Skok v tujino

Nazaj na rubriko Skok v tujino
Opera_dresden

Veličastna Semperjeva operna hiša v Dresdnu

Datum: ponedeljek, 20. junij, 2016

Dresden s svojim prečudovitim zgodovinskim mestnim jedrom, v katerem se nahajajo številna kulturna bogastva svetovnega pomena, vsako leto pritegne in očara več sto tisoč obiskovalcev. V metropoli ob reki Labi ima med drugim svoj dom tudi ena izmed najbolj znanih opernih hiš na svetu – Semperoper Dresden.

Zgodovina opere se je v saški prestolnici začela pisati že davnega leta 1667 z otvoritvijo operne hiše »Am Taschenberg«, veličastno Semperoper pa je leta 1841 zgradil priznani nemški arhitekt Gottfried Semper. Opero so leta 1869 zajeli ognjeni zublji, močno pa je bila poškodovana tudi med 2. svetovno vojno, vendar je leta 1985 po uspešni obnovi ponovno odprla svoja vrata in se povzpela na sam vrh mednarodno najbolj priznanih opernih hiš.

V Semperjevi operi »domuje« nacionalni orkester Sächsische Staatskapelle Dresden pod taktirko glavnega dirigenta Christiana Thielemanna. Ustanovljen leta 1548, velja za enega najstarejših in zgodovinsko najbolj bogatih orkestrov na svetu, katerega so zaznamovali številni priznani skladatelji in prominentni dirigenti – med njimi tudi Richard Wagner in Richard Strauss, ki sta orkestru zaupala številne prve uprizoritve njunih odrskih del. Osrednja tematika Semperjeve opere v letu 2017 bo po uspešno izpeljanih »Dnevih Richarda Straussa« v preteklem letu ter »Dnevih baroka« marca letos, znameniti Wolfgang Amadeus Mozart. V sklopu »Mozartovih dni«, ki se bodo odvijali aprila prihodnje leto, si bo v Semperoper moč ogledati pet izjemnih Mozartovih opernih del – vključno z novo priredbo dela »Beg iz Seraja«.

Obenem bo v prihajajoči sezoni 2016/17 Semperoper uprizorila tudi številne druge operne mojstrovine, od Straussove »Salome« in Verdijevega »Otella« do Wagnerjevih oper »Rheingold« in »Siegfried«. Leta 2017 pa bo svoj 200. jubilej praznoval tudi priznani saški pevski zbor Sächsische Staatsopernchor Dresden, katerega je leta 1817 ustanovil znameniti nemški skladatelj Carl Maria von Weber, ki se je med drugim v Dresdnu zavzemal tudi za vzpostavitev stalnega baletnega ansambla. Od leta 2006 je baletni vodja ansambla Semperoper Ballett, ki je znan predvsem po svojih močnih in vsestranskih baletnih plesalcih in širokem spektru baletnih uprizoritev, talentirani Kanadčan Aaron S. Watkin. Z izredno visokimi umetniškimi standardi in izjemno kakovostjo plesa je ansambel v svetovnem merilu izredno priznan in priljubljen, v baletni sezoni 2016/17 pa bo poleg klasičnega in sodobnega plesa premierno uprizoril tudi baletno predstavo »Don Kihot«.

Nazaj na rubriko Skok v tujino

Najnovejše v tej rubriki

Nomago uvedel prvo redno povezavo z zagrebškim letališčem

nomago
petek, 17. januar 2020

Nomago nadaljuje s širitvijo mednarodne mreže Nomago InterCity in uvaja prvo redno ter direktno avtobusno linijo, ki bo potnike iz Ljubljane in Novega mesta dnevno povezovala z letališčem v Zagrebu.

Air France bo s 1. januarjem 2020 proaktivno nadomestil 100 % emisij CO2 na vseh notranjih letih

letalo.jpg
ponedeljek, 6. januar 2020

Letalska družba Air France si že vrsto let prizadeva zmanjšati okoljski odtis in stremi k okoljsko odgovornemu delovanju na številnih področjih - posodabljanje letalske flote, ekološko letenje, zmanjšanje teže opreme na letalu, recikliranje odpadkov, odprava plastike za enkratno uporabo in še več. S 1. januarjem 2020 bo Air France postala ena prvih letalskih družb, ki bo proaktivno nadomestila 100 % emisij CO2, nastalih na notranjih letih.

Otvoritev pohodniške sezone Alpe Adria Trail 2019 – povabilo na pohod

alpe_adria_trail.jpg
torek, 14. maj 2019

Pohodniška sezona na poti Alpe Adria Trail se vsako leto uradno otvori z organiziranim pohodom in ta bo letos 18. maja na Avstrijskem Koroškem v Milštatskih Alpah od Sommeregger Hütte do Lammersdorfer Hütte.

Nova dnevna letalska povezava z Moskvo

ponedeljek, 12. november 2018

V okviru zimskega voznega reda je potnikom na voljo nova dnevna letalska povezava z Moskvo. Prevoznik Aeroflot se po petnajstih letih vrača na ljubljansko letališče z letalom Sukhoi Superjet 100. Prvo letalo je na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana pristalo 28. oktobra.

Kempinski Hotel Adriatic otvoril luksuzno plažo

plaza savudrija
torek, 26. junij 2018

Srbska družba MK Group je v petetklem tednu pripravila gala odprtje prenovljene plaže hotelskega letovišča Kempinski Adriatic v Savudriji, o katerem je umaški župan Vili Bassanese izjavil, da je to najrazkošnejše in najlepše urejeno kopališče v Istri. Luksuzna plaža ponuja pogled na lepote hrvaške, slovenske in italijanske obale.

Bakar bike

Kolesarjenje
sreda, 23. maj 2018

V soboto, 26. maja 2018 bo potekal že 6. zaporedni rekreativni kolesarski dogodek pod imenom Bakar Bike, ki bo letos tudi turistično in poučno obarvan. Cilj tega dogodka je promovirati mesto Bakar kot »outdoor« destinacijo ter spoznavati udeležence kolesarjenja z lepotami narave in kulturno zgodovinsko dediščino.

Božična prestolnica ob Vrbskem jezeru: Celovec stavi na zgodovino, dobro vzdušje in družino

celovec_bozic.png
petek, 10. november 2017

30 zgodb najslavnejšega avstrijskega pisatelja pravljic Folkeja Tegetthofferja, najboljši pevski zbori na dvorišču Deželne hiše, »stari božič« na Stolnem trgu/Domplatz z obrtno umetnostjo in adventni cirkus v vzhodnem zalivu Vrbskega jezera skupaj s kombiniranimi vstopnicami za Minimundus in vožnjo z ladjo: dogajanje v Celovcu še nikoli ni bilo tako pestro, kot bo letos med 18. novembrom in božičem. Vse to pa si boste lahko priklicali v digitalni obliki z aplikacijo »City Guide Klagenfurt«.

Tomislav Bralić in Intrade bodo v Puli okronali svojo kariero

intrade
ponedeljek, 24. julij 2017

Tomislav Bralić in klapa Intrade obeležujejo že krepkih 32 let fantastične glasbene kariere in v tem času so osvojili že vse Arene, razen ene. Zadnja, najprestižnejša bo osvojena 4. avgusta v kultni pulski Areni, zato bo to še posebno velik in pomemben dogodek, ki bo obeležil njihovo dolgoletno kariero na prav poseben način.

Na avstrijskem Štajerskem bodo osredotočeni na družine

štajerska_logo
sreda, 7. december 2016

S posebno osredotočenostjo na družine in smučarski podmladek, številne množične mednarodne prireditve, kulinariko avstrijske Štajerske, ki se je povsem zapisala kakovosti v smučarskih kočah, in nadaljnje znatne investicije turističnih ponudnikov je avstrijska Štajerska kar najbolje pripravljena na prihajajočo zimsko sezono.

Mokrine vstopajo v novo smučarsko sezono

©EDWARD GROEGER_Kaernten Werbung_Nassfeld.jpg
ponedeljek, 28. november 2016

110 absolutno s snegom zagotovljenih kilometrov prog, najboljši v svojem razredu na podlagi različnih ocenjevalnih portalov in vedno med TOP 10 smučišči Avstrije… Kdor se torej odpravi v Mokrine, lahko veliko pričakuje. In bo kljub temu presenečen! Prva presenečenja 'Nice Surprises' namreč goste pričakujejo že ob uradnem začetku zimske sezone 7. decembra 2016.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije