Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
Kanin

5 nasvetov za varnejšo hojo v gore pozimi

Datum: četrtek, 19. januar, 2017

Zima ni čas, da se zleknete na kavč in čakate pomlad. Tudi pozimi pridejo številni lepi dnevi, ki vabijo h gibanju na prostem. Ne izogibajte se niti goram, saj so mnogi vrhovi primerni za obisk v snegu in omogočajo čudovite razglede na zimsko pokrajino. Res pa je, da je v tem obdobju pri hoji v gore potrebna dodatna previdnost in ustrezna oprema. Zavarovalnica Triglav je pripravila 5 ključnih nasvetov kako ravnati v zimskih razmerah.

1. Samo z ustrezno opremo.

Potrebujete vso opremo za gore kot v letnih, kopnih razmerah. Poleg tega pa še dobre zimske pohodniške čevlje, gamaše za zaščito pred vdorom snega v čevlje, kakovostno osebno zaščitno obleko pred vetrom, mrazom in mokroto, dobro termo izolativno obleko, zaščito pred močnim soncem in dovolj rezervne obleke.

Ker je večina koč pozimi zaprtih, potrebujete tudi dovolj tople tekočine in visoko kalorične hrane. Ne smete pozabiti na prvo pomoč in čelno svetilko.

Poleg osnovne planinske opreme so v zimskem času obvezni del opreme plazovni trojček (plazovna žolna, aluminijasta lopata in sonda), cepin, dereze in smučarske palice, dobro je imeti tudi krplje ali turne smuči in krajšo vrv. Vso opremo morate znati uporabljati.

2. Upoštevajte drugačne razmere.

V zimskih dneh so temperature nizke, dnevi krajši in planinske koče zaprte. V gorah je manj ljudi. Marsikje na vas preži nevarnost proženja plazov, na katero morate biti nenehno pozorni, in nevarnost zdrsa. Zdrs je najpogostejši vzrok nesreč v gorah. Preberite si, kako ga preprečite.

Nikoli se ne podajajte na poti in vrhove, če jih niste dodobra spoznali že v kopnih razmerah. Pozimi je pokrajina spremenjena, prekrita s snežno odejo, prav tako so prekrite poti in markacije.

3. Le toliko, kolikor zmorete.

Izberite poti, ki so primerne vašim psihofizičnim sposobnostim, na pot se odpravite zgodaj in hodite previdno. Če se odpravljate v skupini, kar je priporočljivo, se prilagodite najšibkejšemu udeležencu. Vsekakor domačim povejte, kam se odpravljate, in se vpisujte v vpisne knjige v bivakih, planinskih kočah in na vrhovih.

4. Informacije, brez katerih ne gre:

Več dni pred turo spremljajte vremensko napoved za gore, kamor se odpravljate. Upoštevajte podatke o višini snežne odeje, snežnih razmerah v gorah in stopnjo nevarnosti proženja snežnih plazov.

V gore ne odhajajte ob obilnejšem sneženju in vsaj tri dni po njem ter ob napovedanih otoplitvah.

Zapomnite si, da se razmere v gorah hitro spreminjajo in so lahko povsem drugačne od pričakovanih ali napovedanih. Če pa do nesreče vseeno pride, ne zavlačujte s klicem na številko 112. Gorski reševalci bodo organizirali reševalno akcijo.

Podrobnejše informacije o varnejši hoji v gore v zimskem času lahko dobite na spletni strani Planinske zveze Slovenije; www.pzs.si.

5. Previdno pri hoji.

Hoja po snegu je predvsem naporna in običajno zahteva več časa. Ne zaupajte slepo gazi, ki je pred vami, temveč sami spremljajte, ali se gibljete po varnem področju. Hoja po zaledenelih površinah pa zahteva predvsem previdnost.

Upoštevajte tudi, da lahko na grebenih veter ustvarja snežne opasti, ki se lahko pod našo težo podrejo, zato hodite nekaj metrov pod grebenom na privetrni strani.

 

Pomembno: Vsako turo je potrebno skrbno načrtovati in pridobiti čim več informacij. Bodite previdni pri zbiranju informacij preko posameznih spletnih strani, saj so lahko netočne. Planinska zveza Slovenije in Gorska reševalna zveza Slovenije skrbita za objavljanje preverjenih vsebin, ki so v skladu s smernicami varnejšega obiskovanja gora.

Z upoštevanjem zgornjih nasvetov boste poskrbeli, da bo zimski izlet v gore varen in zabaven. Zaključujemo pa z nekaj predlogi za prihajajoče zimske vikende:

  • Za manj izkušene: Kompotela, Velika planina, Planina Konjščica, Pohorje, Uršlja gora, Smrekovec, Pokljuka, Blegoš S klopce na klopco in seveda veliko dobre volje z nasmehom na ustih.  
  • Za izkušene: Brana, Planjava, Raduha, Peca, Debela peč, Viševnik.
 

Pripravila Zavarovalnica Triglav s pomočjo Matjaža Šerkezija in Mateja Planka.

 

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Jubilejni 50. Narava-zdravje

Košara jabolk
ponedeljek, 21. oktober 2019

Sejem za zdrav življenjski slog bo predstavljal svojo ponudbo prek vsebinskih sklopov Prehrana – Zdravje – Gibanje – Naravna kozmetika in wellness – Zeleno sobivanje od 23. do 26. oktobra.

Hotel Cerkno bo dobil novo podobo

cerkno-3.jpg
petek, 18. oktober 2019

V Hotelu in smučišču Cerkno, družbi, ki jo je pred dvema letoma prevzel Marjan Batagelj, se že v prihodnjem letu obetajo korenite spremembe. Obnova naj bi trajala tri leta, za investicijo pa bodo odšteli sedem milijonov evrov.

Terme Snovik zabeležile pol milijona nočitev

snovik_poletje1.jpg
četrtek, 17. oktober 2019

V Termah Snovik so včeraj praznovali pomembno prelomnico, saj so zabeležili pol milijona nočitev. Spodbudna novica in hkrati tudi obveza, da bodo tudi v prihodnje skrbeli za kakovost svojih storitev in zadovoljstvo gostov. Nad pozornostjo presenečeni gostji iz okolice Maribora, ki je v Termah Snovik bivala prvič, so podarili prav posebno darilo.

Praznovanje izolske legende

izola_panorama.jpg
četrtek, 17. oktober 2019

Letošnji Praznik izolskega čudeža, s katerim domačini obujajo tradicionalni krajevni praznik, bo vključeval veslaška tekmovanja, obujanje starodavne legende in kulturni program. Na stojnicah pa ne bo manjkalo domačih dobrot.

Podelili smo priznanja zmagovalcem akcije »Naj kopališče 2019«

Naj kopališče 2019
sreda, 16. oktober 2019

Že 29. let zapored kopalke in kopalci slovenskih kopališč čez vse poletje izbirajo najboljša in jih tako nagradijo za izboljšanje ponudbe in skrbnost. Na gradu Rače so danes na slavnostni prireditvi podelili priznanja najboljšim v šestih kategorijah, te nazive so pridobili Aqualuna Term Olimia, Terme Vivat in Terme Paradiso, Velenjska plaža, Letno kopališče Celje in Vodno mesto Atlantis. Akcija »Naj kopališče 2019« poteka v organizaciji RTV Slovenija v sodelovanju s spletnim portalom »Dobro jutro, Slovenija« na več radijskih postajah po vsej Sloveniji.

Evropa nagradila Ljubljano za pametne rešitve v turizmu

ljubljana_april.jpeg
ponedeljek, 14. oktober 2019

Ljubljana je v okviru druge izvedbe projekta Evropska prestolnica pametnega turizma v Helsinkih, 9. oktobra, prejela prestižno priznanje za najboljše evropsko mesto na področju digitalnih rešitev, s katero je Ljubljana predstavila svoje najpomembnejše ukrepe in načrte s področja trajnostnega razvoja, dostopnosti, digitalizacije ter kulturne dediščine in ustvarjalnosti.

Vrtnice in umetnost

vrtnica_ljubljana.jpeg
četrtek, 10. oktober 2019

Strokovnjakom in ljubiteljem vrtnic in umetnosti pripravljajo 10.10.2019 (od 15. do 19. ure) na Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje prijetno popoldne s kratkimi strokovnimi predavanji in demonstracijami ter druženjem v prijetnem okolju. Vstop je prost, vabljeni!

Velenje v oktobru vabi na posebno gastronomsko doživetje pod zemljo

velenje underground
ponedeljek, 7. oktober 2019

Doživite edinstveno 5-zvezdično gastronomsko pustolovščino 160 m pod zemljo. Doživetje Velenje Underground je nosilec znaka kakovosti Slovenia Unique Experiences, ki ga podeljuje Slovenska turistična organizacija.

Mesto žensk

mesto žensk
petek, 4. oktober 2019

Za Mesto žensk, ki kulturno ponudbo Ljubljane bogati že več kot dve desetletji, sta značilni naravnanost k eksperimentom in prestopanju žanrskih meja, pa tudi družbena kritičnost.

Turizem Ljubljana s prenovljeno komunikacijsko platformo

Ljubljana
četrtek, 3. oktober 2019

Turizem Ljubljana je v sodelovanju z oglaševalsko agencijo Luna/TBWA razvil novo komunikacijsko platformo, ki povezuje vse elemente blagovne znamke Visit Ljubljana: kulturo, kulinariko, butičnost, trajnost, kongresni in športni turizem.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije