Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
Potovanje Corona

ETC četrtletno poročilo o turizmu v Evropi

Datum: četrtek, 19. november, 2020

Evropska potovalna komisija (ETC) je objavila tretje četrtletno poročilo (Q3) o trendih in napovedih letošnjih potovanj. Evropski turizem se sooča z negativnimi vplivi epidemije, mednarodna potovanja v evropske države so močno upadla, številke kažejo, da se je število prihodov obiskovalcev več kot prepolovilo.

Večina evropskih držav je v poletnih mesecih ponovno začela odpirati meje v upanju, da bodo v poletni sezoni vsaj delno pokrile izgubo, zabeleženo v prejšnjih mesecih. Na nekaterih destinacijah je sproščanje potovalnih omejitev sprožilo visoko povpraševanje, vseeno pa so bila evropska potovanja po ublažitvi prepovedi omejena. Razpoložljivi podatki za letošnje leto kažejo, da so mednarodna potovanja v evropske države močno upadla, številke kažejo, da se je število prihodov obiskovalcev več kot prepolovilo.

Globalna pandemija je izredno močno vplivala na industrijo potovanj, saj so stroge omejitve potovanj povzročile velike izgube v številu prihodov obiskovalcev in v osmih mesecih leta 2020 povzročile kar 68 % upad prihodov mednarodnih turistov v Evropo.

Napoved okrevanja

Najnovejše napovedi Tourism Economics ocenjujejo 65 % upad mednarodnih potovanj v letu 2020 na svetovni ravni, kar pomeni izgubo skoraj 1 milijarde prihodov. Predvidevajo, da se bo povpraševanje po potovanjih v Evropo v letu 2020 zmanjšalo za 61 %, obseg potovanj pa naj bi pod ravnjo leta 2019 ostal vse do leta 2024. V Evropi se vpliv nižjega povpraševanja po potovanjih močno čuti, zlasti znotraj destinacij, ki so močno odvisne od turistične dejavnosti. Vendar pa na vseh destinacijah popolna gospodarska oživitev brez vrnitve k bolj običajnenmu stanju v turizmu ne bo mogoča, saj je sektor utrpel velik upad povpraševanja.

Ponoven porast primerov po Evropi ovira začetno oživitev potovanj, hkrati pa je pomanjkanje usklajenega pristopa povzročilo zmedo in posledično zmanjšalo razpoloženje turistov in poslabšalo zaupanje v potovanja. Proaktivni pristop k ponovnemu odpiranju meja, zlasti za povpraševanje znotraj regije bi veliki večini evropskih držav omogočil, da se stanje v turizmu do leta 2024 vrne na raven leta 2019. Hitrejša vrnitev potovanj je ocenjena za domača potovanja, ki bodo raven leta 2019 dosegla prej kot mednarodna potovanja.

Okrevanje bodo vodila potovanja na bližnje destinacije

Okrevanje mednarodnega povpraševanja bo upočasnjeno zaradi zdravstvenih pomislekov in nenehnih strahov v zvezi s karantenskimi ukrepi, kar pa bo spodbudilo domača potovanja, ki bodo delno nadomestila mednarodna potovanja. Vendar pa domača potovanja ne bodo zadostovala za podporo turistični industriji na vseh destinacijah. Okrevanje mednarodnih potovanj se bo dodatno podaljšalo tudi zaradi kombinacije dolgotrajnih omejitev potovanj, nižje kupne moči ter s tem nižjih proračunov za potovanja in zaupanja v potovanja. Velik vpliv bo imela tudi dolgotrajna negotovost in strah pred novimi omejitvami ter potreba po testiranju ob prihodu na nekatere destinacije.

Pričakuje se, da bodo potovanja na kratke razdalje okrevala prej kot povpraševanje za potovanja na oddaljene destinacije, in sicer tako zaradi strahu pred boleznijo med starejšimi in bolj ranljivimi demografskimi skupinami, kot tudi zaradi sprememb poslovnih potovanj. Občutljivi popotniki bodo bolj zaupali znanim destinacijam v regiji in se bodo nanje vrnili prej. Pomisleki glede varnosti in zaščite so ponavadi večji za manj znane destinacije.

Poslovni turizem

Skoraj takojšnja zaustavitev poslovnih potovanj, ki jo je sprožila svetovna pandemija, bo močno vplivala na Evropo, saj regija prejme več kot 50 % svetovnih poslovnih prihodov. Številna podjetja zdaj namesto neposrednih interakcij uporabljajo virtualne platforme, medtem ko so veliki poslovni dogodki odpovedani. Čeprav je bila zaustavitev službenih potovanj nenadna, vrnitev na raven pred krizo ne bo tako hitra. Prejšnji svetovni gospodarski pretresi, kot so napadi 11. septembra in svetovna finančna kriza, kažejo na občutljivost poslovnih potovanj, saj so se proračuni za potovanja v času recesije zmanjšali. Ravno ti primeri pa kažejo, da upad poslovnih potovanj ne bo trajal večno. Osebni stik ostaja globoko zakoreninjena značilnost poslovne dejavnosti, zato se bodo s časom vrnili tako osebni sestanki kot tudi veliki poslovni dogodki. Okrevanje poslovnega turizma bo počasnejše kot okrevanje prostočasnih potovanj, hkrati pa bo v določenem deležu nanje zaznati tudi trajen učinek, saj se trend ravni v letu 2019 verjetno ne bo popolnoma obnovil.

Priložnost za trajnostni razvoj

Trenutna kriza ponuja priložnost za ponovni razmislek in preureditev turističnih politik za prihajajoče okrevanje z močnejšim poudarkom na enakomernejšem širjenju obiskovalcev po destinacijah in atrakcijah. Fizično distanciranje, potrebno med pandemijo, je povpraševanje potisnilo v smer manj znanih območij in stran od turističnih žarišč, saj tam ni gneče. V kombinaciji z izboljšanim trženjem in upravljanjem destinacij, ki v nadaljevanju prikazuje te alternativne destinacije, bo trajnejši premik povpraševanja priložnost za boljšo razporeditev povpraševanja po regiji in odmik od preobremenjenih točk.

Celotno poročilo je objavljeno na povezavi.

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Na Krvavcu optimistično v zimsko sezono

Smučišče Krvavec
sreda, 25. november 2020

Družba RTC Krvavec je pred začetkom sicer še negotove smučarske sezone organizirala spletno novinarsko konferenco, na kateri je direktor družbe Janez Janša v družbi ambasadorja Krvavca Jureta Koširja predstavil letošnje novosti, ki se obetajo ljubiteljem domačih smučarskih strmin. V primeru ugodnih vremenskih razmer in sproščenih ukrepov se boste na smučanje na Krvavec lahko podali že v začetku decembra.

Ljubljana na seznamu top 25 manjših mest na svetu

LJUBLJANA_POLETI.jpeg
torek, 24. november 2020

Priznana britanska revija Monocle je objavila letni pregled majhnih mest »Small Cities Index« in Ljubljano uvrstila med 25 najboljših.

Dva slovenska prejemnika priznanja Turistična prizma za kakovost v turizmu

thermana_nocna.jpg
ponedeljek, 23. november 2020

V okviru spletne izvedbe mednarodnega turističnega sejma in konference WESTM 2020 so bili razglašeni dobitniki priznanj »Turistična prizma za novo kakovost v turizmi v jugovzhodni Evropi«. Med prejemniki sta tudi Hotel Thermana Park in Zaloščan vina De Adami.

ETC četrtletno poročilo o turizmu v Evropi

Potovanje Corona
četrtek, 19. november 2020

Evropska potovalna komisija (ETC) je objavila tretje četrtletno poročilo (Q3) o trendih in napovedih letošnjih potovanj. Evropski turizem se sooča z negativnimi vplivi epidemije, mednarodna potovanja v evropske države so močno upadla, številke kažejo, da se je število prihodov obiskovalcev več kot prepolovilo.

Urejanje poti v soteski Vintgar na relaciji Slap Šum – sv. Katarina

soteska Vintgar
sreda, 18. november 2020

Občina Bled je v oktobru in novembru urejala in sanirala pešpot v sotesko Vintgar, in sicer na odseku Slap Šum – sv. Katarina na Homu.

Nagradni natečaj: ustvari novo podobo Luke Dončića in Slovenije

feel_309835.jpg
ponedeljek, 16. november 2020

Slovenija je ponosna na izjemne košarkarske uspehe ambasadorja slovenskega turizma Luke Dončića, ki s svojo borbenostjo in srčnostjo navdušuje ves svet. Sodelujte v nagradnem natečaju Luke Dončića in STO ter se udeležite ekskluzivne tekme zvezd pod okriljem tega vrhunskega košarkaša.

Ne pozabimo na lokalne kmetijske pridelke in živila

zelenjava
petek, 13. november 2020

V času epidemije lokalno in sezonsko pridelana hrana še posebej pridobiva na pomenu, med drugim tudi v luči varovanja okolja in samega načina pridelave. Hrana, pridelana v bližini, ima vrsto prednosti, zato je nakup lokalnih kmetijskih prildelkov in živil dobra odločitev.

Nov promocijski film Medvod

Medvode
četrtek, 12. november 2020

Javni zavod Sotočje Medvode je pripravil nov promocijski video, ki na atraktiven in dinamičen način prikazuje turistične produkte in znamenitosti ter vizualno vabi v Medvode vse starostne kategorije v vseh letnih časih.

Nov produkt Martinovanje na Krasu v času pandemije povezuje lokalne ponudnike

VINO_www.slovenia.info, Ubald Trnkoczy.jpg
četrtek, 12. november 2020

Območna razvojna agencija Krasa in Brkinov, enota Komen in Občina Sežana s skupno promocijsko akcijo Martinovanje na Krasu podpirata vinarje in ponudnike na Krasu v času, ko tradicionalne prireditve in degustacije zaradi epidemije niso možne.

Umetnost v parkirni hiši

Razstava slik
torek, 10. november 2020

Stene parkirne hiše krasijo umetniška dela. Foto: Pionirski dom | V parkirni hiši Kongresni trg je na ogled razstava Svobodni, ki so jo pripravili v Pionirskem domu.

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije