Skok v tujino

Nazaj na rubriko Skok v tujino

Na kuhan mošt in po jaslice v Celovec

Datum: torek, 3. december, 2013

Decembrski, predbožični čas je zagotovo eden izmed najbolj čarobnih. In če si želite nekaj drugačnega, vseeno pa domačega, prijaznega in ne prevelikega, bo obisk deželnega mesta - Celovca ter bližnjega Vrbskega jezera prava izbira.

Raziskovanje mesta lahko, poleg obiska delavnic za otroke, vožnje z ladjo ter ogleda stojnic s  pestro izbiro ročnih del lokalnih umetnikov, izkoristite tudi za nakupovanje v mnogih ugodnih in raznolikih trgovinah.

Tudi če boste v Celovcu prvič, ga boste lahko, s svojimi strnjenimi znamenitostmi ter starim mestnim jedrom, z lahkoto raziskali sami. Če si od izleta želite še kaj več, podrobno spoznati vzpone in padce tega deželnega mesta, plemiške prigode in skrite kotičke pa vam priporočamo ogled pod strokovnim vodstvom. Vodnica Ivanka Kronawetter, rojena Starman, katere korenine prihajajo iz Škofje Loke, že od rojstva pa živi v bližnjem Špitalu ob Dravi, vam bo v lepi slovenščini z veseljem razkazala mesto in predstavila glavne znamenitosti. Med drugim rada pove tudi to, da žal ne pozna sodobnih slovenskih besed, saj je vse znanje pridobila le od staršev v svojem zgodnjem otroštvu.

cms_object_id_54213

Mestna operna hiša v Celovcu, edina operna hiša na Koroškem, ki se ponaša z nazivom »mestna«

cms_object_id_54214cms_object_id_54216

Po požaru leta 1514, ko je pogorelo celotno mesto, so ga leta 1518 obnovili koroški plemiči. Nekatere stavbe so ohranjene vse od tistega časa. Prepoznamo jih po znamenitem zelenem kamnu, ki so ga kopali v bližnjem kamnolomu, kjer sedaj stojita botanični vrt in muzej.

cms_object_id_54218cms_object_id_54217cms_object_id_54219

V deželnem dvoru je na ogled znameniti knežji kamen iz Gosposvetskega polja, ki je zadnje ustoličenje na polju doživel 1414 leta. V 19. stoletju so ga Nemci, v strahu pred tem, da bi se Slovenci tam zbirali in uprli, umaknili. Stoji v dvorani grbov – na freskah so grbi vseh družin, ki so imele sedež v tem dvoru.  V dvorani stojita tudi dva kamina, izklesana izpod rok Francesca Robbe.

cms_object_id_54215

Na dvorišču deželnega dvora stoji spomenik, ki obeležuje 10. 10. 1920 (plebiscit) ter prikazuje sožitje Nemcev in Slovencev. Napisi pa so žal le v nemškem jeziku.

Avstrijska Koroška se v decembrskem času ponaša s številnimi božičnimi tržnicami, ki veljajo za ene izmed najlepših. V Celovcu je na osrednjem trgu tradicionalen božični sejem, kjer so na voljo mnoge stojnice z domačimi izdelki, kulinaričnimi dobrotami, umetniki ter izbranimi božičnimi pripomočki. Tam najdete tudi stojnico z največjo izbiro jaslic. Za okrepčilo so na voljo raznolike koroške klobase, poleg kuhanega vina pa tudi odličen punč in kuhan mošt. Izlet lahko zaključite še z obiskom bližnjega Vrbskega jezera, kjer se lahko odpravite na vožnjo z angelsko ladjo ali si ogledate največji plavajoči adventni venec v premeru 25 metrov in z 80.000 lučmi.

cms_object_id_54222cms_object_id_54225

Pripravila: Barbara Boh

Nazaj na rubriko Skok v tujino

Najnovejše v tej rubriki

STO dobila novo vodjo predstavništva v Avstriji

Zana Marijan
ponedeljek, 27. januar 2020

Na mesto vodje predstavništva Slovenske turistične organizacije (STO) v Avstriji je bila imenovana Žana Marijan, ki s 1. februarjem začenja svoj štiriletni mandat na Dunaju. Jan Ciglenečki, ki je predstavništvo STO vodil od leta 1998, slovenski turizem pa na Dunaju predstavljal že od leta 1994, s koncem letošnjega januarja odhaja v pokoj.

Nomago uvedel prvo redno povezavo z zagrebškim letališčem

nomago
petek, 17. januar 2020

Nomago nadaljuje s širitvijo mednarodne mreže Nomago InterCity in uvaja prvo redno ter direktno avtobusno linijo, ki bo potnike iz Ljubljane in Novega mesta dnevno povezovala z letališčem v Zagrebu.

Air France bo s 1. januarjem 2020 proaktivno nadomestil 100 % emisij CO2 na vseh notranjih letih

letalo.jpg
ponedeljek, 6. januar 2020

Letalska družba Air France si že vrsto let prizadeva zmanjšati okoljski odtis in stremi k okoljsko odgovornemu delovanju na številnih področjih - posodabljanje letalske flote, ekološko letenje, zmanjšanje teže opreme na letalu, recikliranje odpadkov, odprava plastike za enkratno uporabo in še več. S 1. januarjem 2020 bo Air France postala ena prvih letalskih družb, ki bo proaktivno nadomestila 100 % emisij CO2, nastalih na notranjih letih.

Otvoritev pohodniške sezone Alpe Adria Trail 2019 – povabilo na pohod

alpe_adria_trail.jpg
torek, 14. maj 2019

Pohodniška sezona na poti Alpe Adria Trail se vsako leto uradno otvori z organiziranim pohodom in ta bo letos 18. maja na Avstrijskem Koroškem v Milštatskih Alpah od Sommeregger Hütte do Lammersdorfer Hütte.

Nova dnevna letalska povezava z Moskvo

ponedeljek, 12. november 2018

V okviru zimskega voznega reda je potnikom na voljo nova dnevna letalska povezava z Moskvo. Prevoznik Aeroflot se po petnajstih letih vrača na ljubljansko letališče z letalom Sukhoi Superjet 100. Prvo letalo je na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana pristalo 28. oktobra.

Kempinski Hotel Adriatic otvoril luksuzno plažo

plaza savudrija
torek, 26. junij 2018

Srbska družba MK Group je v petetklem tednu pripravila gala odprtje prenovljene plaže hotelskega letovišča Kempinski Adriatic v Savudriji, o katerem je umaški župan Vili Bassanese izjavil, da je to najrazkošnejše in najlepše urejeno kopališče v Istri. Luksuzna plaža ponuja pogled na lepote hrvaške, slovenske in italijanske obale.

Bakar bike

Kolesarjenje
sreda, 23. maj 2018

V soboto, 26. maja 2018 bo potekal že 6. zaporedni rekreativni kolesarski dogodek pod imenom Bakar Bike, ki bo letos tudi turistično in poučno obarvan. Cilj tega dogodka je promovirati mesto Bakar kot »outdoor« destinacijo ter spoznavati udeležence kolesarjenja z lepotami narave in kulturno zgodovinsko dediščino.

Božična prestolnica ob Vrbskem jezeru: Celovec stavi na zgodovino, dobro vzdušje in družino

celovec_bozic.png
petek, 10. november 2017

30 zgodb najslavnejšega avstrijskega pisatelja pravljic Folkeja Tegetthofferja, najboljši pevski zbori na dvorišču Deželne hiše, »stari božič« na Stolnem trgu/Domplatz z obrtno umetnostjo in adventni cirkus v vzhodnem zalivu Vrbskega jezera skupaj s kombiniranimi vstopnicami za Minimundus in vožnjo z ladjo: dogajanje v Celovcu še nikoli ni bilo tako pestro, kot bo letos med 18. novembrom in božičem. Vse to pa si boste lahko priklicali v digitalni obliki z aplikacijo »City Guide Klagenfurt«.

Tomislav Bralić in Intrade bodo v Puli okronali svojo kariero

intrade
ponedeljek, 24. julij 2017

Tomislav Bralić in klapa Intrade obeležujejo že krepkih 32 let fantastične glasbene kariere in v tem času so osvojili že vse Arene, razen ene. Zadnja, najprestižnejša bo osvojena 4. avgusta v kultni pulski Areni, zato bo to še posebno velik in pomemben dogodek, ki bo obeležil njihovo dolgoletno kariero na prav poseben način.

Na avstrijskem Štajerskem bodo osredotočeni na družine

štajerska_logo
sreda, 7. december 2016

S posebno osredotočenostjo na družine in smučarski podmladek, številne množične mednarodne prireditve, kulinariko avstrijske Štajerske, ki se je povsem zapisala kakovosti v smučarskih kočah, in nadaljnje znatne investicije turističnih ponudnikov je avstrijska Štajerska kar najbolje pripravljena na prihajajočo zimsko sezono.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije