Logo_Orange_wine

Slovenska oranžna vina na Kitajskem

Datum: torek, 24. november, 2020

Enajst primorskih vinarjev se je v preteklem tednu, na sejmu Wine to Asia v Shenzhenu predstavilo s svojimi oranžnimi vini pod okriljem Orange Wine Festivala. Wine to Asia je sejem, ki ga v Shenzenu na Kitajskem pripravlja veronski Vinitaly. Na njem se letos s poglobljenimi degustacijami med drugimi predstavljajo Rioja, Franciacorta, Burgundija, Čile, Nemčija, Kitajska in Slovenija z izborom oranžnih vin. Danes se na sejmu s svojimi oranžnimi vini pod okriljem Orange Wine Festivala predstavlja 11 slovenskih vinarjev in sicer; Batič, Burja in Guerila iz Vipavske doline, Emeran Reya, Marjan Simčič in Movia iz Brd ter Bordon, Korenika&Moškon, Polič, Rojac in Zaro iz Slovenske Istre.

Predstavitev vin enajstih kleti iz treh primorskih vinorodnih okolišev je v vse bolj uveljavljajoči se in prodorni niši sonaravno pridelanih belih maceriranih vin prva svoje vrste na Kitajskem, zanjo pa velja veliko zanimanje.

Organizatorji so za Masterclass pripravili izčrpno gradivo o Sloveniji, vinorodnih okoliših in o vinarjih ter njihovih vinih. V video predstavitvi je o tehnikah pridelave vin z manj posegi in daljšo maceracijo ter o slovenskih terroirjih govoril Primož Lavrenčič iz kleti Burja iz Orehovice. Za udeležence degustacije in sejma nasploh je bil pripravljen tudi katalog na 40 straneh v angleškem in kitajskem jeziku. Video vsebine s predstavitvami vseh vinarjev je pripravila ekipa dokumentarca Call it Amber. Film, ki bo premierno predstavljen prihodnjo pomlad na Orange Wine Festivalu, so snemali tako v Sloveniji kot v številnih drugih državah, tudi v Gruziji, Italiji, Avstriji, Franciji, Veliki Britaniji, na Nizozemskem,...

»Veseli in počaščeni smo, da se bodo v Shenzhenu predstavili slovenski pridelovalci oranžnih vin. V zahtevnem letu tako kitajskemu trgu skupaj odpiramo vrata v svet sonaravno pridelanih vin.« poudarja Simone Incontro, direktor Wine to Asia, ki je skupaj z mag. Matjažem Žigonom, predstavnikom Vinitaly za regijo Alpe-Jadran in Turčijo, sodeloval pri organizaciji slovenskega nastopu na Kitajskem. Predstavitev je izjemna priložnost za prodor vinarjev in novega vinskega sloga na velikanski in novosti željni kitajski trg, obenem pa je tudi turistična razglednica Slovenije, zlasti Brd, Vipavske doline in Istre. 

Orange Wine Festival spomladi prihodnje leto (19. aprila) načrtuje poglobljeno degustacijo z enodnevnim festivalom na sejmu Vinitaly v Veroni, 30. aprila pa Orange Wine Festival s svetovno premiero dokumentarca Call it Amber v Izoli in Kopru.

Vir in foto: Orange Wine Festival

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije