Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
Arboretum_Alenka_Hribar.jpg

Botanična pisanica v zasneženem Tivoliju

Datum: ponedeljek, 26. februar, 2018

Botanični vrt v Ljubljani in Arboretum Volčji Potok se v teh dneh predstavljata na razstavi v Jakopičevem sprehajališču v parku Tivoli, vsak s po šestdesetimi fotografijami, ki so v pobeljeni park prinesle cvetje še pred pomladjo.

O Botaničnem vrtu

Ljubljanski botanični vrt je najstarejša kulturna, znanstvena in izobraževalna ustanova v Sloveniji. Ustanovljen je bil leta 1810, v času Ilirskih provinc kot Vrt domovinske flore v okviru Visokih šol (École Centrale). Od leta 1920 spada k Univerzi v Ljubljani.

Vrt se razprostira na okoli treh hektarih. V njem so skalnjak, ribnik, bazeni z vodnimi in močvirskimi rastlinami, arboretum, rastlinski sistem, tropski rastlinjak, del s sredozemskimi rastlinami in Vrt cvetočih preprog s čebelnjakom. Naseljuje ga približno pet tisoč rastlinskih vrst z različnih koncev sveta.

Glavne aktivnosti Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani so raziskovalna in pedagoška dejavnost, varovanje rastlinskih vrst, promocija rastlinske biodiverzitete, etnobotanika in hortikultura. V vrtu je tudi največja semenska banka v Sloveniji, ki hrani semena naravnih rastlinskih vrst. Od leta 1995 je član mednarodne organizacije botaničnih vrtov Botanic Gardens Conservation International (BGCI), od leta 2003 pa mednarodne zveze alpskih botaničnih vrtov Associazione Internazionale Giardini Botanici Alpini (AIGBA).

O Arboretumu Volčji Potok

Arboretum Volčji Potok je z okoli 200.000 obiskovalci na leto najbolj priljubljen botanični park v Sloveniji. Ustanovljen je bil kot del Univerze v Ljubljani, zdaj pa skrbi zanj javni zavod Arboretum Volčji Potok.

V parku, ki je kulturna dediščina in naravna vrednota državnega pomena, je na 80 hektarih ekološko raznorodnih površin posajenih 4500 taksonov lesnatih rastlin, kar arboretsko zbirko uvršča med najbogatejše takšne zbirke v Srednji Evropi.

Spomladi so travniki v parku polni cvetja. Narcise, ki ga obarvajo v rumeno proti koncu marca, napovedo največji val cvetenja, ki ga pričarajo tulipani. Ljudje imajo radi njihove sijoče barve, tolikšno obilje cvetov pa je mogoče videti le še redko kje drugje v svetu. Tako je spomladanska razstava v Arboretumu gotovo najbolj priljubljen dogodek v parku: skoraj polovica vseh obiskovalcev si ga ogleda na pomlad.

Lani je bil Arboretum Volčji Potok eno od prizorišč regionalnega kongresa Svetovne zveze društev ljubiteljev vrtnic. Za to priložnost so temeljito povečali stari rožni vrt in število sort vrtnic povečali s tristo na devetsto – s ciljem: ustvariti regionalno zbirko vrtnic, ki so bile žlahtnjene vzhodno od črte Trst–Ščečin, in predstaviti sodobne, bujno cvetoče in odporne vrtnice.

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Jesenski teden restavracij

kulinarika.jpeg
petek, 25. september 2020

Po rekordnem spomladanskem tednu restavracij najavljamo najokusnejši teden letošnje jeseni. Jesenski teden restavracij 2020 bo potekal od petka, 9. do nedelje, 18. oktobra. Slovenska turistična organizacija k temu pomembnemu gastronomskemu dogodku pristopa na področju promocijskih aktivnosti.

Znani so finalisti akcije Moja dežela – lepa in gostoljubna

avtor_Turizem_Bohinj.jpg
torek, 22. september 2020

Izbor akcije Moja dežela - lepa in gostoljubna se približuje zaključku. Državna ocenjevalna komisija je po dolgem in počez prečesala Slovenijo in izbrala finaliste natečaja.

Med najboljšimi evropskimi kulinaričnimi spominki kar trije slovenski izdelki

čebela
torek, 22. september 2020

V Kuopiu na Finskem so bili v sredini septembra pod okriljem Evropske gastronomske regije razglašeni zmagovalci 1. evropskega izziva za kulinarična darila oz. darila povezana s hrano. Vsi so prejeli uradni IGCAT certifikat in bodo posebej predstavljeni na IGCAT spletni strani.

Ptuj je najvarnejše slovensko mesto

ptuj.jpg
ponedeljek, 21. september 2020

Najstarejše slovensko mesto je letošnji dobitnik nagrade Slovenian Grand Security Award 2020 za najbolj varno mesto v kategoriji mestnih občin v Sloveniji.

Nov hotel Soča v Bovcu

bovec_maraton.jpg
četrtek, 17. september 2020

Te dni najstarejša bovška športna agencija Soča rafting v centru Bovca odpira nov hotel Soča.

Evropski turistični sektor poziva vlade EU naj uskladijo potovalna pravila

letalski_potniki.jpg
četrtek, 17. september 2020

Zavezništvo Evropski turistični manifest, ki predstavlja glas evropskega potovalnega in turističnega sektorja, poziva države članice, naj se nujno dogovorijo o usklajenih omejitvah potovanj in zagotovijo hitro izvajanje, ki bo sektorju pomagalo preživeti krizo brez primere.

Conde Nast Traveller Slovenijo postavil na prvo mesto med najbolj zaželenimi destinacijami prihodnjega leta

Kranjska Gora
sreda, 16. september 2020

Eden najprestižnejših in vplivnih medijev na področju turizma, Conde Nast Traveller, je objavil lestvico najbolj zaželenih destinacij za leto 2021 in na prvo mesto seznama postavil Slovenijo.

Znani sta zmagovalki akcije Naj planinska koča

Naj koča
torek, 15. september 2020

Naj planinska koča 2020 je Mihov dom na Vršiču, naj visokogorska planinska koča pa Koča na Kriški gori.

Evropski teden mobilnosti: Izberi čistejši način prevoza!

ekolo
ponedeljek, 14. september 2020

V Ljubljani se že 19. leto zapored pridružujejo Evropskemu tednu mobilnosti, najbolj razširjeni kampanji na področju trajnostne mobilnosti na svetu, ki vsako leto poteka med 16. in 22. septembrom.

Finalistke za Miss Earth Slovenija 2020 v Snoviku

Kneipa_Snovik
petek, 11. september 2020

V najvišje slovenskih termah, v Termah Snovik, katere vodi trajnostna naravnanost in odgovorno obnašanje do naravnih virov, so gostili pred finalno srečanje finalistk za Miss Earth Slovenija 2020. Lepotno tekmovanje za Miss zemlje s sloganom »lepota z določenim namenom«, velja za enega izmed najbolj priznanih tekmovanj na svetu.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije