Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
Kanin

5 nasvetov za varnejšo hojo v gore pozimi

Datum: sreda, 9. januar, 2019

Zima ni čas, da se zleknete na kavč in čakate pomlad. Tudi pozimi pridejo številni lepi dnevi, ki vabijo h gibanju na prostem. Ne izogibajte se niti goram, saj so mnogi vrhovi primerni za obisk v snegu in omogočajo čudovite razglede na zimsko pokrajino. Res pa je, da je v tem obdobju pri hoji v gore potrebna dodatna previdnost in ustrezna oprema. Zavarovalnica Triglav je pripravila 5 ključnih nasvetov kako ravnati v zimskih razmerah.

1. Samo z ustrezno opremo.

Potrebujete vso opremo za gore kot v letnih, kopnih razmerah. Poleg tega pa še dobre zimske pohodniške čevlje, gamaše za zaščito pred vdorom snega v čevlje, kakovostno osebno zaščitno obleko pred vetrom, mrazom in mokroto, dobro termo izolativno obleko, zaščito pred močnim soncem in dovolj rezervne obleke.

Ker je večina koč pozimi zaprtih, potrebujete tudi dovolj tople tekočine in visoko kalorične hrane. Ne smete pozabiti na prvo pomoč in čelno svetilko.

Poleg osnovne planinske opreme so v zimskem času obvezni del opreme plazovni trojček (plazovna žolna, aluminijasta lopata in sonda), cepin, dereze in smučarske palice, dobro je imeti tudi krplje ali turne smuči in krajšo vrv. Vso opremo morate znati uporabljati.

2. Upoštevajte drugačne razmere.

V zimskih dneh so temperature nizke, dnevi krajši in planinske koče zaprte. V gorah je manj ljudi. Marsikje na vas preži nevarnost proženja plazov, na katero morate biti nenehno pozorni, in nevarnost zdrsa. Zdrs je najpogostejši vzrok nesreč v gorah. Preberite si, kako ga preprečite.

Nikoli se ne podajajte na poti in vrhove, če jih niste dodobra spoznali že v kopnih razmerah. Pozimi je pokrajina spremenjena, prekrita s snežno odejo, prav tako so prekrite poti in markacije.

3. Le toliko, kolikor zmorete.

Izberite poti, ki so primerne vašim psihofizičnim sposobnostim, na pot se odpravite zgodaj in hodite previdno. Če se odpravljate v skupini, kar je priporočljivo, se prilagodite najšibkejšemu udeležencu. Vsekakor domačim povejte, kam se odpravljate, in se vpisujte v vpisne knjige v bivakih, planinskih kočah in na vrhovih.

4. Informacije, brez katerih ne gre:

Več dni pred turo spremljajte vremensko napoved za gore, kamor se odpravljate. Upoštevajte podatke o višini snežne odeje, snežnih razmerah v gorah in stopnjo nevarnosti proženja snežnih plazov.

V gore ne odhajajte ob obilnejšem sneženju in vsaj tri dni po njem ter ob napovedanih otoplitvah.

Zapomnite si, da se razmere v gorah hitro spreminjajo in so lahko povsem drugačne od pričakovanih ali napovedanih. Če pa do nesreče vseeno pride, ne zavlačujte s klicem na številko 112. Gorski reševalci bodo organizirali reševalno akcijo.

Podrobnejše informacije o varnejši hoji v gore v zimskem času lahko dobite na spletni strani Planinske zveze Slovenije; www.pzs.si.

5. Previdno pri hoji.

Hoja po snegu je predvsem naporna in običajno zahteva več časa. Ne zaupajte slepo gazi, ki je pred vami, temveč sami spremljajte, ali se gibljete po varnem področju. Hoja po zaledenelih površinah pa zahteva predvsem previdnost.

Upoštevajte tudi, da lahko na grebenih veter ustvarja snežne opasti, ki se lahko pod našo težo podrejo, zato hodite nekaj metrov pod grebenom na privetrni strani.

 

Pomembno: Vsako turo je potrebno skrbno načrtovati in pridobiti čim več informacij. Bodite previdni pri zbiranju informacij preko posameznih spletnih strani, saj so lahko netočne. Planinska zveza Slovenije in Gorska reševalna zveza Slovenije skrbita za objavljanje preverjenih vsebin, ki so v skladu s smernicami varnejšega obiskovanja gora.

Z upoštevanjem zgornjih nasvetov boste poskrbeli, da bo zimski izlet v gore varen in zabaven. Zaključujemo pa z nekaj predlogi za prihajajoče zimske vikende:

  • Za manj izkušene: Kompotela, Velika planina, Planina Konjščica, Pohorje, Uršlja gora, Smrekovec, Pokljuka, Blegoš S klopce na klopco in seveda veliko dobre volje z nasmehom na ustih.  
  • Za izkušene: Brana, Planjava, Raduha, Peca, Debela peč, Viševnik.
 

Pripravila Zavarovalnica Triglav s pomočjo Matjaža Šerkezija in Mateja Planka.

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Potovalni trendi v 2020, pisani na kožo Sloveniji

kulinarika.JPG
petek, 24. januar 2020

Člani mednarodnega združenja AIRTH - Alianse inovatorjev in raziskovalcev v turizmu in hotelirstvu, ki sodeluje tudi pri izvedbi pozivov Sejalec in Snovalec, so sestavili izbor petih najbolj pomembnih potovalnih trendov v letu 2020.

Dobrodelno 24-urno kolesarjenje z Markom Balohom

baloh.jpg
četrtek, 23. januar 2020

V Športnem centru Millenium v BTC Cityju Ljubljana se bo ponovno kolesarilo za dober namen. Marko Baloh, slovenski ultra-maratonski kolesar, bo že petnajstič sedel na kolo za polnih 24 ur.

Fraport leto 2019 zaključil z 1,72 milijoni potnikov in posodobljeno infrastrukturo

Letalo
sreda, 22. januar 2020

Leto 2019 so na ljubljanskem letališču zaznamovale velike spremembe v strukturi prometa in zajetne naložbe v letališko infrastrukturo, med katerimi izstopa začetek gradnje novega terminala. Leto 2019 so zaključili z 1.721.355 potniki, kar je pet odstotkov manj kot v letu 2018.

Škucove packarije

skuc.jpg
torek, 21. januar 2020

Škucove packarije so brezplačne gledališke predstave, ustvarjalne delavnice in pravljična druženja za otroke, vsako soboto, med 18. januarjem in 2. marcem 2020, ob 10. uri dopoldne v ŠKUC-u, na Starem trgu 21 v Ljubljani.

12. Conventa prihaja s presežki in novostmi

conventa2020
ponedeljek, 20. januar 2020

Ta teden, 22. in 23. januarja, bo Slovenija ponovno gostila Convento - najpomembnejšo poslovno prireditev na področju poslovnega turizma v regiji Nove Evrope, namenjeno poslovnim srečanjem, kongresom in motivacijskim potovanjem. Slovenska turistična organizacija pri Conventi kot soorganizator sodeluje že od začetka.

V The Daily Beast Slovenijo označili za eno najbolj obetajočih vinskih destinacij v Evropi

Vino
sreda, 15. januar 2020

V ameriškem časniku The Daily Beast, ki ga na mesečni ravni bere več kot 20 milijonov obiskovalcev, so konec decembra 2019 za vse večje in manjše svetovne vinske privržence objavili »Vodnik po Sloveniji za ljubitelje vina«. Avtor članka je Benjamin Kemper, ki ga je STO gostila na študijskem potovanju v novembru 2019, organizacijo in izvedbo slednjega pa lahko označimo za eno najboljših v preteklem letu.

Nagrajenci akcije Naj wellness

Logo_naj_wellness
sreda, 15. januar 2020

Za tiste, ki glasujejo v akciji Naj wellness smo pripravili lepe nagrade. Žrebamo vsak teden!

V Europark Maribor prihaja največji Lego festival

Lego
torek, 14. januar 2020

V Europark Maribor v četrtek, 16. januarja, prihaja doslej največji Lego festival v Sloveniji. Vse do nedelje, 26. januarja, bodo na nakupovalnih ulicah mariborskega nakupovalnega središča razstavljene velike skulpture, ki so jih ustvarili Lego strokovnjaki. Ljubitelji legendarnih kock si bodo lahko ogledali kar 15 različnih 3D-skulptur v naravni velikosti.

Brda bodo bogatejša za »Spa Resort Terme Brda«

Spa Brda
ponedeljek, 13. januar 2020

Pretekli petek je v Vili Vipolže v Brdih potekal slavnostni dogodek predstavitve projekta in podpisa pisma o nameri investicije v projekt »Spa Resort Terme Brda«. Dogodka se udeležujeta tudi državna sekretarka na MGRT Eva Štravs Podlogar in mag. Maja Pak, direktorica STO. Projekt je tako na regionalnem kot nacionalnem in čezmejnem nivoju izrednega gospodarskega, turističnega in promocijskega pomena.

Slovenska naravna zdravilišča leto 2019 zaključila uspešno

stb_373_catez_thermal_spa_spas_and_health_resorts_photo_dean_dubokovic_1920px_2.jpg
ponedeljek, 13. januar 2020

Slovenska naravna zdravilišča so leto 2019 zaključila uspešno, saj so gostila več gostov in ustvarila več prenočitev kot leto poprej. Obisk v zadnjih treh mesecih nakazuje pozitiven trend tudi za leto 2020.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije