Skok v tujino

Nazaj na rubriko Skok v tujino
brioni.jpg

S Kompasom na rajske Brione

Datum: ponedeljek, 21. maj, 2012

Ekipa radijske oddaje »Dobro jutro, Slovenija« je tokrat razkrila košček raja. Ta košček raja so Brioni – otoki, ki se nahajajo v Fažanskem kanalu, nedaleč stran od Pule. Gre za otoke, kjer so pred več kot 100 milijoni leti živeli dinozavri, pa kasneje Rimljani, Italijani in znameniti Paul Kuplweiser – idejni oče ureditve Brionov v mondeno letovišče in zdravilišče.

Seveda je Brione zaznamoval tudi Josip Broz Tito ter številne kronane glave ter znane osebnosti, ki jih je v tridesetih letih gostil na otočju. Za javnost so otoke odprli leta 1984 in tja se je mogoče odpraviti tudi s turistično agencijo Kompas. Kako, kdaj in predvsem tudi zakaj, pa sledi v nadaljevanju.

Več kot sto milijonov let stara zgodovina

Nekaj posebnega je tudi safari park, ki so ga uredili leta 1978. Med zebrami, noji, lamami, antilopami, indijskimi svetimi kravami je »zvezda« slonica Lanka, ki ima zelo rada družbo.

Ker večina Brione povezuje s polpreteklo zgodovino, torej z nekdanjim predsednikom bivše Jugoslavije, je zgodba o daljši preteklosti teh otokov še toliko bolj zanimiva. 200 odtisov stopal dinozavrov priča, da je tu bilo življenje že pred več kot 100 milijoni leti. Tu so tudi ostanki, ki so dokaz, da so bili Brioni naseljeni že v rimski dobi, in sicer kot zabaviščna ter počitniška destinacija rimskih vojakov. Do konca 19. stoletja so otoki s svojimi zalogami apnenca služili predvsem kot kamnolomi. Pripadali so Benetkam, bili nato priključeni Ilirskim provincam in leta 1815 postal del Avstro-ogrske. Leta 1893 je avstrijski inovator in industrialec Paul Kupelweiser postal novi lastnik Brionov. Njegova ideja je bila, da bi otoki postali mondeno letovišče in zdravilišče. Najprej pa je bilo treba z otoka pregnati malarijo. Tako je poklical bakteriologa, dr. Roberta Kocha, Nobelovca. Leta 1922 je bilo zgrajeno tudi golf igrišče, ki so ga nato deset let kasneje preuredili. Še vedno pa je posebnost tega golf igrišča, da na njem ni zelenic, ampak so le peščenice, kjer pa je prav tako treba spraviti žogico v luknjo. Včasih tudi preko morskih zalivčkov, hrastovi vrhov in mimo jelenov ter muflonov, ki se prosto gibajo po otoku.

Po letu 1930 je letovišče začelo izgubljati svoj sijaj in sčasoma so prešli v italijanske roke, po drugi svetovni vojni pa postali del Jugoslavije. Nacionalni park so postali leta 1983. Tito je na Brione prvič prišel leta 1947, slovenski arhitekt Jože Plečnik je zanj načrtoval poseben paviljon, zadnjič pa je Brione obiskal 1979. leta. Zanimivo je tudi, da je Tito na Brionih preživel približno šest mesecev na leto, da je na največjem otoku opravljal službene, protokolarne zadeve, medtem ko se je povsem domače počutil na bližnjem otoku Venga. Tam je imel nasade mandarin, vinograd, vilo, vinsko klet in podobno.

Zagotovo je zanimiva tudi razstava, ki prikazuje življenje in delo Tita na Brionih. V treh desetletjih jih je denimo obiskalo kar 60 predsednikov svetovnih držav. Ti so s sabo prinesli tudi protokolarna darila. Velikokrat so to bile živali. Ker niso bile navajene podnebja ali pa zaradi drugih vzrokov, jih je precej umrlo. Preparirali so jih in jih potem na ogled ponudili na razstavi.

Nekaj posebnega je tudi safari park, ki so ga uredili leta 1978. Med zebrami, noji, lamami, antilopami, indijskimi svetimi kravami je »zvezda« slonica Lanka, ki ima zelo rada družbo. Legenda otoka je Titov papagaj Koki, na ogled je tudi etno park, za otoške »frizerje« pa veljajo jeleni, ki se po otoku prosto gibajo in skrbijo za skrbno oblikovane krošnje hrasta črnike.

Prava paša za oči so tudi rastline, tako avtohtone, mediteranske kot tudi tiste najbolj eksotične. No, Brioni se lahko pohvalijo tudi z eno najstarejših starih oljk na Mediteranu. Šest metrov visoka oljka naj bi bila stara kar 1.600 let.

Več o Brionih na www.brijuni.hr!

Do Brionov tudi s Kompasom

V Kompasu organizirajo enodnevne izlete na Brione. Za 50 evrov se je mogoče popeljati s sodobnim avtobusom, peljati z ladjo in si privoščiti voden ogled vključno z vožnjo z vlakom.

Brioni se nahajajo približno 130 kilometrov od Ljubljane. Glede na to, da je od meje speljana avtocesta, potrebujete iz prestolnice do Fažane približno dobri dve uri vožnje. »Brioni so v bistvu blizu, včasih pa vendarle tako daleč. Do njih je mogoče priti povsem enostavno. V Kompasu organiziramo enodnevne izlete. Za 50 evrov se je mogoče popeljati s sodobnim avtobusom, peljati z ladjo in si privoščiti voden ogled vključno z vožnjo z vlakom,« je povedal Peter Majerle, direktor prodaje v turistični agenciji Kompas. Poudaril je, da je obisk Brionov primeren tako za družine, manjše skupine, sindikalne izlete, šolske ekskurzije, pa tudi za navdušene golfiste. Med Kompasovimi gosti, ki se pustijo očarati na Brionih je veliko tujcev, največ med njimi jih prihaja iz Azije, Latinske Amerike in Evrope. Vse bolj se na Brionih razvija tudi kongresni turizem. Po besedah Majerla v Kompasu pripravijo celoten program za seminarje, kongrese in team buildinge tako med štirimi stenami kot v objemu narave in večtisočletne zgodovine. Prenočiti je mogoče v dveh hotelih, privoščite pa si lahko tudi najem dveh luksuznih vil.

Več o izletu >>

So Brioni res mondeni?

Seznam znanih osebnosti, ki so se že ustavile na Brionih potrjuje, da gre za svetovno znano in cenjeno destinacijo. Na Brione so na dopust prihajale kronane glave, tu je dopustoval Franc Jožef, pa njegov naslednik Fredinand, nemški cesar Wilhelm II, črnogorski kralj, književnik James Joyce, Elizabeth Taylor, Richard Burton, Angelina Jolie, Naomi Campbell, Placido Domingo, monaška princesa Carolina. Skratka slavnih imen res ne manjka. Vsaj dve vili sta še vedno skriti očem javnosti in skrbno varovani ter namenjeni visokim obiskom. Sicer pa otok ne daje vtisa mondenosti. Je prava priložnost za enkraten družinski izlet, za spoznavanje, narave, številnih rastlinskih in živalskih vrt, za sprehod med bogatimi nasadi edinstvene zimzelene makije, kopanje v kristalno čistem morju, za spoznavanje zgodovine ter zgodb, ki jih je ta pisala na Brionih. So torej jet set zbirališče, a hkrati tudi kraj, ki se ga splača obiskati tudi povsem običajnim ljudem.

 

Pripravila:

Tina HUREMOVIČ

Nazaj na rubriko Skok v tujino

Najnovejše v tej rubriki

Na ljubljanskem letališču kot osmi redni prevoznik nazaj easyJet

Letalo
ponedeljek, 3. avgust 2020

Po prekinitvi letenja zaradi epidemije virusa Covid-19 se je na Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana po več kot štirih mesecih vrnil priljubljeni nizkostroškovnik easyJet. Pred kratkim je obnovil lete v Berlin, danes pa bo opravil prvi let na londonsko letališče Gatwick.

Zopet direktna železniška povezava med Prago, Bratislavo in Ljubljano

Vlak
sreda, 1. julij 2020

Po dolgih letih so Češka, Slovaška in Slovenija zopet direktno povezane z vlakom. Podjetje RegioJet v sodelovanju s Slovenskimi železnicami s 30. junijem začenja z redno linijo, katera povezuje Prago in Bratislavo z Ljubljano.

Z ljubljanskega letališča kmalu tudi v Madrid, Kijev in Tel Aviv

letalo.jpg
četrtek, 12. marec 2020

V poletnem voznem redu, ki bo v letalskem prometu v veljavo stopil 29. marca, se na ljubljanskem letališču obeta kar nekaj novosti. Obstoječim 12 rednim prevoznikom se bo pridružilo pet novih – British Airways z leti na londonski Heathrow, Finnair v Helsinke, Israir Airlines v Tel Aviv, Windrose v Kijev in Iberia v Madrid.

Nova letalska linija iz Ljubljane v Luton

Letalo
torek, 3. marec 2020

Nizkocenovni prevoznik Easyjet bo po novem z ljubljanskega letel še na tretje londonsko letališče – po Stanstedu in Gatwicku še na Luton.

Nova letalska povezava Tel Aviv - Ljubljana

letalo.jpg
četrtek, 20. februar 2020

Slovenski turizem se je v tem tednu uspešno predstavil poslovni in splošni izraelski javnosti na sejmu IMTM v Tel Avivu. Slovenija je na tem trgu prepoznavna in vse bolj zaželena turistična destinacija, kar se v letošnjem letu pozitivno odraža z vzpostavitvijo nove letalske povezave Tel Aviv - Ljubljana prevoznika Israir Airlines.

Nova redna letalska linija med Kijevim in Ljubljano

Letalo
sreda, 12. februar 2020

Iz letališča Fraport so nam sporočili, da je ukrajinski letalski prevoznik Windrose najavil redno letalsko linijo med Kijevim in Ljubljano. Leti so že na voljo za booking v rezervacijskem sistemu.

STO dobila novo vodjo predstavništva v Avstriji

Zana Marijan
ponedeljek, 27. januar 2020

Na mesto vodje predstavništva Slovenske turistične organizacije (STO) v Avstriji je bila imenovana Žana Marijan, ki s 1. februarjem začenja svoj štiriletni mandat na Dunaju. Jan Ciglenečki, ki je predstavništvo STO vodil od leta 1998, slovenski turizem pa na Dunaju predstavljal že od leta 1994, s koncem letošnjega januarja odhaja v pokoj.

Nomago uvedel prvo redno povezavo z zagrebškim letališčem

nomago
petek, 17. januar 2020

Nomago nadaljuje s širitvijo mednarodne mreže Nomago InterCity in uvaja prvo redno ter direktno avtobusno linijo, ki bo potnike iz Ljubljane in Novega mesta dnevno povezovala z letališčem v Zagrebu.

Air France bo s 1. januarjem 2020 proaktivno nadomestil 100 % emisij CO2 na vseh notranjih letih

letalo.jpg
ponedeljek, 6. januar 2020

Letalska družba Air France si že vrsto let prizadeva zmanjšati okoljski odtis in stremi k okoljsko odgovornemu delovanju na številnih področjih - posodabljanje letalske flote, ekološko letenje, zmanjšanje teže opreme na letalu, recikliranje odpadkov, odprava plastike za enkratno uporabo in še več. S 1. januarjem 2020 bo Air France postala ena prvih letalskih družb, ki bo proaktivno nadomestila 100 % emisij CO2, nastalih na notranjih letih.

Otvoritev pohodniške sezone Alpe Adria Trail 2019 – povabilo na pohod

alpe_adria_trail.jpg
torek, 14. maj 2019

Pohodniška sezona na poti Alpe Adria Trail se vsako leto uradno otvori z organiziranim pohodom in ta bo letos 18. maja na Avstrijskem Koroškem v Milštatskih Alpah od Sommeregger Hütte do Lammersdorfer Hütte.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije