Skok v tujino

Nazaj na rubriko Skok v tujino
pirhi.jpg

Velikonočni prazniki 2016 v Nemčiji

Datum: sreda, 9. marec, 2016

Kot vsak praznik, tudi v Nemčiji veliko noč spremlja kopica tradicij in starih običajev - od poslikave pirhov, priprave gnezdec do razvajanja s čokoladnimi zajčki.

K vsaki veliki noči sodijo barviti pirhi. Jajce v Nemčiji velja za enega najpomembnejših velikonočnih simbolov – predstavlja vstajenje in je hkrati simbol življenja. Pobarvana jajčka se ob velikonočnih praznikih velikokrat obesijo na drevesa ali veje za okras, seveda po tem, ko se iz njih odstrani oz. spiha ves rumenjak in beljak. Na mizah pa se znajdejo tudi pobarvana trdo kuhana jajčka, katera se ob velikonočnem zajtrku z veseljem poje.

Nemci za velikonočne praznike najrajši jedo pisana čokoladna jajčka, v tisoč in eni obliki in z različnimi nadevi. Če tudi vi sodite med takšne sladkosnede, potem ob vašem naslednjem obisku Nemčije enostavno morate obiskati tudi priljubljeni Muzej čokolade v Kölnu!


Teči zajček, teči!


Velikonočne pirhe vsako leto prinese velikonočni zajček – v pisnih virih je bila ta legenda prvič omenjena že leta 1678, zapisal pa jo je profesor medicine iz Heidelberga. Velikonočni zajček pirhe odloži v velikonočno gnezdece ali pa jih skrije na vrtu oz. po
stanovanju, nato pa se prične lov na njih. Iskanje pirhov je še danes zabavna velikonočna aktivnost, še posebej priljubljena med najmlajšimi.

V času velike noči se v Nemčiji odvijajo tudi številni skupinski lovi na pirhe: npr. na otoku Pellworm v Severnem morju, kjer se v seno na t.i. velikonočnem polju skrije več kot 10.000 pirhov. Bi jih radi iskali tudi vi? Letošnji veliki lov na pirhe bo na otoku Pellworm potekal od 21. marca pa vse do 1. aprila 2016.


Zbogom zima – pozdravljena pomlad!


Tako kot jajca in zajčki, je tudi svetloba simbol življenja in vstajenja, zato se na velikonočno soboto (26. marec) po Nemčiji prižigajo tudi velikonočne sveče in kresi, s katerimi se prežene vse zle zimske duhove in pozdravi prihajajočo pomlad. Kresi v Nemčiji so zelo priljubljeni in vsako leto privabijo številne obiskovalce, največje krese pa boste našli v Harzu. In še namig: Harz je tudi ena izmed najbolj priljubljenih pohodniških destinacij Nemčije.


Več kot samo ročna obrt: velikonočni sejmi


Velikonočni sejmi v Nemčiji so zelo priljubljeni in vsako leto zelo dobro obiskani. Na stojnicah lahko najdemo vse za veliko noč, od okrasja do čudovitih keramičnih izdelkov, igrač in velikonočnih poslastic, pod prste pa lahko pogledamo tudi priznanim nemškim in mednarodnim slikarjem pirhov.
Še posebno znani so bogati velikonočni sejmi Lužiških Srbov, katere lahko obiščemo med Spreewaldom, Brandenburgom, regijo Lausitzer Bergland in Saško. Seveda pa se sejmi odvijajo tudi drugje po Nemčiji, npr. v Wiesbadnu, v dvorcu Schwetzinger Schloss ali regiji Allgäu na jugu Nemčije.

Nazaj na rubriko Skok v tujino

Najnovejše v tej rubriki

Aeroflot ponovno z ljubljanskega letališča v Moskvo

Letalo
sreda, 17. februar 2021

Po skoraj letu dni premora letenja zaradi epidemije covid-19 se na ljubljansko letališče vrača ruski prevoznik Aeroflot. V Moskvo bo sprva letel enkrat tedensko, če bodo razmere to omogočale, pa napoveduje dodajanje frekvenc v poletnem voznem redu.

Gradnja potniškega terminala na brniškem letališču se bliža koncu

Letalo
četrtek, 4. februar 2021

Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana se zaključuje gradnja razširjenega potniškega terminala. 21 milijonov evrov vredna investicija teče skladno s terminskim planom. Do marca naj bi objekt dobil že končno podobo, sledila bodo testiranja in pridobivanje dovoljenj. Terminal bo tako nared sredi junija, prve potnike pa naj bi sprejel z julijem.

Mreža letalskih povezav zaradi epidemije močno okrnjena

Letalo
četrtek, 14. januar 2021

Z ljubljanskega letališča je trenutno mogoče neposredno poleteti v Frankfurt, Beograd in Istanbul. V zimskem voznem redu naj bi se vrnile še povezave v Pariz, London in Varšavo.

Kdaj in kam napovedani leti z Brnika

letalo.jpg
torek, 17. november 2020

Zaradi posledic epidemije virusa Covid-19 je letalski promet v Evropi in po svetu močno omejen. Datumi obnovitve letov in obseg letenja so v veliki meri odvisni od omejitev pri prehodih meja in drugih restriktivnih ukrepov v posameznih državah, pa tudi od okrevanja povpraševanja po letih.

V zimski sezoni z Brnika deset neposrednih letalskih povezav

Letalo
četrtek, 29. oktober 2020

Zaradi epidemije potniški letalski promet po Evropi že osmi mesec zapored beleži drastičen upad. Z Brnika bo v zimski sezoni po trenutnih napovedih deset letalskih povezav v devet evropskih držav ponujalo devet prevoznikov.

Osrednja turistična borza WTM letos na spletu

wtm_nagrade.jpg
torek, 27. oktober 2020

Ena največjih globalnih turističnih borz World Travel Market London bo v letošnjem letu potekala v virtualni obliki. Na voljo je še nekaj prostih mest za prijavo slovenskih turističnih ponudnikov.

Z Air France tudi pozimi vsak dan iz Ljubljane v francosko prestolnico

Letalo
petek, 2. oktober 2020

Pri Air France so pripravili zimski urnik letov, ki se lahko glede na negotove razmere v prihajajočih mesecih sicer še spremeni. Ljubljana ostaja dobro povezana s francosko prestolnico, saj bo letalski prevoznik tudi v začetku zimske sezone, od konca oktobra do januarja, obe glavni mesti povezoval enkrat dnevno.

Na ljubljanskem letališču kot osmi redni prevoznik nazaj easyJet

Letalo
ponedeljek, 3. avgust 2020

Po prekinitvi letenja zaradi epidemije virusa Covid-19 se je na Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana po več kot štirih mesecih vrnil priljubljeni nizkostroškovnik easyJet. Pred kratkim je obnovil lete v Berlin, danes pa bo opravil prvi let na londonsko letališče Gatwick.

Zopet direktna železniška povezava med Prago, Bratislavo in Ljubljano

Vlak
sreda, 1. julij 2020

Po dolgih letih so Češka, Slovaška in Slovenija zopet direktno povezane z vlakom. Podjetje RegioJet v sodelovanju s Slovenskimi železnicami s 30. junijem začenja z redno linijo, katera povezuje Prago in Bratislavo z Ljubljano.

Z ljubljanskega letališča kmalu tudi v Madrid, Kijev in Tel Aviv

letalo.jpg
četrtek, 12. marec 2020

V poletnem voznem redu, ki bo v letalskem prometu v veljavo stopil 29. marca, se na ljubljanskem letališču obeta kar nekaj novosti. Obstoječim 12 rednim prevoznikom se bo pridružilo pet novih – British Airways z leti na londonski Heathrow, Finnair v Helsinke, Israir Airlines v Tel Aviv, Windrose v Kijev in Iberia v Madrid.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije