Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
eko-konferenca-banner.jpg

5. Eko konferenca

Datum: torek, 15. april, 2014

Ob svetovnem dnevu Zemlje bo potekala že 5. Eko konferenca, ki jo v partnerstvu organizirajo Javna agencija SPIRIT Slovenija, društvo Planet Zemlja in Goodplace - Tovarna trajnostnega turizma. Letošnja nosilna tema Eko konference bo trajnostni turizem.

Konferenca bo združila poglede in izkušnje vseh soustvarjalcev trajnostnega turizma v Sloveniji. Na zelenih omizjih in predavanjih bodo v ospredju izzivi ob udejanjanju trajnosti v turizmu. Cilj konference je prepričati, da zeleni turizem deluje. Zavedanje, da je
čista in neokrnjena narava ključna prednost Slovenije, se je namreč razširilo. Izkušnje z zdravo in lokalno pridelano hrano, čisto pitno vodo in pristnimi domačini pritegnejo vse več gostov. Vse to je trajnost, ki ni povezana le z okoljem in ekonomijo vzdržnosti, ampak tudi in predvsem z družbo in s posamezniki. Za bolj zeleno Slovenijo moramo postati iskreno prijazni drug do drugega in do prostora, ki si ga delimo in ga imamo radi. Vedno več zgledov kaže, da si tega tudi želimo in da v zeleni smeri delujemo.

Zeleni turizem deluje, če imajo soustvarjalci destinacije in ponudbe posluh drug do drugega. Slovenija je z nacionalno strateško usmeritvijo naredila pomembne korake k bolj trajnostni turistični ponudbi. Destinacijske organizacije podpirajo nacionalne usmeritve.
Turistični ponudniki preklapljajo na zeleno. Najbolj inovativne podjetniške ideje temeljijo prav na trajnostnih usmeritvah. Rezultati torej nakazujejo, da je zelena smer edina prava. Pri tem se po Sloveniji srečujemo z vrsto izzivov. Kateri so ključni in zakaj Zeleni turizem (še) ne deluje povsod?

Zeleni turizem deluje z vizijo. V uvodnem delu konference bodo direktor Direktorata za turizem in internacionalizacijo MGRT mag. Marjan Hribar ter v.d. direktor Javne agencije SPIRIT Slovenija Tomaž Klemenc predstavili načrte in usmeritve na nacionalnem nivoju. Iskali bodo odgovor na vprašanje, kako prispevati k hitrejšemu razvoju trajnostne turistične ponudbe. SPIRIT Slovenija bo razglasil zmagovalce natečaja Snovalec 2014. S turističnimi ponudniki in organizacijami, ki so najbolj inovativni in trajnostni v svojih načrtih, bodo predstavniki sektorja za turizem slavnostno podpisali pogodbe.

Prvo zeleno omizje z naslovom ”Kje so sinergije za povezavo nacionalnih usmeritev, destinacijskega upravljanja in turistične ponudbe?” bo moderirala dr. Tanja Mihalič, ki v Sloveniji predstavlja in zastopa Svetovno turistično organizacijo kot članica Svetovnega komiteja za etiko v turizmu (World Committee on Tourism Ethics). Mag. Tanja Cegnar iz Agencije RS za okolje
bo spregovorila o vplivu podnebnih sprememb na turizem. Mestna občina Ljubljana bo opisala uvajanje mehke mobilnosti v slovenski prestolnici, ki je Ljubljano z Nagrado evropskega tedna mobilnosti, ki je Ljubljano pripeljala na olimp zelenih mest Evrope. Akcijo ”Zjutraj v morju, opoldne na krožniku” bo predstavilo turistično združenje Izola.

V končnem delu konference bo pozornost usmerjena h komunikaciji trajnosti in odnosu z gostom. Ta se je iz opazovalca spremenil v aktivnega soustvarjalca svojega doživetja. Goodplace – tovarna trajnostnega turizma in Agencija za marketing v turizmu Nea Culpa bosta gostili omizje Zeleni turizem deluje na dotik: Investicije v trajnostni turizem kot marketinška
priložnost. Predstavili se bodo ponudniki, ki gradijo komunikacijo na zelenem turizmu. Trajnost se gosta zares dotakne in mu vzbudi zaupanje takrat, kadar se obljubljeno v trženju potrdi z izkušnjo. Zeleni turizem deluje, če ponudniki res iskreno stojijo za svojo zeleno obljubo in vanjo verjamejo.

Več informacij in prijava na www.eko-konferenca.org.

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Čiliada v Izoli

čili festival
četrtek, 19. september 2019

V soboto, 21. septembra, Izola postane mesto ljubiteljev pikantnih okusov. Takrat nas čaka festival čilija in pekoče kuhinje – Čiliada.

22. Festival slovenskega filma

film
ponedeljek, 16. september 2019

22. Festival slovenskega filma bo potekal od 17. do 22. septembra v Portorožu, v dvoranah Avditorij Portorož in Monforta, slikovitga prizorišča nekdanjega skladišča soli.

Dnevi bakalaja v Izoli

izola_panorama.jpg
četrtek, 12. september 2019

Tudi v letošnjem letu na Turističnem združenju Izola nadaljujejo z razvojem Izole kot kulinarične destinacije. V ta namen bodo pripravili več različnih promocijskih akcij, prav tako pa bodo nadaljevali s programom Kilometer nič, ki vključuje sezonsko domačo tržnico Ruba sz moje njive in pa kulinarične akcije oz. dogodke.

Festival Stare trte

Festival Stare trte, najstarejše na svetu
sreda, 11. september 2019

Poklon Stari trti, najstarejši trti na svetu Festival Stare trte je vinski, kulinarični in kulturni…

52. mednarodni sejem MOS

MOS
sreda, 11. september 2019

V tem tednu se pričenja MOS v Celju.

Slovenija v prihodnjih tednih gosti EuroVolley 2019

odbojka ljubljana
ponedeljek, 9. september 2019

V četrtek, 12. septembra se bo pričelo evropsko prvenstvo v odbojki za moške, ki ga letos poleg Slovenije gostijo Belgija, Nizozemska in Francija. To je odlična priložnost za promocijo Slovenije kot zelene, aktivne in zdrave destinacije.

Izboljšana konkurenčnost slovenskega turizma

feel_309835.jpg
petek, 6. september 2019

Slovenija se je po skupni oceni konkurenčnosti za razvoj turističnega sektorja, ki so jo med 140-imi državami izvedli za Svetovni gospodarski forum (WEF), uvrstila na 36. mesto, kar pomeni izboljšanje za 5 mest. Na najboljšem mestu se Slovenija nahaja po okoljski trajnosti in sicer na visokem 8. mestu.

Terme Snovik - 25 let od prvega bazena

snovik_poletje1.jpg
petek, 30. avgust 2019

Letos mineva petindvajset let od postavitve prvega bazena v Snoviku. Pomemben dogodek so danes dopoldan v Termah Snovik počastili s svečano slovesnostjo, ki sta se jo udeležila tudi minister za gospodarstvo, Zdravko Počivalšek in župan občine Kamnik, Matej Slapar. V okviru slovesnosti je potekala okrogla miza z naslovom Termalna voda – darilo narave za danes in jutri, z željo, da bi šel razvoj z izgradnjo pokritega olimpijskega bazena tudi v razvoj športnega turizma.

V Žalcu odprt nov štirizvezdnični hotel A

HotelA
sreda, 28. avgust 2019

Konec prejšnjega tedna je prve goste sprejel nov štirizvezdični hotel A v Arji vasi. Hotel ima 50 sob ter štiri dodatne za najbolj zahtevne goste in gostom nudi udobje, sprostitev in odlično storitev. Uradno ga bodo uradno odprli v začetku septembra.

V prvem polletju 1,16 milijard evrov iz naslova izvoza potovanj

diagram rasti
petek, 23. avgust 2019

Po podatkih Banke Slovenije vrednost izvoza potovanj v šestih mesecih leta 2019 znaša 1,16 milijard evrov, kar je za 4,8 % več kot v enakem obdobju 2018.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije