Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
prsut_Anze_Malovrh_STA.jpg

Drugi teden avgustovskega dogajanja v znamenju Praznika terana in pršuta

Datum: ponedeljek, 9. avgust, 2021

Drugi teden avgustovskega dogajanja na Krasu, povezanega s Praznikom terana in pršuta, prinaša prireditvi, posvečeni pršutarjem (v soboto) in vinarjem (v nedeljo). Nadaljevalo se bo tudi prepletanje kulture in glasbe, vina in degustacijskih doživetij KrasPass Gourmet, ki je v štirih poletnih večerih minulega tedna obiskovalce že vabilo na kraške domačije. V nedeljo so se v Pliskovici srečale in predstavile kraljice terana.

 

Avgust je na Krasu mesec Praznika terana in pršuta že od leta 1970, ko so v Dutovljah prvič vabili na srečanje pridelovalcev terana in pršuta. Praznik bi že lani obeležil 50-letnico, a razmere še ne dopuščajo izvedbe svečanega, velikega in slavnostnega dogodka, kakršnega si zasluži.

Zato letos Kraševci pet ločenih tematskih dogodkov posvečajo vsem, ki so ustvarjali in soustvarjali Praznik terana in pršuta skozi 50 let. Prve so se srečale kraljice terana. Nekaj fotografij nedeljske prireditve pod Latnikom evropskega prijateljstva v Pliskovici je v priponkah.  

  • petek13. avgustaob 18. uri se bodo v Kobjeglavi pred dvorano srečali pršutarji. O pršutu, njegovih posebnostih in povezavi s Praznikom terana in pršuta se bo s pridelovalci pršuta, gostinci in poznavalci pogovarjala Ana Facchini. Zapeli bodo Ne joči pevec. Okušali bomo pršute, domači vinarji bodo poskrbeli za vinsko spremljavo.
  • nedeljo15. avgustaob 18. uri se bodo na kraškem dvorišču Vinakrasa v Sežani srečali vinarji. Zamisel o organizaciji Praznika terana in pršuta, dogodka, na katerem se predstavijo kraški kmetje, pridelovalci terana in pršuta,  je pred več kot 50 leti nastala v ekipi takratne Kmetijske zadruge. Njen naslednik je Vinakras. O tem, kako sta se praznik in teran razvijala, kakšen je teran danes in kaj ga čaka v prihodnosti, bo z vinarji in vinskimi strokovnjaki govoril Žan Papič. Spoznali bomo deset najbolje ocenjenih teranov za leto 2020 in tri starejših letnikov. Igrala bo skupina Prizma band.

Prijave na oba dogodka sprejemajo na 05 731 01 28 ali sezana@visitkras.info.

Do konca meseca se bodo srečali še organizatorji Praznikov terana in pršuta (18. avgusta v Botaničnem vrtu v Sežani) in udeleženci povork (23. avgusta na Grajskih vrtovih Kobilarne Lipica).  

Poleg tega prirejajo avgusta na Krasu tudi deset degustacijskih doživetij KrasPass Gourmet s kulturnimi dogodki na kraških domačijah. Pri štirih ponudnikih so se kultura, glasba, vino in kulinarika prepletli že v minulih dneh, nekaj utrinkov je na fotografijah v priponkah.

  • četrtek12. avgustaob 18. uri bo na domačiji Vinogradništvo in vinarstvo Pipan (Križ 159) nastopil Andrej Pirjevec (prijave na 040 506 435 ali vinapipan@gmail.com).

V drugi polovici meseca bo sledilo še pet degustacijskih doživetij na domačijah: v Kraški kleti Krstan v Skopem bo nastopil Marko Čepak – Maki (21. avgusta ob 18. uri), na Domačiji Bole v Križu bo nastopil Boštjan Pertinač (22. avgusta ob 18. uri), v Vinski kleti Tavčar – pri Starčih v Križu bosta nastopila Tiasha&Matej (24. avgusta ob 18 uri), v Vinski kleti Gulič v Koprivi bo nastopila Nika Solce (27. avgusta ob 18 uri), v Vinski kleti Orel v Avberju pa bo nastopil Rok Nemanič trio (31. avgusta ob 18. uri).

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Razmerje med tujimi in domačimi gosti se je v juliju skoraj izenačilo

Na morje z vlakom
ponedeljek, 30. avgust 2021

V mesecu juliju je bilo v turističnih nastanitvenih obratih v primerjavi z julijem 2020 zabeleženih 17,5 % več turističnih prihodov in 9,7 % več turističnih prenočitev. V prvih sedmih mesecih leta je bilo evidentiranih 14,8 % manj turističnih prihodov in 13,5 % manj turističnih prenočitev kot v istem obdobju lani.

Radovljica, Bled, Tržič in Jesenice z novim skupnim turističnim produktom

Radovljica
četrtek, 26. avgust 2021

Destinacije Radovljica, Bled, Tržič in Jesenice so se tudi letos povezale v skupnem produktu Obišči in razišči.

Poletni lutkovni pristan v Mariboru

Lutke
torek, 10. avgust 2021

Lutkovne predstave popestrijo poletno dogajanje v mestu

Drugi teden avgustovskega dogajanja v znamenju Praznika terana in pršuta

prsut_Anze_Malovrh_STA.jpg
ponedeljek, 9. avgust 2021

Drugi teden avgustovskega dogajanja na Krasu, povezanega s Praznikom terana in pršuta, prinaša prireditvi, posvečeni pršutarjem (v soboto) in vinarjem (v nedeljo). Nadaljevalo se bo tudi prepletanje kulture in glasbe, vina in degustacijskih doživetij KrasPass Gourmet, ki je v štirih poletnih večerih minulega tedna obiskovalce že vabilo na kraške domačije. V nedeljo so se v Pliskovici srečale in predstavile kraljice terana.

Avanturistični park Ris prva zelena atrakcija na Kočevskem

jezero Kočevje
ponedeljek, 2. avgust 2021

Avanturistični park Ris je prejel mednarodni trajnostni certifikat Zeleni ključ/Green Key, s čimer tudi formalno dokazuje svojo zavezanost k odgovornemu obratovanju ter spoštljivemu odnosu do okolja in družbe.

Otvoritev Digitalne grajske sobane veličastnih sedem gradov Posavja

Gradovi posavja
sreda, 21. julij 2021

Regionalna razvojna agencija Posavje je z digitalnim inoviranjem kulturne dediščine sedmih gradov Posavja uspešno zaključila prvi sklop aktivnosti operacije e-Gradovi Posavja. Petega julija so namreč v Termah Čatež otvorili digitalne grajske sobane sedmih veličastnih gradov Posavja.

Plavajoči grad 2021

sneznik.jpg
torek, 13. julij 2021

Že deveti tradicionalni mednarodni festival Floating Castle - Plavajoči grad bo v štirih dneh, od 22. do 25. julija, združil okoli 100 glasbenih skupin in drugih ustvarjalcev s celega sveta na čarobnih lokacijah ob gradu Snežnik. Ustvarjalci festivala bodo pripravili okolje magičnih prizorišč, na katerih bodo obiskovalci lahko izkusili etno, jazz, fusion, elektronsko, avtorsko in eksperimentalno glasbo, tretjino programa pa predstavlja performens, lutkovne predstave, sodobni in tribal fusion ples, cirkus, intermedialne predstave, ter ulično in dramsko gledališče.

Novo: pastirska akademija za ozaveščanje otrok o pomenu sobivanja z naravo

eco_resort_vp.jpg
ponedeljek, 12. julij 2021

Društvo turistov Slovenije bo po notificiranem programu Zavoda za razvoj turizma na lokaciji Slovenia Eco Resorta pričela z novim programom za otroke, pastirsko akademijo.

Izročitev priznanj najbolj inovativnim produktom slovenskega turizma 2020

expano.jpg
petek, 9. julij 2021

V četrtek. 8. julija, so bile po decembrski razglasitvi na Dnevih slovenskega turizma, plakete prejemnikom še osebno izročene za naziv Sejalec 2020 Regijskemu centru Expano, Finalistoma Sejalec 2020 Istrskemu zajtrku in Jasna Chalet Resortu ter Snovalcem 2020, ki so Robidišče Trail Center, Fish & Fly Trio ter Potovanje z električnimi motorji.

Na Roglo in v Terme Zreče se vračajo vrhunski športniki iz Slovenije in tujine

rogla.jpg
sreda, 7. julij 2021

Med številnimi vrhunskimi športniki, ki se bodo to poletje pripravljali v Uniturjevih centrih, sta tudi hrvaški nogometni prvoligaš Hajduk in Jumbo Visma, kolesarski klub Primoža Rogliča. 

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije