Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
Arboretum_Alenka_Hribar.jpg

Botanična pisanica v zasneženem Tivoliju

Datum: ponedeljek, 26. februar, 2018

Botanični vrt v Ljubljani in Arboretum Volčji Potok se v teh dneh predstavljata na razstavi v Jakopičevem sprehajališču v parku Tivoli, vsak s po šestdesetimi fotografijami, ki so v pobeljeni park prinesle cvetje še pred pomladjo.

O Botaničnem vrtu

Ljubljanski botanični vrt je najstarejša kulturna, znanstvena in izobraževalna ustanova v Sloveniji. Ustanovljen je bil leta 1810, v času Ilirskih provinc kot Vrt domovinske flore v okviru Visokih šol (École Centrale). Od leta 1920 spada k Univerzi v Ljubljani.

Vrt se razprostira na okoli treh hektarih. V njem so skalnjak, ribnik, bazeni z vodnimi in močvirskimi rastlinami, arboretum, rastlinski sistem, tropski rastlinjak, del s sredozemskimi rastlinami in Vrt cvetočih preprog s čebelnjakom. Naseljuje ga približno pet tisoč rastlinskih vrst z različnih koncev sveta.

Glavne aktivnosti Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani so raziskovalna in pedagoška dejavnost, varovanje rastlinskih vrst, promocija rastlinske biodiverzitete, etnobotanika in hortikultura. V vrtu je tudi največja semenska banka v Sloveniji, ki hrani semena naravnih rastlinskih vrst. Od leta 1995 je član mednarodne organizacije botaničnih vrtov Botanic Gardens Conservation International (BGCI), od leta 2003 pa mednarodne zveze alpskih botaničnih vrtov Associazione Internazionale Giardini Botanici Alpini (AIGBA).

O Arboretumu Volčji Potok

Arboretum Volčji Potok je z okoli 200.000 obiskovalci na leto najbolj priljubljen botanični park v Sloveniji. Ustanovljen je bil kot del Univerze v Ljubljani, zdaj pa skrbi zanj javni zavod Arboretum Volčji Potok.

V parku, ki je kulturna dediščina in naravna vrednota državnega pomena, je na 80 hektarih ekološko raznorodnih površin posajenih 4500 taksonov lesnatih rastlin, kar arboretsko zbirko uvršča med najbogatejše takšne zbirke v Srednji Evropi.

Spomladi so travniki v parku polni cvetja. Narcise, ki ga obarvajo v rumeno proti koncu marca, napovedo največji val cvetenja, ki ga pričarajo tulipani. Ljudje imajo radi njihove sijoče barve, tolikšno obilje cvetov pa je mogoče videti le še redko kje drugje v svetu. Tako je spomladanska razstava v Arboretumu gotovo najbolj priljubljen dogodek v parku: skoraj polovica vseh obiskovalcev si ga ogleda na pomlad.

Lani je bil Arboretum Volčji Potok eno od prizorišč regionalnega kongresa Svetovne zveze društev ljubiteljev vrtnic. Za to priložnost so temeljito povečali stari rožni vrt in število sort vrtnic povečali s tristo na devetsto – s ciljem: ustvariti regionalno zbirko vrtnic, ki so bile žlahtnjene vzhodno od črte Trst–Ščečin, in predstaviti sodobne, bujno cvetoče in odporne vrtnice.

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Čiliada v Izoli

čili festival
četrtek, 19. september 2019

V soboto, 21. septembra, Izola postane mesto ljubiteljev pikantnih okusov. Takrat nas čaka festival čilija in pekoče kuhinje – Čiliada.

22. Festival slovenskega filma

film
ponedeljek, 16. september 2019

22. Festival slovenskega filma bo potekal od 17. do 22. septembra v Portorožu, v dvoranah Avditorij Portorož in Monforta, slikovitga prizorišča nekdanjega skladišča soli.

Dnevi bakalaja v Izoli

izola_panorama.jpg
četrtek, 12. september 2019

Tudi v letošnjem letu na Turističnem združenju Izola nadaljujejo z razvojem Izole kot kulinarične destinacije. V ta namen bodo pripravili več različnih promocijskih akcij, prav tako pa bodo nadaljevali s programom Kilometer nič, ki vključuje sezonsko domačo tržnico Ruba sz moje njive in pa kulinarične akcije oz. dogodke.

Festival Stare trte

Festival Stare trte, najstarejše na svetu
sreda, 11. september 2019

Poklon Stari trti, najstarejši trti na svetu Festival Stare trte je vinski, kulinarični in kulturni…

52. mednarodni sejem MOS

MOS
sreda, 11. september 2019

V tem tednu se pričenja MOS v Celju.

Slovenija v prihodnjih tednih gosti EuroVolley 2019

odbojka ljubljana
ponedeljek, 9. september 2019

V četrtek, 12. septembra se bo pričelo evropsko prvenstvo v odbojki za moške, ki ga letos poleg Slovenije gostijo Belgija, Nizozemska in Francija. To je odlična priložnost za promocijo Slovenije kot zelene, aktivne in zdrave destinacije.

Izboljšana konkurenčnost slovenskega turizma

feel_309835.jpg
petek, 6. september 2019

Slovenija se je po skupni oceni konkurenčnosti za razvoj turističnega sektorja, ki so jo med 140-imi državami izvedli za Svetovni gospodarski forum (WEF), uvrstila na 36. mesto, kar pomeni izboljšanje za 5 mest. Na najboljšem mestu se Slovenija nahaja po okoljski trajnosti in sicer na visokem 8. mestu.

Terme Snovik - 25 let od prvega bazena

snovik_poletje1.jpg
petek, 30. avgust 2019

Letos mineva petindvajset let od postavitve prvega bazena v Snoviku. Pomemben dogodek so danes dopoldan v Termah Snovik počastili s svečano slovesnostjo, ki sta se jo udeležila tudi minister za gospodarstvo, Zdravko Počivalšek in župan občine Kamnik, Matej Slapar. V okviru slovesnosti je potekala okrogla miza z naslovom Termalna voda – darilo narave za danes in jutri, z željo, da bi šel razvoj z izgradnjo pokritega olimpijskega bazena tudi v razvoj športnega turizma.

V Žalcu odprt nov štirizvezdnični hotel A

HotelA
sreda, 28. avgust 2019

Konec prejšnjega tedna je prve goste sprejel nov štirizvezdični hotel A v Arji vasi. Hotel ima 50 sob ter štiri dodatne za najbolj zahtevne goste in gostom nudi udobje, sprostitev in odlično storitev. Uradno ga bodo uradno odprli v začetku septembra.

V prvem polletju 1,16 milijard evrov iz naslova izvoza potovanj

diagram rasti
petek, 23. avgust 2019

Po podatkih Banke Slovenije vrednost izvoza potovanj v šestih mesecih leta 2019 znaša 1,16 milijard evrov, kar je za 4,8 % več kot v enakem obdobju 2018.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije