživetem v svetu nemškega porcelana lahko privoščili v kavarni in restavraciji Meissen®, ki ima med drugim na meniju tudi izjemno okusno in priljubljeno hišno tortico dekorirano z znamenitimi meissenskimi sabljicami.

Hiša porcelana Erlebniswelt HAUS MEISSEN® je odprta celo leto, navdušuje pa tudi z različnimi razstavami in prireditvami – še posebno živahno je v času velikonočnih in božičnih praznikov, enkrat na leto pa poteka tudi dan odprtih vrat, kjer se lahko obiskovalci lahko odpravijo še v druge delavnice, ki so sicer za javnost zaprte.

Nazaj na rubriko Skok v tujino

Najnovejše v tej rubriki

Aeroflot ponovno z ljubljanskega letališča v Moskvo

Letalo
sreda, 17. februar 2021

Po skoraj letu dni premora letenja zaradi epidemije covid-19 se na ljubljansko letališče vrača ruski prevoznik Aeroflot. V Moskvo bo sprva letel enkrat tedensko, če bodo razmere to omogočale, pa napoveduje dodajanje frekvenc v poletnem voznem redu.

Gradnja potniškega terminala na brniškem letališču se bliža koncu

Letalo
četrtek, 4. februar 2021

Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana se zaključuje gradnja razširjenega potniškega terminala. 21 milijonov evrov vredna investicija teče skladno s terminskim planom. Do marca naj bi objekt dobil že končno podobo, sledila bodo testiranja in pridobivanje dovoljenj. Terminal bo tako nared sredi junija, prve potnike pa naj bi sprejel z julijem.

Mreža letalskih povezav zaradi epidemije močno okrnjena

Letalo
četrtek, 14. januar 2021

Z ljubljanskega letališča je trenutno mogoče neposredno poleteti v Frankfurt, Beograd in Istanbul. V zimskem voznem redu naj bi se vrnile še povezave v Pariz, London in Varšavo.

Kdaj in kam napovedani leti z Brnika

letalo.jpg
torek, 17. november 2020

Zaradi posledic epidemije virusa Covid-19 je letalski promet v Evropi in po svetu močno omejen. Datumi obnovitve letov in obseg letenja so v veliki meri odvisni od omejitev pri prehodih meja in drugih restriktivnih ukrepov v posameznih državah, pa tudi od okrevanja povpraševanja po letih.

V zimski sezoni z Brnika deset neposrednih letalskih povezav

Letalo
četrtek, 29. oktober 2020

Zaradi epidemije potniški letalski promet po Evropi že osmi mesec zapored beleži drastičen upad. Z Brnika bo v zimski sezoni po trenutnih napovedih deset letalskih povezav v devet evropskih držav ponujalo devet prevoznikov.

Osrednja turistična borza WTM letos na spletu

wtm_nagrade.jpg
torek, 27. oktober 2020

Ena največjih globalnih turističnih borz World Travel Market London bo v letošnjem letu potekala v virtualni obliki. Na voljo je še nekaj prostih mest za prijavo slovenskih turističnih ponudnikov.

Z Air France tudi pozimi vsak dan iz Ljubljane v francosko prestolnico

Letalo
petek, 2. oktober 2020

Pri Air France so pripravili zimski urnik letov, ki se lahko glede na negotove razmere v prihajajočih mesecih sicer še spremeni. Ljubljana ostaja dobro povezana s francosko prestolnico, saj bo letalski prevoznik tudi v začetku zimske sezone, od konca oktobra do januarja, obe glavni mesti povezoval enkrat dnevno.

Na ljubljanskem letališču kot osmi redni prevoznik nazaj easyJet

Letalo
ponedeljek, 3. avgust 2020

Po prekinitvi letenja zaradi epidemije virusa Covid-19 se je na Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana po več kot štirih mesecih vrnil priljubljeni nizkostroškovnik easyJet. Pred kratkim je obnovil lete v Berlin, danes pa bo opravil prvi let na londonsko letališče Gatwick.

Zopet direktna železniška povezava med Prago, Bratislavo in Ljubljano

Vlak
sreda, 1. julij 2020

Po dolgih letih so Češka, Slovaška in Slovenija zopet direktno povezane z vlakom. Podjetje RegioJet v sodelovanju s Slovenskimi železnicami s 30. junijem začenja z redno linijo, katera povezuje Prago in Bratislavo z Ljubljano.

Z ljubljanskega letališča kmalu tudi v Madrid, Kijev in Tel Aviv

letalo.jpg
četrtek, 12. marec 2020

V poletnem voznem redu, ki bo v letalskem prometu v veljavo stopil 29. marca, se na ljubljanskem letališču obeta kar nekaj novosti. Obstoječim 12 rednim prevoznikom se bo pridružilo pet novih – British Airways z leti na londonski Heathrow, Finnair v Helsinke, Israir Airlines v Tel Aviv, Windrose v Kijev in Iberia v Madrid.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije