Skok v tujino

Nazaj na rubriko Skok v tujino

Na kuhan mošt in po jaslice v Celovec

Datum: torek, 3. december, 2013

Decembrski, predbožični čas je zagotovo eden izmed najbolj čarobnih. In če si želite nekaj drugačnega, vseeno pa domačega, prijaznega in ne prevelikega, bo obisk deželnega mesta - Celovca ter bližnjega Vrbskega jezera prava izbira.

Raziskovanje mesta lahko, poleg obiska delavnic za otroke, vožnje z ladjo ter ogleda stojnic s  pestro izbiro ročnih del lokalnih umetnikov, izkoristite tudi za nakupovanje v mnogih ugodnih in raznolikih trgovinah.

Tudi če boste v Celovcu prvič, ga boste lahko, s svojimi strnjenimi znamenitostmi ter starim mestnim jedrom, z lahkoto raziskali sami. Če si od izleta želite še kaj več, podrobno spoznati vzpone in padce tega deželnega mesta, plemiške prigode in skrite kotičke pa vam priporočamo ogled pod strokovnim vodstvom. Vodnica Ivanka Kronawetter, rojena Starman, katere korenine prihajajo iz Škofje Loke, že od rojstva pa živi v bližnjem Špitalu ob Dravi, vam bo v lepi slovenščini z veseljem razkazala mesto in predstavila glavne znamenitosti. Med drugim rada pove tudi to, da žal ne pozna sodobnih slovenskih besed, saj je vse znanje pridobila le od staršev v svojem zgodnjem otroštvu.

cms_object_id_54213

Mestna operna hiša v Celovcu, edina operna hiša na Koroškem, ki se ponaša z nazivom »mestna«

cms_object_id_54214cms_object_id_54216

Po požaru leta 1514, ko je pogorelo celotno mesto, so ga leta 1518 obnovili koroški plemiči. Nekatere stavbe so ohranjene vse od tistega časa. Prepoznamo jih po znamenitem zelenem kamnu, ki so ga kopali v bližnjem kamnolomu, kjer sedaj stojita botanični vrt in muzej.

cms_object_id_54218cms_object_id_54217cms_object_id_54219

V deželnem dvoru je na ogled znameniti knežji kamen iz Gosposvetskega polja, ki je zadnje ustoličenje na polju doživel 1414 leta. V 19. stoletju so ga Nemci, v strahu pred tem, da bi se Slovenci tam zbirali in uprli, umaknili. Stoji v dvorani grbov – na freskah so grbi vseh družin, ki so imele sedež v tem dvoru.  V dvorani stojita tudi dva kamina, izklesana izpod rok Francesca Robbe.

cms_object_id_54215

Na dvorišču deželnega dvora stoji spomenik, ki obeležuje 10. 10. 1920 (plebiscit) ter prikazuje sožitje Nemcev in Slovencev. Napisi pa so žal le v nemškem jeziku.

Avstrijska Koroška se v decembrskem času ponaša s številnimi božičnimi tržnicami, ki veljajo za ene izmed najlepših. V Celovcu je na osrednjem trgu tradicionalen božični sejem, kjer so na voljo mnoge stojnice z domačimi izdelki, kulinaričnimi dobrotami, umetniki ter izbranimi božičnimi pripomočki. Tam najdete tudi stojnico z največjo izbiro jaslic. Za okrepčilo so na voljo raznolike koroške klobase, poleg kuhanega vina pa tudi odličen punč in kuhan mošt. Izlet lahko zaključite še z obiskom bližnjega Vrbskega jezera, kjer se lahko odpravite na vožnjo z angelsko ladjo ali si ogledate največji plavajoči adventni venec v premeru 25 metrov in z 80.000 lučmi.

cms_object_id_54222cms_object_id_54225

Pripravila: Barbara Boh

Nazaj na rubriko Skok v tujino

Najnovejše v tej rubriki

Aeroflot ponovno z ljubljanskega letališča v Moskvo

Letalo
sreda, 17. februar 2021

Po skoraj letu dni premora letenja zaradi epidemije covid-19 se na ljubljansko letališče vrača ruski prevoznik Aeroflot. V Moskvo bo sprva letel enkrat tedensko, če bodo razmere to omogočale, pa napoveduje dodajanje frekvenc v poletnem voznem redu.

Gradnja potniškega terminala na brniškem letališču se bliža koncu

Letalo
četrtek, 4. februar 2021

Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana se zaključuje gradnja razširjenega potniškega terminala. 21 milijonov evrov vredna investicija teče skladno s terminskim planom. Do marca naj bi objekt dobil že končno podobo, sledila bodo testiranja in pridobivanje dovoljenj. Terminal bo tako nared sredi junija, prve potnike pa naj bi sprejel z julijem.

Mreža letalskih povezav zaradi epidemije močno okrnjena

Letalo
četrtek, 14. januar 2021

Z ljubljanskega letališča je trenutno mogoče neposredno poleteti v Frankfurt, Beograd in Istanbul. V zimskem voznem redu naj bi se vrnile še povezave v Pariz, London in Varšavo.

Kdaj in kam napovedani leti z Brnika

letalo.jpg
torek, 17. november 2020

Zaradi posledic epidemije virusa Covid-19 je letalski promet v Evropi in po svetu močno omejen. Datumi obnovitve letov in obseg letenja so v veliki meri odvisni od omejitev pri prehodih meja in drugih restriktivnih ukrepov v posameznih državah, pa tudi od okrevanja povpraševanja po letih.

V zimski sezoni z Brnika deset neposrednih letalskih povezav

Letalo
četrtek, 29. oktober 2020

Zaradi epidemije potniški letalski promet po Evropi že osmi mesec zapored beleži drastičen upad. Z Brnika bo v zimski sezoni po trenutnih napovedih deset letalskih povezav v devet evropskih držav ponujalo devet prevoznikov.

Osrednja turistična borza WTM letos na spletu

wtm_nagrade.jpg
torek, 27. oktober 2020

Ena največjih globalnih turističnih borz World Travel Market London bo v letošnjem letu potekala v virtualni obliki. Na voljo je še nekaj prostih mest za prijavo slovenskih turističnih ponudnikov.

Z Air France tudi pozimi vsak dan iz Ljubljane v francosko prestolnico

Letalo
petek, 2. oktober 2020

Pri Air France so pripravili zimski urnik letov, ki se lahko glede na negotove razmere v prihajajočih mesecih sicer še spremeni. Ljubljana ostaja dobro povezana s francosko prestolnico, saj bo letalski prevoznik tudi v začetku zimske sezone, od konca oktobra do januarja, obe glavni mesti povezoval enkrat dnevno.

Na ljubljanskem letališču kot osmi redni prevoznik nazaj easyJet

Letalo
ponedeljek, 3. avgust 2020

Po prekinitvi letenja zaradi epidemije virusa Covid-19 se je na Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana po več kot štirih mesecih vrnil priljubljeni nizkostroškovnik easyJet. Pred kratkim je obnovil lete v Berlin, danes pa bo opravil prvi let na londonsko letališče Gatwick.

Zopet direktna železniška povezava med Prago, Bratislavo in Ljubljano

Vlak
sreda, 1. julij 2020

Po dolgih letih so Češka, Slovaška in Slovenija zopet direktno povezane z vlakom. Podjetje RegioJet v sodelovanju s Slovenskimi železnicami s 30. junijem začenja z redno linijo, katera povezuje Prago in Bratislavo z Ljubljano.

Z ljubljanskega letališča kmalu tudi v Madrid, Kijev in Tel Aviv

letalo.jpg
četrtek, 12. marec 2020

V poletnem voznem redu, ki bo v letalskem prometu v veljavo stopil 29. marca, se na ljubljanskem letališču obeta kar nekaj novosti. Obstoječim 12 rednim prevoznikom se bo pridružilo pet novih – British Airways z leti na londonski Heathrow, Finnair v Helsinke, Israir Airlines v Tel Aviv, Windrose v Kijev in Iberia v Madrid.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije