Skok v tujino

Nazaj na rubriko Skok v tujino
hrvaski_turizem.jpg

Slovenci lani na Hrvaškem ustvarili nekaj manj kot 8 milijonov nočitev

Datum: torek, 13. januar, 2015

Konec preteklega tedna so predstavniki hrvaškega turizma na novinarski konferenci predstavili rezultate turističnega leta 2014. Hrvaško je lani obiskalo rekordno število turistov.

Lani je Hrvaško obiskalo nekaj več kot 13 milijonov turistov, kar je 5,2 odstotka več kot leta 2013. Skupno je bilo ustvarjenih 73,6 milijona nočitev oz. 2,2 odstotka več leto prej.

Tuji turisti so ustvarili 11,7 milijonov prihodov, kar je za 5,2 odstotka več kot leta 2013, ter 67 milijonov prenočitev oziroma za 2,2 odstotka več kot leto prej. Domači hrvaški turisti so ustvarili za odstotek več prihodov ter za 0,6 odstotkov več prenočitev.

Najpomembnejša emitivna tržišča hrvaškega turizma v letu 2014 so bila: Nemčija, Slovenija, Avstrija, Češka, Italija, Poljska, Slovaška, Nizozemska, Velika Britanija in Madžarska.

Nemški turisti so na hrvaškem v letu 2014 ustvarili 15,7 milijona nočitev, kar predstavlja 21 odstotni delež vseh ustvarjenih nočitev. Sledili so slovenski turisti z nekaj manj kot osem milijonov nočitev, kar je dva odstotka več kot predlani. Nočitve slovenskih turistov so lani k vsem turističnim nočitvam na Hrvaškem prispevale nekaj manj kot 11odstoten delež.

Hrvaški minister za turizem Darko Lorencin je na novinarski konferenci v Splitu izpostavil, da so posebej veseli dobrih rezultatov izven glavne poletne sezone, saj je to eden osrednjih ciljev hrvaške turistične strategije. Decembra lani se je namreč število turistov v medletni primerjavi povečalo za 16 odstotkov na nekaj manj kot 155.000, ti pa so ustvarili za osem odstotkov več ali 390.000 nočitev.

Minister je napovedal, da namerava letos Hrvaška v turizem vložiti 483 milijonov evrov. Javni sektor bo investiral 191 milijonov evrov, hotelska podjetja pa 292 milijonov evrov.

Več informacij >>

 

Vir: TTA

Nazaj na rubriko Skok v tujino

Najnovejše v tej rubriki

Na ljubljanskem letališču kot osmi redni prevoznik nazaj easyJet

Letalo
ponedeljek, 3. avgust 2020

Po prekinitvi letenja zaradi epidemije virusa Covid-19 se je na Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana po več kot štirih mesecih vrnil priljubljeni nizkostroškovnik easyJet. Pred kratkim je obnovil lete v Berlin, danes pa bo opravil prvi let na londonsko letališče Gatwick.

Zopet direktna železniška povezava med Prago, Bratislavo in Ljubljano

Vlak
sreda, 1. julij 2020

Po dolgih letih so Češka, Slovaška in Slovenija zopet direktno povezane z vlakom. Podjetje RegioJet v sodelovanju s Slovenskimi železnicami s 30. junijem začenja z redno linijo, katera povezuje Prago in Bratislavo z Ljubljano.

Z ljubljanskega letališča kmalu tudi v Madrid, Kijev in Tel Aviv

letalo.jpg
četrtek, 12. marec 2020

V poletnem voznem redu, ki bo v letalskem prometu v veljavo stopil 29. marca, se na ljubljanskem letališču obeta kar nekaj novosti. Obstoječim 12 rednim prevoznikom se bo pridružilo pet novih – British Airways z leti na londonski Heathrow, Finnair v Helsinke, Israir Airlines v Tel Aviv, Windrose v Kijev in Iberia v Madrid.

Nova letalska linija iz Ljubljane v Luton

Letalo
torek, 3. marec 2020

Nizkocenovni prevoznik Easyjet bo po novem z ljubljanskega letel še na tretje londonsko letališče – po Stanstedu in Gatwicku še na Luton.

Nova letalska povezava Tel Aviv - Ljubljana

letalo.jpg
četrtek, 20. februar 2020

Slovenski turizem se je v tem tednu uspešno predstavil poslovni in splošni izraelski javnosti na sejmu IMTM v Tel Avivu. Slovenija je na tem trgu prepoznavna in vse bolj zaželena turistična destinacija, kar se v letošnjem letu pozitivno odraža z vzpostavitvijo nove letalske povezave Tel Aviv - Ljubljana prevoznika Israir Airlines.

Nova redna letalska linija med Kijevim in Ljubljano

Letalo
sreda, 12. februar 2020

Iz letališča Fraport so nam sporočili, da je ukrajinski letalski prevoznik Windrose najavil redno letalsko linijo med Kijevim in Ljubljano. Leti so že na voljo za booking v rezervacijskem sistemu.

STO dobila novo vodjo predstavništva v Avstriji

Zana Marijan
ponedeljek, 27. januar 2020

Na mesto vodje predstavništva Slovenske turistične organizacije (STO) v Avstriji je bila imenovana Žana Marijan, ki s 1. februarjem začenja svoj štiriletni mandat na Dunaju. Jan Ciglenečki, ki je predstavništvo STO vodil od leta 1998, slovenski turizem pa na Dunaju predstavljal že od leta 1994, s koncem letošnjega januarja odhaja v pokoj.

Nomago uvedel prvo redno povezavo z zagrebškim letališčem

nomago
petek, 17. januar 2020

Nomago nadaljuje s širitvijo mednarodne mreže Nomago InterCity in uvaja prvo redno ter direktno avtobusno linijo, ki bo potnike iz Ljubljane in Novega mesta dnevno povezovala z letališčem v Zagrebu.

Air France bo s 1. januarjem 2020 proaktivno nadomestil 100 % emisij CO2 na vseh notranjih letih

letalo.jpg
ponedeljek, 6. januar 2020

Letalska družba Air France si že vrsto let prizadeva zmanjšati okoljski odtis in stremi k okoljsko odgovornemu delovanju na številnih področjih - posodabljanje letalske flote, ekološko letenje, zmanjšanje teže opreme na letalu, recikliranje odpadkov, odprava plastike za enkratno uporabo in še več. S 1. januarjem 2020 bo Air France postala ena prvih letalskih družb, ki bo proaktivno nadomestila 100 % emisij CO2, nastalih na notranjih letih.

Otvoritev pohodniške sezone Alpe Adria Trail 2019 – povabilo na pohod

alpe_adria_trail.jpg
torek, 14. maj 2019

Pohodniška sezona na poti Alpe Adria Trail se vsako leto uradno otvori z organiziranim pohodom in ta bo letos 18. maja na Avstrijskem Koroškem v Milštatskih Alpah od Sommeregger Hütte do Lammersdorfer Hütte.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije