Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
preseren.jpg

8. februar, kulturni praznik

Datum: torek, 4. februar, 2014

8. februar, slovenski kulturni praznik, bodo z različnimi programi obeležili tudi ljubljanski javni zavodi s področja kulture.

Ljubljanski grad

Ljubljanski grad vabi ljubitelje kulture k brezplačnemu ogledu stalne razstave Slovenska zgodovina, Virtualni grad in Razgledni stolp. Organizirana bodo tudi brezplačna vodstva po Gradu in po razstavi Slovenska zgodovina.
Termini vodenih ogledov:
- po Ljubljanskem gradu: ob 11., 13., 15. (v angleščini) in 17. uri;
- po stalni razstavi Slovenska zgodovina: ob 12., 14. in 16. (v angleščini) uri .

8. februarja se bo končal tudi 6. festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri. Na Ljubljanskem gradu bodo grajsko »bobrovo« dogajanje sklenili s pravljično animacijo in ustvarjalno delavnico z naslovom Šmentani zobobol. Bobrčki so imeli čisto posebni običaj. Vsako leto so najmlajši prikazali svoje spretnosti z zobki, kar je za bobre sila pomembno. Vsak je prejel kos lesa in iz njega izdelal… A joj, prejoj! Ko bi bobrček moral prikazati svoje spretnosti, ga doleti smola, hud zobobol. Ker solze ne pomagajo, na pomoč priskočijo prijatelji in sorodniki, a rešitev se je prikazala čisto nenadejano …
Bobrček, ki ga bodo otroci odnesli s seboj z delavnice, bo kot ročna lutka lahko vaš najboljši prijatelj, delal vam bo družbo in vas tolažil. Tudi zgodbico bo pripovedoval znova in znova pred spanjem … grizljal pa le ne bo!
Vsi našteti dogodki so brezplačni, potrebne pa so predhodne najave po telefonu 01/306 42 93 ali po elektronski pošti: info-center@ljubljanskigrad.si.

Muzej in galerije mesta Ljubljane 

Slovenski kulturni praznik, 8. februar, že tradicionalno praznujejo tudi v Muzeju in galerijah mesta Ljubljana, kjer ta dan vabijo na zanimive razstave in dogodke. Vstop na vse razstave, vodstva in dogodke je prost, muzej in galerije so odprte od 10. do 21. ure.
V Mestnem muzeju Ljubljana si boste med drugim lahko ogledali razstavo KOLO, 5200 let, premierno pa bodo predvajali tudi dokumentarno-umetniški film Kolo, 5200 let, avtorjev Maje Bahar in Marka Kočevarja, ki je nastal v produkciji TV Slovenija.
Pester program pripravljajo tudi v mestnih galerijah, vse podrobnosti o razstavah, dogodkih in vodenjih si lahko ogledate tukaj.

Vabimo vas tudi k ogledu ostalih programov, ki jih ljubljanski javni zavodi s področja kulture pripravljajo v soboto, 8. februarja 2014, ter na tradicionalni recitacijski maraton Prešernovih pesmi, ki ga ob 12. uri pri Prešernovem spomeniku pripravlja Združenje dramskih umetnikov Slovenije.

 

Vir: www.ljubljana.si

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Jubilejni 50. Narava-zdravje

Košara jabolk
torek, 15. oktober 2019

Sejem za zdrav življenjski slog bo predstavljal svojo ponudbo prek vsebinskih sklopov Prehrana – Zdravje – Gibanje – Naravna kozmetika in wellness – Zeleno sobivanje od 23. do 26. oktobra.

Evropa nagradila Ljubljano za pametne rešitve v turizmu

ljubljana_april.jpeg
ponedeljek, 14. oktober 2019

Ljubljana je v okviru druge izvedbe projekta Evropska prestolnica pametnega turizma v Helsinkih, 9. oktobra, prejela prestižno priznanje za najboljše evropsko mesto na področju digitalnih rešitev, s katero je Ljubljana predstavila svoje najpomembnejše ukrepe in načrte s področja trajnostnega razvoja, dostopnosti, digitalizacije ter kulturne dediščine in ustvarjalnosti.

Praznovanje izolske legende

izola_panorama.jpg
petek, 11. oktober 2019

Letošnji Praznik izolskega čudeža, s katerim domačini obujajo tradicionalni krajevni praznik, bo vključeval veslaška tekmovanja, obujanje starodavne legende in kulturni program. Na stojnicah pa ne bo manjkalo domačih dobrot.

Vrtnice in umetnost

vrtnica_ljubljana.jpeg
četrtek, 10. oktober 2019

Strokovnjakom in ljubiteljem vrtnic in umetnosti pripravljajo 10.10.2019 (od 15. do 19. ure) na Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje prijetno popoldne s kratkimi strokovnimi predavanji in demonstracijami ter druženjem v prijetnem okolju. Vstop je prost, vabljeni!

Velenje v oktobru vabi na posebno gastronomsko doživetje pod zemljo

velenje underground
ponedeljek, 7. oktober 2019

Doživite edinstveno 5-zvezdično gastronomsko pustolovščino 160 m pod zemljo. Doživetje Velenje Underground je nosilec znaka kakovosti Slovenia Unique Experiences, ki ga podeljuje Slovenska turistična organizacija.

Mesto žensk

mesto žensk
petek, 4. oktober 2019

Za Mesto žensk, ki kulturno ponudbo Ljubljane bogati že več kot dve desetletji, sta značilni naravnanost k eksperimentom in prestopanju žanrskih meja, pa tudi družbena kritičnost.

Turizem Ljubljana s prenovljeno komunikacijsko platformo

Ljubljana
četrtek, 3. oktober 2019

Turizem Ljubljana je v sodelovanju z oglaševalsko agencijo Luna/TBWA razvil novo komunikacijsko platformo, ki povezuje vse elemente blagovne znamke Visit Ljubljana: kulturo, kulinariko, butičnost, trajnost, kongresni in športni turizem.

2. Novomeški 1/2 maraton

Tek
ponedeljek, 30. september 2019

Spoznajte Novo mesto in reko Krko s tekaške perspektive. 5. in 6. oktobra se udeležite jesenskega novomeškega 1/2 maratona ali rekreativnega teka na 6 kilometrov in pol. Če vam tek ne leži se lahko udeležite Nordijske hoje ob reki Krki, pohoda po novomeških gričih ali tečete s psi na Canicrossu.

Dobrodelni dan za družine otrok s posebnimi potrebami

bled_otok.jpg
ponedeljek, 23. september 2019
Jezerska promenada ne Bledu, 28. 9. 2019, 8:00 – 17:00

Čiliada v Izoli

čili festival
četrtek, 19. september 2019

V soboto, 21. septembra, Izola postane mesto ljubiteljev pikantnih okusov. Takrat nas čaka festival čilija in pekoče kuhinje – Čiliada.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije