Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
eko-konferenca-banner.jpg

5. Eko konferenca

Datum: torek, 15. april, 2014

Ob svetovnem dnevu Zemlje bo potekala že 5. Eko konferenca, ki jo v partnerstvu organizirajo Javna agencija SPIRIT Slovenija, društvo Planet Zemlja in Goodplace - Tovarna trajnostnega turizma. Letošnja nosilna tema Eko konference bo trajnostni turizem.

Konferenca bo združila poglede in izkušnje vseh soustvarjalcev trajnostnega turizma v Sloveniji. Na zelenih omizjih in predavanjih bodo v ospredju izzivi ob udejanjanju trajnosti v turizmu. Cilj konference je prepričati, da zeleni turizem deluje. Zavedanje, da je
čista in neokrnjena narava ključna prednost Slovenije, se je namreč razširilo. Izkušnje z zdravo in lokalno pridelano hrano, čisto pitno vodo in pristnimi domačini pritegnejo vse več gostov. Vse to je trajnost, ki ni povezana le z okoljem in ekonomijo vzdržnosti, ampak tudi in predvsem z družbo in s posamezniki. Za bolj zeleno Slovenijo moramo postati iskreno prijazni drug do drugega in do prostora, ki si ga delimo in ga imamo radi. Vedno več zgledov kaže, da si tega tudi želimo in da v zeleni smeri delujemo.

Zeleni turizem deluje, če imajo soustvarjalci destinacije in ponudbe posluh drug do drugega. Slovenija je z nacionalno strateško usmeritvijo naredila pomembne korake k bolj trajnostni turistični ponudbi. Destinacijske organizacije podpirajo nacionalne usmeritve.
Turistični ponudniki preklapljajo na zeleno. Najbolj inovativne podjetniške ideje temeljijo prav na trajnostnih usmeritvah. Rezultati torej nakazujejo, da je zelena smer edina prava. Pri tem se po Sloveniji srečujemo z vrsto izzivov. Kateri so ključni in zakaj Zeleni turizem (še) ne deluje povsod?

Zeleni turizem deluje z vizijo. V uvodnem delu konference bodo direktor Direktorata za turizem in internacionalizacijo MGRT mag. Marjan Hribar ter v.d. direktor Javne agencije SPIRIT Slovenija Tomaž Klemenc predstavili načrte in usmeritve na nacionalnem nivoju. Iskali bodo odgovor na vprašanje, kako prispevati k hitrejšemu razvoju trajnostne turistične ponudbe. SPIRIT Slovenija bo razglasil zmagovalce natečaja Snovalec 2014. S turističnimi ponudniki in organizacijami, ki so najbolj inovativni in trajnostni v svojih načrtih, bodo predstavniki sektorja za turizem slavnostno podpisali pogodbe.

Prvo zeleno omizje z naslovom ”Kje so sinergije za povezavo nacionalnih usmeritev, destinacijskega upravljanja in turistične ponudbe?” bo moderirala dr. Tanja Mihalič, ki v Sloveniji predstavlja in zastopa Svetovno turistično organizacijo kot članica Svetovnega komiteja za etiko v turizmu (World Committee on Tourism Ethics). Mag. Tanja Cegnar iz Agencije RS za okolje
bo spregovorila o vplivu podnebnih sprememb na turizem. Mestna občina Ljubljana bo opisala uvajanje mehke mobilnosti v slovenski prestolnici, ki je Ljubljano z Nagrado evropskega tedna mobilnosti, ki je Ljubljano pripeljala na olimp zelenih mest Evrope. Akcijo ”Zjutraj v morju, opoldne na krožniku” bo predstavilo turistično združenje Izola.

V končnem delu konference bo pozornost usmerjena h komunikaciji trajnosti in odnosu z gostom. Ta se je iz opazovalca spremenil v aktivnega soustvarjalca svojega doživetja. Goodplace – tovarna trajnostnega turizma in Agencija za marketing v turizmu Nea Culpa bosta gostili omizje Zeleni turizem deluje na dotik: Investicije v trajnostni turizem kot marketinška
priložnost. Predstavili se bodo ponudniki, ki gradijo komunikacijo na zelenem turizmu. Trajnost se gosta zares dotakne in mu vzbudi zaupanje takrat, kadar se obljubljeno v trženju potrdi z izkušnjo. Zeleni turizem deluje, če ponudniki res iskreno stojijo za svojo zeleno obljubo in vanjo verjamejo.

Več informacij in prijava na www.eko-konferenca.org.

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Med turistično sezono bodo hrvaškim kolegom pri postopkih s slovenskimi turisti tudi letos pomagali slovenski policisti

Na morje z vlakom
torek, 16. julij 2019

Slovenska policija bo tudi letos na Hrvaško poslala tri slovenske policiste, ki bodo na vrhuncu turistične sezone, od 17. julija do 18. avgusta 2019, hrvaškim policistom pomagali pri postopkih s slovenskimi državljani. Srečate jih lahko v Pulju ter na otokih Krk in Pag.

Jožetu Mermalu nagrada za življenjsko delo na izboru "Evropski najmenadžer & najkompanija"

mermal.jpg
ponedeljek, 15. julij 2019

V Sarajevu je prejšnji teden potekala slovesnost ob izboru najboljših menedžerjev in podjetij iz jugovzhodne in srednje Evrope "Evropski najmenadžer & najkompanija". Med nagrajenci je Jože Mermal, predsednik upravnega odbora družbe BTC, ki je prejel nagrado za življenjsko delo. Gre za prestižno nagrado, ki jo podeljujejo Neodvisna agencija za izbor naj menedžerjev, Evropsko združenje menedžerjev in časopis Euromanager.

Pivo in cvetje

Pivo_cvetje
sreda, 10. julij 2019

Letošnji festival Laško Pivo in cvetje, sicer največji glasbeni in turistični dogodek v Sloveniji, bo od četrtka, 11., do nedelje, 14. julija, na tradicionalnih in že dodobra uveljavljenih lokacijah v Laškem. Festival ponovno prinaša pestro glasbeno dogajanje za vse generacije in vse glasbene okuse.

Bistro Kucha med 50 najboljšimi veganskimi restavracijami v Evropi

sparglji.jpg
torek, 9. julij 2019

Na spletni strani Big 7 Travel so objavili seznam 50 najboljših veganskih restavracij v Evropi. Točno na polovico se je uvrtil unikaten veganski ljubljanski bistro - Kucha.

Otvoritev stolpa zdravja in veselja na Rudnici

rudnica stolp
ponedeljek, 8. julij 2019

V občini Podčetrtek se je pretekli vikend odprla nova turistična atrakcija, 40 metrski razgledni stolp. Vzpon na stolp zdravja in veselja na Rudnici je brezplačen za vse obiskovalce.

Izbrani sta finalistki za naziv Evropska destinacija odličnosti 2019

eden.gif
ponedeljek, 8. julij 2019

Strokovna komisija pod okriljem Slovenske turistične organizacije (STO) je v finale za naziv Evropska destinacija odličnosti (EDEN) uvrstila dve destinaciji: Dolenjsko in Podčetrtek.

Promocijski dan umirjanja prometa na Mangartski cesti

log_pod_mangrtom.jpg
četrtek, 4. julij 2019

Promocijski dan umirjanja prometa 6. julija 2019 poteka istočasno na dveh prometno zelo obremenjenih območjih Triglavskega narodnega parka, in sicer na Mangrtski cesti in v Ukancu (Bohinj).

Kmetija Želinc z znakom Slovenia Green Accommodation

kmetija zelinc
torek, 2. julij 2019

Zelena shema slovenskega turizma je sredi cerkljanskega hribovja pridobila novega nosilca znaka Slovenia Green Accommodation – Kmetijo Želinc. Ta trajnostno naravnana kmetija namenja velik poudarek skrbnemu ravnanju z okoliškimi gozdovi in lesom, pitju vode iz bljižnjega izvira ter pridelavi “brezoglične” hrane.

Otvoritev hotela v Ankaranu

Ortus
ponedeljek, 1. julij 2019

Popolnoma prenovljen hotel Rezidenca Ortus, ki deluje pod okriljem skupine Sicom, je nova turistična pridobitev v Ankaranu. Uradne otvoritve so se udeležili državna sekretarka iz MGRT, Eva Štravs Podlogar, direktorica STO, mag. Maja Pak in župan Mestne občine Ankaran, Gregor Strmčnik.

Hiša Franko na 38. mestu najboljših restavracij na svetu

ana_roš
ponedeljek, 1. julij 2019

V Singapurju so 25. junija razglasili 50 najboljših restavracij sveta 2019. Ana Roš iz Hiše Franko je na prestižnem seznamu zasedla 38. mesto in izboljšala lansko uvrstitev za 10 mest.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije