Skok v tujino

Nazaj na rubriko Skok v tujino
Opera_dresden

Veličastna Semperjeva operna hiša v Dresdnu

Datum: ponedeljek, 20. junij, 2016

Dresden s svojim prečudovitim zgodovinskim mestnim jedrom, v katerem se nahajajo številna kulturna bogastva svetovnega pomena, vsako leto pritegne in očara več sto tisoč obiskovalcev. V metropoli ob reki Labi ima med drugim svoj dom tudi ena izmed najbolj znanih opernih hiš na svetu – Semperoper Dresden.

Zgodovina opere se je v saški prestolnici začela pisati že davnega leta 1667 z otvoritvijo operne hiše »Am Taschenberg«, veličastno Semperoper pa je leta 1841 zgradil priznani nemški arhitekt Gottfried Semper. Opero so leta 1869 zajeli ognjeni zublji, močno pa je bila poškodovana tudi med 2. svetovno vojno, vendar je leta 1985 po uspešni obnovi ponovno odprla svoja vrata in se povzpela na sam vrh mednarodno najbolj priznanih opernih hiš.

V Semperjevi operi »domuje« nacionalni orkester Sächsische Staatskapelle Dresden pod taktirko glavnega dirigenta Christiana Thielemanna. Ustanovljen leta 1548, velja za enega najstarejših in zgodovinsko najbolj bogatih orkestrov na svetu, katerega so zaznamovali številni priznani skladatelji in prominentni dirigenti – med njimi tudi Richard Wagner in Richard Strauss, ki sta orkestru zaupala številne prve uprizoritve njunih odrskih del. Osrednja tematika Semperjeve opere v letu 2017 bo po uspešno izpeljanih »Dnevih Richarda Straussa« v preteklem letu ter »Dnevih baroka« marca letos, znameniti Wolfgang Amadeus Mozart. V sklopu »Mozartovih dni«, ki se bodo odvijali aprila prihodnje leto, si bo v Semperoper moč ogledati pet izjemnih Mozartovih opernih del – vključno z novo priredbo dela »Beg iz Seraja«.

Obenem bo v prihajajoči sezoni 2016/17 Semperoper uprizorila tudi številne druge operne mojstrovine, od Straussove »Salome« in Verdijevega »Otella« do Wagnerjevih oper »Rheingold« in »Siegfried«. Leta 2017 pa bo svoj 200. jubilej praznoval tudi priznani saški pevski zbor Sächsische Staatsopernchor Dresden, katerega je leta 1817 ustanovil znameniti nemški skladatelj Carl Maria von Weber, ki se je med drugim v Dresdnu zavzemal tudi za vzpostavitev stalnega baletnega ansambla. Od leta 2006 je baletni vodja ansambla Semperoper Ballett, ki je znan predvsem po svojih močnih in vsestranskih baletnih plesalcih in širokem spektru baletnih uprizoritev, talentirani Kanadčan Aaron S. Watkin. Z izredno visokimi umetniškimi standardi in izjemno kakovostjo plesa je ansambel v svetovnem merilu izredno priznan in priljubljen, v baletni sezoni 2016/17 pa bo poleg klasičnega in sodobnega plesa premierno uprizoril tudi baletno predstavo »Don Kihot«.

Nazaj na rubriko Skok v tujino

Najnovejše v tej rubriki

Aeroflot ponovno z ljubljanskega letališča v Moskvo

Letalo
sreda, 17. februar 2021

Po skoraj letu dni premora letenja zaradi epidemije covid-19 se na ljubljansko letališče vrača ruski prevoznik Aeroflot. V Moskvo bo sprva letel enkrat tedensko, če bodo razmere to omogočale, pa napoveduje dodajanje frekvenc v poletnem voznem redu.

Gradnja potniškega terminala na brniškem letališču se bliža koncu

Letalo
četrtek, 4. februar 2021

Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana se zaključuje gradnja razširjenega potniškega terminala. 21 milijonov evrov vredna investicija teče skladno s terminskim planom. Do marca naj bi objekt dobil že končno podobo, sledila bodo testiranja in pridobivanje dovoljenj. Terminal bo tako nared sredi junija, prve potnike pa naj bi sprejel z julijem.

Mreža letalskih povezav zaradi epidemije močno okrnjena

Letalo
četrtek, 14. januar 2021

Z ljubljanskega letališča je trenutno mogoče neposredno poleteti v Frankfurt, Beograd in Istanbul. V zimskem voznem redu naj bi se vrnile še povezave v Pariz, London in Varšavo.

Kdaj in kam napovedani leti z Brnika

letalo.jpg
torek, 17. november 2020

Zaradi posledic epidemije virusa Covid-19 je letalski promet v Evropi in po svetu močno omejen. Datumi obnovitve letov in obseg letenja so v veliki meri odvisni od omejitev pri prehodih meja in drugih restriktivnih ukrepov v posameznih državah, pa tudi od okrevanja povpraševanja po letih.

V zimski sezoni z Brnika deset neposrednih letalskih povezav

Letalo
četrtek, 29. oktober 2020

Zaradi epidemije potniški letalski promet po Evropi že osmi mesec zapored beleži drastičen upad. Z Brnika bo v zimski sezoni po trenutnih napovedih deset letalskih povezav v devet evropskih držav ponujalo devet prevoznikov.

Osrednja turistična borza WTM letos na spletu

wtm_nagrade.jpg
torek, 27. oktober 2020

Ena največjih globalnih turističnih borz World Travel Market London bo v letošnjem letu potekala v virtualni obliki. Na voljo je še nekaj prostih mest za prijavo slovenskih turističnih ponudnikov.

Z Air France tudi pozimi vsak dan iz Ljubljane v francosko prestolnico

Letalo
petek, 2. oktober 2020

Pri Air France so pripravili zimski urnik letov, ki se lahko glede na negotove razmere v prihajajočih mesecih sicer še spremeni. Ljubljana ostaja dobro povezana s francosko prestolnico, saj bo letalski prevoznik tudi v začetku zimske sezone, od konca oktobra do januarja, obe glavni mesti povezoval enkrat dnevno.

Na ljubljanskem letališču kot osmi redni prevoznik nazaj easyJet

Letalo
ponedeljek, 3. avgust 2020

Po prekinitvi letenja zaradi epidemije virusa Covid-19 se je na Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana po več kot štirih mesecih vrnil priljubljeni nizkostroškovnik easyJet. Pred kratkim je obnovil lete v Berlin, danes pa bo opravil prvi let na londonsko letališče Gatwick.

Zopet direktna železniška povezava med Prago, Bratislavo in Ljubljano

Vlak
sreda, 1. julij 2020

Po dolgih letih so Češka, Slovaška in Slovenija zopet direktno povezane z vlakom. Podjetje RegioJet v sodelovanju s Slovenskimi železnicami s 30. junijem začenja z redno linijo, katera povezuje Prago in Bratislavo z Ljubljano.

Z ljubljanskega letališča kmalu tudi v Madrid, Kijev in Tel Aviv

letalo.jpg
četrtek, 12. marec 2020

V poletnem voznem redu, ki bo v letalskem prometu v veljavo stopil 29. marca, se na ljubljanskem letališču obeta kar nekaj novosti. Obstoječim 12 rednim prevoznikom se bo pridružilo pet novih – British Airways z leti na londonski Heathrow, Finnair v Helsinke, Israir Airlines v Tel Aviv, Windrose v Kijev in Iberia v Madrid.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije