Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
Potovanje Corona

ETC četrtletno poročilo o turizmu v Evropi

Datum: četrtek, 19. november, 2020

Evropska potovalna komisija (ETC) je objavila tretje četrtletno poročilo (Q3) o trendih in napovedih letošnjih potovanj. Evropski turizem se sooča z negativnimi vplivi epidemije, mednarodna potovanja v evropske države so močno upadla, številke kažejo, da se je število prihodov obiskovalcev več kot prepolovilo.

Večina evropskih držav je v poletnih mesecih ponovno začela odpirati meje v upanju, da bodo v poletni sezoni vsaj delno pokrile izgubo, zabeleženo v prejšnjih mesecih. Na nekaterih destinacijah je sproščanje potovalnih omejitev sprožilo visoko povpraševanje, vseeno pa so bila evropska potovanja po ublažitvi prepovedi omejena. Razpoložljivi podatki za letošnje leto kažejo, da so mednarodna potovanja v evropske države močno upadla, številke kažejo, da se je število prihodov obiskovalcev več kot prepolovilo.

Globalna pandemija je izredno močno vplivala na industrijo potovanj, saj so stroge omejitve potovanj povzročile velike izgube v številu prihodov obiskovalcev in v osmih mesecih leta 2020 povzročile kar 68 % upad prihodov mednarodnih turistov v Evropo.

Napoved okrevanja

Najnovejše napovedi Tourism Economics ocenjujejo 65 % upad mednarodnih potovanj v letu 2020 na svetovni ravni, kar pomeni izgubo skoraj 1 milijarde prihodov. Predvidevajo, da se bo povpraševanje po potovanjih v Evropo v letu 2020 zmanjšalo za 61 %, obseg potovanj pa naj bi pod ravnjo leta 2019 ostal vse do leta 2024. V Evropi se vpliv nižjega povpraševanja po potovanjih močno čuti, zlasti znotraj destinacij, ki so močno odvisne od turistične dejavnosti. Vendar pa na vseh destinacijah popolna gospodarska oživitev brez vrnitve k bolj običajnenmu stanju v turizmu ne bo mogoča, saj je sektor utrpel velik upad povpraševanja.

Ponoven porast primerov po Evropi ovira začetno oživitev potovanj, hkrati pa je pomanjkanje usklajenega pristopa povzročilo zmedo in posledično zmanjšalo razpoloženje turistov in poslabšalo zaupanje v potovanja. Proaktivni pristop k ponovnemu odpiranju meja, zlasti za povpraševanje znotraj regije bi veliki večini evropskih držav omogočil, da se stanje v turizmu do leta 2024 vrne na raven leta 2019. Hitrejša vrnitev potovanj je ocenjena za domača potovanja, ki bodo raven leta 2019 dosegla prej kot mednarodna potovanja.

Okrevanje bodo vodila potovanja na bližnje destinacije

Okrevanje mednarodnega povpraševanja bo upočasnjeno zaradi zdravstvenih pomislekov in nenehnih strahov v zvezi s karantenskimi ukrepi, kar pa bo spodbudilo domača potovanja, ki bodo delno nadomestila mednarodna potovanja. Vendar pa domača potovanja ne bodo zadostovala za podporo turistični industriji na vseh destinacijah. Okrevanje mednarodnih potovanj se bo dodatno podaljšalo tudi zaradi kombinacije dolgotrajnih omejitev potovanj, nižje kupne moči ter s tem nižjih proračunov za potovanja in zaupanja v potovanja. Velik vpliv bo imela tudi dolgotrajna negotovost in strah pred novimi omejitvami ter potreba po testiranju ob prihodu na nekatere destinacije.

Pričakuje se, da bodo potovanja na kratke razdalje okrevala prej kot povpraševanje za potovanja na oddaljene destinacije, in sicer tako zaradi strahu pred boleznijo med starejšimi in bolj ranljivimi demografskimi skupinami, kot tudi zaradi sprememb poslovnih potovanj. Občutljivi popotniki bodo bolj zaupali znanim destinacijam v regiji in se bodo nanje vrnili prej. Pomisleki glede varnosti in zaščite so ponavadi večji za manj znane destinacije.

Poslovni turizem

Skoraj takojšnja zaustavitev poslovnih potovanj, ki jo je sprožila svetovna pandemija, bo močno vplivala na Evropo, saj regija prejme več kot 50 % svetovnih poslovnih prihodov. Številna podjetja zdaj namesto neposrednih interakcij uporabljajo virtualne platforme, medtem ko so veliki poslovni dogodki odpovedani. Čeprav je bila zaustavitev službenih potovanj nenadna, vrnitev na raven pred krizo ne bo tako hitra. Prejšnji svetovni gospodarski pretresi, kot so napadi 11. septembra in svetovna finančna kriza, kažejo na občutljivost poslovnih potovanj, saj so se proračuni za potovanja v času recesije zmanjšali. Ravno ti primeri pa kažejo, da upad poslovnih potovanj ne bo trajal večno. Osebni stik ostaja globoko zakoreninjena značilnost poslovne dejavnosti, zato se bodo s časom vrnili tako osebni sestanki kot tudi veliki poslovni dogodki. Okrevanje poslovnega turizma bo počasnejše kot okrevanje prostočasnih potovanj, hkrati pa bo v določenem deležu nanje zaznati tudi trajen učinek, saj se trend ravni v letu 2019 verjetno ne bo popolnoma obnovil.

Priložnost za trajnostni razvoj

Trenutna kriza ponuja priložnost za ponovni razmislek in preureditev turističnih politik za prihajajoče okrevanje z močnejšim poudarkom na enakomernejšem širjenju obiskovalcev po destinacijah in atrakcijah. Fizično distanciranje, potrebno med pandemijo, je povpraševanje potisnilo v smer manj znanih območij in stran od turističnih žarišč, saj tam ni gneče. V kombinaciji z izboljšanim trženjem in upravljanjem destinacij, ki v nadaljevanju prikazuje te alternativne destinacije, bo trajnejši premik povpraševanja priložnost za boljšo razporeditev povpraševanja po regiji in odmik od preobremenjenih točk.

Celotno poročilo je objavljeno na povezavi.

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Nov promocijski katalog Ptuja

kurent_ptuj.JPG
četrtek, 4. marec 2021

Z namenom celovite predstavitve turistične destinacije je Zavod za turizem Ptuj izdal nov turistično promocijski katalog Ptuja.

V januarju zabeleženih nekaj več kot 60.000 prenočitev

Grand Hotel Toplice
torek, 2. marec 2021

V januarju leta 2021 je bilo evidentiranih 95,7 % manj turističnih prihodov in 91,8 % manj turističnih prenočitev kot januarja lani. Turistične prenočitve v Sloveniji v januarju 2021 so bile ustvarjene le kot izjeme, opredeljene v podrobnejših pojasnilih k vladnemu Odloku o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji.

Novi virtualni poslovni dogodki Feel Sloveni@ Business Date v aprilu in maju Novinarsko središče

feel_309835.jpg
petek, 26. februar 2021

Slovenska turistična organizacija bo aprila in maja izvedla nove virtualne dogodke sejemskega formata za komunikacijo s poslovno turistično javnostjo, s katerimi je pričela septembra lani. Dogodki predstavjlajo pomembno komunikacijsko orodje, s katerimi v slovenskem turizmu s poslovnimi javnostmi ostajamo v stiku tudi v časih, ko dogodki v živo niso možni. 

I feel Slovenia virtualna kolesarska dirka po Sloveniji v 5ih etapah vabi k odkrivanju Slovenije

Kolesar
četrtek, 25. februar 2021

Kolesarski klub Adria Mobil v sodelovanju z agencijo Sport Media Focus ter Slovensko turistično organizacijo pripravlja prvo virtualno kolesarsko dirko Po Sloveniji, namenjeno rekreativnim kolesarjem, katerim bodo družbo delali nekateri najboljši slovenski profesionalni kolesarji. I feel Slovenia virtualna kolesarska dirka Po Sloveniji bo potekala na kolesarski platformi Rouvy, katere izjemna prednost je v tem, da kolesar ves čas vožnje opazuje okolico trase s pomočjo realnega videoposnetka.

UNILAD Slovenijo uvršča med 5 destinacij, ki jih je vredno obiskati v 2021

bled_otok.jpg
sreda, 24. februar 2021

UNILAD, ena vodilnih spletnih platform, je objavila serijo videov o petih svetovnih destinacijah, ki jih je vredno obiskati v 2021. Med njimi se Slovenija uvršča na drugo mesto.

Teta Frida in Chocolate village zvezdi oddaje na angleški televiziji

teta frida
torek, 23. februar 2021

Na priljubljenem televizijskem kanalu Channel 5 se je odvila nova oddaja serije Čudoviti svet čokolade, ki se je tokrat v celoti dogajala v manufakturi Tete Fride in glampingu Chocolate village by the river.

Dolina Soče izbrana med 10 najboljših destinacij v Evropi

Soča
torek, 16. februar 2021

Dolina Soče se je na izboru organizacije European Best Destinations med 20 izbranimi destinacijami po glasovanju ljudstva uvrstila na 9. mesto med najboljšimi evropskimi destinacijami, priporočenimi za obisk v letu 2021.  

Ne pozabimo na lokalne kmetijske pridelke in živila

zelenjava
četrtek, 11. februar 2021

V času epidemije lokalno in sezonsko pridelana hrana še posebej pridobiva na pomenu, med drugim tudi v luči varovanja okolja in samega načina pridelave. Hrana, pridelana v bližini, ima vrsto prednosti, zato je nakup lokalnih kmetijskih prildelkov in živil dobra odločitev.

Pustni krofi po Kneippovo iz Term Snovik

Krofi Snovik
četrtek, 11. februar 2021

Terme Snovik so se odzvale slovenski akciji »Ustvari svoj krof« v organizaciji Turistične gostinske zbornice Slovenije, ki je prvič pozvala slovenske gostince k peki krofov in tako obeležila pustni čas ter dodala doprinos k projektu Slovenija evropska gastronomska regija 2021. Gostinsko-kuharska naveza termalne restavracije Potočka, ki v svojih menijih prepleta lokalne dobrote, sveže sestavine in Kneippove nasvete zdravega načina življenja, se je izziva lotila ustvarjalno z upoštevanjem svojega osnovnega poslanstva restavracije. Tako so na tekmovanje poslali zdrav, drugačen, ustvarjalen, okusen krof. Pod spretnimi rokami kuharske mojstrice Advije Halilović je nastal Kneippov krof, polnjen s karameliziranim nadevom z nežno aromo žajblja. 

Najboljši pustni krofi

Pustni krofi
sreda, 10. februar 2021

Pomembno je, da upoštevate potrebne količine!

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije