Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
eko-konferenca-banner.jpg

5. Eko konferenca

Datum: torek, 15. april, 2014

Ob svetovnem dnevu Zemlje bo potekala že 5. Eko konferenca, ki jo v partnerstvu organizirajo Javna agencija SPIRIT Slovenija, društvo Planet Zemlja in Goodplace - Tovarna trajnostnega turizma. Letošnja nosilna tema Eko konference bo trajnostni turizem.

Konferenca bo združila poglede in izkušnje vseh soustvarjalcev trajnostnega turizma v Sloveniji. Na zelenih omizjih in predavanjih bodo v ospredju izzivi ob udejanjanju trajnosti v turizmu. Cilj konference je prepričati, da zeleni turizem deluje. Zavedanje, da je
čista in neokrnjena narava ključna prednost Slovenije, se je namreč razširilo. Izkušnje z zdravo in lokalno pridelano hrano, čisto pitno vodo in pristnimi domačini pritegnejo vse več gostov. Vse to je trajnost, ki ni povezana le z okoljem in ekonomijo vzdržnosti, ampak tudi in predvsem z družbo in s posamezniki. Za bolj zeleno Slovenijo moramo postati iskreno prijazni drug do drugega in do prostora, ki si ga delimo in ga imamo radi. Vedno več zgledov kaže, da si tega tudi želimo in da v zeleni smeri delujemo.

Zeleni turizem deluje, če imajo soustvarjalci destinacije in ponudbe posluh drug do drugega. Slovenija je z nacionalno strateško usmeritvijo naredila pomembne korake k bolj trajnostni turistični ponudbi. Destinacijske organizacije podpirajo nacionalne usmeritve.
Turistični ponudniki preklapljajo na zeleno. Najbolj inovativne podjetniške ideje temeljijo prav na trajnostnih usmeritvah. Rezultati torej nakazujejo, da je zelena smer edina prava. Pri tem se po Sloveniji srečujemo z vrsto izzivov. Kateri so ključni in zakaj Zeleni turizem (še) ne deluje povsod?

Zeleni turizem deluje z vizijo. V uvodnem delu konference bodo direktor Direktorata za turizem in internacionalizacijo MGRT mag. Marjan Hribar ter v.d. direktor Javne agencije SPIRIT Slovenija Tomaž Klemenc predstavili načrte in usmeritve na nacionalnem nivoju. Iskali bodo odgovor na vprašanje, kako prispevati k hitrejšemu razvoju trajnostne turistične ponudbe. SPIRIT Slovenija bo razglasil zmagovalce natečaja Snovalec 2014. S turističnimi ponudniki in organizacijami, ki so najbolj inovativni in trajnostni v svojih načrtih, bodo predstavniki sektorja za turizem slavnostno podpisali pogodbe.

Prvo zeleno omizje z naslovom ”Kje so sinergije za povezavo nacionalnih usmeritev, destinacijskega upravljanja in turistične ponudbe?” bo moderirala dr. Tanja Mihalič, ki v Sloveniji predstavlja in zastopa Svetovno turistično organizacijo kot članica Svetovnega komiteja za etiko v turizmu (World Committee on Tourism Ethics). Mag. Tanja Cegnar iz Agencije RS za okolje
bo spregovorila o vplivu podnebnih sprememb na turizem. Mestna občina Ljubljana bo opisala uvajanje mehke mobilnosti v slovenski prestolnici, ki je Ljubljano z Nagrado evropskega tedna mobilnosti, ki je Ljubljano pripeljala na olimp zelenih mest Evrope. Akcijo ”Zjutraj v morju, opoldne na krožniku” bo predstavilo turistično združenje Izola.

V končnem delu konference bo pozornost usmerjena h komunikaciji trajnosti in odnosu z gostom. Ta se je iz opazovalca spremenil v aktivnega soustvarjalca svojega doživetja. Goodplace – tovarna trajnostnega turizma in Agencija za marketing v turizmu Nea Culpa bosta gostili omizje Zeleni turizem deluje na dotik: Investicije v trajnostni turizem kot marketinška
priložnost. Predstavili se bodo ponudniki, ki gradijo komunikacijo na zelenem turizmu. Trajnost se gosta zares dotakne in mu vzbudi zaupanje takrat, kadar se obljubljeno v trženju potrdi z izkušnjo. Zeleni turizem deluje, če ponudniki res iskreno stojijo za svojo zeleno obljubo in vanjo verjamejo.

Več informacij in prijava na www.eko-konferenca.org.

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Večerja v Grajskem vinogradu

igor jagodic
četrtek, 16. julij 2020

Restavracija Strelec in Ljubljanski grad predstavljata nov gastronomski produkt - večerjo v Grajskem vinogradu s chefom Igorjem Jagodicem. Gre za inovativno doživetje, kjer se obiskovalci prepustijo vrhunskemu kulinaričnemu razvajanju, ki temelji na sezonskih vrtninah in lokalnih sestavinah ob vinski spremljavi.

Skok čez pastirsko bajto - nov podvig skupine Dunking Devils na Veliki planini

Velika planina_Dunkin devils
sreda, 15. julij 2020

Akrobati Dunking Devils so si že drugič v karieri za svoj podvig izbrali Veliko planino. Leta 2018 so izvedli ekstremen skok z nihalke, letos pa so preskočili pastirsko bajto na Veliki planini - Preskarjev muzej.

Novo obdobje sodelovanja med Špansko dvorno jahalno šolo, Kobilarno Piber in Kobilarno Lipica

lipicanci.jpg
četrtek, 9. julij 2020

Ob 440. obletnici Kobilarne Lipica se začenja novo obdobje sodelovanja med Špansko dvorno jahalno šolo na Dunaju, avstrijsko Lipicansko kobilarno Piber in Kobilarno Lipica. Vse tri partnerke uživajo izjemen ugled na področju konjereje in konjeništva. Povezuje jih zgodba o lipicanskem konju, ki se je leta 1580 začela v Lipici in nadaljevala na Dunaju, od koder je lipicanec zaslovel po vsem svetu.

Nagradni kviz STO: Zdaj je čas, da preverite svoje poznavanje Slovenije

bled.jpg
torek, 7. julij 2020

Kampanja Zdaj je čas. Moja Slovenija od začetka beleži odlične rezultate: 125.002 objav s ključnikoma #ifeelsLOVEnia in #mojaslovenija, na pristajalnih straneh kampanje na portalu Slovenia.info je za rezervacijo na voljo preko 290 paketov, v kampanjo se dnevno vključujejo ambasadorji in slovenski mediji. STO vabi k sodelovanju v kvizu Moja Slovenija, kjer odkrivate skrite kotičke Slovenije in se potegujete za privlačne nagrade.

Drugi Evropski simpozij hrane se vrača novembra

pečena jagnjetina z domačimi njoki
ponedeljek, 6. julij 2020

Evropski simpozij hrane, eden najpomembnejših evropskih kulinaričnih dogodkov, se novembra vrača v Ljubljano. Prihajajo največja svetovna kuharska imena in izjemni posamezniki s področja kulinarike, umetnosti in medijskega sveta. Dogodek, ki ga podpira tudi STO, bo potekal med 7. in 9. novembrom.

STO se je pridružila pobudi za drugačno prihodnost turizma

feel_309835.jpg
petek, 3. julij 2020

The Future of Tourism Coalition (Koalicija za prihodnost turizma) je skupna pobuda več mednarodnih organizacij, ki delujejo na področju trajnostnega turizma, za premik k novemu, bolj odgovornemu turizmu. Zasleduje globalni cilj, da bi turistična dejavnost v prihodnosti v središče postavila skrb za potrebe destinacij in njihovih prebivalcev.

Tri destinacije uspešno opravile ponovno presojo v okviru Zelene sheme slovenskega turizma

slovenia_green.jpg
četrtek, 2. julij 2020

V zadnjih tednih je potekalo ocenjevanje več destinacij v Zeleni shemi slovenskega turizma, ki so morale po treh letih ponovno opraviti presojo. Vse tri destinacije, ki so postopek zaključile v teh dneh, so znak ohranile ali izboljšale: Podčetrtek je ostal zlat, Kočevsko in Blagajeva dežela pa sta znak izboljšala - Blagajeva dežela iz bronastega v srebrnega, Kočevsko pa celo iz bronastega v zlatega. S tem se je Kočevsko pridružilo drugim slovenskim vodilnim destinacijam, ki so že nosilke tega znaka.

V soboto zbirajo papir za živali

star papir
sreda, 1. julij 2020

Društvo za zaščito živali Ljubljana vabi na 25. akcijo zbiranja starega papirja To soboto, 4. julija, Društvo za zaščito živali Ljubljana prireja že 25. akcijo zbiranja starega papirja v pomoč živalim.

Vabljeni na nepozabno doživetje v svetu 3D iluzij

Gregor Wosik
petek, 26. junij 2020

Si predstavljate, da vstopite v nakupovalni center in se kar naenkrat znajdete na plaži, na visečem mostu sredi kanjona ali pa na surfu, kjer ste ravno ujeli najboljši val? Letošnje poletje bo kaj takega mogoče. V velenjski nakupovalni center Velenjka namreč prihaja Gregor Wosik, svetovno znani umetnik, ki ustvarja neverjetne 3D poslikave tal in sten, s katerimi vas lahko v trenutku popelje v popolnoma drug svet.

Poziv za posredovanje filmov za ART&TUR 2020 filmski festival

film
torek, 23. junij 2020

Mednarodni filmski festival ART&TUR 2020 vabi turistične destinacije in ponudnike turističnih storitev k oddaji promocijskih filmov. Nagrajenci bodo razglašeni na 13. festivalu ART & TUR oktobra na Portugalskem.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije