Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
preseren.jpg

8. februar, kulturni praznik

Datum: torek, 4. februar, 2014

8. februar, slovenski kulturni praznik, bodo z različnimi programi obeležili tudi ljubljanski javni zavodi s področja kulture.

Ljubljanski grad

Ljubljanski grad vabi ljubitelje kulture k brezplačnemu ogledu stalne razstave Slovenska zgodovina, Virtualni grad in Razgledni stolp. Organizirana bodo tudi brezplačna vodstva po Gradu in po razstavi Slovenska zgodovina.
Termini vodenih ogledov:
- po Ljubljanskem gradu: ob 11., 13., 15. (v angleščini) in 17. uri;
- po stalni razstavi Slovenska zgodovina: ob 12., 14. in 16. (v angleščini) uri .

8. februarja se bo končal tudi 6. festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri. Na Ljubljanskem gradu bodo grajsko »bobrovo« dogajanje sklenili s pravljično animacijo in ustvarjalno delavnico z naslovom Šmentani zobobol. Bobrčki so imeli čisto posebni običaj. Vsako leto so najmlajši prikazali svoje spretnosti z zobki, kar je za bobre sila pomembno. Vsak je prejel kos lesa in iz njega izdelal… A joj, prejoj! Ko bi bobrček moral prikazati svoje spretnosti, ga doleti smola, hud zobobol. Ker solze ne pomagajo, na pomoč priskočijo prijatelji in sorodniki, a rešitev se je prikazala čisto nenadejano …
Bobrček, ki ga bodo otroci odnesli s seboj z delavnice, bo kot ročna lutka lahko vaš najboljši prijatelj, delal vam bo družbo in vas tolažil. Tudi zgodbico bo pripovedoval znova in znova pred spanjem … grizljal pa le ne bo!
Vsi našteti dogodki so brezplačni, potrebne pa so predhodne najave po telefonu 01/306 42 93 ali po elektronski pošti: info-center@ljubljanskigrad.si.

Muzej in galerije mesta Ljubljane 

Slovenski kulturni praznik, 8. februar, že tradicionalno praznujejo tudi v Muzeju in galerijah mesta Ljubljana, kjer ta dan vabijo na zanimive razstave in dogodke. Vstop na vse razstave, vodstva in dogodke je prost, muzej in galerije so odprte od 10. do 21. ure.
V Mestnem muzeju Ljubljana si boste med drugim lahko ogledali razstavo KOLO, 5200 let, premierno pa bodo predvajali tudi dokumentarno-umetniški film Kolo, 5200 let, avtorjev Maje Bahar in Marka Kočevarja, ki je nastal v produkciji TV Slovenija.
Pester program pripravljajo tudi v mestnih galerijah, vse podrobnosti o razstavah, dogodkih in vodenjih si lahko ogledate tukaj.

Vabimo vas tudi k ogledu ostalih programov, ki jih ljubljanski javni zavodi s področja kulture pripravljajo v soboto, 8. februarja 2014, ter na tradicionalni recitacijski maraton Prešernovih pesmi, ki ga ob 12. uri pri Prešernovem spomeniku pripravlja Združenje dramskih umetnikov Slovenije.

 

Vir: www.ljubljana.si

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Blagovna znamka Okusi Rogle

rogla
torek, 20. avgust 2019

Na območju turistične destinacije Rogla Pohorje, ki zajema občine Oplotnica, Slovenske Konjice, Vitanje in Zreče v sklopu evropsko sofinanciranega projekta Užij okuse Rogle, nadaljujejo z razvojem blagovne znamke Okusi Rogle.

Prvič na svetu: na Ljubljanici odbojka na plavajočem igrišču

odbojka_ljubljanica
ponedeljek, 19. avgust 2019

Prihodnji teden se v središču Ljubljane obeta odbojkarski spektakel. Tekmo v okviru promocije prihajajočega EuroVolleyja 2019, ki bo od 12. do 26. septembra potekal tudi v Ljubljani, organizira Odbojkarska zveza Slovenije v sodelovanju z agencijo Extrem in partnerji.

Kamfest

kamfest
ponedeljek, 12. avgust 2019

Kamfest je festival za vse generacije, ki se na različnih slikovitih prizoriščih po vsem Kamniku lahko brezplačno udeležijo zelo raznovrstnega programa dogodkov.

Rimske igre

rimske igre ptuj
ponedeljek, 12. avgust 2019

Pred 2000 leti je bil Ptuj mogočno mesto: najprej vojaška postojanka, pozneje pomembno trgovsko in obrtno mesto. Med Rimskimi igrami se Ptuj spremeni v rimski Poetovio. Mesto zasedejo gladiatorji, legionarji, senatorji, vestalke in ostali Rimljani, ki že deseto leto pripravljajo eno največjih predstavitev rimskega obdobja v tem delu Evrope.

Izbran direktor Holdinga Kobilarna Lipica

lipica.jpg
petek, 9. avgust 2019

Nadzorni svet družbe HOLDING KOBILARNA LIPICA d.o.o. je v sredo, 31. julija, na izredni seji imenoval Mateja Oseta za direktorja družbe Holdinga Kobilarne Lipica. Novi direktor bo nastopil z delom 3. septembra letos.

Nov Slovenia Green Accommodation z zelenim vrtom sredi Maribora

hotelMB
torek, 6. avgust 2019

Hotel Maribor združuje butične nastanitve v centru mesta Maribor, umeščene v stavbe z dolgoletno zgodovino. Tako so revitalizirali propadajočo kulturno dediščino, hkrati pa se zavezali vsemu, kar je lepo in trajnostno. Pridružili so se Zeleni shemi slovenskega turizma in pridobili znak Slovenia Green Accommodation.

Izdelovanje pleten in prevoz z njimi vpisana v register nesnovne dediščine

lake_bled-1.JPG
ponedeljek, 29. julij 2019

Ministrstvo za kulturo je ta mesec v register nesnovne kulturne dediščine vpisalo izdelavo pleten in prevoz z njimi po Blejskem jezeru. Gre za znanje, ki se prenaša iz roda v rod, in tradicijo, ki je prepoznavna turistična znamenitost. Na novo sta v register nesnovne dediščine vpisana tudi prevozno čebelarstvo in prekmurščina.

V prvih petih mesecih 925 milijonov evrov iz naslova izvoza potovanj

diagram rasti
petek, 26. julij 2019

Po podatkih Banke Slovenije vrednost izvoza potovanj v petih mesecih leta 2019 znaša 925 milijonov evrov, kar je za 4 % več kot v enakem obdobju 2018.

Ljubljanski grad v polletju z več kot pol milijona obiskovalcev

Ljubljanski-grad-z-zraka-foto-Primoz-Hieng.JPG
petek, 26. julij 2019

Števci prehodov so na Ljubljanskem gradu v prvem letošnjem polletju zabeležili več kot pol milijona obiskovalcev. Število prepeljanih potnikov s tirno vzpenjačo v prvih šestih mesecih se je povečalo za skoraj 11 odstotkov glede na enako obdobje lani, število prodanih vstopnic za turistične in kulturne vsebine pa za 10 odstotkov.

Med turistično sezono bodo hrvaškim kolegom pri postopkih s slovenskimi turisti tudi letos pomagali slovenski policisti

Na morje z vlakom
torek, 16. julij 2019

Slovenska policija bo tudi letos na Hrvaško poslala tri slovenske policiste, ki bodo na vrhuncu turistične sezone, od 17. julija do 18. avgusta 2019, hrvaškim policistom pomagali pri postopkih s slovenskimi državljani. Srečate jih lahko v Pulju ter na otokih Krk in Pag.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije