Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
Arboretum_Alenka_Hribar.jpg

Botanična pisanica v zasneženem Tivoliju

Datum: ponedeljek, 26. februar, 2018

Botanični vrt v Ljubljani in Arboretum Volčji Potok se v teh dneh predstavljata na razstavi v Jakopičevem sprehajališču v parku Tivoli, vsak s po šestdesetimi fotografijami, ki so v pobeljeni park prinesle cvetje še pred pomladjo.

O Botaničnem vrtu

Ljubljanski botanični vrt je najstarejša kulturna, znanstvena in izobraževalna ustanova v Sloveniji. Ustanovljen je bil leta 1810, v času Ilirskih provinc kot Vrt domovinske flore v okviru Visokih šol (École Centrale). Od leta 1920 spada k Univerzi v Ljubljani.

Vrt se razprostira na okoli treh hektarih. V njem so skalnjak, ribnik, bazeni z vodnimi in močvirskimi rastlinami, arboretum, rastlinski sistem, tropski rastlinjak, del s sredozemskimi rastlinami in Vrt cvetočih preprog s čebelnjakom. Naseljuje ga približno pet tisoč rastlinskih vrst z različnih koncev sveta.

Glavne aktivnosti Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani so raziskovalna in pedagoška dejavnost, varovanje rastlinskih vrst, promocija rastlinske biodiverzitete, etnobotanika in hortikultura. V vrtu je tudi največja semenska banka v Sloveniji, ki hrani semena naravnih rastlinskih vrst. Od leta 1995 je član mednarodne organizacije botaničnih vrtov Botanic Gardens Conservation International (BGCI), od leta 2003 pa mednarodne zveze alpskih botaničnih vrtov Associazione Internazionale Giardini Botanici Alpini (AIGBA).

O Arboretumu Volčji Potok

Arboretum Volčji Potok je z okoli 200.000 obiskovalci na leto najbolj priljubljen botanični park v Sloveniji. Ustanovljen je bil kot del Univerze v Ljubljani, zdaj pa skrbi zanj javni zavod Arboretum Volčji Potok.

V parku, ki je kulturna dediščina in naravna vrednota državnega pomena, je na 80 hektarih ekološko raznorodnih površin posajenih 4500 taksonov lesnatih rastlin, kar arboretsko zbirko uvršča med najbogatejše takšne zbirke v Srednji Evropi.

Spomladi so travniki v parku polni cvetja. Narcise, ki ga obarvajo v rumeno proti koncu marca, napovedo največji val cvetenja, ki ga pričarajo tulipani. Ljudje imajo radi njihove sijoče barve, tolikšno obilje cvetov pa je mogoče videti le še redko kje drugje v svetu. Tako je spomladanska razstava v Arboretumu gotovo najbolj priljubljen dogodek v parku: skoraj polovica vseh obiskovalcev si ga ogleda na pomlad.

Lani je bil Arboretum Volčji Potok eno od prizorišč regionalnega kongresa Svetovne zveze društev ljubiteljev vrtnic. Za to priložnost so temeljito povečali stari rožni vrt in število sort vrtnic povečali s tristo na devetsto – s ciljem: ustvariti regionalno zbirko vrtnic, ki so bile žlahtnjene vzhodno od črte Trst–Ščečin, in predstaviti sodobne, bujno cvetoče in odporne vrtnice.

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Mednarodno tekmovanje za najboljše kratke kulinarične filme

festival_kulinarike1.jpg
ponedeljek, 24. februar 2020

Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem (IGCAT) je februarja letos objavil poziv FILM FOOD MENU za prijavo kratkih filmov s področja gastronomije pod krovno tematiko »Kulinarične zgodbe«. Vabljeni k sodelovanju.

V letu 2019 2,75 milijard evrov iz naslova izvoza potovanj

diagram rasti
petek, 21. februar 2020

Banka Slovenije je objavila vrednost izvoza potovanj za leto 2019, ta znaša 2,75 milijard evrov, kar je za 1,8 odstotka več kot v letu 2018.

Nagrajenci akcije Naj wellness

Logo_naj_wellness
petek, 21. februar 2020

Za tiste, ki glasujejo v akciji Naj wellness smo pripravili lepe nagrade. Žrebamo vsak teden!

Časnik Forbes znova izpostavil Ano Roš

ana_roš
četrtek, 20. februar 2020

V ugledni ameriški reviji Forbes so ponovno izpostavili odličnost Hiše Franko in Ane Roš ter jo opisali kot eno najboljših kuharskih mojstric na svetu, katere edinstvene jedi združujejo ljudi z vsega sveta. V članku je izpostavljena tudi lokalna pridelava sestavin, ki jih Roševa uporablja za pripravo gastronomskih mojstrovin.

Najboljši pustni krofi

Pustni krofi
torek, 18. februar 2020

Pomembno je, da upoštevate potrebne količine!

Škucove packarije

skuc.jpg
petek, 14. februar 2020

Škucove packarije so brezplačne gledališke predstave, ustvarjalne delavnice in pravljična druženja za otroke, vsako soboto, med 18. januarjem in 2. marcem 2020, ob 10. uri dopoldne v ŠKUC-u, na Starem trgu 21 v Ljubljani.

Kmalu 16 novih nočitev na gradu Podsreda

podsreda.jpg
četrtek, 13. februar 2020

Poti kozjanskih gričev vodijo do skritih kotičkov, kjer se čas ustavi in je zgodovina še vedno živa. Tam se nad dolino dviga srednjeveški Grad Podsreda – najbolj grajski med gradovi na Slovenskem.

Hood Heroes bodo prižgali luč za ulično košarko

kosarka.jpg
četrtek, 13. februar 2020

V Hood Burgerju bodo letos svojo tradicionalno dobrodelno akcijo Hood Heroes, ki bo potekala od danes pa vse do 11. marca, namenili zbiranju sredstev za razsvetljavo izbranih igrišč za ulično košarko. Vsak teden bodo svoji redni ponudbi dodali po enega od Hood Heroes posebnih burgerjev in od prodaje vsakega 1 evro namenili v sklad akcije.

Pogumno zapisane pesmi 12. literarnega natečaja Term Snovik

snovik_poletje1.jpg
ponedeljek, 10. februar 2020

Na predvečer slovenskega kulturnega praznika se je v Termah Snovik odvijal že 12. tradicionalni literarni večer. Kot je povedal prokurist družbe Ivan Hribar so že pred 25. leti ob gradnji prvega bazena sprejeli odločitev, da bodo gradili terme, ki bodo eko terme in ki bodo skrbele za ravnovesje telesa in duha. To je tudi razlog za vsakoletni literarni natečaj, s katerim vzpodbujajo k literarnemu ustvarjanju tako mlade kot odrasle. Letošnja tema pesnjenja je bila »pogum«. Tematika je bila skrbna izbrana ravno v času 18. obletnice delovanja Term Snovik, ki so jo praznovali pred kratkim. In zagotovo je bil potreben tudi pogum za dosego polnoletnosti.

Kobarid med 10 najbolj gostoljubnimi kraji po oceni Booking.com

kobarid
torek, 4. februar 2020

Booking.com, priljubljena platforma za rezervacije, je objavila seznam najbolj gostoljubnih krajev na svetu - nanj so uvrstili destinacije z najvišjim deležem turističnih nastanitev, ki imajo na njihovi platformi najboljše ocene gostov. Na seznamu je tudi Kobarid.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije