Zanimivo

Nazaj na rubriko Zanimivo
vino

Festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana samozavestno stopa v tretje desetletje

Datum: petek, 8. marec, 2019

Kongresni center Hotela Slovenija v Portorožu bo v nedeljo in ponedeljek, 10. in 11. marca, gostil 21. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. Obiskovalke in obiskovalci bodo lahko okušali 170 vzorcev malvazij in spoznali več kot 70 vinarjev iz slovenske Istre, Krasa, Vipavske doline, Brd, hrvaške Istre in Italije.

Društvo vinogradnikov slovenske Istre v nedeljo in ponedeljek, 10. in 11. marca, v Hotelu Slovenija pripravlja že 21. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. Festival v tretje desetletje stopa s presežki na vseh področjih. Obiskovalke in obiskovalci bodo namreč v dveh dneh lahko okusili kar 170 malvazij več kot 70 vinarjev iz slovenske Istre, Krasa, Vipavske doline, Brd, hrvaške Istre in Italije ter se udeležili sedmih delavnic in okrogle mize.

Slovesno odprtje festivala z glasbenim nastopom Štefice Stipančević Steffy in Gregorja Ravnika bo v nedeljo, 10. marca, ob 15. uri, predsednica Društva vinogradnikov slovenske Istre Ingrid Mahnič pa bo podelila priznanja vinarjem, ki bodo na ocenjevanju Sommelier Slovenije 2019 osvojili največ točk. Dve petčlanski ocenjevalni komisiji bosta letos ocenili več kot 100 prijavljenih vzorcev, pojasnjuje Mahničeva: »Vsakoletno rekordno število prijavljenih vzorcev na ocenjevanje je nedvomno dokaz, da smo festival v vseh teh letih pripeljali na visoko raven. Ponosna sem, da smo vzpostavili trdno medsebojno zaupanje in verjamem, da bo tako tudi v prihodnje.«

Sedem delavnic in tradicionalna okrogla miza

Vstopnina na festival znaša 15 evrov za en dan in 20 za dva dni. Obiskovalke in obiskovalci prejmejo festivalski kozarec, udeležijo se lahko sedmih delavnic, treh strokovnih in štirih kulinaričnih, ter okrogle mize z naslovom Istrska malvazija kot del turistične ponudbe, ki jo soorganizira LAS Istre. Na okrogli mizi, ki jo bo vodil Iztok Gustinčič, bodo vinarji in vodje turističnih organizacij in združenj ter predstavniki Slovenske turistične organizacije razpravljali o prihodnosti istrske malvazije kot produkta, s katerim bi Istro postavili na svetovni zemljevid vinskih destinacij.

Organizatorji ob okušanju malvazij organizirajo tudi vodene strokovne in kulinarične delavnice, ki jih bodo vodili enolog Tilen Praprotnik, Boštjan Zidar, glavni enolog kleti Vinakoper, Tomaž Bevčič iz Restavracije Rizibizi, Gregor Kocjančič iz Restavracije Brič, Črt Butul iz Domačije Butul in Maxim Lorenčič ter Siniša Petrušič iz restavracije Istrian Tapas. Spletni portal Ovinu.si pa v sklopu festivala organizira razpravo ob pokušini malvazij Vinakoper. Obiskovalke in obiskovalci bodo prisluhnili pogovoru z glavnim enologom Vinakoper Boštjanom Zidarjem, sommelierjem Gregorjem Kocjančičem iz Restavracije Brič in vinskim trgovcem Jožetom Koželjem iz Koželj, hiša dobrih vin. Pogovor bo vodil Vanja Alič.

Nazaj na rubriko Zanimivo

Najnovejše v tej rubriki

Zoom.13 - mednarodni filmski festival za otroke in mladostnike

film
sreda, 13. marec 2019

Priložnosti za umetniško udejstvovanje mladim v Sloveniji zadnje čase ne manjka. Toda filmski festival Zoom, ki se bo letos med 20. in 22. marcem odvil – tako kot že zadnjih ducat let – v Festivalni dvorani ter drugih prostorih ljubljanskega Pionirskega doma, v trenutni poplavi mladinskih kulturnih prireditev, izstopa. Ne le, ker nas letos čaka že trinajsta izvedba, pač pa ker je bil aprila 2006, davno pred eksplozijo mladinskih festivalov, Zoom eden prvih resnih filmskih dogodkov, posvečenih izključno otrokom in mladostnikom, v našem prostoru.

Z morjem na ti

Na morje z vlakom
torek, 12. marec 2019

Vljudno vabljeni na potopisni večer Z morjem na ti, v četrtek, 14. marca 2019 ob 19. uri v Hiši kulture, Sveti Anton.

Festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana samozavestno stopa v tretje desetletje

vino
petek, 8. marec 2019

Kongresni center Hotela Slovenija v Portorožu bo v nedeljo in ponedeljek, 10. in 11. marca, gostil 21. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. Obiskovalke in obiskovalci bodo lahko okušali 170 vzorcev malvazij in spoznali več kot 70 vinarjev iz slovenske Istre, Krasa, Vipavske doline, Brd, hrvaške Istre in Italije.

Guardian je uvrstil pohodniško pot Julijske Alpe med naj destinacije 2019

kranjska_gora__spikova.jpg
četrtek, 7. marec 2019

Ugledni britanski časopis The Guardian je vključil Slovenijo na seznam destinacij, ki jih priporoča za ogled v letošnjem letu. Izpostavljena je nova 300 kilometrov dolga krožna pohodniška pot po Julijskih Alp.

Odgovori na nagradno vprašanje in se poteguj za smuči Atomic!

atomic 2016
torek, 5. marec 2019

Odgovori na preprosto nagradno vprašanje in se poteguj za smuči Atomic! Žrebanje bo v sredini marca, v vmesnih žrebanjih pa bomo podelili kape in buffe Salomon.

Herbal Glamping Resort je najboljša destinacija za mladoporočence v Evropi

herbal glamping
torek, 5. marec 2019

Herbal Glamping Resort iz Ljubnega pri Savinji je prejemnik prestižne mednarodne nagrade Hospitality Award kluba Hoteliero za najboljšo destinacijo za mladoporočence v Evropi. Slovenija se s tem priznanjem na turistični zemljevid postavlja tudi kot butična destinacija za romantične pobege.

V Kranjski Gori vse nared za smučarski spektakel!

vitranc_prizor_10-11-1.jpg
ponedeljek, 4. marec 2019

V Kranjski Gori je skoraj vse nared za pravi smučarski spektakel - 9. in 10. marca - Pokal Vitranc! V sestavah ekip, ki se bodo pomerile na belih strminah Vitranca, so vsi prejemniki odličij s Svetovnega prvenstva v Areju, od avstrijske reprezentance s prvim zvezdnikom Marcelom Hirscherjem, ki bo branil lansko dvojno zmago na Pokalu Vitranc, ter norveške s Henrikom Kristoffersnom. Vsi slovenski navijači pa bodo zadrževali dih ob nastopih svetovnega podprvaka v kombinaciji Štefana Hadalina in petega veleslalomista s svetovnega prvenstva Žana Kranjca. Morda prav letos na stopničke znova stopi slovenski tekmovalec!

V Slovenijo prihajajo največja svetovna kuharska imena

ana_roš
ponedeljek, 4. marec 2019

V okviru European Food Summit, ki bo potekal od 16. do 19. marca, se bodo zvrstili številni dogodki, med njimi 18. marca tudi strokovni simpozij, ki bo prvič v Sloveniji na enem mestu gostil največja svetovna kuharska imena in velike ume s področja kulinarike, umetnosti ter medijskega sveta.

Najboljši pustni krofi

Pustni krofi
ponedeljek, 25. februar 2019

Pomembno je, da upoštevate potrebne količine!

Znani so novi nagrajenci akcije Naj wellness

logo_naj_wellness.jpg
ponedeljek, 25. februar 2019

Ste že glasovali za svoj priljubljeni ceter dobrega počutja? Preverite, če ste med nagrajenci tudi vi!

© 2010 Dobro jutro, Slovenija. Vse pravice pridržane.
Izdelava: Humane tehnologije