Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
dnn_naslovnafotografija_AVTOR_BOJAN TEZAK.jpg

44. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine

Datum: četrtek, 28. avgust, 2014

V drugem tednu meseca septembra bo v Kamniku zelo pestro in zanimivo za vse generacije in okuse, saj bodo tudi letos potekali Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine.

Med 11. in 14. septembrom si boste lahko ogledali tradicionalno povorko narodnih noš, kot osrednji dogodek prireditve, se zabavali ob koncertih in plesnih točkah, manjkalo pa ne bo niti dobre hrane, različnih tekmovanj in delavnic.

V zelenem naročju Kamniško-Savinjskih Alp se v mestu Kamnik vsak drugi septembrski konec tedna tradicija združi z etnografijo, kulturo in zabavo. V barvah bogate oblačilne dediščine se po ulicah starega mesta vije tradicionalna povorka narodnih noš, kot v kateri sodeluje več kot dva tisoč ljubiteljev in poznavalcev strogih pravil pravilnega pripadnostnega kostumiranja. »Noše«, kakor domačini radi rečejo prireditvi, je najbolj obiskana prireditev v tem delu Slovenije in že več kot štiri desetletja predstavlja ponos mesta. Kamniški festival tradicije s svojim bogatim štiridnevnim programom obišče več kot 30.000 obiskovalcev ter številni domači in tuji mediji. Prireditev bosta povezovala Boštjan Romih in Tomaž Simetinger.

Poleg bogatega domačega programa v svoje vrste vsako leto povabijo tudi številne gostujoče skupine iz tujine, saj se festival med drugim ponaša z nazivom mednarodnega folklornega festivala kot del mreže folklornih festivalov CIOFF. Tako se bodo letos poleg Akademske folklorne skupine France Marolt predstavile tudi folklorne skupne iz Izraela, Madžarske, Finske in Bosne. Prisluhnili boste lahko različnim godbam in glasbenikom, kot so Mambo Kings, Natalija Verboten, Pero Lovšin, Ognjeni muzikanti, Donačka, Grajski kvintet in mnogi drugi.

Potekali pa bosta tudi dve tekmovanji, in sicer 9. tekmovanje harmonikarjev za pokal Dnevov narodnih noš in pa tekmovanje za 'naj vrhnje oblačilo', zato vabijo vse nadobudne harmonikaše in tiste, ki v omarah hranite izbrane kose oblačilne dediščine, da se prijavite in sodelujete pri izboru najboljšega. Najmlajši se bodo lahko udeležili otroških delavnic, ogledali si boste lahko tudi gledališko igro, v sklopu srednjeveškega dneva pa bo prikazan srednjeveški ples in prava srednjeveško-glasbena poslastica, Gallenberških Vagantov.

Poleg glasbenega in kulturnega programa pa je prireditev poznana tudi po tradicionalnih kamniških jedeh, ki so združene pod blagovno znamko Okusi Kamnika in so del projekta Okusiti Osrednjo Slovenijo. Okuse in izbor tipičnih kamniških jedi bo letos ponosno zaokroževal trnič, tradicionalni velikoplaninski sir, priča pa boste lahko tudi nastajanju največje rižote.


www.narodnenose.si

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Razmerje med tujimi in domačimi gosti se je v juliju skoraj izenačilo

Na morje z vlakom
ponedeljek, 30. avgust 2021

V mesecu juliju je bilo v turističnih nastanitvenih obratih v primerjavi z julijem 2020 zabeleženih 17,5 % več turističnih prihodov in 9,7 % več turističnih prenočitev. V prvih sedmih mesecih leta je bilo evidentiranih 14,8 % manj turističnih prihodov in 13,5 % manj turističnih prenočitev kot v istem obdobju lani.

Radovljica, Bled, Tržič in Jesenice z novim skupnim turističnim produktom

Radovljica
četrtek, 26. avgust 2021

Destinacije Radovljica, Bled, Tržič in Jesenice so se tudi letos povezale v skupnem produktu Obišči in razišči.

Poletni lutkovni pristan v Mariboru

Lutke
torek, 10. avgust 2021

Lutkovne predstave popestrijo poletno dogajanje v mestu

Drugi teden avgustovskega dogajanja v znamenju Praznika terana in pršuta

prsut_Anze_Malovrh_STA.jpg
ponedeljek, 9. avgust 2021

Drugi teden avgustovskega dogajanja na Krasu, povezanega s Praznikom terana in pršuta, prinaša prireditvi, posvečeni pršutarjem (v soboto) in vinarjem (v nedeljo). Nadaljevalo se bo tudi prepletanje kulture in glasbe, vina in degustacijskih doživetij KrasPass Gourmet, ki je v štirih poletnih večerih minulega tedna obiskovalce že vabilo na kraške domačije. V nedeljo so se v Pliskovici srečale in predstavile kraljice terana.

Avanturistični park Ris prva zelena atrakcija na Kočevskem

jezero Kočevje
ponedeljek, 2. avgust 2021

Avanturistični park Ris je prejel mednarodni trajnostni certifikat Zeleni ključ/Green Key, s čimer tudi formalno dokazuje svojo zavezanost k odgovornemu obratovanju ter spoštljivemu odnosu do okolja in družbe.

Otvoritev Digitalne grajske sobane veličastnih sedem gradov Posavja

Gradovi posavja
sreda, 21. julij 2021

Regionalna razvojna agencija Posavje je z digitalnim inoviranjem kulturne dediščine sedmih gradov Posavja uspešno zaključila prvi sklop aktivnosti operacije e-Gradovi Posavja. Petega julija so namreč v Termah Čatež otvorili digitalne grajske sobane sedmih veličastnih gradov Posavja.

Plavajoči grad 2021

sneznik.jpg
torek, 13. julij 2021

Že deveti tradicionalni mednarodni festival Floating Castle - Plavajoči grad bo v štirih dneh, od 22. do 25. julija, združil okoli 100 glasbenih skupin in drugih ustvarjalcev s celega sveta na čarobnih lokacijah ob gradu Snežnik. Ustvarjalci festivala bodo pripravili okolje magičnih prizorišč, na katerih bodo obiskovalci lahko izkusili etno, jazz, fusion, elektronsko, avtorsko in eksperimentalno glasbo, tretjino programa pa predstavlja performens, lutkovne predstave, sodobni in tribal fusion ples, cirkus, intermedialne predstave, ter ulično in dramsko gledališče.

Novo: pastirska akademija za ozaveščanje otrok o pomenu sobivanja z naravo

eco_resort_vp.jpg
ponedeljek, 12. julij 2021

Društvo turistov Slovenije bo po notificiranem programu Zavoda za razvoj turizma na lokaciji Slovenia Eco Resorta pričela z novim programom za otroke, pastirsko akademijo.

Izročitev priznanj najbolj inovativnim produktom slovenskega turizma 2020

expano.jpg
petek, 9. julij 2021

V četrtek. 8. julija, so bile po decembrski razglasitvi na Dnevih slovenskega turizma, plakete prejemnikom še osebno izročene za naziv Sejalec 2020 Regijskemu centru Expano, Finalistoma Sejalec 2020 Istrskemu zajtrku in Jasna Chalet Resortu ter Snovalcem 2020, ki so Robidišče Trail Center, Fish & Fly Trio ter Potovanje z električnimi motorji.

Na Roglo in v Terme Zreče se vračajo vrhunski športniki iz Slovenije in tujine

rogla.jpg
sreda, 7. julij 2021

Med številnimi vrhunskimi športniki, ki se bodo to poletje pripravljali v Uniturjevih centrih, sta tudi hrvaški nogometni prvoligaš Hajduk in Jumbo Visma, kolesarski klub Primoža Rogliča. 

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije