Skok v tujino

Nazaj na rubriko Skok v tujino
hrvaski_turizem.jpg

Slovenci lani na Hrvaškem ustvarili nekaj manj kot 8 milijonov nočitev

Datum: torek, 13. januar, 2015

Konec preteklega tedna so predstavniki hrvaškega turizma na novinarski konferenci predstavili rezultate turističnega leta 2014. Hrvaško je lani obiskalo rekordno število turistov.

Lani je Hrvaško obiskalo nekaj več kot 13 milijonov turistov, kar je 5,2 odstotka več kot leta 2013. Skupno je bilo ustvarjenih 73,6 milijona nočitev oz. 2,2 odstotka več leto prej.

Tuji turisti so ustvarili 11,7 milijonov prihodov, kar je za 5,2 odstotka več kot leta 2013, ter 67 milijonov prenočitev oziroma za 2,2 odstotka več kot leto prej. Domači hrvaški turisti so ustvarili za odstotek več prihodov ter za 0,6 odstotkov več prenočitev.

Najpomembnejša emitivna tržišča hrvaškega turizma v letu 2014 so bila: Nemčija, Slovenija, Avstrija, Češka, Italija, Poljska, Slovaška, Nizozemska, Velika Britanija in Madžarska.

Nemški turisti so na hrvaškem v letu 2014 ustvarili 15,7 milijona nočitev, kar predstavlja 21 odstotni delež vseh ustvarjenih nočitev. Sledili so slovenski turisti z nekaj manj kot osem milijonov nočitev, kar je dva odstotka več kot predlani. Nočitve slovenskih turistov so lani k vsem turističnim nočitvam na Hrvaškem prispevale nekaj manj kot 11odstoten delež.

Hrvaški minister za turizem Darko Lorencin je na novinarski konferenci v Splitu izpostavil, da so posebej veseli dobrih rezultatov izven glavne poletne sezone, saj je to eden osrednjih ciljev hrvaške turistične strategije. Decembra lani se je namreč število turistov v medletni primerjavi povečalo za 16 odstotkov na nekaj manj kot 155.000, ti pa so ustvarili za osem odstotkov več ali 390.000 nočitev.

Minister je napovedal, da namerava letos Hrvaška v turizem vložiti 483 milijonov evrov. Javni sektor bo investiral 191 milijonov evrov, hotelska podjetja pa 292 milijonov evrov.

Več informacij >>

 

Vir: TTA

Nazaj na rubriko Skok v tujino

Najnovejše v tej rubriki

Aeroflot ponovno z ljubljanskega letališča v Moskvo

Letalo
sreda, 17. februar 2021

Po skoraj letu dni premora letenja zaradi epidemije covid-19 se na ljubljansko letališče vrača ruski prevoznik Aeroflot. V Moskvo bo sprva letel enkrat tedensko, če bodo razmere to omogočale, pa napoveduje dodajanje frekvenc v poletnem voznem redu.

Gradnja potniškega terminala na brniškem letališču se bliža koncu

Letalo
četrtek, 4. februar 2021

Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana se zaključuje gradnja razširjenega potniškega terminala. 21 milijonov evrov vredna investicija teče skladno s terminskim planom. Do marca naj bi objekt dobil že končno podobo, sledila bodo testiranja in pridobivanje dovoljenj. Terminal bo tako nared sredi junija, prve potnike pa naj bi sprejel z julijem.

Mreža letalskih povezav zaradi epidemije močno okrnjena

Letalo
četrtek, 14. januar 2021

Z ljubljanskega letališča je trenutno mogoče neposredno poleteti v Frankfurt, Beograd in Istanbul. V zimskem voznem redu naj bi se vrnile še povezave v Pariz, London in Varšavo.

Kdaj in kam napovedani leti z Brnika

letalo.jpg
torek, 17. november 2020

Zaradi posledic epidemije virusa Covid-19 je letalski promet v Evropi in po svetu močno omejen. Datumi obnovitve letov in obseg letenja so v veliki meri odvisni od omejitev pri prehodih meja in drugih restriktivnih ukrepov v posameznih državah, pa tudi od okrevanja povpraševanja po letih.

V zimski sezoni z Brnika deset neposrednih letalskih povezav

Letalo
četrtek, 29. oktober 2020

Zaradi epidemije potniški letalski promet po Evropi že osmi mesec zapored beleži drastičen upad. Z Brnika bo v zimski sezoni po trenutnih napovedih deset letalskih povezav v devet evropskih držav ponujalo devet prevoznikov.

Osrednja turistična borza WTM letos na spletu

wtm_nagrade.jpg
torek, 27. oktober 2020

Ena največjih globalnih turističnih borz World Travel Market London bo v letošnjem letu potekala v virtualni obliki. Na voljo je še nekaj prostih mest za prijavo slovenskih turističnih ponudnikov.

Z Air France tudi pozimi vsak dan iz Ljubljane v francosko prestolnico

Letalo
petek, 2. oktober 2020

Pri Air France so pripravili zimski urnik letov, ki se lahko glede na negotove razmere v prihajajočih mesecih sicer še spremeni. Ljubljana ostaja dobro povezana s francosko prestolnico, saj bo letalski prevoznik tudi v začetku zimske sezone, od konca oktobra do januarja, obe glavni mesti povezoval enkrat dnevno.

Na ljubljanskem letališču kot osmi redni prevoznik nazaj easyJet

Letalo
ponedeljek, 3. avgust 2020

Po prekinitvi letenja zaradi epidemije virusa Covid-19 se je na Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana po več kot štirih mesecih vrnil priljubljeni nizkostroškovnik easyJet. Pred kratkim je obnovil lete v Berlin, danes pa bo opravil prvi let na londonsko letališče Gatwick.

Zopet direktna železniška povezava med Prago, Bratislavo in Ljubljano

Vlak
sreda, 1. julij 2020

Po dolgih letih so Češka, Slovaška in Slovenija zopet direktno povezane z vlakom. Podjetje RegioJet v sodelovanju s Slovenskimi železnicami s 30. junijem začenja z redno linijo, katera povezuje Prago in Bratislavo z Ljubljano.

Z ljubljanskega letališča kmalu tudi v Madrid, Kijev in Tel Aviv

letalo.jpg
četrtek, 12. marec 2020

V poletnem voznem redu, ki bo v letalskem prometu v veljavo stopil 29. marca, se na ljubljanskem letališču obeta kar nekaj novosti. Obstoječim 12 rednim prevoznikom se bo pridružilo pet novih – British Airways z leti na londonski Heathrow, Finnair v Helsinke, Israir Airlines v Tel Aviv, Windrose v Kijev in Iberia v Madrid.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije