Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
kulinarika-2.jpg

10 let uspešnega sodelovanja, razvoja in promocije skupnih turističnih produktov treh dežel

Datum: torek, 9. marec, 2021

Slovenija, Furlanija–Julijska krajina in Avstrijska Koroška že 10 let uspešno sodelujejo na področju promocije turizma treh dežel in jih povezujejo v celoto. V sklopu novinarske konference so bili predstavljeni tako pretekli kot trenutni projekti in tudi usmerjenost za sodelovanje v prihodnje. Uveljavljena partnerstva ter uspešne povezave predstavljajo pomembno vlogo za obdobje okrevanja turistične panoge. 

 

Na spletni novinarski konferenci so sodelovali direktorji vseh treh turističnih organizacij: Mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije, Christian Kresse, direktor Kärnten Werbung, in Lucio Gomiero, direktor PromoTurismo FVG. Predstavili so pretekle aktivnosti, dvolateralne in trilateralne projekte ter prihodnje pobude. Med produkti, ki bodo po napovedih po krizi najpogosteje na seznamu želja turistov, so aktivni oddih v neobleganih destinacijah, pristen stik z neokrnjeno naravo ter vrhunska gastronomija. Ravno takšni produkti so bili oblikovani tudi skupaj z Avstrijsko Koroško in Furlanijo-Julijsko krajino v zadnjem desetletju.

Uspešni projekti, ki se odvijajo na ozemlju treh dežel, so pohodniška pot Alpe Adria TrailAlpe Adria Golf in Alpe Adria gastronomija. Alpe Adria Trail je daljinska, približno 750 kilometrov dolga pohodniška pešpot, ki je razdeljena na 43 etap in poteka od Velikega Kleka v Avstriji prek slovenskih Goriških Brd v Italijo do italijanskega obalnega mesta Milje, ki leži na istrskem polotoku (24 etap je na Avstrijskem Koroškem, 11 v Furlaniji-Julijski krajini in 8 v Sloveniji). Čezmejni projekt Alpe Adria Golf se ponaša s štirinajstimi igrišči v Avstriji, štirimi v Sloveniji in tremi v Furlaniji–Julijski krajini. Predstavljena je bila tudi bogata gastronomska ponudba, ki združuje vse tri dežele. Konec marca 2019 so tri dežele na Dunaju na kulinaričnem dogodku Alpe Adria predstavile vrhunsko gastronomsko ponudbo Slovenije, Avstrijske Koroške in Furlanije-Julijske krajine ob izidu posebne izdaje revije Falstaff, ki velja za eno najprestižnejših  gastronomskim revij v nemškem govornem prostoru. Slovenija je bila predstavljena kot avtentična in butična gastronomska destinacija, še posebej v luči nosilke naziva Evropska gastronomska regija 2021.

Mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije: »Pred desetimi leti smo vzpostavili čezmejno daljinsko pohodniško pot Alpe Adria, ki nudi raznolika aktivna doživetja od Alp do Jadranske obale. To je bil tudi začetek odličnega partnerstva treh dežel ter skupnega razvoja in promocije turističnih produktov regije Alpe Adria, ki smo jih razširili tudi na področje golfa in gastronomije. Največja nagrada in potrditev uspešnega sodelovanja je rast števila zadovoljnih gostov, ki smo jih v teh preteklih letih navdušili za odkrivanje in okušanje treh dežel. Z razvojem trajnostnih turističnih produktov, ki vabijo k aktivnim in nemnožičnim doživetjem v neokrnjeni naravi, smo postavili dobre temelje za ponovno povabilo gostom za čas, ko bodo potovanja ponovno možna. Partnerstva treh dežel med Slovenijo, Avstrijsko Koroško in Furlanijo-Julijsko krajino je zagotovo primer dobre prakse. V času, polnem izzivov, ima povezovanje posebno moč in dodano vrednost.«

Christian Kresse, direktor Kärnten Werbung: »Trije jeziki, tri države, vendar ena skupna kultura. Že deseto leto uspešno sodelujemo in smo lahko vzor za čezmejne projekte. Ponosen sem, da gostje vedno bolj odkrivajo in izberejo regijo Alpe Adria kot počitniško odločitev in destinacijo hrepenenja, ki ima v teh zahtevnih časih še pomembnejšo vlogo. Sodelovanje Avstrijske Koroške, Slovenije in Furlanije-Julijske krajine bo tudi v prihodnjih letih zagotovo oblikovalo razvoj turistične ponudbe vseh treh držav.«

Lucio Gomiero, direktor PromoTurismo FVG: »Zaradi svojih posebnosti ima združena regija Alpe Adria vse pogoje, da postane nova destinacija po koncu krize Covid-19, saj ni množičnega turizma, ima malo prebivalcev in široka odprta prostranstva ter neokrnjeno naravo. Turisti se bodo odločali za trajnostne počitnice v krajih, ki veljajo za varne in na bližnjih destinacijah, ki so pristne in še neodkrite. Praznujemo svoje preteklo uspešno sodelovanje, hkrati pa se veselimo naslednjih deset let in aktivnosti, s katerimi bomo uspešni kratkoročno in bomo čim prej dosegli tudi bolj oddaljene trge.«

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Travel & Leisure Slovenijo uvrstil na lestvico najbolj priljubljenih destinacij za tretje življenjsko obdobje

ljubljana_grudnovo_nabrezje.jpeg
četrtek, 22. april 2021

Spletni članek medija Travel & Leisure je Slovenijo in mesto Ljubljana uvrstili na lestvico destinacij, ki jih priporočajo za bivanje po upokojitvi.

Tuji potniki jeseni 2020 večinoma iz evropskih držav

srce-slovenije-postajalisce-za-avtodome-pri-rozi-liberga-smartno-pri-litiji-1.jpg
sreda, 21. april 2021

  Med tujimi potniki, ki so jeseni 2020 pripotovali v Slovenijo, je bilo več kot 80 % tranzi…

Projekt KUHAM DOMAče za razvoj gastronomije Zgornje Gorenjske

cerkno_kulinarika.jpg
torek, 20. april 2021

Razvojna agencija Zgornje Gorenjske (RAGOR) v zadnjih letih veliko pozornosti posveča domači kulinariki.

Novi člani Zelene sheme: destinacija Renče-Vogrsko in Hotel Park s Kavarno Park

Grad_bled
ponedeljek, 19. april 2021

Destinacija Renče-Vogrsko se je kot 58. destinacija pridružila Zeleni shemi in osvojila bronasti znak Slovenia Green. Med novimi člani Zelene sheme tudi blejski Hotel Park s Kavarno Park.

STO in Kongresni urad Slovenije organizirata prvi virtualni dogodek Feel sLOVEni@ Business Date MICE

ITB_Berlin_stojnica_464508.jpg
ponedeljek, 19. april 2021

Slovenska turistična organizacija (STO) v sodelovanju s Kongresnim uradom Slovenije v četrtek, 22. aprila, organizira virtualni dogodek Feel sLOVEni@ Business Date MICE, na katerem se bodo srečali slovenski ponudniki in tuji kupci za produkt poslovnih srečanj in dogodkov.

Novo: pastirska akademija za ozaveščanje otrok o pomenu sobivanja z naravo

eco_resort_vp.jpg
sreda, 14. april 2021

Društvo turistov Slovenije bo po notificiranem programu Zavoda za razvoj turizma na lokaciji Slovenia Eco Resorta pričela z novim programom za otroke, pastirsko akademijo.

Mag. Maja Pak in mag. Petra Stušek na seznamu vplivnih voditeljev destinacijskega marketinga

petra_stusek.jpg
torek, 13. april 2021

Spletna platforma za vizualno trženje v turizmu CrowdRiff je objavila seznam vplivnih posameznikov v turizmu na področju destinacijskega marketinga za Evropo in Veliko Britanijo, na katerega so uvrstili tudi dve Slovenki: direktorico STO, mag. Majo Pak, in direktorico Turizma Ljubljana, mag. Petro Stušek.

Izšla je zbirka Kako oživiti slovenski turizem?

slovenija.JPG
torek, 13. april 2021

Objavljena je e-zbirka, ki vsebuje več kot 70 mnenj slovenskih turističnih ponudnikov o turizmu v Sloveniji.  

Ustanovljena delovna skupina za pomoč, obnovo in razvoj gostinstva in turizma

kulinarika.jpeg
ponedeljek, 12. april 2021

Minuli teden so predstavniki Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS, Turistično gostinske zbornice Slovenije in Sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno podjetniški zbornici Slovenije ustanovili delovno skupino, ki bo skrbela za izvajanje podpisanega Memoranduma o sodelovanju in vzpostavitvi medsektorske verige vrednosti živilsko predelovalnega sektorja, gostinstva in turizma in skupaj opozarjala na aktualne probleme in pomembne teme za vse sektorje.

Prvi letošnji žrebeti Kobilarne Lipica

Lipicanci
ponedeljek, 12. april 2021

V Kobilarni Lipica se veselijo rojstva prvih letošnjih žrebet. Veselje je kar dvojno, saj sta istega dne prišla na svet črni Maestoso Samira XXXVIII in rjava žrebička Canissa XLII. Do junija se jima bo v lipiški čredi pridružilo še 23 žrebet. Takoj ko bo mogoče, bodo v Lipici tudi odprli prenovljeni hotel Maestoso in z uvajanjem novih, tematsko usklajenih, predvsem konjeniških programov.

 

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije