Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
trnic.jpg

Dan trniča na Veliki planini

Datum: četrtek, 31. julij, 2014

Nedelja, 10. avgust, med 10. in 17. uro

Na Veliki planini nad Kamnikom čisto zares pastirji še vedno živijo, kot so nekdaj. Tam se čas ustavi, oko razživi, na prelepi panorami Kamniško-Savinjskih Alp se duša spočije. Okuša se pastirske jedi iz sveže pomolzenega mleka in na prav poseben dan, na dan trniča, si v idilični pastirski vasici lahko sami izdelamo tradicionalni velikoplaninski sirč trnič.

V nedeljo, 10. avgusta, bosta pred Preskarjevo muzejsko bajto v Velikem pastirskem stanu na Veliki planini potekali delavnici rezljanja pisav in izdelave trniča ter prikaz sirjenja po starem - od mleka do trniča. Ob 11. uri bo ob priložnosti žegnanjske nedelje tudi pastirska maša v kapeli Marije Snežne.

Kako priti tja?

Z nihalko iz doline Kamniške Bistrice se lahko vsake pol ure povzpnete na Veliko planino. Do Preskarjeve bajte je nato še 45 minut hoje po zmerni poti.

Trnič - velikoplaninski sir

Trniči so vrsta trdih sirov značilne hruškaste oblike, ki jih pripravljajo na območju Velike, Male in Gojške planine v Kamniško-Savinjskih Alpah. Izdelani so iz skute, smetane in soli ter okrašeni s posebnimi ornamenti, ki jih vtisnejo z reliefno izrezljanimi lesenimi deščicami ali paličicam, t. i. pisavami. Trnič se uporablja v vsakodnevni prehrani, pogosto kot dodatek jedem.

Simbol ljubezni

Po izročilu so pastirji trniče jeseni, ob koncu paše, kot dokaz ljubezni in zvestobe, lahko tudi obljube zakona, podarjali svojim izbrankam, ženam in dekletom.

Število trničev je bilo vedno parno –po dve kepi sta bili okrašeni z enakimi ornamenti. Pastirji so enega obdržali, drugega pa podarili izvoljenkam, ki so sir hranile tudi več let. Če je obdarovanka sir sprejela, je s tem pristala na pastirjevo dvorjenje.

Jedi s trničem

Poskusite jedi s trničem v enih od Kamniških gostiln, kjer strežejo tudi preostale jedi znamke Okusi Kamnika.  Okusi Kamnika je znamka projekta Kamnika, kjer se ta prestavlja tudi kot kulinarična destinacija.

Najbolj poseben in unikaten v vsem slovenskem prostoru je sir trnič, ki so ga prvotno izdelovali pastirji v času pašne sezone na Veliki planini. Izdelava sira je na planini skoraj zamrla oziroma so ga promovirali zgolj kot spominek.

V okviru projekta Trnič na vsako mizo, ki poteka pod okriljem Okusi Kamnika, so ga na Zavodu za turizem in šport v občini Kamnik ponovno oživeli. Vrnili so mu prvotni namen, uporabo kot živilo in kot obliko konzerviranja odvečnega mleka na planini. Konec marca letos so v Kamniku pripravili tudi praznik trniča in ga predstavili širši javnosti.

Trnič lahko okusite v izbranih gostilnah v Kamniku ter v restavraciji JB v Ljubljani, kupite pa v vseh planinskih domovih na Veliki planini ter v pastirski vasi pri Gradiškovih (pastir Robert Zamljen) ter na TIC Kamnik in v nekaj specializiranih kamniških trgovinah.

Več informacij najdete na www.trnic.si in www.OkusiKamnika.si.

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

V Triglavskem narodnem parku napovedali vojno plastiki

triglav1.jpg
petek, 27. marec 2020

V javnem zavodu Triglavski narodni park letos začenjajo organiziran boj proti plastiki tako v samem parku kot na širšem biosfernem območju Julijskih Alp. Pri tem bo potrebno sodelovanje vseh deležnikov, od lokalnih skupnosti in šol do turizma in občanov. Najprej pa se bodo osredotočili na izkoreninjanje plastike za enkratno uporabo.

V januarju 165 milijonov evrov iz naslova izvoza potovanj

diagram rasti
sreda, 25. marec 2020

Banka Slovenije je v preteklih dneh objavila vrednost izvoza potovanj za januar 2020, ki znaša 165 milijonov evrov, kar je za 0,6 odstotka več kot v januarju 2019.

Kamniška kulturna karantena

Sutna_street_Photo_associaton_Kamnik__Fotoklub_Kamnik_.JPG
sreda, 25. marec 2020

Kamnik je kulturno mesto. Lokalna ponudba, sestavljena iz lokalnih in gostujočih ustvarjalcev, dostikrat presega število obiskovalcev. Nenadna situacija preprečuje kakršnokoli zbiranje na javnih dogodkih, prav tako večji umetniški kolektivi, društva, kulturni zavodi in festivali ne morejo producirati nove ponudbe.

Naj pralina in Naj čokoladna tablica 2020 ter odpoved Festivala čokolade

festival_cokolade_6.jpg
torek, 24. marec 2020

Zaradi nastale situacije je letošnji Festival čokolade, ki bi v Radovljici potekal med 17. in 19. aprilom, odpovedan. Že v začetku meseca marca pa je bil narejen izbor za Naj pralino in Naj čokoladno tablico Festivala čokolade 2020. Preverite zmagovalce.

Poziv državljanom k odgovornemu izbiranju ciljev gibanja na svežem zraku

na_lepse_gore.jpg
torek, 24. marec 2020

Gorska reševalna zveza Slovenija v času epidemije odsvetuje aktivnosti v hribih, posebej v visokogorju, kjer je večja možnost poškodb, saj so razmere v gorah še vedno zelo zahtevne in nevarne.

Kupujmo slovensko hrano

sparglji.jpg
ponedeljek, 23. marec 2020

Viharne čase, v katerih smo se znašli, bomo kot družba in posamezniki lažje prebrodili, če bomo delovali solidarno. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano poziva: Kupujmo slovensko hrano, in s tem podprimo slovenske proizvajalce, saj se v teh časih trudijo in tvegajo več, da nam omogočajo preskrbo s polnovredno in kakovostno lokalno hrano.

Ameriška hotelska industrija se sooča z velikimi izgubami

Hotel Livada Prestige - kopel
petek, 20. marec 2020

Vpliv novega koronavirusa na ameriško hotelsko industrijo ima že hujše posledice kot napad 11. septembra in recesija v letu 2008. Polovica hotelov bi lahko že letos zaprla svoja vrata, če se bo njihova zasedenost gibala le od 30 do 35 %, kar bi pomenilo izgubo službe za 4 milijone ljudi.

Podaljšan rok za prijavo 5* doživetij

Alpski wellness Špik
petek, 20. marec 2020

Slovenska turistična organizacija (STO) zaradi vpliva koronavirusa podaljšuje rok za prijavo 5* doživetij in sicer do 10. aprila 2020.

Nekaj idej za kvalitetno preživljenje časa v karanteni z otroki

adhd druzina
četrtek, 19. marec 2020

V dneh, ko čas večinoma preživljamo med štirimi stenami, vam verjetno že zmanjkuje idej kaj početi z otroki. Pa vendar lahko z dobro idejo temeljito popestrimo družinsko popoldne in poskrbimo, da se iz tega razvije zanimivo družinsko doživetje. Ponujamo vam kar 40 idej zanj.

Nominacija tradicij reje lipicancev za vpis na seznam UNESCO

lipicanec.jpg
torek, 17. marec 2020

Vlada RS je v preteklem tednu potrdila nominacijo tradicij reje lipicancev za vpis na UNESCO Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije